Mechanicles: Noaptea asta reparam Laptopuri

Toshiba A300 1L0.

E un dinozaure,  un Core 2 Duo 2.2 Ghz, 4 GB RAM ( 2048 DDR2 – 666 Mhz + 2048 DDR2 – 800 Mhz) , HDD SATA – 256GB.

Care e broblema lui. Are un Windows Vista  – cel mai mizerabil pe care mi-l aduc aminte din viata asta – care s-a busit.

Asta ar fi usor. CD/ Stick de Windows si il resuscitez una-doua. Doar ca nu!

A trebuit sa caut prin DVDurile si CDurile alea vechi, cele mai vechi.

Ălea de le țin în caz de apocalipsă.
image

 

La ORICE windows ( 10, 7, chiar si Vista) as incerca sa pun, da sa se incarce , dar nu apuca la punctul la care trebuie sa selectez ce vreau sa fac, ca se rebooteaza. Windows XP ( Black Russian Xp , lol) se instaleaza, dar merge doar in Safe Mode. Daca incerc sa-l bootez in modul normal, nu.
image

Linux ? Aveam un Zorin OS – la fel face si ala.

Initial am crezut ca o fi harddisk-ul, dar l-am scos si nu are nicio treaba. L-am si testat.

Am crezut ca or fi ramii. I-am testat si nu. Merge memtest86+. I-am si scos cate o placa, cate o placa si nu e nicio diferenta.

Am zis ca poate se incinge si l-am desfacut bucatele-bucatele la nivelul la care ii dadeam start cu surubelnita pe circuite ( l-am si facut la loc, patroane, nu te ingrijora!) Mi s-a parut ca s-a uscat pasta pe procesor , am pus si de aia , dar nu are treaba. Baga memtest ore intregi si nu se restarteaza.   Lucru ciudat, ca am gasit ventilatorul curatat bec. Ba, nu avea un gram de praf in el. Deci cineva l-a mai desfacut inainte. Ha-ha! De aia l-au dat la reciclat , de unde a ajuns la mine fara baterie.

Bun. Am luat-o de la cap.

Aveam un CD cu un Mandriva 2008, care ma duce pana in partea initiala a ecranului de instal , unde selectez limba. Cred ca ala merge, dar zic, totusi, Mandriva ? 2008?

Am mai incercat si Lubuntu. Nici ala nu vrea.

Hai sa pun un Ubuntu. Si am luat un Kylin.  Care da sa se instaleze, dar zice : “EHCI: BIOS handoff failed“.

 

Ba, ha, te-am prins, fraiere!  Siiii am gasit bugul!.  Acum sa vedem solutii, pentru ca in afara de mizeria asta de bios, cineva a aruncat la gunoi un laptop perfect functional. Ma rog , fara baterie. Solutia astora, sa fac disable la USB legacy din BIOS. Inseamna ca nu mai poci instala de pe USB stick.

Fie, pun Windows 7 dupa DVD, dar nu merge.

De ce ma intereseaza atat de tare asta sa vreau sa il resuscitez ? Are boxe  Harman/kardon si vreau sa aud cum suna.

Partea proasta e ca la http://www.toshiba.eu/support/bios/ nu exista bios mai nou de 2.20 (2010) pentru Satellite A300  PSAGCE, pe care bios il are deja.

Bine, o idee buna ar putea fi un reflash de BIOS, nu? Ar putea, dar flashul astora de bios e un rahat executabil de Windows.

Zic , plm , hai sa vad daca se vede stick-ul in XP pe Safe Mode. Se vede! Hai sa vad daca merge update-ul de BIOS din Safe Mode, fara baterie. Ma cam mananca in cur.

Nu merge. De ce? Ca e, in pula mea executabil de Vista, nu orice executabil . SINGURUL UPDATE DE BIOS DE PE SITE-UL LOR!

Sa fie al dracu’, astia de la Toshiba sunt handicapati, sau ce? Nu merge nici daca mut “land-ul” stati relaxati. Sau daca scriu acolo windows dependent. Asta e si gata.

updatetebios

Muie Toshiba.Le-am dat un mail.

UPDATE : Ce zici, mi-a trecut prin cap sa instalez Vista din XP Safe mode? Mi-a trecut Normal. Uite poza ici. De instalat l-am instalat, dar la plecare tot  ca handicapatul face.

Asta e, patroane, inveti linux. Mandriva! :).
image
image

Sau mai încercăm cu altul 🙂

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments