Oamenii fac diferența. Doar

România e o țară urâtă.  UK, Germania,  Spania sunt frumoase. Pentru că ei sunt bogați și noi săraci. Nu?

În planul îndepărtat puteți vedea trei blocuri,  care odată au fost identice, iar în timp,  cu ajutorul entropiei și locatarilor vor redeveni la fel.

Sunt trei foste “cămine de nefamiliști”,  lumea le spunea “nefam-uri”,  eu le-aș spune infame.  Dar acum sunt locuințe în toată regula. Nu că s-ar fi schimbat mult confortul. Nu. Doar percepția. Pe timpul lu’ Ceașcă acolo locuia un pelete proaspăt ieșit din școală și repartizat la muncă,  în cazul de față erau constructorii care  au făcut Faur-ul și cartierul din jur ,  și mai pe urmă puleți de pe la întreprinderile din zonă care îndeplineau două condiții.

1. Munceau

2. Erau necăsătoriți

Că dacă erau căsătoriți primeau minim o garsonieră mai acătării,  iar dacă aveau și un copil,  minim un “2 camere”.

Lumea și-a dat seama că standardele ălea sunt învechite, motiv pentru care vezi în blocurile ălea și familii cu doi copii înghesuiți într-o cameră de aia. De ce?

Că așa e acum, n-auzi că nu toată lumea are nevoie de o casă? Chestiile astea sunt demodate.

Două dintre cele 3 blocuri sunt izolate și mansardate. Mansarda e motivul pentru care arăta mai bine. Un întreprinzător a venit și a cerut voie să mai pună un etaj pe bloc și le-a oferit la schimb o izolație,  acoperiș și o varuiala.

Adevărul e că ălea extinse arată altfel,  măcar pe afară.  Și măcar de la distanță.

Că dacă te apropii,  adevărul e altul.

De aici se arunca cu borcane cu gunoi. Tomberoanele erau fix de unde fac eu poză, presupun că voiau să nimerească de la balcon. Vezi ce înseamnă să nu ai ghenă? Cred că  sunt invidioși.

Nu-i nimic. Le-a făcut primăria tomberoane îngropate, care nu mai put, au doar o gură de access deasupra,  cu o clapeta. Degeaba. Oamenii au rămas cu obiceiul. Zboară Borcane, zboară pungi. Iar “oamenii” e așa un fel de a spune. Că ăia nu sunt oameni.

Nu glumesc.

În poza asta e chiar ce vedeți.  O ușă de termopan pe care au pus-o aia care au renovat mizeriile lor, dar ăștia au spart-o acum vreun an, dracu știe de ce, probabil că arăta prea frumos blocul și îi deranja. Și așa a rămas. D-aia zic, conform  legilor fizicii blocurile ălea vor arăta din nou la fel. O să vedeți.

Ăsta, e printre ele,mai în spate, și a ars mansarda acum un an. 

Lumea zice că pentru că sunt prost construite, izolate cu polistiren neignifugat, că din cauza aia au ars. Eu nu zic că nu or fi prost construite,  dar nu cred că ăia e cauza. Cauza e aceeași care vrea să îmi spargă mie borcane în cap, care sparge ușile de termopan și nu le repară,  și împotriva căreia nu ai ce măsuri sa iei, poate un spațiu bine închis cu dreve de metal în loc de geamuri, iar uși tot așa. Și un pic de gaz din când în când, dacă se strâng prea mulți.

Blocul ăsta a ars acum mai bine de un an iar poza asta e de ieri. De aproape arată de zici că nu mai e locuit, decât că e. Ăia stau acolo așa,  fără  geamuri, cu lavabil cu model de funingine… De un an. Nu au fost în stare să își repare acoperișul ăla cumva, nu știu cum. Să își dreagă geamurile să își varuiasca casele. Și stau acolo așa că vitele în grajd.  Nu știu ce așteaptă. Și dă-o în pulă mea că am fost și eu sărac și știu cum e, bă,  dar aia să fie casa mea,îmi băgam pula,  nu mai dormeam un an, sau cat dura,  până munceam sa fac bani și să fac cumva să o repar. Chit că o carpeam cu mâna mea, după cum mă pricepeam. Da’ așa nu as fi stat. Adică mai am și eu chestii prin casă care nu sunt chiar ok, dar nu stau să plouă pe mine și pe copii.

Sărăcia e ca inflația.  Nu e o cauză,  ci un efect și un proces economic.

Faptul că oamenii sunt săraci nu poate fi cauza a ceea ce arăt mai sus. Când vine unu’ și îți repară cosmelia, iar tu în nici 5 ani o faci la loc cocina nu e din cauza sărăciei. Nu are cum. Sărăcia e expresia faptului că tu nu poți să ieși cumva din jegul în care te complaci.
Ca sa ne înțelegem:  Blocul ăsta de mai jos e tot ca ălea. Doar că nu a beneficiat de nicio combinație.  L-au făcut oamenii singuri. Și din ce mi-am dat seama și-au cumpărat câte două garsoniere și le-au unit într-un apartament. Cam românește, așa e, dar se vede diferența. Care este că sunt alți oameni care nu aruncă gunoiul pe geam. Nu știu sa spun cum au reușit să se grupeze acolo, iar dincolo nu. Dacă mă uit statistic la culori am o 💭 idee, da’ după aia veniți și îmi spuneți că statistica mea e rasista și discriminatorie și nu știu cum. Iar eu nu discriminez pe nimeni, ei aruncă cu borcane după mine.

În altă ordine de idei e mișto sa vorbesc despre București când nu sunt acolo.

Am stropit din nou pomii și din nou plouă.

Sisif.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webby
6 years ago

Nu inteleg de ce si-ar pierde cineva timpul cu astfel de subiecte, dar in fine …

Catalinx
Catalinx
Reply to  Webby
6 years ago

Nu am plecat în capătul celalalt al orașului pentru asta.

Pentru că pe lângă subiectele ălea trec des. Sunt aproape de blocul meu.

Familia mea trebuie să înțeleagă de ce îmi caut job full time într-o țară a cărei limbă n-o vorbim, copiii vor trebui să înțeleagă de ce vreau să le fie mai greu acum mai degrabă decât mai ușor. Și-așa mai departe.

Cândva copiii mei se vor fi întrebând, bă ce-o fi avut tata în cap.

XC47
6 years ago

[offtopic] Nu stiu daca te mai intereseaza subiectul, dar uite ce au pe teava Transfer Wise. Apropo de plati, bani, conturi, GBP etc. 🙂

https://transferwise.com/borderless?utm_medium=email&utm_source=mailchimp&utm_campaign=borderless_launch