Doua lucruri despre munca de consultant

t1

Urasc cu pasiune oamenii care-mi pierd timpul aiurea , fie cand eu am nevoie de ei, fie cand ei au nevoie de mine. I-as bate, zau.

Lucrul 1.  Nu imi fute timpul

Am dat peste o gramada de oameni , care aveau  diverse chestii facute de altii si nu prea stia nimeni sa explice ce , cum si de ce le au ei acolo. Stiau doar ca , o data , e musai sa ma folosesc de ele cumva si ca eventual acolo se afla 99% din informatiile de care am eu nevoie. Bineinteles ca aia care facusera chestiile astea se carasera de pe proiect, din firma, din dracu sa-i ia.

Fireste ca astia cu care lucram declarau ca nu stie niciunul nimic , ca nu s-a facut transfer knowkedge cum trebuie, ca muie. Bineinteles ca se ajungea la  chestii de genul, stai ca il sunam pe ala , sa stabilim o sedinta, ceva. Il sunam , il deranjam , chit ca ala nu mai lucreaza pentru ei de cand lumea Ce, da-l in pula mea. E un fel de google , tre sa tina minte toate proiectele la care a lucrat vreodata si tot ce-a facut in viata lui.

E o chestie de business si am observat ca se cam aplica si in consultanta , ca ba, daca am lucrat la chestia aia , hai sa te ajut, da-te in ma-ta, nu te las cu curu’ in balta.  Dar concurent cu asta , mai e o chestie cu oamenii , ca dupa ce au plecat de la tine  din orice motiv , nu prea mai au ei chef sa-i deranjezi tu cu cacaturi. Mai ales daca  ai fost prost cu spume in the first place  si-au fugit de pe proiectul ala mancand pamantul.   O data pentru ca du-te-n branza daca esti atat de prost incat nici dupa ce a venit unu , ti-a rezolvat  problema ,ai lucrat cu el n-ai inteles ce-ai in curte. Si alta data pentru ca se intampla ca oamenii aia care au plecat de la chestiuta ta , sa aiba alta chestiuta pe cap, sau mai multe. Si numai pofta de tine n-au.

Eh si cand il deranjezi pe unu’ d-asta , educatia ii spune sa te ajute , dar sta cam prost cu vointa. De cele mai multe ori  nenii astia au raspuns , au stabilit intalniri si s-au prezentat la ele , online , deh . Bai, foarte bine , bravo lor, numai ca de-aici incolo e problema.

Cand  ii puneai intrebari ca ce e asta , ba nu isi mai aducea aminte si auzeai cum clampane din taste 5 minute, de ma gandesc  ca se uitau pe documentatie sau , stiu eu pe ce…

Ba n-avea pofta de tine si-ti dadea niste raspunsuri generaliste de te intrebai daca cumva vorbesti cu el sau cu secretara lui , sau daca el a facut ce pretinde ca a facut?

Domnilor de genul asta : Sa o sugeti cu branza! 

Daca nu-ti mai aduci aminte  ce-ai lucrat , e ok. Daca nu stii ce-ai lucrat , ca de fapt n-ai lucrat tu , ai facut copy paste la o solutie si ai luat doar bani pe ea, bah,   accept si asta.     Daca pur si simplu esti sictirit,  ocupat , sau n-ai pofta sa-ti pierzi timpul cu mine, te sustin! Nu-ti pierde timpul cu mine si mai ales nu mi-l pierde pe al meu. E absolut ok sa spui , ba, du-te in ma-ta ca n-am timp de tine.

Am dat peste o tipa care le-a scris inapoi  alora de-au deranjat-o 3 randuri din care se intelegea: Daca dupa ce v-am scris 300 de pagini ( era alt numar exact , dar nu mi-l amintesc) de documentatie  voi  ma intrebati chestiile astea de baza si credeti ca-mi pierd timpul cu voi sunteti probabil spalati pe creier.

Mi-a placut maxim. A durat 4 zile sa gaseasca aia documentatia. Da , era explicat  ca pentru prosti. Invatai  programare din documentatia aia.

Pe partea cealalta , cand eu sunt solicitat:

 Lucrul 2:  Nu imi fute timpul

Nu vreau sa fiu inteles  gresit. Lucrez pentru tine si crezi ca e important sa particip toata ziua la meetinguri care n-au nici ce-a mai mica adiacenta cu ce fac eu? De ce nu?  Sigur , particip, tin eu sedinta daca vreti , pe orice teme , mai putin  fotbal ,  masini si femei ca acolo  toti ceilalti va pricepeti mai bine ca mine , n-am ce sa va invat.

Dar  nene. Mi-ai cerut sa iti fac documentatie? Cerut. Am facut-o cu poze ca sa intelegi si scheme logice ( nu stiu ce dracu ma mai obosesc) si  explicatii ca la prosti? Facut. Ti-am zis s-o citesti si sa-mi zici daca mai sunt ceva  lucruri nelamurite? Zis. Te-ai facut ca ploua? Facut.

Mi-ai cerut sa iti fac “knowledge transfer”? Mi-ai cerut. Ti-am facut si asta si ti-am explicat cu proba cum merg toate si ti-am adus aminte si de documentatie si unde scrie toate astea?  Facut. Mi-ai zis ca ai inteles ? Zis. Ti-am zis sa transporti dracului toata munca mea  in ordine ,  din sistemul de test in ala productiv ? Zis. Ai zis ca faci? Ai zis. Te-ai facut ca ploua pe urma? Facut.   Te-ai trezit  dupa ce am plecat ca nu stiu ce cacat nu merge si m-ai facut sa-l programez din nou ca esti tu mucea si n-ai transportat modificarile? Check!

Te-ai trezit la o luna dupa ce am terminat proiectul tau sa-mi zici  ca mai ai tu niste nelamuriri? Trezit. Am stabilit din timpul meu liber  o intalnire  ca sa ma intrebi cacaturile alea ? Stabilit.

Si tu vii la intalnire si zici ca nu ai ultima versiune de soft si  ca nu ai testat de fapt nimic ca n-ai avut timp si ca , wait!, nici nu mai tii minte cum si nici documentatia nu mai stii pe unde ti-ai pus-o? Si cand o luam pas cu pas faci fix aceleasi greseli ca data trecuta si nu te deranjeaza ca nu ti-a intrat nimic in dibla?

Si cand iti zic de la obraz, ma stai asa sa-ti mai explic una alta daca tot imi pierd timpul cu tine , ca tu tot n-ai inteles si ma cauti iarasi maine ,tu zici ca nu, ca ai inteles tot, ca merge perfect si ca nu mai ai timp acu, ca vrei sa pleci mai devreme acasa? Adica , in timp ce eu am sarit peste masa de seara ca sa-ti tin tie slujbe?

   Pai mai du-te ba  si in pula mea de robot  , ca nu merita sa stric un joc de UNO si o seara la restaurantu’ mexican cu francezii pentru tine.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments