Inginerii proiectanți auto sunt plătiți? 

La un moment dat,  când mă apropiam de vârsta facultății, îmi trecuse prin cap să fac facutatea de inginerie auto de la politehnica ( îi spune altfel, dar nu contează) .  

Bine că nu am făcut-o că pe vremea aia nu visam la tesle și automasini ci la bemveuri cu mii de cai putere și tracțiune 6X6.  

Sunt la a doua mașină  la care nu pot să schimb UN BEC de poziție pe față!

Eu știu că  mașina trebuie dusă la “mecanic”, dacă se strică ceva  și nu am o problemă cu asta. Dar un bec se poate arde oriunde și trebuie să poți să îl schimbi.  E musai. 

E, nu se poate. Pe partea dreaptă,  aia cu rezervorul de “eau de pare-brise”, cum ar zice un creator de parfumuri francez,  nu poți cu mâna liberă. 

Veracruz,poziții

Băi, frate, e ditai mașina și nici ăia veche nu era tocmai mică,dar nu au lăsat ei un pic de loc să faci operațiunea asta. 

Partea proastă e că în 2 ani e a doua oara când mi se arde un bec de poziții. Pe aceeași parte. Data trecută am observat înainte de revizie,  acum mai am până atunci. 

Nu știu care e schema, dar și la Mondeo tot pe partea aia s-a ars unu, ce-i drept în 4 ani de posesie.

Am citit pe forumuri ca trebuie să desfac farul ( și probabil jumătate de mașină) ,  dar farul ăla e cat jumătate din mine,  chiar nu mă bag, pentru un bec.

Am mai citit că merge cu două șurubelnițe,  asta am încercat,  dar nu a mers. 

Bă și recunosc, nu sunt eu doldora de skilluri de mecanic/electrician auto, dar chestia asta trebuie să fie simplă,  vorba aia,  să o poată face și o femeie.

În fine, după ce m-am belit pe la mână și sangeram ca un câine după o încăierare am decis sa merg la un service care e la 500 de metri. 

-Hai, boss, schimbati-mi voi becul ăsta.  

-Aaaa, pai trebuie programare?  

-Pentru un amărât de becde poziție ? întreb încă sângerând. 

-Păi da, că nu se schimbă așa ușor la Hyundai. 

Hehe, nu zău. 

-Bine, la ce ora vin? 

-Pe luni, marți. Că suntem plini. 

-Mă, eu plec la noapte pe drum!  

-Păi,  e de poziție oricum nu încurcă.  

-Nu încurcă,  dar poate dau de Godina pe drum și mă încalță. 

-Aia e.

Ehm,  așa zic și eu. Aia e. Am becurile în mașină,  mă mai chinui să le schimb o dată la țară. 

Până una alta le doresc moarte în chinuri tuturor proiectanților auto,  în special ălora de la Hyundai și Ford. Cred că și cunosc vreo doi, sorry băieți, nu e nimic personal, dacă vă înecați în sughițuri e din cauză că proiectați farurile prost, în pula mea. 

Bec poziție

Și încă o chestie, dacă e atât de greu să schimbi un bec, pune, frate, becuri “de fier” să nu se ardă niciodată,  niciodată. Gen. Am să îmi caut niște leduri, să le am pregătite pentru următoarea revizie.

Later Edit:

Îl schimbai până la urmă.  Trebuie demontata partea de sus din rezervorul de lichid de parbriz cu o tubulara de 10.

Noroc cu tata că se prinse de idee. Tot tata! 

Top vas lichid parbriz

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
7 years ago

daca tu crezi ca ala se schimba greu, am vesti proaste pentru tine: la megane pe dreapta trebuie data jos roata, demontata contra-aripa (dublura aia care tine nisipul sa nu intre in motor), si abia apoi ai acces la bec. Da, trebe sa poate si o femeie noaptea, aha, din pula de urs.

Kathy Bates
Reply to  Catalinx
7 years ago

La un Megane I cu 1.9 diesel nu se potrivesc componentele din acelaşi an, fiindcă a avut loc un facelift la jumătatea anului. Astfel încât o parte din piese aveau coduri din prima jumătate a anului, şi altele din a doua jumătate, iar câteva aveau un cod care nu apărea nicăieri. Maşina a stat câteva luni bune într-un service de cartier, până când au dat retur câteva comenzi de piese fiindcă erau inutile. Au comandat altele. Poate că, după alte câteva luni, maşina a plecat pe roţile ei. Dacă au fost norocoşi. Unul din motivele pentru care BMW, VAG şi… Read more »

Fery
Fery
7 years ago

se ard la fel de des ca restul, relax, numa ca la aia in service le trebuie gen 100 de lei manopera. io i-as spanzura pe aia care au decis la proiectare, ca, domne’, alta solutie nu este, nu putem incadra in gabarit operatiunea, asta, gata, stiu, schimbam bujiile prin esapament ca la ginecolog. cum mortii ma-sii n-au gasit 3 cm de spatiu, chiar si cu degete zdrelite si injuraturile de rigoare ca la alte masini. sa nu se inteleaga de aici ca am masina de aia, am prejudecata ca daca n-au reusit sa proiecteze acces la bec, poate n-au… Read more »

trackback
7 years ago

[…] foarte semnificativ. Becurile, in sine, nu costa mai mult de 20 de lei impreuna. Dar sa le schimbi trebuie sa desfaci masina bucatica cu bucatica, schimbi becul, iar apoi o montezi pe toata la loc.  Cred ca aia inseamna cu […]