O situație interesantă. Întrebare

Au ai mei un vișin în curte pe care l-au plantat crezând că e cireș. E altoit la baza, avea o singura tulpină, evident, crescuta din portaltoi. A taiat-o tata pentru ramificare și s-a ramificat. Acum vreo 10 ani cred.

Situația interesantă e ca in fiecare an ( în care rodește, că mai ai un îngheț tardiv, o ninsoare în martie,aprilie , astea ) fructele se coc in două serii.

Nu, nu pe rand , ci în două serii. Jumătatea dinspre miazăzi se coace in perioada asta , 1-10 iunie, iar cea dinspre nord în 15-25 iunie. În principiu asta e de bine, mănânci vișine o lună întreagă. Bine , nu eu, că nu sunt pe aici atunci, Maine plec. Dar zic așa.

Doar că mă roade întrebarea “de ce?”. Nu e pe bază de umbra și soare, deși am crezut inițial asta. Sunt unele ramuri care fac parte din bucata de sud a pomului care sunt foarte umbrite și s-au copt. Altele din jumătatea de nord au expunere directă la soare și sunt la fel de verzi ca nucile.

Pentru ce contează ,vișinele ăstuia sunt cele mai bune “care este”. Mai avem alți vișini prin grădini dar nu-s așa. Au fructe mai mici închise la culoare și/sau mai amare . Ai zice că e normal , că așa sunt astea – corect. Dar aista are fructele in culoarea și mărimea apropiată cireșelor, sunt doar cât trebuie de amărui și un pic dulci. Cred că e ceva corcitură de cireș. Dar bun. Și ciudat.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
S.
S.
3 years ago

Am suspinat putin..

Alifie
Alifie
3 years ago

M-am uitat si io la ai mei, de copt parca se coc la fel pe toate partile, doar ca mi se pare (sau poate chiar sunt) ca-s mai incarcati pe sud.

Mbine, la noi bate vantul predominant din nord, si cum am avut niste nopti cu temperaturi putin sub zero grade, poate ca vantul ala rece o fi afectat parte din florile de pe nord mai mult decat cele de pe sud.

Anul asta s-au facut mai multe visine decat de obicei, da’ fiind considerabil mai multe sunt si mai mici.