🍆👅💦. Statul romulan și semnătura electronică .Sau dosarul cu șină online

Încerc să obțin un certificat de atestare fiscală de la direcția locală de taxe și impozite de sector, să-mi vând apartamentul.

Cică se poate online pe e-guvernare.ro, downloadezi tipizatul de cerere, completezi , uploadezi si o copie de CI si gata.

Atâta ca trebuie cu semnătură electronică. Doar că cine a proiectat/ construit portalul ăsta încurcă conceptul de semnătură electronică cu cel de semnătură digitală, care se referă la validarea faptului că un mesaj sau document vine de la cine scrie pe el că vine și că nu a fost alterat în timpul transportului/ transmisiunii.

Lucru care nu are sens, din moment ce sunt autentificat deja pe site-ul lor printr-un serviciu al unui operator de încredere – ghișeul.ro . Apropo de care, ca să fac cont online la ăia, a trebuit să merg la administrația financiară de sector, să depun o cerere offline, să-mi valideze buletinul , să-mi dea personal în mână pul o foaie cu datele de pe ghișeu, deci sunt verificat/ ultraverificat.

Dar, nu există, nu pot încărca documentele daca nu sunt semnate digital, păi ce, ei iau în considerare așa toate mizeriile?

Cum obții semnătura electronică?

Eeeh, un extras pe scurt din “Etapele pe scurt” descrise pe site-ul ANAF, unul dintre serviciile publice care “comunică” astfel cu publicul.

1. Obţineţi un certificat de semnătură electronică de la o firmă autorizată.
2. Descărcaţi 
documentul de confirmare de pe portalul ANAF, completaţi-l (dvs. şi furnizorul certificatului) şi transmiteţi-l la ANAF (prin opţiunea înregistrare certificate calificate din modulul Declaraţii electronice).
3. Listaţi, semnaţi şi ştampilaţi cererea de utilizare a serviciului de depunere electronică (formularul 150).
4. Prezentaţi documentele necesare la orice unitate fiscală (împuternicirea, act identitate, formularul 150).
5. Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului se face de regulă prin e-mail, pe adresa comunicată în formularul 150, în termen de 4-7 zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei la organul fiscal. După acest termen puteţi încerca să utilizaţi serviciul de depunere declaraţii chiar dacă nu aţi primit confirmarea pe mail. Dacă întâmpinaţi probleme, vă rugăm să trimiteţi mesajul de eroare pe 
adresa de e-mail

Cum se folosește ăsta? Vedeți la secțiunea ” DESPRE CERTIFICATELE DIGITALE CALIFICATE

Deci, practic, nu am cum să folosesc mizeria aia de eguvernare ( mă rog, poate mă înșel, le-am scris celor de la sector să mă lămurească, că nu i-am prins pe telefon) , că e mai ușor de găsit un dosar cu șină online decât unul offline.

Ce fraieri ăștia din UK, bă. Deloc nu le au cu securitatea, te lasă să uploadezi așa ce vrei tu în relația cu site-ul, au aplicații de scanat pașaport, ălea. Nimic cu chestiile ăstea moderne precum certificate digitale, deloc-deloc nu știu și ei cu tehnologia!

Probabil că trebuie să merg la ghișeu, aia e.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mike
Mike
4 years ago

Eu m-am inregistrat pe SPV si a mers relativ ok, nu e nevoie de semnatura electronica.

Alifie
Alifie
4 years ago

La ghiseul.ro poti sa-ti faci cont de la tastatura daca ai un card bancar la una din coispe banci cu care au ei ceva validare, nu mai trebuie sa mergi cu buletinul. Pe astia care lucram cu trezoreria ne-au pus sa ne cumparam certificate digitale (chiar daca avem certificate digitele si pe SICAP, alea cica nu-s bune) + semnatura electronica ca sa puten sa ne luam extrasele de la ei in format electronic, ca fizic nu ni le mai dau numai daca sugem pula la negri + ceva procedura de cacat pentru inregistrare. Cumpar dosar cu sina si certificat de… Read more »

Cos
Cos
4 years ago

Bai, Orbu, da’ de ce te-ai supărat pe Manowar la articolul ăla cu contractor vs bugetar? Era o discuție mișto, ce te superi și tu ca vacaru’ pe sat, doar știi că ăsta are gura mai slobodă. Sau ți-a interzis accesul?

Buruc
Buruc
4 years ago

Off topic, devine prea serioasa treaba, sper sa nu uiti ca esti oltean vero si sa reprezinti cu cinste inaintasii

https://clodiusblog.wordpress.com/2016/04/14/oltenia-sub-ocupatie-habsburgica/

PS bravo oltenilor care au infrant un imperiu 😀

Mike
Mike
4 years ago

Sunt mai multe nuante aici, neguvernabili si care se saboteaza pe ei insunsi ar fi mai exact.

Buruc
Buruc
4 years ago

@Mike
:)) cu ce se saboteaza pe ei insisi? Asa si ardelenii s au ‘civilizat’ si ‘catolicizat’ dar cu ce pret ? Ca au platit pt civilizatie de 100 de ori mai mult decat li s a dat.
Vezi cate rascoale au avut si cum s a terminat treaba … la cat li s a luat/furat trebuia sa se mute viena la cluj…

Mike
Mike
4 years ago

Pai m-am gandit ca in unele zone ale lumii neguvernabili pot avea in anumite situatii si conotatii pozitive atuncii cand tara/orasul respective vor sa fie independenti ca sa se dezvolte mai bine singuri ( vezi hong kong , catalonia , singapore etc ) dar nu e cazul la olteni.

Mike
Mike
4 years ago

Daca nu se sabotau pe ei insusi cand mergeam la slatina m-as fi simtit ca la viena. Dar asta e valabila pentru toata romulania.

Buruc
Buruc
4 years ago

@mike
Oh da, hong hong-ul chiar singur s a dezvoltat 😉

Intrebarea care ma preocupa in contextul dat e cum i ar fi ‘civilizat’ englezii pe olteni ca doua imperii au esuat … si turcii si austriecii, iar englezii au avut de a face cu altii si mai nesimtiti, gen indieni dar e drept, mult mai docili

Mike
Mike
4 years ago

HK se pare ca nu este atat de guvernabil de catre chinezi la fel cum catalunia incepe sa maraie la spanioli. Totusi, independent s-au dezvoltat puternic ceea ce nu pot spune despre oltenia, la asta m-am referit.

Mike
Mike
4 years ago

Nu te-ai referit dar se poate subintelege, sunt mai multe nuante la a fi rebel de ex. in cazul unui copil fie e rebel ca e intelligent dar poate veni si din prostie.