Serialul deceniului meu

Pentru mine nu e Game of Thrones, că nu am văzut niciun episod întreg din el, ci Star Trek Discovery.

Primul sezon mi-a plăcut așa și-așa că sunt fan startrekist și na. În mod clar mai bun decât restul seriilor.

Dar al doilea, wow. Deși incepe copilăresc și brânzos și slab cu “îngeri” , “semne” și alte pula mea-uri uzate ca teme de cinematografie și, în mare, direcția scenariului e intuibilă, și are și tema AI-ului care vrea să distrugă lumea, doar că e trasă de păr la nivel galactic , că de ce să distrugi toată lumea când poți, mai bine, să distrugi toată viața din galaxie ( măcar quadrantul Alpha, pe unde umblă federația ) , ca să stai liniștit că nu te deranjează nimeni pe măcar 50k de ani lumină; adică nu ai o poveste ieșită din universul obișnuit explorat de film . Dar ai o realizare de bun simț care nu te lasă cu buza umflată.

Ultimele două episoade sunt, din ce înțeleg , în antiteză cu episodul bătăliei importante din Game of Throne unde nu au tactică sau logică (?) .

Nu vreau să spun prea multe despre Control și asemănarea dintre ei și Borg din seriile care succed Discovery ( în timpul Star Trek ) dar sa vezi o bătălie între un calculator și vreo 4 civilizații inclusiv neconfederate, în care bot-ul le cam sparge botul și sunt nevoiți să fugă ( în viitor ) e clar un final epic. Și toată seria de evenimente aparent fără sens din timpul seriei se leagă în două părți ale aceluiași episod ca ultimele piese gigantice ale unui puzzle disproporționat.

Strategia luptei e gândită destul de binișor prezentarea pe ecran e mai mișto decât într-un joc pe calculator , personajele vorbesc în stilul consacrat, adică pentru nerzi, dar nu ca mine. Ăia ca mine au nevoie să pună pauză ( ce-ai zis, mă?), să deruleze , și să mai asculte o dată ( aha, da, pare că are sens, hai mai zi ! )

=====

Un pic despre P.C. în filmul ăsta. Serialul ăsta a fost un pionier al political correctness-ului și al promovării femeilor pe poziții puternice – încă de pe vremea când nu ne era băgat pe gât cu japca-

ceea ce-l face cool. Adică nu că aveau negri in film, dar aveau și klingonieni negri, și căpitani femeie (Cpt. Janeway de pe Voyager timp de multe sezoane, viceamiral, Alynna Nechayev amiral pe timpul lui Picard pe Enterprise engage și pe timpul DS9 la granița cu cardasienii) . Și tot felul de alte chestii. Iar când au vrut să pună egalitate între sexe și indivizi le-au dat ălora inferiori ceva feat-uri în plus.

Și nu am văzut vreo problemă cu asta , puteai sa observi că nu e din cauză că a stat cenzorul cu pistolul la capul scenaristului și șefului de la casting.

Serialul a făcut oarecum un statement din egalitatea raselor și speciilor, dacă e s-o luam literal. Și despre multiculturalitate. Dar a fost pe undeva cinstit în felul lui în aprecierea subiectivă a valorilor locale oamenilor.

Și acum e la fel. E plin de negri, femei tot soiul de rase și variațiuni și cel mai tare din parcare pare să rămână un tip, kelpian , care e cel mai alb și mai înalt, cam urât dar amuzantă treabă.

Apare și o romanță poponară între un alb ( din ăla cu sprâncene albe și tot tacâmul ) și un negru, filmul supralicitează orice.

Băi dar știi ce e mișto? E mișto că mă uit la ăia cum își manifestă ei afecțiunea acolo și în afara de ce-am zis mai sus că e supralicitat nu văd nimic forțat, nimic în neregulă, nimic forțat. Evident că e ceva în neregulă să ai relații intre persoane de același sex ( probabil că nu , în 2100+ ) , dar nu pare. E absolut decent , te uiți la ei și tot ce poți să spui e “go get it, girl!”

La fel și cu femei. E plin de femei in film . Eroina principală Michael Burnham e și femeie și neagră și își face rolul ei acolo. Băi dar e relativ natural (pentru Star Trek) ce face ea acolo. Și chiar rolul ei e bine ales că femeie pentru tipurile de alegeri și greșeli pe care le face.

Apoi la egalitatea între sexe.

Două femei caratiste abia iau bătaie cum trebuie de la Leland, un gras restaurat cu naniti. Sunt cele mai tari, cele mai pizde, le tăvălește ăla prin toată nava, de la un cap la altul. Ca să îl învingă tre’ să recurgă la alte alea.

Băi una peste alta mi se pare că în sfârșit polically correctness-ul arată digerabil.

Sunt absolut impresionat.

Mai vreau să mai văd un sezon .

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Marius
Marius
4 years ago

Hmm.. generatia mai batrana suntem toti fani S.F in special seria Star Trek care cred ca era singurul serial mai interesant la tv acum ceva ani…daca nu punem la socoteala Baywatch, Dallas si habar am ce mai era cat de cat….

0040
0040
4 years ago

M-am uitat si eu la Star Trek dar nu toate episoadele erau misto. La Baywatch te uitai ca nu aveai PornHub. Voi nu prindeati Tele7abc? Aveau in fiecare joi, Knight Rider tot cu Hasselhoff… :)) Si mai era…pe PrimaTv parca demult ceva cu universuri paralele, erau un grup de vreo 5 care tot treceau din unul in altul. Unele episoade erau interesante, altele nu. Oricum petarde toate…trag de timp la greu. Singurul serial care mi s-a parut ok, desi nici acolo toate episoadele, zona crepusculara ala din 1960… Da stiu ca ma uit la vechituri, dar a fost la oferta… Read more »

Mad
Mad
4 years ago

zona crepusculara… uitasem de el; foarte interesant( tin minte un episod care vorbea de cancer, ideea era ca omului izgonit din Rai i s-a luat nemurirea iar cancerul e o bucatica uitata de adn care incearca regenerarea corpului dar din cauza alterarii codului omoara acum omul)
si eu sunt cu trilogia star(star wars, star trek next generation, stargate sg1)

Mad
Mad
4 years ago

a mai fost si asta https://ro.wikipedia.org/wiki/La_Limita_Imposibilului_%28serial_din_1995%29 si era dat la tv noaptea 🙂

Ronnie
Ronnie
4 years ago

@Mad: m-a rupt serialul ala; tin minte ca primul episod a fost dupa o excelenta nuvela de GRRMartin, inainte ca el sa fie celebru pt isteria de mai tarziu 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=TBCG5AMrKQ0

iar Capitanul Picard a rupt norma

fullmeta1
fullmeta1
4 years ago

Desi am vazut aproape fiecare episod in ziua in care aparea, mie mi s-a parut un mambo-jambo galactic, pacat ca nu am talentul deconstructivist a lui Manowar. Bai, motoare pe ciuperci, cristale temporale, neagra si Michael pe deasupra si in plus si grasuta aia viitor super capitan de nava? Replici de doi bani fara numar, iar torpila aia de la sfarsit, ptr care a murit amirala, come on. Dar da, o sa ma mai uit, ptr ca SF, ncsf.