S-a scos roamingul, dar nu pentru orișicine: Digi

Digi sunt rețeaua aia cu cele mai mici tarife din univers. Stiu 2 persoane din București care s-au portat pe mobil la ei și dacă stai  majoritar în București, de 2-3 Euro, sau cât dracului costă,  ești chiar boier. Dacă nu, nu.

Chiar eram curios cum dracului o să procedeze Digi când clienții lor o să ia netul, minutele și sms-urile nelimitate și o să plece cu ele prin Europa. Pentru că știi, ăștia la net aveau ”roaming” și local. Adică, ei au acoperire mică, în jurul orașelor, dacă erai prin țară închiriau ”acoperire” de la Vodafone. Chiar aveau o condiție in abonamentele lor de genul coaie, nelimitat, dar stai pe aici, ca dacă faci majoritatea traficului în afara ariei de acoperire Digi, noi ne băgăm pula.

Acest lucru era oarecum  cinstit, în contextul anterior, pentru că pe plan local, nu îți dădea alt operator, vreun minut/sms/ MB în afara zonei lor de acoperire, adică , cumpărat de la alt service provider, iar ăștia o făceau pentru că acoperirea lor e chiar mică și altfel nu se muta nici pulea cu mobilul la ei, normal.

Dar în noul context, ei sunt obligați să îți ofere în roaming  minutele , sms-urile și netul de acasă – ”roam like at home” sau ceva.

Doar că nu.  Ei au depus o cerere să poată taxa în continuare roamingul. Ei îi spun suprataxă de roaming, pentru că, vezi doamne, modelul lor de business de nelimitat la tarif fix se prăbușește sub reglementarea asta.  E cumva logic că la 2 EUR pe lună e greu să dai nelimitat prin lume.

Cum funcționează interconectarea ( explicație simplistă , pentru proști)

Dar știi de ce? Că autoritatea europeană a interzis perceperea tarifelor de interconectare – iar aici sunt oarecum mândru ( ca un prost, dar mândru), pentru că o companie pentru care am lucrat vreo 7 ani, Xconnect ( nu, nu sunt cine știe ce cunoscuți), militează de prin 2007 pentru deschiderea interconectării și a oferit soluții de bypass pentru operatorii care au dorit să se conecteze  între ei, din UK în China, să zicem , fără să plătească interconectare prin alte linii PSTN. Îi știți pe ăia Viber? Pe platforma asta aveau mare parte din business – nu știu ce mai e cu ei acum.

DAR, faptul că nu există tarife de interconectare nu înseamnă că nu există costuri. Traficul, cam ca și la internet, se bazează pe reciprocitate. Prin urmare  relația dintre Digi și Vodafone e la modul: Ne conectăm apelurile gratis, dar diferența de balanță o plătește ăla care trimite minutele diferență.

Adică dacă clienții  digi  sună din VDF UK (roaming) de 1 milion de minute, iar clienții  VDF UK sună din Digi România  de 100k minute , Digi trebuie să plătească diferența de 900k minute la prețurile VDF UK.

Și aici e problema. Că  în UK sunt un pic mai scumpe, iar Digi nu are voie să pună curul în sus și să zică, muie, mă vodafonilor din UK , că vă taxăm clienții voștri  când sunt în roaming la noi de-i rupem. Evident că nu. Înainte era simplu, dacă pe britanici nu poți să-i rupi, îi rupem pe români când ies afară, că-s ai noștri și nu se supără. Și oricum, la fel făceau și străinii cu ai lor. Că era situația asta de futere între rețele. Dar acum nu mai e voie să-ți fuți nici clienții.

Dacă nu cumva  ești Digi RO,  că atunci trebuie să ai voie, că la noi e sărăcie, bro .

Eu o înțeleg pe asta cu 2 EUR e prea puțin să acopere costurile, dar  pe de altă parte, dacă li se permite să-și pătreze modelul de business și să impună suprataxă vor face concurență neloială celorlalți operatori locali, iar România iar interpretează cum vrea ea directivele europene, mai ales că ANCOM a declarat deja că e OK cu asta. Citez, cu link :

Furnizorii care nu sunt în măsură să susțină comercial „Roam like @ home” pot fi autorizați de ANCOM să perceapă anumite suprataxe, în plus față de tarifele naționale,chiar dacă nu ai depășit limitele de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE.

Păi ce să zic, super, coaie, nu cumva să le spună ANCOMul :

    Bă handicapaților, dacă nu puteți suporta tarifele de DUMPING pe care le practicați poate ar fi cazul să le măriți, nuuuu?

Nu. Aplauze pentru România, care reușește, din nou, să se plaseze în afara regulilor. Că suntem săraci, boss! Presupun că în felul ăsta nu o să i se pară nimănui că suntem o țară de viteza a doua, desigur. De la a treia în sus.

Între timp, pe numărul de UK am primit mesajul ăsta. Ce amuzant, ăștia nu zic că mă taxează suplimentar, că draci-laci, că nimic.  Zic că pot să îmi încarc opțiunea de UK și s-o folosesc și pe aici.  Cum am și de gand de altfel. Sărumânaaaa.

 

29 Replies to “S-a scos roamingul, dar nu pentru orișicine: Digi”

 1. Vor fi nevoiti sa-si regandeasca strategia, insa au dreptul sa ceara o pasuire pentru 12 luni:

  But does this mean that roaming charges will be abolished?
  Not really. Mobile providers are still allowed to make charges in some circumstances. They can:
  Set ‘fair use’ limits. Mobile providers can limit the use of ‘free’ roaming to what is considered “periodic travel”. For example, providers
  might limit their consumer’s ability to enjoy ‘Roam Like at Home’ tariffs to only a few weeks per year.
  Request an exemption from the abolition rules. Providers can apply to be exempt from the abolition rule and charge roaming fees if
  they believe that they cannot recover the actual and projected costs of providing the roaming service without a surcharge. They can
  request a 12-month exemption from their National Regulation Authority (NRA).
  Offer consumers a Plan B that does not comply with the abolition rule. Providers will be able to offer roaming tariffs that do not comply
  with the abolition rule, as long as consumers are reminded that they will lose this advantage by signing up to this alternative tariff. The
  default tariff, however, must be the ‘Roam Like at Home’ tariff and consumers may switch from/to the alternative offer free of charge.
  This means that while roaming providers must put all their customers on the default ‘Roam Like at Home’ tariff, many might mislead consumers
  into accepting alternative, complex offers where they end up paying for roaming, just like today.
  http://www.beuc.eu/publications/beuc-x-2015-105_factsheet_roaming.pdf

  Au mai cerut si altii:

  https://www.neweurope.eu/article/eu-wont-roaming-like-home/
  https://yle.fi/uutiset/osasto/news/finnish_mobile_network_operators_ask_to_opt_out_of_free_eu-roaming_rules/9650615

  (Telia?!)

 2. Vor fi nevoiti sa-si regandeasca strategia, insa au dreptul sa ceara o pasuire pentru 12 luni

  Eu sper sa nu li se aprobe, da-o in pula calului, ce e aia cu “nu ne permitem”. Legile-s pentru toti sau doar pentru aia care-si permit sa le respecte. Ca daca stau bine sa ma gandesc nici eu nu prea imi permit sa respect legea, ca-s prea sarac, ce dracu’.

 3. Cat timp “jegul” a fost prevazut si acceptat nu inteleg unde este problema. O fereastra de 12 luni in care probabil vor fi nevoiti sa creasca preturile. Daca Digi a reusit sa scoata profit cu tarifele lor, pana acum, probabil va puteti imagina ce profituri au avut ceilalti operatori, cei mari, pana acum. Eu bag oricum 50 euro luna in buzunarul Orange, pentru doua abonamente, am trafic de 5.24GB in roaming/abonament, dar cred ca in viitorul apropiat ma voi muta la Digi.

 4. Cat timp “jegul” a fost prevazut si acceptat nu inteleg unde este problema.

  Pai, iti zic eu unde-i problema.

  Ai un operator random. Sa-i zicem Vodange. Si operatorul ala se chinuie sa investeasca, sa extinda reteaua, sa aiba 4G nea Gheorghe pe varfu’ muntelui etc etc. Nu zic ca le si iese mereu – zic ca incearca macar. Si crede-ma ca a crescut MULT, MULT acoperirea “de calitate” in Romania din 1995 pana acum. Operatorul ala mai pune o celula, mai plm. De-aia GSM, nu CDMA, adica au nevoie de mai multe gen.

  Eh, si operatorul ala are niste costuri cu asta si trebuie sa le recupereze. Cum? Pai, din abonamente si servicii. Drept urmare, vin si ofera niste abonamente care, la prima vedere, sunt cam nesimtite. Asa, gen 20 de euro pe luna sau pula mea.

  Si pe urma apar unii ca Digi. Aia care nici nu se chinuie prea mult cu chestii. Las-o asa, ca merge asa, gen cu voip (intre timp, folosesc si altii, da’ asta-i alta treaba). Si cum interconnectu’ nu-i costa mare lucru, hai sa dam nelimitat la toata lumea la gen 2 euro. Tarif la misto. Asa, sa vina sutele de mii de lesinati de foame la ei.

  Nici o problema pana acum.

  Doar ca Vodange ala trebuie sa mai taie la investitii. Si brusc, nu mai am eu semnal nu stiu unde. Brusc, nu mai am pretentii de 4g, zic mersi daca prind de-un wap, vorba aia.

  Dupa care vine treaba asta cu roamingul “gratuit”. Si brusc, isi dau seama aia de la Digi de chiftea. Ca stai, si-or fi dus ei niste fibre prin Romania, da’ de unde sa stie ei ca urma asa ceva cand au venit ei agresivi cu dumpingu’ in dinti? Ca nu stiau. Nu-i corect. Pai, planul lor era sa le jepcareasca altora sute de mii de clienti morti de foame, da’ nu-si permit pierderi in halul ala fara de hal! Nu-i corect, ei n-au voie sa piarda daca iau o decizie gresita!

  Sunt simpatici astia care vin cu “1204210421 de minute, 2419842194219 de giga”. Dupa care descoperi ca de fapt, netu’ la ei merge cu 8K/s. Sau ca jumatate din minute le petreci repetand “ce-ai zis? ca n-am inteles! si de ce-ai vocea aia de robocop? si ce-i cu jitteru’ ala boss?”.

  Si, incet-incet, ajungem toti sa zicem mersi daca avem acoperire in juma’ din aria unde ne invartim. Sa batem matanii cand prindem 4K/s.

  Cam aia-i problema. Cel putin de unde stau eu, asa se vede.

 5. Stai sa iti zic cum se vede de la capatul nevazut al pulii, ala la care stau toti cei care presteaza servicii pentru ‘Vodange’. Tarifele pe care le impun operatorii au scazut constant in ultimii 5 ani pana la o limita inferioara de subzistenta la care contractorii nu mai au loc de adaos, ci doar impart niste salarii si distrug masini pe coclauri.
  Motiv pentru care mai ai cate un site cazut cate 24 de ore, lasa ca merge 112 pe concurenta. Daca nu tine transmisiuni pentru alte macar 3 site-uri, nu trimitem generatorul la power failure, daca tin bateriile bine, daca nu isten cu el, poate trasneste in el si numai trebe deloc.
  Are rost sa zic ca futaiurile astea s-au accentuat tare de tot in momentul in care RDS a inceput campaniile alea mizerabile cu abonamente la pret de misto, dar ce zic eu, misto/2 daca portai numarul de la concurenta. Putea deschide si ANCOM-ul gura putin, si oficiul concurentei, dar na, daca Teszari are planuri, serviciile ajuta, totul va fi bine.
  Ura si la gara, eu mi-am bagat pula si am plecat din tara aia de fomisti.

  1. Ma, tu pe vremea protestelor nu lucrai la Telekom? Ca ziceai de ceva coleg cu vaca prin piata ?
   Pai, fix ce spun. Daca pana acum a mers cu dumpingu’ eu as zice ca e momentul oportun sa-i lase sa se desfasoare in continuare cu modelul lor de business, mai spre faliment, asa.

  2. io nu te contrazic, de mine sa moara toti cei care fac alegeri gresite. ca numa la falimente rasunatoare ar trebui sa duca acest race to the bottom practicat de toti

 6. Si, incet-incet, ajungem toti sa zicem mersi daca avem acoperire in juma’ din aria unde ne invartim. Sa batem matanii cand prindem 4K/s.

  O situatie hazlie e in America de Sud, unde aia considera roaming daca esti plecat din orasul/ judetul tau si te taxeaza de primire apel. Chit ca e acelasi operator si in alt judet.

 7. Ba, sincer, poate-s eu mai plictisitor, asa, da’ pe mine nu ma amuza deloc chestiile astea.

  Nu-s ingrijorat sau ceva, da’ mai da-o-n pula mea. Astia scad abonamentele in continuu, ca dom’le, sa avem mai multi clienti. Mai multi clienti de la care castiga din ce in ce mai putin. Pentru un serviciu care chiar nu ar trebui sa fie folosit de toata lumea. Nu c-o ard eu sanki-elitist, ci pentru ca nu au nevoie toti cretinii de mobil.

  Si, la schimb, normal ca-ncearca sa compenseze. Sa “eficientizeze costurile” – aka mai automatizam, mai dam afara, mai punem roboti in loc de studenti in callcentre, mai de-astea. Si o vad deja aici. Ca efectiv nu poti suna nicaieri fara sa dai de IVR.

  La fel stau lucrurile la mai tot. Si, sincer-sincer, nu cred ca-i o directie OK pentru nimeni. Asa ca eu unul m-as bucura s-o ia toti astia cu “nelimitat pula mea la doi centi”. Imi bag pula-n ei. Tot ce-au rezolvat cu asta a fost ca acum umbla taximetristii cu incarcatorul in masina si vorbesc zi-lumina (la volan) cu cate-un pulete. Despre orice si nimic. Asta si pizdele de 15 ani (cum ziceam, nu toata lumea ar trebui sa aiba telefon) care behaie 10 ore despre orice si nimic. Si bai, n-am nimic impotriva sa aiba toata lumea. Sa aiba, da’ sa coste. Asa, cat sa vorbesti doar daca ai nevoie, nu ca te plictisesti si nu sa dai refreshuri pe facebook numarand likes.

  Bine, mai e si halul fara de hal in care au futut societatea. Da’ asta-i deja alta discutie.

  La salariile de acum, eu unul m-as bucura sa vad de maine abonamentu’ la net la 100 de euro/lire pe luna si pe-ala de mobil la 50 – plus un dolar pe minut in caz ca suni.

  1. Îmi dau seama că prețurile de referință pentru tine sunt o exagerare și reflectă sictirul pentru oamenii care trăiesc în telefon, să zic așa. Dar astea poate-ti suna la salariul tău ok. Eu la 1 dolar pe minut mi-aș băga pula și m-aș duce direct la vreo companie de roboți sau la digi. Adică, nu mă pasionează în mod special vorbitul la telefon, dar se strâng inerent 50-100 de minute pe lună in care sunt sunat și vreo 40-50 pe care le sun eu, acum, când nu prea am treabă. Că dacă am se fac 100, poate. Și e cam mult, iar alții nici măcar nu și-ar permite abonamentul.
   Și bănuiesc ca uitându-te pe stradă ești de părere că e mai bine așa, să nu aibă toți. Pe de altă parte comunicarea e utilă dacă ai cu cine comunica. Eu am prins, că și tine, vremurile când mobilul era un lux și internetul cam la fel. Prin facultate aveam telefon, aveam și prin clasa a 12a. Țin minte că plăteam atunci cam 35c / min și că mă ofticam teribil dacă trebuia să sun pe careva. Dar nu asta era problema, cât că oamenii cu care aveam nevoie să vorbesc cum ar fi și părinții mei, nu aveau toți telefoane. Ți-o fi plăcut ție pe atunci, poate, dar mie nu. Mie îmi place acum, cu tot cu roboții de la call center.

 8. Clar Digi a impins piata prea in jos, si pe mobil si pe internet; chiar nu inteleg de ce au dat gigabit tuturor acasa pentru chiar mai putin de 10 euro, avand in vedere upgrade-urile necesare pentru gigabitul asta (adio linkuri intermediare multiplu gigabit, in retea, de ex., plus altele) dar uite ca piata ii corecteaza acum.

  Manowar, inteleg ce spui tu, dar pot sa vin si eu cu contraexemple, in Cehia situatia din afara oraselor nu e prea stralucita, desi cei mari au facut legea acolo, preturi mari, retea proasta. Uite ca acolo nu a functionat asa. Am fost anul asta prin Turcia si State, Orange _multi_ (7-8?) euro/MB, Digi ~10 centi/MB. Adica Orange cere de 70-80 ori mai mult decat Digi?! Si au evident alta putere de negociere, joaca in alta liga.

  1. E nu vad lucrurile neaparat asa, cum ca e de neinteles de ce digi a dat tuturor acasa gigabit la mai putin de 10 EUR. E evident, ca asta e adevarul ca stiu si eu ca costa 39 de lei abonamentul ala.
   Dar eu platesc 83.49 lei/luna la abonamentul Digi. Care este compus din gigabitul ala (39 lei) + cablu TV (27.83 lei, plus chiria la decodor, respectiv card CI) + stick de internet mobil(14.88 lei), pe care il mai foloseste nevasta din an in paste ( eu il foloseam cand lucram la Xconnect si mai calatoream la munte la mare si nu era netul la vodafone asa de ieftin ).

   Ce vreau sa spun e ca ei aveau in mare infrastructura disponibila in teren, adica fibra. Da, era mai putin ocupata, dar cred ca e o diferenta mare de costuri faptul ca iti utilizezi banda disponibila la 20 sau 50%. Inainte sa am gigabit aveam abonament de 100 Mbps, care in ultima vreme mergea pe la 60Mbps, pentru ca erau bulangii si limitau ei banda, ca fibra era oricum pana la usa. Faptul ca mi-au dat ei gigabit in casa nu inseamna ca eu mi-am crescut traficul de 16 ori. Probabil ca l-am dublat, dar asta asa, ca din 2014 si pana acum a mai aparut un copil, celalalt a crescut si a inceput sa consume si el internet, nu ca o consecinta a vitezei offerite.

   Prin urmare, ce-au facut ei a fost alinierea la un standard de viteza pentru a castiga niste bani in plus pe luna. Sa nu uitam, in Romania aveam din 2007 internet de 100mb/s cu 45 de lei luna. Sau 35, nici nu mai stiu exact.

  1. Pai, informatia e publica . Nu stiam de dobanda si nici nu prea imi vine sa cred. Ca nu vad mecanisum si motivul pentru care un consortiu format din banci mari internationale ( ING, JP Morgan, City) s-ar combina toti la o leapsa pentru ei, daca nu ar avea si ceva de castigat. RCS a mai avut evident imprumuturi si anterior, iar dobanzile au fost destul de “comerciale”, nu chiar ca pentru ultimul fraier, dar, din sfera rezonabilului.

 9. Îmi dau seama că prețurile de referință pentru tine sunt o exagerare și reflectă sictirul pentru oamenii care trăiesc în telefon, să zic așa. Dar astea poate-ti suna la salariul tău ok.

  Nu, la salariile din Romania.

  Eu la 1 dolar pe minut mi-aș băga pula și m-aș duce direct la vreo companie de roboți sau la digi. Adică, nu mă pasionează în mod special vorbitul la telefon, dar se strâng inerent 50-100 de minute pe lună in care sunt sunat și vreo 40-50 pe care le sun eu, acum, când nu prea am treabă. Că dacă am se fac 100, poate. Și e cam mult, iar alții nici măcar nu și-ar permite abonamentul.

  Daca ai treaba, ai treaba pe abonamentul platit de firma, nu de tine, asa ca nu-ti pasa.

  La fel si cu internetul. Plateam eu 65 de dolari pe cablu 64Kbps la fx.ro prin 97, parca. Si n-am murit, chit ca nu erau salariile de-acum. N-a murit nimeni. Si nici nu era internetul PLIN OCHI de imbecili.

  Acum e. Concluzia?

 10. Acum e. Concluzia?

  Concluzia mea e aceeasi si se bazeaza pe experienta proprie si pe neajunsuri.
  Cand telefonia era scumpa, la fel si internetul, era nu imposibil, dar incomod, sa vorbesc cu frate-meu si cu parintii mei. La fel cu vreo gagica. Chit ca aveam eu telefon, internet si ceva bani, nu aveau ei telefon sau internet.
  Prin urmare, ma doare in pula de toti imbecilii care acum au sansa sa fie vizibili pe internet si care ma deranjeaza ca vorbesc la telefon intr-una, mie imi e folositor asa. Pot sa-i ignor pe cei ce fac spam cu cacat, pentru mine e o lume mai comoda asa.

 11. Cat de hater sa fii sa ti se para o idee buna limitarea accesului la informatie ?
  Nu credeti ca prostii ar fi si mai prosti daca nu ar avea internet si telefon?

  1. Pai, depinde.

   Ce-ar fi sa zici tu aici “buna ziua!” si sa te trezesti cu 100 de replies care merg “esti o curva penala”, “ce proasta esti, fa!”, “muista dracului” etc etc?

   Doar asa, ca sa vezi pe pielea ta ce cool cand au toti tristii “acces la informatie” la 5 dolari pe luna.

   Nici nu mai intram in discutii gen “olivia steer” sau restu’ animalelor care ajung (indirect) sa ucida multumita faptului ca au toti imbecilii “acces la informatie”, ca n-are sens.

   Sau, mai simplu, da o cautare pe google dupa vreo 5 chestii random – orice-ti trece tie prin cap. Merg la pariu ca 90% din “rezultate” vor fi spam. Uite, asa, ca test, da o cautare dupa site-ul asta pe care tocmai ai comentat si numara tu singura cate rezultate au vreo legatura cu el pe bune. Fix ASTA inseamna “acces la informatie” pentru toata lumea. Enjoy.

   …sau, o explicatie mai simpla, asa, ca pentru femei.

   Ai doua restaurante langa tine. In unul din ele se vinde portia la 5 lei. In celalalt la 50 de lei.

   In care dintre ele ai vrea sa te duci si-n care din ele te astepti sa fii fluierata, injurata sau poate doamne-ajuta mai mult de-atat?

   Hai ca pricepi.

  2. Asta am inteles dar nu se compara.
   Pe internet daca sunt injurata nu patesc nimic si pot raspunde la fel daca vrea fara sa mi se intample ceva. E informatie si pot sa o ignor daca nu ma ajuta.
   Pe de alta parte cei care isi petrec acum timpul pe internet si care se comporta cum spui probabil ca in lipsa internetului ar sta numai in ”restaurante” de 5 lei portia. Ceva tot se mai lipeste si de ei.
   Iar manipulatori ieftini erau si inainte sa existe accesul la internet. Doar ca erau in alte locuri. Olivia Steer cred ca ar avea destui bani sa apara pe internet si daca ar fi mai scump. Asta e impotriva a ceea ce spui. Iar cei mai saraci care nu ar avea acces la internet sa mai citeasca si alte opinii ar fi limitati fix la ce spune ea la televizor apare si acolo. Deci nu ar avea sansa unei informatii din alta sursa.

 12. Pe internet daca sunt injurata nu patesc nimic si pot raspunde la fel daca vrea fara sa mi se intample ceva. E informatie si pot sa o ignor daca nu ma ajuta.

  Pai, nu patesti nimic nici daca esti fluierata/injurata pe strada. Da’ parca nu-ti place. Sau iti place?

  Pe de alta parte cei care isi petrec acum timpul pe internet si care se comporta cum spui probabil ca in lipsa internetului ar sta numai in ”restaurante” de 5 lei portia.

  Perfect. Ca eu nu intru in ele. Daca pot sa nu interactionez cu jegul societatii, e perfect.

  Doar ca erau in alte locuri.

  Da. Dar nu eu nu mergeam in locurile astea. Si internetul, ca niste carti sau un film bun, daca vrei, era locul ala unde petreceai ceva timp in mod util/placut.

  Olivia Steer cred ca ar avea destui bani sa apara pe internet si daca ar fi mai scump

  Te inseli.

  Vita aia incaltata “are bani” pentru ca-i sponsorizata de o miscare nenorocita. Da’ hai sa zicem ca se nastea miliardara si prindea ea ideile astea tampite de undeva si isi permitea accesul la internet. OK. Perfect. Si audienta ei era formata din…? Ca, stii, idiotii care-i dau like/share si formeaza grupul ala imens de cretini care-i justifica ei ineptiile si elucubratiile din mass-media, e format fix din aia care nu si-ar mai permite internetul la 65 de dolari. Pricepi unde bat? Fara audienta aia ieftina de imbecili, ar disparea in neant. La fel ca Libertatea, Click, The Sun, Daily Mail si toate celelalte jeguri.

  Iar cei mai saraci care nu ar avea acces la internet sa mai citeasca si alte opinii ar fi limitati fix la ce spune ea la televizor apare si acolo. Deci nu ar avea sansa unei informatii din alta sursa.

  Aia oricum ar fi limitati la imbecilitati de genul ala. Iar aia mai cu cap ar avea acces la alte informatii. Chestia asta e buna – foarte buna. Vorbesc in cunostinta de cauza, ca folosesc internetul din ’94, inainte sa inceapa migrarea jegului in online.

  Ca exemplu personal, cand mi-am facut eu un blog (era prin 2001 sau 2002, dar nu-mi amintesc exact cand), la capitolul “feedback” primeam diverse mailuri (ca nu aveam o platforma de-asta care sa permita comentarii). 99% din ele erau de bun-simt. Chestii de genul “mi-a placut, ma intereseaza, poti sa-mi dai mai multe detalii despre…”.

  Acum doi-trei ani, in schimb, jumatate din comentariile primite erau scrise de imbecili absolut sinistri. Valul ala de smegma adus de faptul ca-i $5/luna accesul la internet. Valul ala de cretini care-ar trebui sa stea lipiti de Antena3 (oricum seara stau lipiti acolo).

 13. Acum doi-trei ani, in schimb, jumatate din comentariile primite erau scrise de imbecili absolut sinistri. Valul ala de smegma adus de faptul ca-i $5/luna accesul la internet.

  Mă, eu îmi aduc aminte vremea aia. Nu bag mâna în foc, dar impresia mea e ca valul ăla de smegma era cauzat de share-ul pe Facebook.
  Ăsta e unul din motivele pentru care nu prea mai îmi fac treabă pe acolo.
  Au jucăria aia și e ok, dacă nu le vine ceva feed nu te mai intersectezi. E așa cum trebuie, cred.

  Cred că era o nebunie cu articole de blog distribuite pe Facebook, corect e și că Facebook filtra mai puțin share-urile neplătite și s-a dezvoltat o cultura de asta de îți da cu părerea oriunde.

  Și un haterism pe care nu l-am mai văzut recent.

 14. Mă, eu îmi aduc aminte vremea aia. Nu bag mâna în foc, dar impresia mea e ca valul ăla de smegma era cauzat de share-ul pe Facebook.

  Da, ma. Devenise prea populara pagina. Da’ uiti esentialul, adica oile noastre: la facebook ala aveau acces pentru ca aveau acces la internet….

  Și un haterism pe care nu l-am mai văzut recent.

  Da, din doua motive:

  1. Pagina aia de facebook am sters-o acum 2-3 ani, nu mai exista, pa si la revedere, gen.
  2. Nu-i vezi pe-aia pe care-i trimit eu direct in trash cu filtre pe keywords.

  Oricum, treaba asta se reduce la ce ziceam. Ii dai oricarui idiot acces la chestii si gata, crezi ca faci o chestie buna si de fapt belesti pula pana la cotor.

  Gandeste-te nitel la chestia asta. Te gandesti asa – nobil, sanki – “acum are toata lumea acces la informatii, vor face, vor trece”. Dar oamenii aleg mereu calea cea mai usoara. Pe omul mediu nu-l intereseaza chestiile complicate, inteligente etc. Il intereseaza ca poa’ sa dea o laba. Scurt pe doi. Asa ca bantuie pe site-urile care-i ofera o imagine cu tatele uneia. Sau chestii de-astea. Si nu-l educi, ca nu vrea sa fie educat si nici nu-l poti forta.

  Daca s-ar termina aici povestea, ar fi bine. Dar, la randul lui, prostul aduce in prim plan smegma. The Sun. Libertatea. Alte exemple pe care n-are rost sa le dau. Rezultatul e ca se ricdica jegul la suprafata si, la schimb, apar si mai multi prosti. Ca doar…”toata lumea citeste The Sun, eu de ce sa n-o fac?”. Ca maimutele. Sau oile, cum preferi.

  Chestia asta e ca si cum ai face o nunta si ai invita TOATE rudele, indiferent de grad sau alte considerente. Mai devreme sau mai tarziu, aerul va fi irespirabil (si la propriu si la figurat) si poti paria ca se va lasa cu manele, urlete, o bataie – si toate astea in timp ce cineva se caca pe tort.

  Eu nu cred ca nu pricepeti – tu sau Nina. Poate parea (fals) elitist ce zic, da’ chiar nu-i cazul. Repet, am vazut si folosit internetul cand era o chestie 99% utila. Genu’ de chestie pe care-o foloseai pentru a-ti face viata mai usoara, mai placuta. Sau pentru a invata ceva. Inainte de orice tentativa de “like and share”. Gandeste-te bine – in 94 nu existau site-urile care acum sunt “cele mai mari/tari/faine”.

  Vad ce era atunci, vad ce e acum. Si nu e ca dom’le, rose-tinted glasses sau nostalgia sau pula mea. Nu. Nici pe departe. As prefera sa dau echivalentul celor 65 de dolari si sa-l vad cum era. In momentul de fata, nu mai poti face aproape nimic pe internet fara a fi invadat de imbecili.

  Daca ai studia traficul de internet din momentul de fata, cred c-ai descoperi ca 99,9% e format din tate/porn, facebook, torrents si injuraturi. Nu prea pot sa-ti demonstrez, da’ cam asa vad eu treaba asta si vad cum se ridica jegul la suprafata in toate domeniile.

  Asa, ca exemplu, eu tin minte cand a aparut Amazon. Ba, era o chestie relativ faina. Retailers care vindeau carti si cd-uri in mare. Du-te acum pe Amazon. 90% din marfa e ceva copie chinezeasca vanduta de ceva muist sub acoperisul Amazon. La fel ebay. Si toate astea in timp ce nimeni nu pricepe ce pula mea se intampla de nu-s joburi in Europa/US si o ardem in stagnare/deflatie/somereala hardcore si ne pica nivelul de trai fix in pula cu satelitul.

  Fix asta se intampla cand are tot imbecilul acces.

  1. Mă, eu nu am prins internetul din 94. Nici nu văzusem un calculator pe atunci. Dar l-am prins cam din ’98, când nu exista Facebook, dacă voiai să te uiți la o poză porno îți trecea pofta până o descarcai, de filme nici vorbă, cel puțin așa era la Vâlcea, prin sălile de net.
   Eh, ce vreau să zic e ca intram pe mirc, ca toată lumea, care ar fi trebuit să fie o chestie tare și utilă, nu? În afară de faptul că erau câteva canale care generau cărți de credit, foarte utile pentru site-urile cu aplicații de plata retardate, mircul ăla era la fel de plin de imbecili și de tute ca Facebookul de azi, da’ mai fără tate, sau făcute eventual în ASCII.
   Și costa destul de mult internetul și atunci, iar dacă îți aduci tu aminte mircul altfel, fie îți aduci aminte încă și mai demult și-s nevoit să te cred pe cuvânt, că nu știu, sau e vorba de chestie nostalgica.
   Asta ca să explic că imbecilii au fost mereu prezenți, spre deosebire de Nina îmi dau seama de ce e util să nu te lovești de ei, îți spun doar că ai mei nu prea își permiteau chestii din astea și nu am cum să îmi doresc să nu își permită, că chiar devine o chestie elitista, fie că o gândești tu așa, sau nu.

   Și, ok, am câtiva cunoscuți care sunt așa de inteligenți precum spui și acum se vede public și nu e mereu amuzant, dar pe de altă parte îi știam oricum și e oricum util că dacă am ceva să le zic știu de unde să îi iau. Faptul că un om suferă de lipsă de inteligență nu înseamnă că e neapărat inutil.

 15. Eh, ce vreau să zic e ca intram pe mirc, ca toată lumea, care ar fi trebuit să fie o chestie tare și utilă, nu? În afară de faptul că erau câteva canale care generau cărți de credit, foarte utile pentru site-urile cu aplicații de plata retardate, mircul ăla era la fel de plin de imbecili și de tute ca Facebookul de azi, da’ mai fără tate, sau făcute eventual în ASCII.
  Și costa destul de mult internetul și atunci, iar dacă îți aduci tu aminte mircul altfel, fie îți aduci aminte încă și mai demult și-s nevoit să te cred pe cuvânt, că nu știu, sau e vorba de chestie nostalgica.

  Tot ce-mi aduc aminte de irc (mirc era doar clientul de windows, un jeg, de altfel) suna cam asa:

  – am mai invatat ceva linux

  – am mai invatat ceva bsd

  – am mai invatat ceva security

  – ziua si femeia. ziua si femeile. futute, nu la stadiul de “flirt”. Vreme de ceva ani buni, cu putine exceptii. Poate suna dubios, da’ stii, cand salariul era pe la 100 de dolari, iar tu faceai cateva mii din carding si “aveai si unde”, pe langa ca-ti permiteai un taxi sau un club sau puteai spune “hai la un cico in Mamaia”…intelegi tu.

  Da, sigur, erau si canale de imbecili. Nu neaga nimeni. Da’ erau putini si rasfirati. Cand zic “putini”, zic ca un canal MARE (eu eram unul din @ pe #bucuresti) avea gen 2000 de users.

  Sigur, tot era mult. 2000 … posibil vreo 1500 de idioti…da’ in comparatie cu MILIOANELE de acum, ma-ntelegi…

  Nu zic ca irc-ul a fost neaparat bun, desi pentru mine a fost. Zic ca daca te uiti la cea mai horror chestie de-atunci, e paradisul pe langa un jeg mediocru de-acum.

  Asta ca să explic că imbecilii au fost mereu prezenți, spre deosebire de Nina îmi dau seama de ce e util să nu te lovești de ei, îți spun doar că ai mei nu prea își permiteau chestii din astea și nu am cum să îmi doresc să nu își permită, că chiar devine o chestie elitista, fie că o gândești tu așa, sau nu.

  99% din comunicatia ta cu ai tai e background noise. Garantez. Nu-i cunosc, nu te cunosc, da’ pot baga mana-n foc pentru asta. Zgomot de care te-ai putea lipsi si de care s-ar putea lipsi. Pe langa asta, sa fim seriosi, ti-ai permite sa dai 65 de dolari SI pentru ei daca chiar te-ar fute grija.

  1. 99% din comunicatia ta cu ai tai e background noise. Garantez. Nu-i cunosc, nu te cunosc, da’ pot baga mana-n foc pentru asta.

   Te-ai arde. Nu-s genul de om care să sune să întrebe ce mai fac, gen nimicuri. Sau ceva. Comunic când am nevoie de ceva, sau când am nevoie să știu că sunt ok.
   Și lumea care mă are pe la contacte cam știe cum sunt. În afară de fix o persoană care îmi cam fute timpul aiurea când ma prinde, dar și acolo e ceva folos, nici nu ma deranjează nimeni cu “ce mai faci, coaie, ai văzut poza mea cu friptura de aseară pe fb?”, cât de lipsiți de inteligență ar fi ei. Serios, pe aia am auzit-o în metrou la telefon. Am ajuns să cred că genul asta de pierdere de vreme cu aflat chestii irelevante e treabă de femei.
   Lumea mă întreabă dacă pot să îi ajut cu ceva, dacă știu ceva, sau dacă ne întâlnim la o ceva. Nimic din astea nu mi se par background noise. Așa, că în timpul unei conversații mai divagam și trece și un pic vremea aiurea, aia e, plm sunt om, depinde de timpul liber pe care îl am atunci.
   Că m-aș putea lipsi? Păi, dacă nu aș avea de ales, da.
   Că mi-aș putea permite să plătesc? De acord. Aia am și făcut. Le-am dat alor bătrâni un telefon, lu’ frate-meu calculator ( cand chestiile astea însemnau ceva, nu acum când aproape le găsești pe stradă aruncate) .
   Dar asta se aplică unui grup foarte limitat, nu îmi propun să facilitez accesul la comunicare tuturor cu care interacționez, pe lângă că nu sunt chiar boier, dacă e scump se întâmplă să nu merite, gen atunci chiar că mă pot lipsi.

   Dă-o chestii simple pe care sigur le realizezi, doar că refuzi tu, acum, să le iei în calcul.

   Eu merg la pește ( înlocuiește asta cu ce vrei tu, am înțeles ca nu te pasionează) . Singur e cam de căcat, uneori. Pe vremuri trebuia să văd unde pula mea sunt ăia cu care mergeam de obicei. Or fi la bar, or fi acasă, or fi deja la pește.
   Ne cautam ca orbii, sau trebuia să planificam chestiile cu zile înainte. Gen ne vedem duminica la… Și dacă nu venea, plm, nu știai de ce, dacă nu vine, sau întârzie, sau.
   Acum chestiile astea se întâmplă altfel.

   Alta: Tata face munci agricole de țară. Pune porumb și face diferite munci cu diferiți oameni. Pe vremuri orice plan avea nevoie, tot așa de zile avans, de dus la poartă la fiecare, de “bătut palma”, după care aia se răzgândește, că poate apărea ceva, poate plm. Făceau și ei un drum, care mai făceau, care nu, nu veneau și aia era. Sau poate ploua, că așa e în agricultură, și trebuia să se întâlnească iar cu toți, iar planuri.
   Acum e simplu. Nici măcar nu mai sună el mereu. Îl sună tractoristul și îi spune – bă, mâine sunt în deal, sau azi, ai sămânța cumpărată să îți pun porumbul?

   Și, ok, lui tata i-am luat eu telefon din bani furați prin 2003. Da’ mă suna doar pe mine ( într-una ce e drept, parcă era copil) că ceilalți nu prea aveau și nu îi era la fel de util ca azi, când are toată lumea și poate să își facă treaba calumea.

   Ca să înțelegi cum vedeam eu lucrurile, colegii mei de facultate nu aveau toți telefoane mobile în anul 1. Și eram dracului în București, la facultatea de Electronică, nu de arheologie.
   Nici eu nu aveam internet unde locuiam în anul 1, că nu era o chestie așa comună. Bine, pe mine mă durea în pulă că plăteam echivalentul a 10-15 Euro pe noapte la sălile de net. Scoteam banii, dar era cam aceeași chestie. Cu cine dracu’ vorbești. Și aia de care ai nevoie se mai întâmplă să nu fie conectați, că nu își permit costurile.
   Și zici că te poți lipsi. Te poți, dar trebuie să începem să dăm iar anunțuri în ziare și să batem pe la uși.
   Ai mai bătut în ultimii 10 ani la cineva la ușă doar ca să vezi dacă e acasă ca să vorbești ceva cu el?

  1. Plm, atat timp cat si Telekom face la fel doar ca-si mascheaza actiunile si nu cere nicio aprobare ce sa mai zic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *