Gazonari maniaci

Aștept să doarmă copilul, așa că bag una mică. 

Dacă ai casa, adică pământ prin curte, ai 3 opțiuni. Să îl lași așa sterp “a la Roumanie”,  cu namoale,  cu praf și tot ce se cuvine. 

Să torni beton, sau să pui pavaj. 

Sau să pui iarbă,  gazon.

Le-am enumerat în ordinea efortului.  Cred că e limpede de ce iarba e mai mișto decât pavajul, nu? Am să menționez doar că 200mp de iarbă produc de ajuns oxigen pentru o familie de 4 persoane. 

Ce mă distrează e să văd că s-a dezvoltat o întreagă populație de maniaci,  ocedisti cu întreținerea ăstuia. 

Pe toată lumea o aud cu tuns săptămânal,  sau la trei zile, irigat vara-iarna, dat cu îngrășăminte,  că dacă nu irigi des nu crește des, nu ai ce tunde, presupun că faci ceva pitici sau spume de la așteptare și turat mașina în gol. 

Îi văd apăsând compulsiv pe mașina de tuns încercând să stoarcă relaxare din activitatea asta. “Hai-hai cu relaxarea mi repede, ca vine luni și mă întorc la muncă”.  O ard în mistouri  doar că sunt la țară de joi. Maine plec la Londra și marți, miercuri mă întorc din nou. Poate atunci să îl tund și eu. Adică nevasta. 

Continuând , dacă irigi și tunzi în neștire trebuie să dai cu îngrășăminte că altfel leșini pământul ăla de minerale prin supraexploatare. Și te miri ca de ce dracu ți se transforma curtea în deșert cu iarbă pe el. 

Mai e și faptul ca dacă bagi mașina pe benzină în gazon de două ori pe săptămână arzi tot oxigenul produs. 

Așa am ajuns la concluzia că a-ți pune gazon e o manifestare patologica, adesea. 

Întreb oamenii cu care interacționez:  Ai gazon acasă?  Dacă zic “da”,  deja sunt în gardă și îi întreb “îl tunzi des?”. Dacă zic că ceva mai des de o dată pe săptămână și nu locuiesc intre tropice și ecuator iau metri și le recomand betonul :).

Am și eu. Dar îmi place să îi spun iarbă.  Nu gazon.  Trebuie să o tund din când în când,  că nu stau să mă mănânce șerpii. Asta pentru că mi-e frică de ei. 

Da’ așa mai sauvage îmi place mie. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alifie
Alifie
7 years ago

Trifoi alb pitic. Eu l-am semanat fara gazon (merge si in combinatie cu gazonul) din trei motive, imi place mai mult cum arata si se simte la talpa goala trifoiul (comparativ cu gazonul), inabusa buruienile – am vrut sa scap de pir, si de cosit il cosesc cu coasa (gazonul nu prea merge cosit) cam o data la doua luni.
Am si o portiune de lucerna, nu arata deloc rau, te scapa de buruieni si merge folosita si ca mulci in solar. Ce-i mai nasol la lucerna ca daca te plimbi prin ea ca prin trifoi o culci toata.

admin
Reply to  Alifie
7 years ago

Pai așa sunt vreo 40 de arii de lucerna un gradina din spate dar nu merge de pus în curte. Iar coasa nu e în primele 256 de unelte preferate ale mele. Nici nu știu să cosesc. A cosit nevasta o dată o parcelă de iarbă când s-a stricat mașina. Eu m-am dus frumos și am luat una electrică de rezervă, cositul manual mi se pare chiar horror.

Alifie
Alifie
Reply to  admin
7 years ago

Asa-i, lucerna merge in gradina, in curte cum spui tu – iarba sau gazon, si daca ai chef, poti sa semeni prin gazon si trifoi alb pitic (mi se pare ca se gaseste si la Dedeman – doar trifoi sau in combinatie cu gazon). Daca n-ai chef, trifoiul poti sa nu-l cosesti/tunzi deloc, e placut si ochiului si nu-i pretentios. A cosit nevasta o dată o parcelă de iarbă când s-a stricat mașina. Eu m-am dus frumos și am luat una electrică de rezervă, cositul manual mi se pare chiar horror. Depinde ce incerci sa cosesti, cu cat e iarba… Read more »

admin
Reply to  Alifie
7 years ago

Nu știu cum e trifoiul ăla alb pitic. La.mine iese singur verde pitic. Inclusiv pe unde am pus gazon.

Alifie
Alifie
Reply to  admin
7 years ago

La.mine iese singur verde pitic

Creste si salbatic (doar ca nu atat de des), si-i mai bine adaptat la conditiile noastre de mediu. Numele vine de la florile albe pe care le face.

Alifie
Alifie
7 years ago

P.S. scuza-ma te rog, da’ de fiecare data cand ma uit la titlu vad ,,Gaozari maniaci”. Poate ca aia care tund mai des gazonul de o data pe saptamana or fi avand vreo legatura 😛

catalinx
catalinx
Reply to  Alifie
7 years ago

🙂 E ok. Intentionat aleg genul asta de asocieri de cuvinte. Asa ajung pe aici tofelu’ de descreierati 🙂

Manowar
7 years ago

Eu unul sunt mai hipster. Ma gandesc sa pun in curte legume. Nu de bani, ci de fun/activitate – plus harneala cu “e din gradina mea”.

admin
Reply to  Manowar
7 years ago

Bă, sunt multi hipsteri în Londra. Sunt numai razoare prin spatele caselor pe la Vauxhall. Ai idee care e treaba cu asta?

buntzi
7 years ago

Depinde câtă curte ai. Și eu am ceva legume în curte, dar am lăsat și loc cu iarbă și flori. Dacă ai ceva sute de metri pătrați cu legum, îți ia al naibii de mult timp să te ocupi de ele.

Catalinx
Catalinx
Reply to  buntzi
7 years ago

Aveam impresia ca tu ești intr-o țară în care crește doar nisip și petrol. Se fac legumele acolo la Abdullah?

buntzi
7 years ago

Se fac dacă le uzi, că de soare nu s-ar zice că duc lipsă. Totuși, eu mă refeream la curtea din România. La nisip și petrol fac doar banii.