Roadtrip: 11. Munca la spanioli

Din capitolul “Roata”.  

Am schimbat noi roata,  nu mare brânză,  dar totuși,  când tot ce ai e o cheie de roti și un cric durează ceva.

Totuși nu era suficient pentru că acum sunt două roți cu profil (flori) diferit pe față.  Plus că rezerva e de vară.  În unele curbe strânse, la oarece viteză, diferența de aderență se manifestă prin chitait de cauciuc pe asfalt.  Așa că am mers a doua zi dimineața ( joi) la service-ul la care mă programasem, să mai facă ei două schimbări. Să mute roțile din față în spate și viceversa. Sau măcar să facă asta cu cauciucul cu profil diferit. 

Lor le-ar lua 10 minute. Nouă încă o oră, minim.

Ne ia în primire omul care vorbisem la telefon, că da, rezolvă,  să punem mașina pe stand, iar eu îi explic că în mare am rezolvat eu problema, că era un cauciuc pe care l-am înlocuit cu rezerva, dar mai vreau schimbările ălea.  

Brusc și-a adus omul aminte că mecanicul de cauciucuri a zis că e bolnav și nu a venit azi la muncă și că are doar mecanici de “body work”. Mă uitam la el la modul “du-te în pula mea, dă-mi pistolul pneumatic și un stand, că o fac eu în 10 minute” moment în care zice: “Pot să o fac și eu, dar eu lucrez la birou! Vino mâine! ” 

Să-mi bag pula! Și plecăm să găsim alt service. Dăm de unul care se ocupa doar de roți. Vulcanizare. Cică da, pot după 3 și jumătate, să le las mașina până seara. Era 9:30 dimineața.  Coaaaie. 

Mai mergem la încă unul unde era o doamnă la recepție. Că da, stai să văd dacă am pe cineva. Nu se poate până miercurea viitoare. “Mucho Trabajo”.  Repet că era joi.  Iar angajații de-acolo se plimbau ca muștele fără cap de colo colo nefăcând nimic, dar e evident că aveau treabă de făcut,  că mi-a aratat doamna. 

Motiv pentru care am zis că le schimbăm noi după prânz,  nervoși. Dar am intrat în spiritul local și roțile sunt la fel și azi. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
6 years ago

Cand eu zic ca astia nu muncesc pe-afara, crede lumea ca exagerez…

saddas
saddas
6 years ago

Romania,2017,fabrica de saltele si perne: Cu exceptia a vreo 2 muncitori din 60,pe 3 schimburi toti au o singura viteza,nu ar accelera munca si de trazneste,indiferent de cantitatea de munca necesara / perioada timp.Mor incet cand ii vad,ii injur la greu in gura mare de am ajuns sa-mi spuna sefii ca nu ma pot integra,ma cert cu toata lumea si ar trebui sa traiesc in padure. Cum plm sa spuna unul de la banda cand ii arat un defect:Da-i drumul sa mearga,oricum cand vine rebut inapoi n-o refacem noi ca nu pica pe schimbul nostru!? Daca tot m-am bagat in… Read more »

Catalinx
Catalinx
Reply to  saddas
6 years ago

Conștiința profesionala se aplică când rezultatele muncii tale te afectează, de obicei în mod direct. Adică: Dacă faci o saltea nașpa și riști să iasă pe piață așa și să o cumpere cineva căruia să îi intre arcurile în cur, iar apoi să te înjure indirect, că nu te cunoaște. Pe de altă parte în alte cazuri te poate înjură direct. Oamenii au nemulțumițirile lor, legate de salarii. De plm. Aș zice că dacă șefii tăi sunt toleranți și au procesele lor e inutil să te agiți cât timp lenea alorlalti nu te trage în jos. Tot ce poți să… Read more »

Manowar
6 years ago

Cum plm sa spuna unul de la banda cand ii arat un defect:Da-i drumul sa mearga,oricum cand vine rebut inapoi n-o refacem noi ca nu pica pe schimbul nostru!? Foarte simplu. 1. Nu-i platit suficient de bine incat sa-i pese 2. Jobul lui nu-i un job bun, asa ca nu se mandreste cu el si, implicit, cu calitatea muncii lui. 3. Daca maine-i dat afara de-acolo, isi gaseste un job platit la fel – sau poate chiar mai bine. E explicata si para-explicata chestia asta peste tot. Daca unul nu-i platit suficient incat sa-i pese de jobul lui si munca… Read more »