Butonul de Share pe Facebook: Disabled

A devenit inutil.

M-am uitat azi pe facebook. Asteptam sa primesc un mesaj. Am vazut doua “suggested posts” care nu inteleg ce e cu ele acolo si alte  share-uri de mizerii politice, plus ceva 9gag-uri si inca o caruta de lucruri care stiu ca nu ma mai intereseaza demult. Asta pana la al 5-lea scroll, cam cat a durat cand a venit mesajul.

Mi s-a parut dubios ca nu mai vad chestii personale, gen poza vreunuia cu  pisica lui, sau cu copiii, d-astea. Adica chiar chestii de social networking.  Sau vreo postare de la cele 16 pagini carora le-am dat like in decursul celor 6 ani de utilizare facebook. Da, doar atatea. Like-urile mele sunt pretioase si mi-am impus sa lucrez cu o stiva de 4 biti, deci 16 pagini maxim la like. Daca trebuia sa dau like la una noua, asta e, unlike la alta veche, care consideram ca-i mai putin importanta. Daca ar fi facut toata lumea ca mine, ce bine ar fi fost. Hai, nu sa fi avut o limita atat de abstinenta, dar macar ceva cu doua cifre. În maxim baza 10 ( glumă de it-sti). 

 

Am citit si eu recent despre faptul ca facebook a devenit pur si simplu masina de facut bani, ca are nu stiu ce algoritm de afisare, ca nu mai merge decat daca marci cash-ul, altfel iti arata el ce vrea cui vrea.  Zau ca nu stiu ce inseamna asta in termeni de reguli de afisare, dar nici nu ma intereseaza. Eu stiu doar ca am comparat ce vad acum, cu ce vedeam acum 1 an, cand ma uitam activ la chestia asta si nu prea mai recunosc nimic.

Pana aici nicio problema, oricum am contul ala doar ca un fel de surogat de numar de telefon, sau YahooMessenger pentru niste contacte care nu au altceva, sau le e greu sa scrie pe WhatsApp.

Dupa care am stat si m-am gandit la o chestie: Bai, cati au dat share de-a lungul timpului la articolele de pe blogul asta ( in afara de mine, ca nici eu nu mai dau la toate) ? Nu mi-a dat cu minus, dar subunitar, oricum.

Ok, site-ul asta e cvasinecunoscut, nu am pretentii. Apoi m-am uitat dintre articolele la care am dat eu share, cam care e reach-ul , adica  cam cate view-uri am primit de pe facebook.  La cat am calculat eu, ca nu am mult timp la dispozitie,  dupa ce dau share la un articol , primesc, in medie, intre 10 si 15 view-uri daca nu mai da nimeni share, adica strict bazat pe lista mea.  Eu am in lista cam fix 109 prieteni, ca sunt oarecum zgarcit si cu astia. Vreo 30% nu vorbesc romaneste, deci ma astept ca si daca vad linkurile, n-au de ce sa citeasca.  Daca mai dau si altii share, atunci  view-urile alea se multiplica presupun ca altii au mai multi prieteni, nu-s asa zgarciti ca mine, dar nu fantastic.

Nu scriu asta ca sa ma plang ca nu am trafic, sau ceva. Mi-e indiferent. Scriam cacaturi si cand citeau 3 oameni, experimentul m-a ajutat pe mine la alte lucruri. Ma lupt cu dislexia si alte probleme de redactare  zilnic, iar de cand scriu imi e semnificativ mai bine. Daca si citeste cineva, asta-i un bonus.  Ar mai fi si faptul ca desi locuiesc in Romania in familie de romani, au fost perioade lungi cand am vorbit romana mai putin decat engleza. Radem, glumim, da’ se vede destul de repede si nu vreau sa ma strige lumea pe strada Raducioiu, cat timp locuiesc aici.

Am inchis paranteza si acestea fiind zise, asta de mai jos e traficul meu de ieri. 885 de view-uri, 225 de ip-uri unice. Probabil si mai putini vizitatori, ca lumea intra de pe ce apuca.  Am dat share la 2 articole pe facebook. Facea parte din experiment. Am primit fix trei vizitatori, sau vizite ( nu stiu exact cum e calculata asta si mi-e lene sa caut) de acolo. Oricum ar fi, proportia de – fie  3/225, fie 3/885 e infima.

Bai, am primit mai mult trafic de pe Twitter. Si aici e catch-ul. Recent, am inceput sa fac mai des share pe facebook, dar din twitter.  Si twitterul posteaza el automat pe facebook. Am eu un setup asa. De exemplu, daca fac share la ceva pe instagram, merge pe twitter si din twitter pe facebook. Ca mi-e lene sa muncesc :D.

Sunt sigur ca au citit articolele alea mai mult de 3 oameni din lista mea de facebook.  Dar de vazut nu cred ca le-au vazut distribuite acolo.

Iar treaba asta s-a schimbat recent.

Sa va explic. In 2016  traficul meu a fost de 3 ori mai mic decat in anul care inca nu s-a incheiat si am am avut la jumatate numar de vizitatori.

Asta nu e ca sa ma laud ca ce de multi bani din blog am facut eu in 2017, lol. Nope, veniturile mele-s constante  in materie de bloging si nu depind de trafic nici de advertoriale – trololol 😀

Ci ca sa se observe ca am primit 3557 de redirectionari din Facebook in 2016. In timp ce in 2017,  un an cu trafic triplu si ipuri duble ( ma feresc sa scriu “unici”, sau “vizitatori unici”, ca asta e doar aproximare grosiera, care poate merge, daca ai de la 10000 de ip-uri in sus, la un trafic redus, altfel stau lucrurile, nu ai atat de multi vizitatori unici. Sau, plm asa cred eu , poate ma insel si WordPress face un tracking mai bun) am primit 747 redirectionari din facebook.

Acum , daca  e sa ii cred pe  facebook, ca algoritmul lor  promoveaza cu precadere continutul de calitate,  calitatea continutului meu a scazut la jumatate. Sau, hai, nu a scazut, am fost redefinit de facebook ca  pleava. Si nu am nicio problema cu asta. Nu sufar de vanitate, nu ma deranjeaza sa fiu categorisit de un algoritm , ca eu fac si algoritmi care se ocupa de clasificari, lol.

Dar pe de alta parte traficul a crescut sensibil indiferent de parerea FB. Ok,  buna parte din el, dupa cum se vede, se datoreaza opencube – sarumana gen.  Din celalte bloguri pe unde mai comentez traficul a scazut pentru ca in mod deliberat nu am mai lasat eu link la ID-ul din comentariu. E mai bine asa pentru toata lumea. Fiind un tip cu IQ redus,  nu ma descurc sa procesez toate comentariile primite si nu pot face fata responabilitatii ca daca  scriu ceva public am obligatii fata de cititori.

Totusi, eu am observat asta mai demult, dar am lasat butonul ala acolo strict in ideea ca, bai, daca vrea cineva sa dea share pe facebook, dintr-un motiv care mie imi scapa, sa poata s-o faca.  Numarul de share si like pe facebook a  scazut si el, dar doar marginal si cred ca are legatura mai mult cu numarul de indivizi la care ajung articolele. Nu la fel de semnificativ cum au scăzut redirectionarile din facebook.

Ca am zis ca ce ma costa, bai, sa las butonul ala acolo? Pana cand am descoperit ca ma costa, dar nu numai pe mine cat si pe aia care dintr-un motiv sau altul incarca pagina asta.

 

Oricum timpul de incarcare al paginii e futut in pizda, mai ales pe mobil, cel mai tare de faptul ca am eu un camp de stele in miscare, de zici ca e Star Trek – dar pe asta nu-l scot, ca ma relaxeaza 😀 . 

Dar am facut o proba azi si am vazut ca butonul ala va costa undeva la 0.6 secunde loading time si ceva  curent cu loadul procesorului ca sa randeze scripturile alora. Bai, m-am uitat putin si aia isi construiesc tot facebookul, sau ceva , sub butonul ala.  Inmultiti chestia asta cu 885 si o sa vedeti ca facebokul va fute cam 9 minute pe zi, in total si adunat la toti care intrati aici, doar ca sa afiseze butonul ala.  Si nu va mai ofera nimic in schimb. Nici voua, nici mie.

Judecand asa,  campul de stele va ia in total si mai mult timp, aproape de un sfert de ora. Dar bai, macar ma face pe mine fericit si pe asta nu-l scot. Plm, cam egoist, stiu, dar ce sa-i faci – e site-ul meu.

Dar butonul ala – nimic! Asa ca i-am dat direct jet, sa nu mai vad mizeriile alora de cod incarcate din cauza mea. Ca tot nu va folosesc.  Si se incarca un pic mai repede acum. Nu ca opencube, de exemplu, dar na, nici nu-s prea exigent cu mine pe tema asta.

In ceea ce ma priveste, facebookul s-a dus, nu mai face nimic pentru nimeni, oamenii fac chestii pentru facebook, practic isi aloca timp si nu primesc nimic in schimb.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments