Problema de Linux si DNS.

Se da poza:

Cu explicatia:

Exista un domeniu oarecare, sa-i spunem catalinx.ro, care are un site pe el, sa-i spunem blogul asta. Booon.

Site-ul nu e hostat pe ip fix ci pe un ip rezidential de la un ISP care se schimba la fiecare reconectare.

Motiv pentru care, detinatorul site-ului si al domeniului a achizitionat un serviciu de dynamic DNS de 30 de dolari pe an de la noip.com. Am pus la rotld ns-uril astora. Am pe router un serviciu automat de updatare IP la astia, tot pe router forwardez portul de Web in  server si cam asta e.

Acum a mai aparut un domeniu nou.  Asta nu mai e luat la rotld, ci la un alt registrar romanesc.

Si ma gandeam, ma gandeam , cum sa fac sa nu mai dau inca 30 de dolari pe an la noip. Cu  propriul meu ns. Stiu ca se face cu bind/named, in SUSE trebuie instalat un pachet de programele ceva cu DHCP si DNS server. Le-am instalat, in mortii lor.

Si trebuie configurat /etc/named.conf.

L-am configurat dupa ceva model. Probabil prost. Dupa care am mai facut si ceva configurare cu o zona.Probabil la fel de proasta ca  la pornire obtin asta.

catalinx:/etc/init.d/boot.d # service named start
Job for named.service failed because the control process exited with error code. See “systemctl status named.service” and “journalctl -xe” for details.

In fine. Asta cred ca pot sa o rezolv pana la urma. Dar ce ma enerveaza e ca  la registrarul noului domeniu nu am putut sa pun simplu la ns-uri ns1.catalinx.ro. Noo. Ca cica nu exista ns-ul asta definit in TLD. Am mers la catalinx.ro, care-i luat direct la rotld si am definit acolo la aia ns1.catalinx.ro la nameservere. DAR. Nu pot sa definesc  in loc de IP un alt domeniu. Adica sa-i trimit cu redirect la ns1.no-ip.com si sa ma caute ei acolo, la oo, sau ceva.

Presupun ca exista ceva reguli, standarde, RFC care obliga la asta. Nu cunosc, nu contest.

Eu am facut un nslookup, sa vad ce Ip are ns1.no-ip.com si l-am pus pe ala. Si a mers, oarecum, in sensul ca pot  sa dau ping in ns1.catalinx.ro si raspunde ip-ul meu.

Dar daca il folosesc ca ns, adica sa caut dupa celalalt domeniu, nu primesc nimic pe portul 53. Am stat la panda pe tcpdump.  Si da, am forwardat si portul de DNS din router.

Meh. Pana una-alta  am dat rezolvat problema platind inca 30 de dolari la noip. Mai am un an sa ma gandesc cum rezolv asta, dar ce nu stiu e daca e normal ce fac aia de la rotld, sa vrea sa-mi inregistrez ns1.catalinx.ro pe IP. Ca daca da, mortii lui de aerobic.

Daca nu, ar fi ceva loc de negociat.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Licaon_Kter
Licaon_Kter
6 years ago

Ia de suna la RDS si intreaba’i ce parere au ca gazduiesti un DNS la tine in casa. :hint-hint:

Catalinx
Catalinx
6 years ago

De ce să îi întreb așa ceva ?

Licaon_Kter
Licaon_Kter
Reply to  Catalinx
6 years ago

Pentru ca s’ar putea sa iti filtreze portul 53, presupun ca ai abon de pers fizica si aici de obicei is tolerate serverele nu garantate.

DNS poate fi folosit in DDOS cu reflexie, si mie mi’au sarit (nu RDS) la bussiness ca aveam deschis aiurea in router portul 53.

Also, asta mai e valabila? https://linux-romania.com/ro/home/34-rcs-rds-dynamic-ip-dns-server.html

Robert
6 years ago

Dar daca activezi la RCS DNS-ul dinamic nu e mai ieftin?
Eu foloseam ceva asemanator pe namcheap.
Si daca vrei sa scapi de toate astea poti lua un server ieftin de la scaleaway.

Robert
Reply to  Catalinx
6 years ago

Ideea e ca poti avea asa
catalinx.ro CNAME catalinx.go.ro
catalinx.go.ro A 127.0.0.1 (ma rog, aici o sa fie ipul tau returnat de DNS-ul RCS-ului)

Robert
Reply to  Robert
6 years ago

https://www.namecheap.com/store/domains/freedns/ sau AWS route 53 sau sau sau.

Robert
Reply to  Catalinx
6 years ago

Costa destul de putin DNS-ul la AWS. Si ai putea face un script care sa iti verifice mereu IP-ul si atunci cand se schimba sa folosesti cli-ul lor sa iti updatezi recordurile acolo.

GM
GM
6 years ago

Ns1.catalinx.ro trebuie definit la no-ip.com A cu adresa dinamica de la rds. Nu trebuie adaugat la rotld pentru domeniul catalinx (daca se poate). Presupunand ca ai liber la port, noul domeniu va avea Ns1.catalinx.ro care va fi rezolvat de rotld la noip apoi de noip la serverul tau dinamic unde bind-ul va spune ca noul domeniu este acolo. Problema este ca terbuie sa faci A noul domeniu la adresa dinamica in bind pe serverul tau si asa ceva nu am facut inca ;-). O solutie mai eleganta este un telekom cu 5+1 eur si ai ip static pe pf. Banditii… Read more »

catalinx
catalinx
6 years ago

Ns1.catalinx.ro trebuie definit la no-ip.com A cu adresa dinamica de la rds. Am facut asta, dar registrarul CHROOT zice ca nu e bine, ca ns1.catalinx.ro nu este inregistrat. Dupa ce il inregistrez ca NS la rotld, pt sa-l adaug si la chroot. O solutie mai eleganta este un telekom cu 5+1 eur si ai ip static pe pf. Banditii de la rds dau doar pentru pj. Viteza mica, dar ai backup si rezolvi ip static. Bai, mie nu mi se pare deloc elegant. 1.Viteza mai mica. La fel e si la RDS. Am un fel de PJ acum , as… Read more »

Webby
6 years ago

Cum ai rezolvat pana la urma cu DNS-ul? intreb pentru ca o sa fiu saptamana viitoare intr-o situatie similara … 😀