Linux. mmx-ul morților …

Ce nu face omul pentru copiii pe care ii iubeste.

De pildă îi chinuie, le instalează Ubuntu, în loc de Windows pe o sărăcie de laptop, ca să puie mâna să învețe nu să stea numai pe jocuri. Glumesc, sunt destule jocuri și pe Linux.

Și ca să îi faci să învețe tre să faci și tu ceva cu ei, dar e mai complique de pe desktopul ( adica laptopul) cu Windows. Urăsc să lucrez pe desktop de linux cum urăște bețivu’ mahmureala de dimineață, dar ce să-i faci.

Și hai cu dual OS pe laptopul pe care am deja Windows. Cumpărat SSD nou să nu se calce pe bătături sau ceva și dă-i drumul la instalare. La Thinkpad nu e așa ușor, că e cu Secureboot, Device Guard, parolă pe BIOS alea. Adică dacă-mi fură cineva laptopul și nu e de la vreun serviciu secret, sau din filme cu hackeri se poate pișa pe el. Și așa intenționez să rămână. Dezactivat toate alea să pot boota de pe stick. bootez și. Pula.

Nu, treaba nu e nouă. E cunoscută. Pentru că muie Ubuntu și ăștia care fac OS-uri compatibile UEFI, doar pe jumătate. Nu știu daca Rufus-ul e de vină, sau altceva. Eu ma tin ca l-am facut asa, dar poate am gresit, nu mai verific, ca am trecut de asta.

În fine. Rezolvat, dar futut timp. În 2019 încă ai genul ăsta de bube și nu pot să facă căcaturi să mearga out of the fucking box. OS-uri de falimentari.

Că dacă Wingăozu’ făcea d-ăstea erau falimentari ăia de la MS. CSF NCSF, te sacrifici pentru copii.

Si nu a mers nici cu asta. Si am renuntat, pentru ca pula mea. După care am pus OpenSuSe; nu știu cum fac și tot la ăsta ajung. Că ăsta merge, al dracului, zici că e windows. Bun.

Nu merge CA WINDOWS-ul în secure boot, probabil trebuie să mai arunc eu dracu știe ce certificate, o să mă uit și la asta când o să am timp dar merge, cu aproximativ același nivel de securitate. Adică e criptat systemul e in secure mode, ordinea de bootare nu se poate schimba decat din BIOS, care-i parolat, cred că-s ok.

Mno, era mai frumos Ubuntu, dar asta este. Lipsesc chestii de la Thinkpad, gen grămadă. Primul pe care îl observ lipsa la interval e configuratorul de ”Power Settings”, care în Windows e destul de detaliat, permite setarea comportamentului procesourului si altele. Aici e cam semplu.

Al doilea e bluetooth-ul. Nu imi vede castile :(.

Măcar pe fir merge Audio. Plug and Play.

Zic hai sa vedem celălalt tool pe care îl folosesc destul de des zilele ăstea Screen-Cast-O-Matic, sa mai fac un tutorial o una alta. Nope.

Nicio problema, avem simple screen recorder , pentru linux. Pagina dedicata pentru OpenSuSe. Dar merge ca o pula. Adica nu merge. Trebuie sa il bibilesc si pe ala, sa instalez codecuri sa pe dracu ghem .

Măcar pitongu merge in Eric5/6 si marca e altceva sa editez in ceva EDI mai de doamne ajuta decat in mcedit – ecran albastru, ca la Turbo Pascal

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Rnx
Rnx
4 years ago

M-ai facut curios, daca e atat de nasol Linux, de ce vrei sa-l invete? Pentru administrare server?

Din experienta ta, cat de important e Linux, daca vrei sa faci tranzitia la un job in IT? Am vazut ca destule posturi de programator cer si niste baze in Linux.

Stropic
Stropic
4 years ago

Lol, am si eu de vreun an pe laptop, si nu s-a lipit absolut nimic de mine. :)) Tu chiar vrei sa le predai? Foarte tare! Cam ce le predai, de curiozitate? @Rnx: my 2 cents, dar nu te apuca sa inveti chestii de la 0 cu care n-ai absolut nicio treaba pentru tranzitia la un job in “IT”, doar pt ca apare in anumite anunturi. Uita-te la ce faci acum si vezi cum are cautare asta pe piata de IT, vezi ce se cere extra si adauga skillurile alea, in asa fel incat sa valorifici cat de cat experienta… Read more »

Catalinx
Catalinx
4 years ago

Pentru ca e un sistem de operare si nu vreau sa fie ca handicapatii care cred ca doar iphone e telefon, doar Windows e sistem de operare, etc. E bine sa stie ca sunt si alte lucruri acolo , sa se obisnuiasca cu ele, iar Linuxul nu e asa de rau. M-am invatat eu lenes la niste treburi si nu prea am timp de futut muste, dar copiii au, fix timp de futut muste si umblat si invatat. Habar nu am cat de important e Linux pentru un job in IT. Depinde de job in IT, banuiesc. Mie, ca programator,… Read more »

Fery
Fery
4 years ago

De ce nu le pui toate sub vmware? Asa poti sa tot experimentezi distributii fara sa formatezi, sa futi meciul xlcu usb bootabil si Uefi si mortii lor.

Catalinx
Catalinx
4 years ago

@Stropic: Ceva chestii care sa ii ajute la matematica si sa programam robotii de prin casa.

Catalinx
Catalinx
4 years ago

@Fery: I-am pus copilului Solus, Pop Os si pe urma Ubuntu, ca oricum nu avea ce face altceva cu calculatorul ala. Sub WMWARE nu merge la fel cu Uefi si ce mai e.
Sub WMWARE Ubunt si Windows 10 dual boot merg ca unse.
Astia de la Lenovo Thinkpad au niste BIOSuri mai ciufute.

Restul problemelor de software , plm, cam stiam de ele :/

dam167
dam167
4 years ago

Mie mi se pare că distribuțiile de Linux au crescut mult în ultimii ani, mai ales că luptă împotriva curentului. Din păcate cota de piață n-o să crească prea mult cât timp nu au o suită office cât de cât și o alternativă la ce scoate Adobe, ca să nu mai zic de CAD, care probabil elimină ingineria în mare parte. Cred că lumea ar înghiți multe probleme pe care le are Linux dacă ar avea softurile de care au nevoie, mai ales că multe din ele le ai și pe Windows, deși ai iluzia că se rezolvă mai ușor… Read more »

Stropic
Stropic
4 years ago

Cat de casual spus “robotii de prin casa”. :))

0040
0040
4 years ago

Sabayon nu a încercat nimeni?
Era mișto acum ceva ani…

Catalinx
Catalinx
4 years ago