Le-a luat 20 de ani să se prindă că ne-nvață prostii și tot nu

Serios, din puținii mei prieteni câțiva au terminat facultăți ca geografia . Geografia, mă!

Cum, adică mă, în anii 98 noi gemeam de foame, ca popor, dar și în nume personal, iar statul ne învăța geografie la facultate. Că ASTA avea să ne ajute la ceva. Să știi, în pula mea, numele localității în care ai să crăpi cu stomacul lipit de coaste și numărul subnutriților de acolo.

După  mai bine de 20 de ani de când mizeriile pe care le predau sunt inutile, s-au decis să caseze o parte din profile. Presupun că în sfârșit selecția naturala a așezat cumva lucrurile și nu mai vine nici dracu acolo.

Doar că unele decizii sunt dubioase.

Și zboară de la diferite facultăți profile ca :

“Geografia turismului” – Geografie și turism puse una lângă alta în Romania. Presupun că chestia asta creează găuri negre în spațiu-timp, nu locuri de muncă.

“Economia comerţului, turismului şi serviciilor” – Bă, aici sunt contrariat. La experiența mea de prin hoteluri și cu turismul din România, v-am zis ca nici copiii nu-i mai duc la mare aci, da?  Bulgaria FTW – aș  fi zis că nu a terminat nimeni așa facultate, sau că nu se studiază chestia asta la noi. I-auzi servicii. Holly fucking shit! Se studia deja , dar n-a prea prins?

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice – Târgu Jiu –  domeniul de licenţă “Administrarea afacerilor”

Târgu Jiu – Afaceri. Hahahahaha, Deci de aia nu făceau ăia afaceri acolo că nu știau să le administreze.

Ar mai fi 100 de profile pe care nu le vad disparand in schimb Poli Bucuresti rupe lanțul :

”Universitatea Politehnica din Bucureşti nu va organiza admitere în anul universitar 2017 – 2018 la specializările sau programele de studii universitare de licenţă: Inginerie medicală, Inginerie mecanică (în limba germană), ci doar pentru cele în limba franceză şi engleză.”

Aici e ceva ciudat. Eu am terminat electronică medicală. Deși nu profesez pentru ca ”banii vorbește” și să zicem că nu aș fi nici cel mai talentat inginer electronist, dacă aș fi profesat, dar practica te face mai bun, treaba asta are viitor. Nu la noi în țară, evident. Dar am mai lucrat și eu în corporații pharma și cam știu ce bani sunt și cum e cu cercetarea, satisfacție profesională etc. Firește că nu are viitor în România, dar nu asta e problema, nimic nu pare să aibă viitor aci.

Problema e că acum , când  UK iese din UE, da, da, iese, nu vă mai uitați cu jind,   noi scoatem limba germana din  studii, că nu e importantă. Engleză și franceză, că noi suntem francofoni, băh. Noi și africanii. Da, franceza e o limbă frumoasă, dar ce-are pula cu prefectura?

Aa, și ăia de la Miercurea Ciuc scot “Biotehnologii pentru industria alimentară”. Că de ce ar fi ungurii mai deștepți. Știu-știu, acolo e tot rromânia, zic așa, încercam să dau vina pe alții.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
GLU
GLU
7 years ago

La prima vedere geografia sau geografia turismului sunt profile cam de umplut timpul si grila profesorilor. Doar la prima vedere… Insa, cine doreste sa devina profesor de geografie si sa predea berbecilor despre tara lor si nu numai, are “o paine”. A doua paine poate fi mult mai usor obtinuta daca absolventul de geografie vrea sa devina ghid turistic. Mno, aici chiar este o pita (paine) mare, alba si buna de mancat pentru absolventii care sunt si pasionati. A deveni ghid si a organiza ture cu diferite niveluri de complexitate aduce bani foaaaarte frumosi. Ia cauta pe feisbuk ture pe… Read more »

GLU
GLU
Reply to  Catalinx
7 years ago

Nu intamplator ti-am scris cele de mai sus. Am un prieten cu care mergem des pe munte si care e absolvent de geografie la Cluj. Omul asta a batut pe jos cam tot ce inseamna munte din RO. Nimic foarte special pana aici… Dar, cand ii pui o poza in fata cu cateva creste de munte iti zice denumirile varfurilor de parca le citeste. Trecand la afaceri: o zi de rafting e 200 lei, un curs de supravietuire de 3 zile incepe de la 400 lei, o tura de escalada pe munte incepe de la 100 lei (preturi per caciula).… Read more »

GLU
GLU
7 years ago

Am vrut sa fac si eu un curs de ghid turistic, dar iti trebuie diploma de ceva legat de turism (liceu sau facultate de profil). Deci eu cu diploma de inginer dar pasionat de mers pe coclauri, mumu! Restul le-am invatat pentru mine, dar nu pot deschide o afacere in sensul asta, deci am nevoie de unul cu hartie. Relax, ca nu am luat-o ca jignire, eu incerc sa explic ca si cu geografia poti trai lejer (utilul si placutul), dar depinde de om.

IM
IM
7 years ago

Eu ma intreb cand o sa prinda lumea ca nu prea e nevoie de facultate deloc. Nu de facultatea care se practica azi. Pe vremea parintilor cica facultatea comunista asa cum era cu adunari patriotice, ascultat Europa libera, cantari clandestine pe la Preoteasa, cules de vie si whatever, era chiar fun. Eu as zice ca diferenta vine din calitatea oamenilor care pe vremea aia citeau si faceau research pe cartoaie de-alea de o tona. Sau din faptul ca ieseau la o cafea si in loc sa stea fiecare pe what’s up chiar petreceau timp impreuna. Si mai erau si foarte… Read more »

IM
IM
7 years ago

Davies. Dar apropo de Cox, nu l-am intilnit dar omul are reputatia de a fi de o modestie aproape patologica. Si acum pe bune dar n-am intalnit nici un fanfaron din asta care sa fie prea pretios pentru a se vedea cu studentii si a le raspunde la intrebari. Cand are loc o conferinta in cadrul careia oamenii astia vin si tin o prelegere pe o anumita tema(cu un entuziasm molipsitor as adauga, unlike romanii) la sfarsit te invita sa le scrii, sa-i contactezi daca ai o idee pentru care ai avea nevoie de un sfat sau de sprijin. Pentru… Read more »

IM
IM
7 years ago

Nu stiu cati melteni erau in generatia mea la Davila, dar stiu ca eram efectiv terorizati mai tot timpul si nimic din ce faceam nu era niciodata bine si nici destul. Apoi stiu ca in Romania daca esti nice, lumea presupune ca te faci pres dar pentru altii a te purta nice to begin with, inseamna ca esti civilizat si vrei sa faci ceva constructiv. Si apoi aparatul asta universitar romanesc care a creat mii de locuri de admitere oricum/oriunde/ oricand a favorizat melteni. Normal ca nu poti sa fii easy going cu meltenii dar cine i-a admis/tolerat in the… Read more »

Kathy Bates
Reply to  IM
7 years ago

Era cu puţină vreme în urmă un tip foarte bun de gură, maniac religios, care comenta pe unde apuca. Tipul a zis la un moment dat ceva foarte interesant. Ceva care ne arată de ce comuniştii erau băloşi, muncitoroii beţivi şi gata oricând să dea cu pumnul, ţăranii răi şi hoţi, profesorii tâmpiţi, iar restul lumii obligată să se facă preş. A zis aşa: “progresiştii” (asta era pentru el o insultă, un fel de încrucişare între un soroşist şi un homosexual 🙂 ) cred că între diferitele soiuri de oameni pe care le întâlneşti pe stradă sunt nişte diferenţe minore.… Read more »