Să închiriem cu Openrent, incompetenții pulii mele

Din capitolul viață de romulan expat.

Vii din Romulania în UK să te stabilești p-aci, carevasăzică. N-ai NIN, n-ai istorie, n-ai un loc de muncă ( permanent) în UK – ai doar mâna în cur și o tuflă de bani destul să acopere chiria pe cât pula mea vor săracii ăștia, că mă enervează și cumpăr casă cu totul. Dacă mă fut prea tare și mai amân chestia asta 6 luni (un semestru de școală) – fix acolo ajung. Vin cu până în 100k undeva într-un oraș mai în pula mea și cumpăr un jeg de 3 dormitoare – mai prost decât un apartament la bloc în București nu are cum să fie. În fine.

Când le spui agenților, că, băi pulă, uite suntem familie cu doi copii, sunt contractor in IT, câștig destul și contractez printr-o agenție din UK se pișă pe ei: sigur – facem , probabil cu chirie în avans, dar nu ai treabă, visul landlordului, să fie chiriașii familie și să ocupe toată casa. V-am spus că p-aici multă lume stă pe share mai prost decât stăteam eu în Romulania când eram angajat pe 500 de lei pe lună, NU GLUMESC.

Bun, până aici. Mai puțin bun , zic eu acum, e când dintre toate agențiile pungașe , cele mai bune 2 case sunt pe OpenRent căcat. Inițial mi-a surâs faptul că la ăștia fee-urile sunt mai ieftine și că merge totul automat, ca pe bandă .

Am vorbit cu proprietarii uneia – e mișto că poți să cunoști direct proprietarii, nu niște sărăcii de agenți care visează d-ampicioarelea.

Și poți să le spui direct: Coaie, ăștia suntem , cu asta ne ocupăm, dacă vrei, uite ici contracte, ce vrei tu, ai auzit de sap? Și gata, aici se taie filmul. Când zic că sunt consultant de jkfhjdshfe SAP e mai tare ca pașaportul.

Dar verificările sunt verificări, că așa e țara, legea și sistemul.

Și zic, bă, vă place de noi să apăs că vreau să vă închiriez casa? Ca să nu avem vorbe la proces. Adică le-am spus că e posibil să pic cu brio și că dacă nu au poftă de europeni, ok – latru la altă masă , că eu înțeleg și perspectiva proprietarului, dar nu-s eu ăla care să mă rog în genunchi de lume cu banu’ la pozânar. Schemele ăstea sunt pentru alți milogi.

Exista, desigur, și pe Openrentu’ ăsta, posibilitatea de a plăti avans pe mai multe luni dacă apropritaru’ n-are încredere.

Dar n-am apucat încă s-ajung acolo, că înainte să dau submit, văd că pot plăti depozitul inițial de 200 de lire doar cu card bancar britanic. Nu, bă, romulanii care mai vreți să veniți în UK – Revolut nu merge. Muie.

When in UK we still do as rom…ulans. Sunat un prieten, dat datele mele de cont, intrat el și făcut transferul de pe cardul lui. Achitat datorie prin revolut în trei secunde și gata.

Gata o pulă. Trebuia acoloșa să dai numere de telefon pentru toți aplicanții. Eu si soția. Pula mea, nu m-am gândit să-i iau și ei un număr de telefon de UK – nu merge altceva pe aplicația de Openrent și nu poți să nu pui deloc, că asta chiar nu e greu, da’ la ora aia din pula soluții. L-am pus de două ori pe al meu, vineri seara.

Prin urmare ei au trimis un singur sms și înregistrat o singură aplicație. Ca englejii. Le-am dat mail și i-am sunat să-i iau la pulă sâmbătă dimineața și mi-au trimis și mie. Pentru UK residents au ceva online. Pentru sărakii Europei au un formular PDF care trebuie printat, completat și scrie pe el să-l trimiți pe FAX. Eu i-am luat în serios și am întrebat la hotelul unde stau. Au fax, dar nu știe nimeni să-l opereze și nu m-au lăsat pe mine.

Rentguard îi cheamă pe ăștia. Țineți minte numele. Niște distruși.

OK, le-am scanat și i-am sunat p-ăia luni dimineața – bă, mamaia voastră e țigan? Vi-l trimit pe email.

-Păi, da, ar trebui să fie ok.

Și le-am mai dat copii ale unor acte le-am scris acolo ce contabil să contacteze ca să le confirme venitul meu din Romulania, i-au și contactat, dar bineînțeles că contabilul nu le-a dat toate veniturile, ci doar ălea de pe SRL – nu că ar conta. Nu, că cu toate ălea ei nu au fost în stare să confirme NIMIC, dar NIMIC.

Nici măcar adresa, mă. 20 de lire bine cheltuiți. 40 . Normal ca nu mi-au confirmat adresa, ca nu au fost in stare sa o copieze corect.

Asta cu veniturile e posibil si din cauza ca nu au primit toate datele de la contabil, poate nu e util sa tot schimbi firme si firmulite. Dar eu le-am dat in pula mea detaliile si de la firma din UK, tot ce vrea pula lor.

Eh și-mi zice nenea proprietarul că a vorbit cu ei și cica ei ( Openrent) MAI AU O FIRMĂ, care face verificări internaționale mai solide, DOAR PENTRU ĂIA care sunt imigranți noi – pula mea, nu e ca și cum menționasem în toate locurile posibile asta. Dar ca asta ar trebui platita de proprietari si ca e scump ca ce parere am. Ce pula mea parere pot sa am [*ochi dati peste cap de doua ori]. Bine coaaaie, hai si cu astia. Încă 50 de lire.Doar pentru mine, super-ofertă de la landlord că doar vor să vadă ceva venituri și plmuri. Bine mă – le puteam da lor referințele. Hai și cu ăștia, mă costă oricum 100 de lire pe noapte la hotel și timpul pierdut așteptând. Numa’ să facă mai repede, până nu mi se termină fitilul.

Au facut. O pula. Ziceau ca le ia intre 1 si trei zile. I-am tot sunat sa le fac pressing ( si eu si proprietarul) si la mine, cel putin, se cam strambau, ca nu e ok sa le fac eu presing ca eu sunt ala verificatul, iar ei tre’ sa isi faca treaba bine, cum ar veni sa stau cuminte cu capul la cutie. A-ha. Siigur ca da.

A doua zi le-am spus ca ma doare in pula romaneste asa mot-a-mot ( I have a hurt in my dick about it) doar sa se miste in pula lu’ Satana mai repede ca le fut toate rudele din cimitir. S-au miscat, da. Trei zile batute pe muchie, eram in aeroport cand au terminat ei.

M-a sunat proprietarul eram pregatit de orice evaluare aveau aia si ma durea si in pula. Omul voia doar sa vada ca nu sunt cremenal restul ne intelesesem sa rezolvam cu chiria pe 6 luni in avans, daca e ceva, da’ cica avea nevoie de o verificare pentru asigurarea lui de land-lord care este.

Si mi-a zis ca nu mai e nevoie ca e totul perfect.

-Ba, stai asa, cat de perfect?

-Pai, pe o scara de la 1 la 5, unde 1 e verde si 5 e recomandare ferma sa nu-ti inchiriez ai iesit “1”.

-A, țeava, economie la bugetul initial. Zi, boss unde sa iti pun aia 50 de lire ( pe Revolut, bineinteles – ai zice ca fac reclama la astia, dar nu fac, revin cu una si despre asta) si hai sa continuam.

Cum îi cheamă pe verificatorii ăilalți ca să știți ăn cazul în care vă aflați în situația mea și vreți verificări internaționale, să nu mai pierdeți timpul cu amatori? – VerifyTenant.co.uk

Am semnat pe un an si ce mai e , le-am trimis alora de la OpenRent transfer international ( din revolut, care ar trebui sa ajunga instant,dar plm, OpenRent, deci probabil maine), omului o copie dupa plata, mi-a dat contul lui pentru chiriile viitoare, ca sa nu mai aud de căcații aștia  și sper că asta e.

Tre’ sa ne intoarcem in UK in vreo 2 saptamani sa luam si cheile si sa ii deranjam pe aia de la IKEA de una alta.

Casa, oi vedea eu cum e, I-am aratat-o lu’ Manowar si el zicea ca e nasoala. Plm, asta a capatat gusturi de burgheji lately, eu sunt un om simplu si mi-a cam placut.

Acu, de ce am facut cu nespalații ăștia de Openrenți?

Motivul nummero 1 este că in ciuda faptului că-s puține proprietăți puse pe Openrent, comparabil cu wrongmove.co.uk sau zoopla – cele mai potrivite si mai bine pozitionate 2 erau ambele pe openrent. Restul ba s-au anulat, dar oricum nu prea erau convingatoare, ba erau prea mici, deși mișto, 

ba erau in zone pline de bombalăi deși centrale și deși erau proprietăți noi, ba erau in pulă cu satelitul geostationar, nu d-ala LEO.

Daca asta a fost situațiunea așa am închiriat, că nu mi-era jenă de agențiile ălea offline de nespălați scorțoși. Deși, dacă făceam prin ăia, puteam să mai sărim și să grăbim niște verificațiuni contra avans și depozit mai consistente, daaar, daar comisionul lor ( costuri de administrare, aha) erau așa de niște sute de lire, pe la jumătate de mie, partea mea.

Cam multe sacrificii pentru copii, da’ deh, părinții mei au muncit pe brânci o viață ca să ne țină în școli ( literalmente, nu e o exagerare) și parcă nici eu nu vreau copii analfaboși. Aia e. Înghit în sec ( demisec, ce se găsește ) și decartez.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
29 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
5 years ago

Chestia cu fax-ul am intalnit-o si eu la unii din America, vezi ca e fax online, bagi atasament pdf-ul si il trimiti ca la e-mail. Doar un ex:
https://faxzero.com/

Stropic
Stropic
5 years ago

Felicitari! Ai trecut un hop.

De curiozitate, cu scolile cu functioneaza? Te poti duce la scoala de care apartii sau oriunde? Poti merge si in timpul anului scolar, iti dau o testare sau cum?

Mike
Mike
5 years ago

O sa fii surprins, cum a fost si eu, dar firma din America de care vorbesc e destul de mare. Ca sa retragi bani ai nevoie de cerere scrisa , trimisa prin fax. Ma gandesc ca baietii fac chestii de genul asta in idea sa minimizeze fraudele cu transfer online, chiar asa e absurd si te gandesti la birocratia din Romania de ce unii ar mai folosi metode primitive de corespondenta ( gen fax ). Alta chestie era de ex. daca vrei sa iei legatura cu ei se poate numai pe tel. , nu prin e-mail, vor sa te auda… Read more »

Manowar
5 years ago

Bun, până aici. Mai puțin bun , zic eu acum, e când dintre toate agențiile pungașe , cele mai bune 2 case sunt pe OpenRent căcat. Absolut normal. Asa cum am explicat in linku’ ala pe care l-ai dat, ca proprietar ai doua variante: Varianta 1: Mergi cu openrent. Pui viewings cand vrea pula ta, cate vrea pula ta. Vezi cine vine (in sensul ca vezi cum arata, ce rabla conduc, ce haine poarta, cand s-au spalat ultima data etc). Taxe relativ mici – gen 50 de lire sau pula mea. That’s it. Am pus gen 10 viewings intr-o zi… Read more »

Manowar
5 years ago

Ah, si ca sa explic mai bine treaba aia cu rugatu’ in genunchi. Stii tu casele alea doua catre care ai pus link mai sus? Daca o sa te uiti la ele, o sa vezi ca ambele vin cu mocheta (prima peste tot; a doua doar sus; ca jos vine cu parchet “Fals” – nu stiu cum se numeste pisatul ala). Si sa vezi ce chestie, si englezilor le place parchetul. Ba chiar le place mult. Doar ca nu-si pun. Pentru ca al naibii parchet costa destul de mult pentru banii lor. Si, pe langa chestia asta, daca-si pun, isi… Read more »

Manowar
5 years ago

Plm, probabil am intrat in spam sau in moderare cu celalalt comentariu, ca avea un link.

Manowar
5 years ago

Hm, iti da 404? La mine merge.
Sau e gluma gen “nu am gasit”?

Manowar
5 years ago

Bai, chestiile astea mananca timp si posibil impozite.

Cont inca n-am si e o poveste si mai amuzanta.

NIN si contul din banca nu mananca impozite.

Timp…da, pentru ca trebuie sa te duci in persoana la intalnirea aia pentru NIN si la banca (daca nu ai deja alt cont in UK).

Impozite nu, nu-ti mananca. Ce impozite iti mananca tie faptul ca ai NIN si cont in banca?

Manowar
5 years ago

Cum pula mea?

Am testat inclusiv din consola (neautentificat, no cookie)… HTTP/1.1 200 OK

Cre’ ca-i de la pisatul tau de telefon daca nu ti se incarca. Vorba aia, incearca si-un browser.

Manowar
5 years ago

Sunt pe calculator. Dar am incercat si pe telefon, si din alt ISP si cu alt browser.

Daca ai vreun server, da-i cu curl -I … si vezi ce zice. Ar trebui sa-ti dea un 200 OK.

fullmeta1
fullmeta1
5 years ago

Nici mie nu-mi merge daca dau click; dar merge daca-l copiez (linkul) si paste in browser.

focul in sufragerie, sa-ncalzeasca si calu’.

Ai si cal Cataline?!

Manowar
5 years ago

Habar nu am pe ce pula mea dati voi click. Dar linkul pus de mine – care se vede si la “view source” – este catrecomment image .

George
George
5 years ago

Manowar, nu da eroare cand dai click. Dar am copiat adresa si am vazut-o in alt tab

Fery
Fery
5 years ago

Cum ti-am zis si la telefon, io am facut asa, pe scurt: am preschimbat permis de conducere in UK (intre timp “stateam” la un prieten, am dat adresa lui ca adresa de corespondenta). Apoi pe baza de permis am facut cont in banca (nu toate bancile fac cu un singur act, halifax e ok, scos statement). M-am programat la NIN intre timp, appointment peste o luna jumate fmm. La inchiriat i-am zis lu aia sa verifice ce vrea mortii ei (agentie de pe zoopla – locatie misto la indicatiile lui Manowar – mersi sef, white dominated area ftw), ca oricum… Read more »

Manowar
5 years ago

p.s. @Mano: EPC se refera la cat de izolata e casa, nu neaparat daca e cald in ea sau nu, ci mai degraba cat costa s-o mentii calda. Evident, daca bate vantul prin geamuri n-are sens. Stiu, boss. Problema e ca nu o poti “mentine” calda la EPC nasol. Gen pornesti incalzirea, transpiri in 10 minute. Apoi o opresti si 10 minute mai tarziu ingheti. Cum dormi? Doar cu caldura pornita 24/7? De banii dati pe incalzire daca o tii pornita 24/7 mai inchiriezi o casa. Gaz-gaz, da’ daca ai peretii din hartie (si cu gauri), plm…nici gazu’ nu te… Read more »

Tuxmay
Tuxmay
5 years ago

@Manowar
Legat de link: in browser, la click pe link, ai un redirect ce te duce la comment image

Daca faci copy/paste direct la link intr-un tab se incarca fotografia.

Face la fel pe Chrome si Firefox.

Din linux terminal, curl -I ai “HTTP/1.1 200 OK”

Sunt chiar curios de explicatie: redirect/rewrite facut candva? cache?

Marius
Marius
5 years ago

Welcome cum se zice 🙂

Manowar
5 years ago

Nu, e de la alta chestie, da’ uitasem de ea.
Ma ocup eu de ea cu alta ocazie.