Oare, grecii-s de vină?

E un pic de amărăciune pe tema faptului că, uite, bă, nu ne mai lasă grecii să mergem la ei, noi vrem să le dăm bani, pentru că nu vrem să le dăm bani căcaților din România care ne jăpcăresc ca turiști, de parcă nu am fi frații lor – iar ei se cacă pe noi și ne pun restricții după ce ne-au chemat. Iar romulanii au luptat pentru dreptul lor de a merge la greci în concediu, chiar atunci când statul , un pic jegos, îi amenința cu carantina la întoarcere, deși Grecia era o țară mai puțin afectată de carcalac.

Păi, totul pleacă de la o perspectivă greșită a romulanilor cu privire la greci.

Timeo Danaos et dona ferentes” – din Eneida (mai puneț’ și voi mâna pe o carte, că e în programa școlară ) de acum 2000 de ani.

Romulanii nu-s prietenii grecilor. Nu știu cine sunt prietenii lor, dacă sunt vreunii, dar ideea e că grecii, prin mai își făceau probabil griji că e cam groasă treaba cu covidu’ și probabil or să sufere pe partea economică, că deh, situația nu era roză deloc prin țările cu turiști care îi vizitează.

Romulanii ajung în general în Grecia în număr mare, foarte des în zona de low cost . Ei știu bine aia – țineți minte chestionarele-fluturaș ăia pe care vă mai pun să-i completați când ajungeți pe la ei prin țară ? Ăia cu unde v-ați cazat, cât ați stat, cât ați cheltuit, plm, ăstea. Fac și ei profilul clienților lor.

Eh, low cost o fi, dar România era una din țările cele mai curate în perioada aia, dar mai ales dornice de vacanță, cu cerere mare, pentru că știm cum e în România la mare, dar mai ales știm ce părere avem noi romulanii despre noi . ( luați cu un pic de sare ce spune nenea acolo, tipul e (fost?) senator cu ceva probleme de credibilitate – dar observația, în mare e corectă)

Dar grecii nu-s prietenii românilor, iar în ultimele săptămâni situația s-a schimbat, nu doar cu privire la gradul de pandemie din România, dar și cu privire la afluxul potențial de turiști din celelalte țări, care-s mai importante pentru Grecia decât România.

Înțeleg că voi poate vă simțiți apropiați și importanți pentru Grecia, dar nu-i așa. Nu sunteți mai apropiați și mai importanți decât turiștii din țările vestice și nordice, care în general merg în proporție mai mică în Grecia, dar acum spațiul de vacanța s-a modificat un pic, iar Grecia e brusc o opțiune mai bună, iar pentru greci ăștia sunt o opțiune mai bună decât românii.

Iar în condițiile în care infanteriștii, sau hai să spunem pedestrași ( că totuși venim din evul mediu și am clarificat mai sus ce părere are un român bun despre semenii lui) invadează Grecia pe la Kulata cu cozi de 4-5 ore, nu au o problemă să facă managementul turiștilor cu niște filtre, chit că ele poate sunt sperietoare – încă nu e clar dacă se ține sau nu seama de rezultatele testelor de COVID, care sunt aproape de irelevant.
Zic asta în contextul în care trebuie să prezinți un test negativ efectuat cu maxim 3 zile în avans.
1) Este posibil să fii proaspăt infectat și să nu iasă la teste? Este de prea.

2)Este posibil sa te infectezi după ce faci testul? Este, n-am link, dar e logic.

3)Este posibil sa iesi pozitiv la teste si sa nu mai fii infecțios? Este, dar să zicem că asta nu contează, important e să suflăm și-n iaurt.

Ideea e ca ei fac un fel de filtru acolo, iar filtrul ăsta, cu toate problemele testelor de Covid, dacă se aplică, va avea ceva eficiență epidemiologică și ceva potențial de filtrare a turiștilor, pentru că acționează ca deterent .

În ce fel ? Pai, una la mână , că înțeleg că filtrul nu se aplică celor ce călătoresc cu avionul. Adică? Ălora care au fonduri mai consistente de vacanță, merg cu charter la resorturi, poate la AI, înțelegeți voi : marcă banul, că banul e prietenul grecului.

A doua la mână, testele costă bani și timp, iar dintre cei care merg „pe jos„ ( adică cu mașina) unii vor renunța la idee, că e un pic bătaie de cap să faci testele , ia ștampile, ia pula în brațe și arată-le ălora la frontieră.

Lucru care este exact ceea ce caută și grecii , dacă e să te uiți la situație pe bune. Mă îndoiesc că ei au neapărat o problemă cu faptul că sunt românii pe val și nu respectă distanțări sociale și norme, atât timp cât ei nu poartă măști mai abitir decât romulanii.

Acuma, faceți ce vreți, eu personal, dacă aș avea vacanță în Grecia și ar fi anulabilă în vreun fel aș anula-o. Scurt.

Gen , dacă nu mă vreți, nu mă aveți . Grecia e mișto, îmi place, dar e o chestiune strict de principii.

Nu zic că m-aș duce la Mamaia, că știți părerea mea despre litoralul românesc, e lcoul ăla unde duc copiii la mare dacă nu au fost cuminți. Pentru ce contează, e ok, e mai mișto decât în UK, lol. În sensul că poți să faci și baie în mare, nu de ”mișto-mișto”. Cum ăștia fac baie acasă, banuiesc că nu le pasă prea tare de faptul că au oceanul cam rece și maréea cam mare să facă ceva pe temă ( să pună niște stafilococi din ăia de ciment ca să oprească curenții, etc)

Să te văicărești online și off-line că te persecută grecii e stupid. Politica lor externă îi privește.

Ba chiar, la o asemenea reacție, diplomatic, dacă aș fi eu ”in charge” aș merge pe reciprocitate. Cetățenii greci care trec pe jos granița în România, să pună la dispoziție testul de Covid. Care am zis că nu-i neapărat relevant, dar poate , evident, folosi drept unealtă diplomatică.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Silviu
Silviu
3 years ago

Cetățenii greci, unguri siaustrieci care trec pe jos granița în România, să pună la dispoziție testul de Covid.
Si 14 zile carantina.
In olanesti, azi, erau in jur de 15 bikeri din austria. Se pregateau de costinesti, dupa o oprire de o noapte in bucuresti.