Mda. Deci SUSE 42.2 Leap

Cand mi-e lene si las chestiile sa mearga pana isi dau duhul se intampla ca imi intra stolul de morcovi in cur.

De data asta am vazut ca Susele vietii (12.2) se screme  sa moara, pus fiind pe un alt hardware si avand deja probleme anterioare.

Am inchis un ochi si am zis ca hai ca merge, al dreacu, ca e linux, nu se farama.

Si a inceput sa se farame. Ca un dobitoc, in loc sa fac backup – nici nu prea aveam pe ce sa fac acum backup la fo 500 de giga de date, am zis ca, hai, sa-i fac eu un upgrade la Suse 13.2 , ca e la sfarsitul perioadei de suport.

Sunt atat de handicapat ca am incercat cu upgrade online ( tot ca sa muncesc cat mai putin ) , care m-a trimis la podea.

Am incercat apoi si upgrade offline si muie.

Am incercat apoi clean install de 13.2, dar nu prea clean , ca cleanul vrea sa formateze partitia de /var, iar eu acolo aveam tonele de date , ce daca toata lumea isi tine, in ultimii 10 ani, continutul pe /srv, sau pula mea in alta parte. Pe vremea lu’ Mandriva asa era, iar eu nu am mai schimbat setup-ul. Am harddisk-uri din 2007.

Si n-a mers.

Si m-am enervat si-am luat Leap 42.2. Si n-a mers. Nici nu incepea instalarea. Zicea  monitorul ca nu poate afisa, din cauza de rezolutie. Sa-l futa Rex. Am umblat la configul initial si i-am setat rezolutii de instalare mai mici. Nimic.

I-am zis ” No KVM” , desi , culmea, eu instalam printr-un KVM. S-a instalat asa.  Pula mea, Linux. Banuiam eu.

Doar ca nu s-a instalat de tot. Ca cica nu stiu ce pachete nu se pot instala. A verificat DVDul, cica nu trece hash checkul, adica date corupte.

L-a verificat pe laptop si e ok. Dar deh,  am cutia culcata si DVD-ul sta  cu discul in pozitie verticala. Fuck it. Nu intorc cutia, nici nu scot DVDul.

Am pus pe un stick si l-am facut pe ala sa booteze si sa se instaleze. Facusem un DVD doar ca mi-era lene sa caut un stick liber si gasisem mai repede diskul gol prin casa. Lene.

De instalat s-a instalat , dar de pornit pula.

Mai intai s-a futut in pizda Grubul.

Si ia si cauta partitia montata in “/”,  pe ce disk e , monteaza, monteaza dev, proc, da instal la grub pe diskul ala si strange din buci. Credeam ca n-o sa mearga. Da’ e linux, da-l in mortii lui. A mers dar tot nu prea.

M-am prins ca nu poate sa monteze un volum logic, compus din partitii fizice aflate fiecare pe harddiskuri diferite. Da, lol. pentru ca erori de filesystem. Le-am rezolvat cu e2fsck. 

Dar cred ca trebuie sa iau un harddisk mare , sa pun toate mizeriile din var acolo si sa il remontez pe ala ca var, ca altfel chestia asta cu partitii si extensii te miri pe unde  adunate in LVM are sa-mi explodeze in fata. Garantat.

Apoi a pornit, dar nu prea. Adica cu ceva eroare de radeon (da, am si placa video Radeon , un smecher, in pula mea).

Ca sa vad ca driverul de video fglrx a ramas in sistem de la 12.2 , dar e obsolete in suse 42.2 , pentru ca AMD  nu mai dezvolta nimic de linux( Muie AMD , am zis? ) si mergea ca un cur in 640×480. De ce ai nevoie de grafica la un server? Plm, la unele chestii m-am invatat asa si ma enerveaza din linie de comanda. In fine.

Am dezinstalat driverul ala , si s-a dus dracu cu tot cu KDE Plasma ( ma doare la bascheti, putea sa fie xfce, lxde) si a ramas ceva mai basic , nu m-am uitat ce, gen dupa ce am instalat radeon. Dar rezolutia tot de cacat. Monitor default. M-am prins ca e de la KVMul lui peste si am muncit 15 minute sa montez alt cablu direct la monitor .

Acum am rezolutie ceva 1600 x dracu stie ce – bun , merge sa ma conectez pe teamviewer , cand l-oi instala si pe ala.

 

As da de-azvarlita cu mizeria asta de SUSE si maine. Dar nu am pofta sa fac o chestie de la zero. Daca pun Debian , CentOs, sau Ubuntu ( m-am gandit si la asta). Trebuie sa stau sa creez iar toate setupurile de la 0 . Cred. 

Acum refac doar ce a “stricat” instalarea, ca-s prea prost sa imi fac backup la configul de apache , la ala de secureFTP, la ala de Samba , la plm.

Ehm. Sper sa tina macar 3 ani de aci incolo, ca nu-s fan d-astea.

 

Cand citesti aci ce scriu, zici ca-ti bagi pula, d-aia sta toata lumea pe Windoz. Da. De aia.

 

Update: Tocmai ce am vazut ca s-au dus pulii pe apa sambetei scripturile mele de python, perl, bash . A-ha. Aplauze, sunt un bou. Dracu stie daca le-am salvat pe undeva . As zice ca nu.

Update2:  Si nici nu mai pot sa uploadez fisiere via web. Am reparat chestia asta de minim 3 ori in 7 ani, sunt sigur ca e aceeasi problema, dar nu mi-aduc aminte nici nu mi-am notat.

Am pus file_uploads  pe ON in php ini.

Am pus safe_mode pe Off.

am pus upload_max_filesize ditai, la fel si post_size  si memory limit. Nimic. Niente.

 

Daca stie careva… eu renunt pentru zilele astea ca am treaba .

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
speedy.gonzales
speedy.gonzales
7 years ago

“Sa-l futa Rex”
Cine e Rex, catelul tau?

IonP
7 years ago

Cand citesti aci ce scriu, zici ca-ti bagi pula, d-aia sta toata lumea pe Windoz. Da. De aia.

Altceva nu inteleg, de ce nu iti iei un hosting pentru blog, din ala la 11 Euro pe an, ca sa nu te mai enervezi si sa ai uptime cat are datacenterul burtos in care ai hostingul. Sau baga bani intr- configuratie chiar second ok si stabila, daca pe serverul ala mai rulezi si alte chestii in afara blogului astuia.

Manowar
7 years ago

Motiv pentru care nimeni nu foloseste SuSE sau alte mizerii adiacente.

Lumea care vrea ceva serios care sa stea in picioare online foloseste Red Hat sau CentOS sau *BSD. Ocazional mai dai de cate-un dement infrigurat care foloseste Ubuntu (pana-i pica in nas).

admin
Reply to  Manowar
7 years ago

Știu asta. Red Hat nu am și am început sa folosesc mizeria asta ca sa pun un server de SAP pe el la compania de la care am plecat, în biroul din București ( cu crack, firește) . Aveam un kit pentru SUSE (SLES). Nu aveam kit de Red Hat, nici red hat, iar alternativele erau să instalez aia pe un server de Windows ( mai bine nu) sau să încerc să adaptez un kit de Red hat ( după ce făceam rost de el) la CentOs, sau să încerc să adaptez kit-ul de SUSE la CentOs. Dar eu nu… Read more »

adrianm
adrianm
7 years ago

Ai incercat sa dai drepturi 755 pt directoarele din wordpress si 644 pt fisiere. Sau 775 / 664 ?

adrianm
adrianm
7 years ago

Eu as verifica daca owner-ul tuturor fisierelor/directoarelor e apache (wwwrun sau cum ii spune in suse) si daca grupul e www.
Poti seta 777 la …/wp-content/uploads/ – aici pune WordPress fisierele
Vazut ce apare si in error log-ul apache din /var/log/ sau in fisierul error log al site-ului