15. Egipt. Valea Regilor

Luxor – Theba (celor 1000 de porți, că mai e una in Grecia). E despre Regatul cel nou 1600-900 înainte de Hristos.

Nu mai sunt azi palatele dinaintea erei noastre, dar mai încearcă ei o interpretare mai pe sărăcie a faraonelilor.

Asta înseamnă că am scăpat de pe navă, da, testați negativ , sau ceva – și i-am dat drumul la masă rapid, să îi infectăm pe băștinași.

Poftiți cultură.

Ramses IV cca 1300 BC. Nu am reușit să înțeleg pe ce a fost ăsta bosultan sau de ce.

Mormântul lu’ șeful la Ramseși (II) e in condiție foarte proastă că a avut mulți #dujmani și l-au profanat. Așa că nu am intrat.

Ramses IX și alți Ramseși

Deși nu erau toți rudă între ei , ăștia în vremea sus-numită și-au împrumutat numele cam cum fac popii când își iau un titlu mai important. Pentru că în majoritatea lor erau din rândul popimii. Puteți citi în detaliu, dacă vă pasionează, cum în perioada aia clasa nobilă și faraonii au pierdut din bogăție și au scăzut în ochii populației, luandu-le locul popimea care insista tot mai mult pe cultul lui Amun (de origine Nubiană – sud) . Drept care și mormântul lui Tutankamon (Amun , depinde de limbă) e tot aici . Dar nu merită vizitat că au furat cam tot din el, în mai multe rânduri.

Dai bani separați pentru fiecare mormânt, dau ai bilete cu 3 morminte la alegere. Pula mea, cel mai scump cimitir, cum ar veni.

Noi am nimerit într-o zi caldă cam cum e azi in UK și îmi era o lehamite maximă, dar altfel, zona e interesantă și merită probabil mai multa atenție decât am acordat eu.

Mai pun câteva poze, mai am o chestie de zis de Egipt și gata, că se face vremea să plec iar în vacanță, de data asta cu copiii.

Și pentru că era cald și nu aveau aer condiționat în morminte , ne-am luat picioarele la spinare și am plecat la ceva shop de pietroaie și după aia să ne tratam ca regii într-un hotel mișto , fără praf – Steigenberger , care , dacă mergi in Luxor, aicișea e bine să te cazezi.

Aveau ăștia acolo, in hotel , vreo două restaurante chiar mișto – am mâncat la unul arabesc parcă, giugiuc; și mai aveau ceva gelaterie de tot respectul. Bineînțeles doar eu și doamna am ars-o p-acolo din tot grupul, restul nu erau la dietă, ci într-o pasă de zgârcenie de n-am prins niciodată în ultimii ani. Că e scuump, foarte scump. Cred că a fost; vreo 50 Euro masa de două persoane, sau ceva.

Din toate locanțele și hotelurile pe unde am bănănăit prin Egipt ăsta a fost cel mai curat ( fără praf, nu sunt neapărat jegoși altfel egiptenii ) cu mâncarea cea mai decentă și condiții de bun simț , iar ai mei au cerut popas cu autocarul la McDonalds/KFC . Bă, înțeleg harnelile cu hai să oprim ACUM la o șaormerie, mai ales când următoarea masă e in tren, dar plm. Dar cam atât și nu, nu eram in grupul săracilor , că au cumpărat colegii toate pietrele, papirusurile, parfumurile și ceaiul de hibiscus din Egipt, dimpreună cu geamantane suplimentare să le care în România pe avion. Spre deosebire de noi care am venit cu mâna în cur și ne-am întors tot așa , plus ce nisip a putut să ne intre prin orificii.

Well, eu nu am pierdut nimic. Fiecare cum ii place să se simtă în Valea Regilor. Regii la hamburgeri sau la aripioare picante.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments