Lemn de 100 de ani vs “made in China”

Ce-au ăstea două în comun? Dacă tot se lungește treaba pe aici și vine vara acuși, zic să trag niște aere reci, ca să nu mă ia transpirațiile in timp ce muncesc.

Voiam să iau ceva făcut în Europa , Ferroli sau Bosch , dar sunt chiar imposibili. Primii nu erau pe stoc la nimeni, următorii sunt chiar primitivi pe linie de aere. Adică scumpi și pula funcționalități moderne. Mă gândesc și eu la un filtru ionizant, o cold plasma ceva , d-astea care îți omoară și carcalacii din casă , dacă tot il pui pe perete. Un wifi, un invertor ceva.

Așa că am ajuns in Asia, dar zic bă, măcar nu China. Mitsubishi e mult prea scump pentru pretențiile mele, Fujitsu am mai avut și e ok , dar tot așa mi s-a părut un pic rămas în urmă vremurilor și zic hai să vedem la alții. Yamato.

Întrebat comerciant unde se fabrică , cu mențiunea clara “sper că nu în China”, primit răspuns evaziv că sunt ele asamblate in altă parte , dar piesele…

Pula mea ,mă grăbeam și mă interesa faptul că seria “Alpin” cică funcționează pe încălzire până la -22 de grade ( temperatura de afară) .

În fine, a venit , scria mare pe cutie “Made in P.R.C.” m-au luat o mie de draci, dar aveam deja montajul stabilit. Prin urmare , nu sunt sigur că aș recomanda așa ceva , în mod sigur nu pentru locul unde se fabrică, în caz că vedeți linkurile în text și poate credeți că vă sugerez să alegeți asta. Poate aveți mai multă răbdare ca mine și găsiți ceva fabricat în altă parte. Cred că trebuia sa incerc un Viessmann, dar nu știu nimic despre ele :/.

Eh , la montaj a fost partea interesantă. Am chemat niște domni chiar profesioniști , le-am explicat eu înainte într-un filmuleț ce vreau, le-am spus că am casă de lemn, nu e cu betoane.

În mintea mea “lemn” însemna ușor de spart, domnii au venit pregătiți , dar tot a durat o amărâtă de gaură în perete aproape o oră. Râdea tipul de mine la început că “sigur casa asta e de bârne ?” , Că trecea ca prin brânză prin tencuială și pe urmă prin cercuiala pe care era prinsă tencuiala.

După care s-a opintint freza in lemnul adevărat. Vreo 15 cm așa. Dă-i cu daltă, cu burghie, cu draci, laci. Cică “cred că e nod”. M-am uitat. Nu e niciun nod.

E doar un lemn tare, care arată proaspăt, zici că e bătut ieri, nu acum 100 de ani și nu știu ce fel de lemn e dar are încă un miros taninat și un pic de rășină.

Ei bine, dacă aerul condiționat e făcut în China și dracu’ știe cât o să reziste, măcar casa știu că mai are minim 100 de ani de viață în ea, dacă o întreținem.

Acuma cred că îmi fac o idee despre cum o să arate structura și pereții viitoarei case.

Nu am văzut încă o construcție de beton de o vechime similară într-un asemenea grad de conservare . Din păcate. Nici de BCA . Iar când mă uit la cărămizile “poro-pulamea” cred că nici ălea nu sunt ok.

Aerul nu știu cât de ok, e, Revin eu pe temă, momentan am observat că nu e bine băgat ceva conductor in siguranță și trebuie să rezolv problema electrică din tablou . L-am pornit doar de probă. Trebuie să mai crească niste tufe să îl mascheze.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Alifie
Alifie
3 years ago

Daikin nu-s okis? Ca io pe alea-s pregatit sa le montez, acu-s la finisaje si dupa ce le termin incerc sa ma racordez cu trifazic (in caz de nevoie sa pot sa arunc o centrala pe curent) si sa bag in prima faza trei bucati japoneze cu morti si raniti.

Toata stima pentru cine se ocupa de flori + tuns iarba.

Redoo
3 years ago

Nici lemnu nu mai e cum era, s-a stricat si asta ca Vama 🤣 Mă, pe vremuri nu-ti lucra nimeni daca lemnul nu era uscat…se punea lemnul la uscat cu ani inainte de a construi. Stiau batrani ca peste 10-15 ani au de facut o casa si se pregateau. Acu, lemnul ala s-a conservat bine in zidarie, fara ploaie, fara aer… prin 2006 am schimbat ferestrele de la facultatea de drept din Bucuresti…construita in 36. Dupa ce ne chinuiam cu fierastraul sabie sa dam cate o taietura, trageam de ele cu papucu de caram termopane. Lemn sanatos….da lucrare banoasa, si… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Nene nu te supara dar din ce vad in poze au dat gaură cu o freză pentru PAL sau MDF. Pentru lemn brut, in special estență tare sunt niste freze tot cu burghiu in varf dar care lucrează pe toată suprafața cercului, in urma ei practic rămâne praf, cam ca la frezele alea de sapă prin pământ tuneluri de metrou, tren, etc.
Altfel ce zice Redoo, îți urez mult succes să mai găsești oameni cu acceasi cultură a lemnului si knowhow-ul de atunci!

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Probabil că ai dreptate, am văzut și eu freze din alea pline, dar nu am văzut așa largi, am presupus că nu există, deși trebuie că da.

Livache
Livache
3 years ago
Catalinx
Catalinx
3 years ago

Nope. E mai ușor decât fagul. Cred că și decât bradul sau pe acolo. Și miroase mai taninos. Tata zice că e arin (anin) și cred că are dreptate. Bine, sigur are, că în zonă cresc arini și erau, în trecut, sursa cea mai comună pentru lemn de construcții.
Lemnul in sine nu e fine știe ce . Dacă îl tai și nu îl fasonezi cherestea, într-un an , doi putrezește ( la fel că fagul ). Dar cherestea rezista mult și se întărește de nu mai păți cuie în el. Cam ca salcâmul.

https://www.google.com/amp/s/www.revistadinlemn.ro/2017/10/10/lemnul-de-arin/amp/