Autoritățile sunt imaginea poporului în oglindă

Mă uitam la România TV fără intenție, dacă acolo ține tata tembelizoru’ ce să fac?

Și aveau ăia pe rol două subiecte. Unu cu șefu’ la poliția de frontieră care și-a dat demisia după comentariile și problemele legate de coada de la Nădlac. Și gurista pro-pesedistă din platoul cu nulități zice că “după ce l-am demis PSD-ul de rău ( ăsta era șeful poliției din Caracal când cu Dincă) l-au luat PNL-ii de bun, ignorând că ăla a fost mutat la poliția de frontieră tot în timpul mandatului Dăncilă, deci PSD. Nu, nu l-au luat ăștia de bun, fiind incompetent , l-au promovat, că așa în management. În fine, mâncători de căcat pe bani. Interesant că nimeni nu vede niște probleme: de ce e vama aglomerată, ce se poate face pe temă , etc?

A doua temă e aia a moldovenilor sparanghelizați în timpul pandemiei și lăsați acum cu buza umflată prin Germania, atârnători la mila statului român, să se întoarcă în țară. Motive tradiționale romulane:

– Că de ce i-a lăsat Vela să plece, că el ar fi semnat să poată ieși ăștia din zona carantinată . Cum ar veni că de ce li s-a respectat, oferit, dreptul la muncă, în condițiile în care statul e incapabil să ofere protecție socială pe măsură restricțiilor impuse.

-Că de ce nu face statul român nimic cu ei.

Păi , face , îi aduce acasă, deși e drept că ambasada României în Germania , precum peste tot pare că e acolo mai mult ca să fie.

E un nene penelist , care era pe telefon cu ei, nu știu cum îl cheamă, fost ziarist, îl poreclește lumea “ruj roz”, care face acuma scandal că l-au scos un pic din schemă și a pus totuși un pic problema corect. Cum că a cerut control la firmele românești care i-au recrutat pe ăia.

Că aici e șmecheria. Aici cineva le-a acceptat și făcut ălora contracte cu preaviz de o zi, ceea ce nu e nici ilegal nici nemaiauzit, dar agenția aia nu prea și-a reprezentat clienții, la fel în cazul salariilor sub minimul orar din Germania, da. Sunt niște contracte private, iar statul pe ăștia trebuie să tragă.

Cumva lumea uită care e rolul statului ( în afară de japca pe taxe ) că altfel putem fi, coaie, fiecare pentru cetatea lui, sau pentru el, la mila vandalilor, că nu-i diferență. Adică , să facă și el, pe măsura puterilor lui, fără așteptări fantastice de la România, lucruri în ajutorul și în sprijinul cetățenilor lui. Cam atât.

Nex. Nimeni nu vede asta. De ce i-ați lăsat mă să plece. I-a dus statul romulan la sclavie ,în mentalul colectiv. Doar că nu. Niște contracte private au permis asta, iar problema statelor, romulan și german e că permit transformarea obiectului de activitate al unor companii , dintr-unul legitim într-unul de sclavie / trafic de persoane. Că linia de demarcație e una clară și se referă la retribuția muncii și oferirea de condiții de lucru demne de drepturile omului. Atât.

Văd oameni îngrijorați că li se ia temperatura. De când e dreptul lor să intre oricum in niste locuri publice care nu le aparțin, nu e clar.

Văd oameni care nu sunt ok cu faptul că “s-a dat drumul la lume pe străzi” și le e frică că s-ar putea infecta, dat în același timp ei vor să fie pe străzi, vor să meargă la birou, deși au posibilitatea de a lucra de acasă . Dar s-au plictisit au nevoie de socializare. În concret cu nume și prenume, nu-s abstract aici.

Ceea ce vreți voi toți e să ne luați nouă drepturile, să vă construim o lume mai bună doar pentru voi , doar cu sacrificiile noastre.

Nu vrea nimeni, din ce îmi dau seama, să fie toată lumea izolată , ca să se uite ei din casă să vadă străzile pustii, nu. Vreți toți să circulați pe străzile pustii, să vă uitați la fraierii închiși în casă, cum se zgâiesc pe la geamuri, că voi aveți treabă.

Oameni care protestează împotriva deschiderii bisericilor, căci , cumva îi deranjează pe ei de la spart semințe in parc .

E ok, m-am obișnuit cu lumea ca scenă de stand-up comedy, sau “commedia dell’arte”.

Mesajul nu a a fost nicicând #stauacasa, ci #staiacasa #casaieseuafara.

Problema e că cel puțin atât timp cât clociți abuzuri ca soluții, voi ca cetățeni veți primi abuzuri. Altfel nu se poate.

Send to Kindle

10 Replies to “Autoritățile sunt imaginea poporului în oglindă”

 1. Stai putin. Tu cand semnezi contractul te duci la ambasada sa ceri sfaturi? Sa vezi daca e ok tariful? La fel, daca intarzie plata repede la ambasada sa ii sune sa rezolve?

  Adica nu stiu de unde si pana unde trebuie ambasada sa te tina asa de mana. Sunt oameni mari, majori, sa citeasca contractul, sa se descurce. Le-au dat aia teapa? Nasol, sa ii reclame prin statul german, sa isi ia avocat, sa faca ce or sti.

  In ce ma priveste e strict problema lor. Daca erau rapiti si torturati sau ceva intelegeam, dar asta e o decizie proasta de business a lor, ca au semnat ce n-au inteles, eventual fara sa citeasca. Nu vad ce treaba are ambasada aici sau statul.

  La cei cu temperatura, ma intreb cum au zburat vreodata, cu mega-abuzurile care se intampla la controlul din aeroport. :)) bine, in magazine nu poti face poze, deci se explica…

 2. Cred că comiți o eroare grosolană aici. Confunzi aspecte comerciale dintr-un contract oarecare sub semnătură privată cu abuzurile colective asupra unor cetățeni, muncitori , abuzuri împotriva drepturilor de muncă și drepturilor omului.

  În mod normal instituțiile statului cu pricina , stat civilizat cu care suntem aliați și cu care s-a discutat, în particular, situația asta specială a muncitorilor români din agricultură la nivel diplomatic, ar trebui să îi protejeze.

  Doar că administrația locală se fofilează, se dezice de acești cetățeni, că nu sunt ai lor, iar rolul ambasadei romulane , în acest caz, este fix ăsta, să discute la nivel diplomatic pentru rezolvarea situație , pe de o parte, iar pe de altă, să le ofere, în măsura posibilităților, sprijin imediat cetățenilor români.
  Aspecte pe care le-a ignorat până li s-a spart buba in față.
  Drept care ambasadorul României de-acolo ar trebui demis pentru incompetență sau neglijență, oricum Hurezeanu e glugă de coceni acolo.

 3. Dar nu sunt colective, ca nu toti romanii patesc asta. Ba, nici toti culegatorii. Sunt 100-200, o picatura in oceanul de acolo.

  Nici drepturile omului nu sunt, ca nu e tortura in conventia de la geneva neplata salariului.

  Au dat unii faliment si nu le-au platit salariile –> a intervenit sindicatul din germania si cica ii primesc la un moment dat. Eu nu am vazut (in articol) ca se dezice statul german, ba dimpotriva declara ca ii sprijina sa primeasca banii. Acum ce vrei sa faca statul roman? Sa inceapa razboi? Cum putea sa se evite situatia asta?

  Stiu si in romania cazuri in care nu au primit banii cu contractul in mana si munca facuta, s-au dus oamenii frumos, au deschis proces, si-au luat avocat, in fine, s-au descurcat. Bonus, nu au cerut nici cazare, nici transport gratuit pana se termina procesul. De ce sunt mai presus astia de trebuie ajutati de ambasada?

 4. Păi 100-200 INSEAMNA o problemă colectivă. Dacă ar păți toți ar fi o problemă generala.
  Dacă ai o rețea de proxeneți care trafichează 100-200 de femei la produs ți se pare o problemă colectivă, sau una individuală de contracte, să se uite bine la ce semnează?

  Cum să declare război statul român?!? Tot ce trebuia pulică ăla să facă era să îi de-a un telefon ministrului muncii din Germania și lu’ tanti-sa Merkel, că de-aia e ambasador. Să le acorde ora ajutor se la ambasadă , din ăla public, vizibil, să cheme presa și eventual să ridice problema / sau să amenințe cu asta , în comisia europeană, dacă statul german nu percuta. Dar statul German percuta/percutează, că sunt civilizați și sunt capabili să își rezolve probleme cu afacerile care după ce cer intervenții diplomatice să li se aducă oameni de muncă îi abuzează .

  Cred că ai o problemă în a sesiza diferența dintre un cetățean aflat la casa lui și altul dus la muncă într-un loc unde nu are niciun fel de sprijin social ( familie , prieteni, casă ) și lăsat fără bani.
  Desigur, România are o problemă în a-și proteja cetățenii oriunde , inclusiv în țară, mie mi-au întârziat ai mei plata vreo 3 zile și i-am întrebat doar dacă au o problemă. Mi-au zis că ei nu au primit încă banii, dar dacă e o problemă, am nevoie și nu pot să îi păsuiesc se împrumută și îmi trimit urgent, că nu riscă un proces pe tema. Un amic a avut un proces pe tema cu o companie din UK. I-au dat ăia și bani in plus doar să renunțe. Că altfel era de rău. Că, în general, trebuie să fie de rău când nu plătești munca unui om. Dar asta e altceva. Vorbim de ambasada unui stat și rolul ei acolo.
  Ai nevoie de ambasada că atunci când ești la ananghie și nu te poți descurca altcumva să te ajute nu să îți dea un șut în cur. Nu neaparat ca ambasadele US , care ori de câte ori un cetățean american riscă să fie arestat într-un stat străin ( chit că pe bună dreptate și pentru a fi adus în fața justiției ) îl teleportează în US și nu recunosc niciun proces din afara US. Ca ok , Romania e departe de asta, dar măcar în statele prietene, când cetățenii tăi sunt abuzați ar trebui să poți face ceva. Dacă nu, să pună lacătul și acas’ . Păi pe cine pula mea ajută, mă ăia?

  Alegerile electorale nu sunt în stare să le organizeze că lumea.

  Toți cunoscuții care au interacționat cu ambasadele ( incluzand Pe cea din Germania ) pentru un pașaport , pentru un certificat de naștere cooil, pentru orice act au primit pula in mână și un tratament feudal. Nu zici că de aia sunt acolo să se ocupe de genul ăsta de servicii.

  PR bun României și acțiuni de marketing de stat nu-s in stare să facă – în afară de tertipuri din astea gen “mai aveți, boss, nevoie de ceva sclavi?”.

  Să ajute romulanii care au nevoie , nu.

  Păi la ce dracu’ nu le închid și pleacă acasă, în cazul ăsta.

 5. Sttppic este ca habar nu ai ce este și ce atribuții are o ambasadă sau mai bine zis scopul principal? Dai dovadă de un înalt alfabetism profesional mixat cu atitudinea aia sunt români dar nu-s ca mine, nu ma regăsesc sub nicio formă în ei, așa că dă-i in plm!

 6. @Doru Vlad: ba dimpotriva, nu ca nu zic ca nu-s ca mine, ba zic fix opusul, ca sunt exact ca mine!!! sau ca tine, sau ca altii.

  Adica eu cred ca tu ii vezi pe oamenii astia cumva inferiori tie – asa, un fel de prosti sclavi care nu se pot descurca singuri. Altfel, cate contracte de munca ti-a verificat tie ambasada?

  Zi tu mai exact si concret ce trebuia sa faca ambasada si n-a facut.

  @catalinx: din ce vad eu tot ce spui tu a fost deja facut. mai mult de guvernul german, mai putin de ambasada, dar a fost facut.

  presa stie de asta. inclusiv aia germana, chit ca ii dau mai putina importanta.

  statul german si sindicatul de acolo si-au aratat sprijinul, din vorbe si legal, iar angajatorul ala a spus ca o sa plateasca din ce am citit. Chiar nu vad ce ar putea face extra ambasada, concret. In comisia europeana sa ceara ce? Sa se miste germania mai cu talent? Nu a trecut nici o luna.

  Pe vremuri in facultate lucram si pe FI si vedeam doar eu zeci de contractori din europa platiti de firme mari dupa 6-8 luni de la data facturii. Deci nu vad nimic special aici, doar o situatie nefericita.

  Si nu ca zic wow, ce tare e ambasada romaniei. Stiu de cozi, de lipsa unor programari, de toate bubele astea ingrozitoare. Stiu si ca e meritul germaniei, nu a negociat si obtinut ambasada nimic din cele de mai sus. Dar mi se pare si ca ar trebui asteptari realiste.

  Gen transport gratuit in tara si cazare in germania pana se rezolva, cum au cerut unii, asta nu mi se pare realist. Sa verifice ambasada fiecare contract de munca, iarasi, nu. Angajatii nu sunt “dusi” la munca, se duc ei. Sunt oameni mari, majori, freelanceri daca vrei sa sune fancy. Acum a fost situatie de carantina si a fost nevoie de interventii diplomatice. Dar in rest nu e fiecare angajat responsabil si pt el? E primul an cand se merge la munca in germania?

  Daca iti ofer tie un job, si iti zic sa vii in aeroport ca iti dau eu contractul, si acolo iti dau o copie, iti zic ca nu e nevoie sa semnezi nimic si iti dau biletul, te urci in avion si vii sa lucrezi pt mine?

  Inteleg ca saracia si nevoia e mare, dezinformarea probabil la fel, dar nu as aborda problema la modul “sa faca ambasada, ceva orice nu stim ce”. Ci la modul cum putem sa informam oamenii. Cum putem sa ii educam sa nu mai accepte asa ceva. Sa faca reclamatii. Sa caute in alta parte de munca. Sa isi dea demisia in secunda 2. Nu sunt niste prosti, chiar daca culeg sparanghel. Si daca ar avea toti mentalitatea asta, cred ca ar fi mai putine abuzuri, de genul sub salariul minim sau fara apa de baut la munca.

 7. @catalinx: din ce vad eu tot ce spui tu a fost deja facut. mai mult de guvernul german, mai putin de ambasada, dar a fost facut.

  LOL. Da, dar cum? Stii cum?
  Cu proteste in fata ambasadei romulane, dupa ce au fost luati la suturi, ca nu are nimeni timp de ei, dupa ce a aparut in presa faptul ca pe Hurezeanu il doare in pula ca ala e acolo cu alte treburi decat ce cere munca de ambasador.
  Dupa ce cetatenii romani au initiat actiuni individuale sprijiniti de avocati si de, culmea, organizatii sindicale NEMTESTI.

  Pai, pula mea, doamna, ma scuzati, dar mie nu mi se pare ca asta e ce trebuie.

  Pe vremuri in facultate lucram si pe FI si vedeam doar eu zeci de contractori din europa platiti de firme mari dupa 6-8 luni de la data facturii. Deci nu vad nimic special aici, doar o situatie nefericita.

  Desi, social, cred ca-i o situatie foarte, foarte diferita, daca chiar era asa si nu se intervenea international, nu era doar o situatie nefericita, erau acelea alte situatii nefericite in care ambasadele dorm in cizme, ca idee.

  Gen transport gratuit in tara si cazare in germania pana se rezolva, cum au cerut unii, asta nu mi se pare realist.

  De ce? Costurile se pot recupera de la vinovati, pe urma.
  Daca exista un interes legitim – abuzuri. Abuzatorul trebuie sa plateasca. Simplu. Pana cand o face, statul poate / trebuie sa sustina cetatenii in masura in care are resurse.

  Sa verifice ambasada fiecare contract de munca, iarasi, nu

  Ambasada nu trebuie sa verifice contracte. De asta se ocupa , avocati si alte servicii. Ambasada trebuie sa fie prompta ( AM ZIS PROMPTA, nu dupa ce se face tam-tam in toata presa europeana) in a alarma serviciile care se ocupa de asta din tara respectiva. Gen, baieti, vedeti ca sunt niste probleme, va rog investigati acum.

  Angajatii nu sunt “dusi” la munca, se duc ei. Sunt oameni mari, majori, freelanceri daca vrei sa sune fancy.

  Normal ca se duc ei, dar nu pleaca la futut, sau la vandut droguri, pleaca la munca sub premiza ca merg intr-un stat prieten si ca sunt aparati de niste drepturi negociate la nivel de uniune. Iar ambasada trebuie sa vegheze, ca asta sa se intample. Sa vegheze nu inseamna sa dormi in cizme si te prefaci ca muncesti ca te trezeste harmalaia de afara, intelegi micile detalii de fond, care se mascheaza acum pe forma?

  Acum a fost situatie de carantina si a fost nevoie de interventii diplomatice. Dar in rest

  Pai nu ne aflam in situatia din rest. Ia, hai, du-te tu in Germania la munca, pe orice proiect si , daca ai nevoie sa te intorci acasa ca te-ai stricat cu angajatorul explica-mi exact cum faci si pe unde vii ,cu ce mijloace. Asta vreau sa aud.

  Este o situatie deosebit de delicata, cand drepturile oamenilor oricum , sunt reprimate si limitate ( mai mult sau mai putin) peste tot prin Europa , incluzand drepul la libera circulatie, iar faptul ca a fost nevoie de interventii diplomatice sa li se permita transferul intr-o directie spune foarte multe despre asta.

  In situatia asta oamenii aia sunt extrem-extrem de vulnerabili. Si daca in mod normal ar avea o solutie sa se intoarca acasa, acum n-au. Acum, daca ii duci cu forta intr-o gara , echivaleaza cu homelessness-ul. N-au aia ce sa faca in gara.

  Si faptul ca angajatorii foloseau acest avantaj ca mijloc de coercitie si reprimare e un aspect agravant, care transforma contractul ala fix in ce spun eu , in sclavie si trafic de persoane.

  Daca iti ofer tie un job, si iti zic sa vii in aeroport ca iti dau eu contractul, si acolo iti dau o copie, iti zic ca nu e nevoie sa semnezi nimic si iti dau biletul, te urci in avion si vii sa lucrezi pt mine?

  Poate ma sui ( nu eu, un om), daca asta e un aspect cutumar. Oamenii aia sunt semianalfabeti, sau analfabeti functionali. Iar pentru asta tot statul roman are o parte de raspundere – vezi educatia. Daca iti place cu prosti, aia e, mai ai si grija de ei.
  Principala problema e, insa, lipsa alternativelor. Aia nu au plecat la munca in Germania ca era plin de joburi bine platite in judetul lor carantinat, sau ca i-a umplut statul de bani pe perioada lock-down-ului. Nu. Au plecat din nevoie.

  Sa faca reclamatii. Sa caute in alta parte de munca.

  Pai au facut si asta, ca nu-s toti prosti. Cu gasitul de munca in alta parte e mai complicat, in perioada asta.
  Unii si-au luat avocati, altii au luat legatura cu sindicate de pe acolo. DE AIA au ajuns sa fie dati afara, ca au facut galagie, ca n-au fost prosti.
  Iar ambasada Romaniei trebuia sa ia foc pe tema la primul telefon, dar asa la modul, stai coaie, ramai pe fir c-o sun pe Merkel acuma :

  Auzi, fa, pai du-te in pizda ma-ti, muti.Mai intai te milogesti la noi sa-ti dam oameni de munca si acum va bateti joc de ei? Nu va e rusine? Ia la loc comanda ca ii trimitem pe toti acasa inapoi.

  Dar aia de la ambasada au avut initial fix reactia pe care o ai tu acum. Si nu, nu ma surprinde absolut nimic, evident. La modul, futu-i in gura, ia uite si asta acuma, sa stam sa ii tinem de mana p-aci, ca de asta n-aveam noi pofta acuma. Mars ma in pula mea , d-aici, descurcati-va cum puteti, nu mai deranjati, ca n-avem noi ce sa facem.

  Eu probabil ca n-o sa fiu niciodata politician, ca am mici probleme pe partea de compromisuri, dar la o chestie de genul asta nu ma intereseaza pilele cui erau aia din ambasada, dar inchideam tot si ii trimiteam pe toti acasa pe loc si ii inlocuiam asa la modul: Se inchide, hai vira.

  Nu stiu daca ai idee cam ce privilegii sunt pentru diplomatii unei tari care lucreaza la ambasade. Practic, viata buna pe banii statului, acces in tot felul de cercuri influente, copii la scoli bune si foarte bune moca, huzur.
  Pe mine, om simplu, ma costa fantastic mai mult decat ii costa pe ei si nu am acces la tot ce au ei.
  Si-o ard in “noi n-avem ce sa facem”. Zi, sa moara ma-ta? Pai, mars acas’ atunci.

 8. Bine, ce-i drept nu am avut in vedere covid si carantine, traiam cumva cu impresia ca se poate circula totusi. Daca a fost fix in perioada in care nu existau autocare, trenuri, avioane, atunci da, 100% trebuia sa se descurce intr-un fel ambasada, aici sunt complet, complet de acord – fie cu cazare, fie cu transport. Mai ales ca au plecat cu acord din partea guvernului.

  Probabil am tot vazut cazuri din astea de intarziat la plata de m-am desensibilizat. :))) e drept, nu pareau sa fie cazuri sociale, dar sigur nu le-a convenit amanarea. Si tot de nevoie munceau si ei, ma indoiesc de placere.

  dar dincolo de covid, care inteleg si da, e o situatie speciala, ai completa dreptate, pare asa nitica discriminare. intamplator un prieten recent nu a primit plata pe un proiect in romania. are contract, tot, aia nu il platesc si pace, cred ca de 3 luni deja. Ei, a trebuit sa isi ia avocat, sa stranga documentatie, sa alerge probabil prin tribunal…nu a intrebat nimeni, esti ok cu banii? ai ce manca maine? ai bani de avocat? ai unde dormi?

  dar daca nu sunt platit in afara, brusc trebuie musai sa se implice careva, sa faca, sa actioneze. pare dublu standard asa.

  si da, sigur ca sunt imbuibati degeaba pe la ambasade, dar pe plan local din cate stiu eu nu ca nu fac nimic de lenesi, mai rau e ca legal nu ar trebui sa faca nimic ca asa zice legea, te duci si te judeci privat.

 9. In primul rand, eu am un mare respect pentru oamenii aia. Pentru ca fac o munca grea si pe care tot mai multi nu putem sa o mai facem. Asta au vazut si angajatorii lor din mai multe state UE( acum cand bastinasii nu sunt in stare de nimic).
  Cred ca trebuie protejati suplimentar pentru ca ei nu se asteapta sa fie inselati( in strainatate si mai ales de nemti)
  In al doilea rand, s-a dus asta de la Min. Muncii si a aranjat se pare ceva pe acolo( dar numai pt o categorie din pacate) :
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/germania-schimba-regulile-pentru-muncitorii-straini-din-abatoare-anuntul-facut-de-violeta-alexandru-1311218

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.