Calculatoarele

Am ramas un pic incrucisat azi dupa ce m-am jucat un pic de StarCraft  cu copilul cel mare.  Ne-am ciomagit pe o harta tembela, Nexus Wars. Jocul aici e simplu.  Contruiesti cladiri care fac singure, continuu cate o unitate, iar unitatile pornesc ca zombificate de nebune catre baza inamicului si se iau de scandal cu tot ce intalnesc in cale. Evident, jocul tine de ce unitati si cand construiesti, daca inamicul ti-a luat-o inainte te uiti cu ce vine si incerci sa-l contrezi, in fine, nu explic asta in detaliu, aveti link daca va trebuie.

Elementul cheie e ca daca jocul nu se termina imediat escaleaza epic cu sute de unitati de-o parte si de alta intr-un clash imens, iar masura  progresului se da dupa pozitia clash-ului spre o baza sau spre alta. Ca un fel de gramada ordonata, asa.

Partea proasta e ca inevitabil astea joaca pe gat placile video din calculatoare si cu cat dureaza mai mult incepe sa sacadeze mai tare, pana ajung sa se miste ca un cur. Numarul de cladiri maxim construibil e limitat, dar cred ca ar trebui sa ai ceva placi video in SLI si de ultima generatie sa poti sa joci ala cursiv pentru mai mult de 20 de minute.

Ce vreau sa spun e ca am observat ca rabla de desktop pe care il am din 2011 si l-am tot upgradat, care are acum o placa ati Radeon R9 270x ( erau doua , dar face prea multa caldura si cam degeaba) si care consuma spre 700 de watti in full load se misca MAI PROST, semnificativ mai prost, decat laptopul cumparat anul asta, dar cu specificatii  – credeam eu similare, ca na, e laptop. Care laptop consuma vreo 100 si un pic de watti in full load.

Tare, de acum chiar nu am stiu de ce sa mai cumpar vreun desktop!

Da, stiu, pot sa caut  o placa ATI Radeon RX580 de 256biti si 8GB DDR5 si am sa am din nou desktopul asta valid pentru urmatorii 3-4 ani. Lucru pe care am sa-l si fac dupa ce ii upgradez memoria la 16-32GB RAM cand am sa imi aduc aminte. Dar, plm,  eu unul sunt uimit de faptul ca pot sa fac acelasi lucru, mai bine, cu o bucata de plastic care consuma de vreo 7 ori mai putin curent.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fery
Fery
6 years ago

te futi in el de radeon. iti iei geforce 1070-1080, uita de SLI (care la radeoanele tale nici nu era sli, ci crossfire, da’ detalii) ca nu se scaleaza deloc, cu atat mai putin in fucking strarcraft, iti iei i5 kabylake cu k daca vrei si un pic de overclock (n-ai treaba cu i7 ca nu-i ca si cum faci randari, encodari si streaming), iti bagi vreo 16 giga de ram cu latente cat mai mici – vezi si ce placa de baza iei, daca suporta alea – nu conteaza frecventa asa tare spre deloc peste vreo 2400 MHz si… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  Fery
6 years ago

Nu sunt fan AMD. Sunt chiar dezgustat de ei. De doua ori în viața asta am zis să le dau o șansă și mi-am luat-o în fălci. Pot să scoată și pe dracu ghem, de aici încolo eu iau Intel. Am zis de AMD că așa s-a nimerit să am platforma de data asta și dacă am avut Buldozer am luat și placi video de la ATi. Am fost “fan” ati că minam după crypto și nu era soft decât pentru Radeon când am luat eu. Știu că am crossover nu SLI, l-am folosit și nu a folosit la nimic.… Read more »

Fery
Fery
6 years ago

da, ai dreptate, performanta vs. bani, raportul nu mai e asa sigur in favoarea desktop, in afara desigur daca ai ceva monitor super mare as in >27″