Din nou Stiri cu iEbola. 4493

…de morti . Pana ieri.

ZA-cover

 

 

 

 

 

Discutam cu doi franceji luni , care ziceau ca nu ,  nu e chiar asa de periculoasa. Doar ca se vorbeste mult desprea ea , ca o sa fie contained foarte curand.

Zic ,coaie, uitati-va pe cifre  si pe trendul imbolnavirilor si deceselor.

-Neaah , malaria si alte boli exotice omoara anual mult mai multi oameni ca Ebola.

Doar ca alea nu se transmit de la om la om. E pe baza de tantari , care pot fi exterminati fara regrete , pe baza de alte chestii si mai sunt si curabile. Acum o saptamana erau cu 614 mai putini morti.

-Da , sigur , dar cancerul si accidentele de masina sunt muult mai ucigatoare , pana si MalaesianAirlines.

Unii refuza sa vada pur si simplu evidenta:

Cand am scris prima data despre asta  erau 660 de victime . Asta se intampla la sfarsitul lui Iulie , iar epidemia a izbucnit in Martie. Deci  5 luni. Merge 120 de morti pe luna ? Parca “merge” mai bine ca  600/ saptamana .

Am pus in discutie faptul ca , bah boilor, pana si aia care trateaza pacienti s-au imbolnavit . Ei :

– Nu,  ca-s putini relativ la numarul mare de  asistenti medicali care se ocupa de asta.  Ca probabil 2-3 la mia de asistenti s-au imbolnavit. Ca nu se ia chiar asa de usor , gen ca gripa.  Asa ca m-am documentat. 416  lucratori medicali s-au contaminat din care au murit jumatate.  Nu am gasit nicaieri cati lucratori medicali au intrat in contact cu pacienti bolnavi de ebola , dar simplist as pune problema asa:

Sunt 8997 de cazuri de ebola inregistrate pana acum. Sa presupunem PRIN ABSURD  ca fiecare contaminat a avut parte de propriul lui asistent sanitar. Asta ar duce la o rata de transmisie de ~4.6% , atentie ,  catre personalul medical , care trateaza boala . Eu as crede ca e mai mult spre 10%, sau mai mult. Asta in conditiile in care se stie cat de contagioasa si letala e si se iau , cel putin  in principiu,  masuri de  crantina. Deci , plm, sa zicem ca fiecare  asistent apuca sa ingrijeaza undeva la 10 pacienti , dupa care se imbolnaveste el insusi si trebuie inlocuit de altcineva care sa aiba grija de el.  In ritmul asta , daca nu cumva suplimentezi cu 1000 de lucratori sanitari saptamanal  boala duce sistemul in colaps si iese de sup control. Eu zic ca  a iesit deja , dar hai, sa-i mai dam  1 luna. Care i-om mai da.

In ’70 si ceva la prima epidemie ,  solutia  de containment a fost izolarea  totala  a celor contaminati. D-aia si au murit >90% dintre ei. Dar acum nu mai suntem asa de salbatici , nu-i putem  lasa sa moara ca pe caini. Trebjuie sa moara ingrijiti , imbolnavindu-i si ce-i pe care-i ingrijesc , pentru ca e scump al dracu  ca UN sa se ocupe de asta  corespunzator .  Desi costa mai putin decat razboiul din Ucraina , sau Siria , sau…

Daca se ajunge la 600 de victime  zilnic in urmatoarele 2 luni ,  mult noroc , sanatate  si vise umede despre containment.

 

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-29632433

http://edition.cnn.com/2014/10/14/health/ebola-nbc-snyderman-apology/index.html

http://www.nytimes.com/2014/10/15/world/europe/spanish-nurse-ebola-health-budget-cuts.html

http://news.yahoo.com/german-hospital-un-worker-dies-ebola-082155030.html

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments