Risipa [de net]

Internetul curge pe fibra si n-avem treaba de robineti sa-l oprim. Vine in valuri pe cabluri de cupru de balteste doi coti sub biroul care-ti sprijina routerul wifi.

Cand desenam mai alaltaieri dermografismul dement care m-apucase vis-a-vis de lipsa de apa ma gandeam asa la ce bine o ducem noi p-aicisea prin Europa. Apa cam este de iti intra si in cizme din cand in cand, curent electric curge galeti, internetul vine pachete-pachete nici nu zici ca-i contorizat; si ce pula mea iti trebuie mai mult?

Ma gandeam ca la Bucuresti deschid copiii, fiecare cate un youtube pe televizorul lui, fiecare le lasa dracului deschise si pleaca din camera si asa merg alea toata ziua, zici ca-s pe CATV. Si ma doare in pula. La un Gbps, cat pula mea sa consume? 50Mps? E teava groasa, nene. Bine, le opresc ca consuma curentul aiurea si se tocesc televizoarele, dar asta cand trec pe langa ele si le vad online.

Am observat la un moment dat ca cineva facea teste cu serverul meu sau ceva, ca aveam 100Mbps de upload vreo jumatate de ora si urla ala de zici ca decola. Daca nu facea ca toti dracii nici nu catadicseam sa-i interzic accesul in firewall.

“E doar internet”.

Insa mi-e o frica ca teama ca vine o vreme cand tre’ sa mai inchidem un pic robinetii aia, daca internetul se duce aiurea la canal.

Observ o chestie la tara. E un abonament minuscul de 40Mbps sau ceva. Merge si YouTube si Netflix si sa lucrez si sa mai faci una alta, dar nu merg bine toate odata. Si cand sunt vacante sau weekenduri se cam vede ca mai vin “useri” si sug din teava.

Da’ la netflix am abonament d-ala full HD, nu 4k. Circa 5Mbps sunt sufi pentru 1080p. Pentru 4k trebuie 25.Daca apare ceva 16k si nu vad de ce nu ar aparea, ca ai deja telefoane cu ecrane 4K, e cam belita treaba. Sigur, avem toti abonamente 1Gbps best effort, da’ imagineaza-ti serile in care lumea vine acasa si ii doare oricum in pula de CaTV, daca nu-s pensionari, si pornesc fiecare cate 100 Mbps asa continuu, streaming. Aha, in momentul ala s-a dus dracu si SLA si tot. Chiar si in Bucuresti ar fi complicat si parca intelegi fuga americanilor de neutralitatea internetului si parca ai sa vezi genul de cashing care se facea cand au aparut retelele de cartier cu site-urile comune, gen Yahoo Mail si care dracu mai erau, doar ca la nivel de continut de streaming.

O sa vina vremea sa mai inchidem si robinetul ala. Eu aci, la tara, deja legumesc. Nu las copiii sa uite serviciile de streaming aprinse. Nu te mai uiti, opreste streamingul, nene. Mai lasa si pe altii.

Cumva off-topic, asta trebuia sa fie alt articol, am observat ca-s un pic mai econom si mai responsabil si cand vine vorba de consumul de apa la tara decat la oras. Motivul e simplu. La oras apa se duce dracului pe o teava gen nu stiu si nu imi pasa unde, eu platesc apa rece, apa calda ( care vine cateva minute tot rece si curge aiurea pe canal si din motivul ala), si canalizare si ma doare in pula. Cineva, in teorie, se ocupa de apa aia mai departe. Eu am dat banul si de atat imi pasa. Noroc ca nu stau tot timpul acolo, dar intr-o luna in care locuim acolo macar in timpul saptamanii consumam intre 15 si 20 mc (iarna – vara) , 2-3 adulti si 2 copii. In conditiile in care avem masina de spalat rufe si vase ambele cu ceva economie de apa ( nu stiu in detaliu care-i economia pe bune, dar presupun ca e 🙂 ).

La tara nu am apometre ( am vrut sa-mi pun, lol) apa e relativ gratis, dar canalizarea nu si nu costa doar bani vidanjarea. Nu-i o chestiune fara efort. E de vobit cu unii, plm, nu cine stie ce complicat, dar nu-i ca atunci cand platesc intretinerea si ma doare in pula. Dar mai e inca ceva. Sistemul ala cu fosa are o capacitate de filtrare si regenerare si daca nu il depasesti nu ai nevoie de interventii si e cumva stimulant sa consum in limita aia. Ma incadrez si mai e si loc de consum, dar am oricum o oarecare retinere in a-mi baga pula si se mai uita copiii la mine ciudat cand le spun sa inchida robinetele ca nu suntem in Bucuresti sa ne doara in pula de ce se intampla cu apa. Cumva inteleg si ei ca asta e casa noastra si daca ne bagam pula ne intra tot noua in cur.

Interesante animale sunt oamenii.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vitiligo_Guy
Vitiligo_Guy
6 years ago

Sunt de 5 luni in Germania, net de la O2 cu limita pe trafic 100GB/luna. Dupa depasire iti scade viteza considerabil care si asa nu e grozava, gen 14 Mbps. Scade incat nici 720p nu poti sa vezi pe YT fara sa faci “buffering” serios. In Februarie am depasit cei 100GB folosing NETFLIX SD (binge pe House of Cards), YT, SKYPE, World Of Tanks in weekend…puff 100GB. Am ramas putin socat desi ma asteptam sa fie asa. In RO lasam cu zilele si noptile torrentele deschise, facea baiatu seed etc. Eu sincer nu vad in RO o limitare a internetului… Read more »

Webby
Reply to  Catalinx
6 years ago

100 GB e echivalentul a 10 EUR, adica doua cartele prepay Orange activate cu promotia de 50 GB. Evident ca nu te opreste nimeni sa mai activezi doua daca ai nevoie suplimentara de net in locul ala. Si pe 4G nu ai 14 Mbps ci mult mai mult, depinde de ce semnal ai pe locul ala. Cu 3G scoti mai putin, ce-i drept, dar tot te descurci.