Salvați avortul, sau ceva

Îmi place nespus hype-ul cu privire la declarațiile purtătoarei de cuvânt cu privire la faptul că nu se fac avorturi la cerere în spitalele publice din Romania, care au executat o masă mare de avortoni ratați la revoltă.

Contextul e important , faptul că a murit o tanti la un cabinet particular, lucru care tinde să inducă eroarea că la particular nu-s opțiuni deci dacă vrei să avortezi poți să mori, chestie care nu ar fi neapărat problematic serios. Când avortezi, după părerea unora, iei o viață sau o șansă la viață.

După părerea mea, nu e nimeni obligat să susțină viața aia, că altfel nu știu ce căcat ne chinuim să scăpăm de bacterii și covizi, nu sunt și ei niste suflete?

Da-n fine, optica mea e alta, anume că la un moment dat karma poa’ să fie curvă. Dar în  cazul ăsta nici măcar nu-i vorba de asta. E vorba că doamna ghinionistă , după cum puteți citi în articol, nu a mers la o clinică respectabilă din urbea dumneaei , unde prețurile începeau de la 4x suma percepută de medicul la care a fost ea, ci a mers la ieftineală. Din ce se înțelege din articol ( nu pot eu verifica asta ) un loc cu suspiciuni de insalubritate și alte probleme , cum ar fi că medicul fusese condamnat pentru că lua șpagă să facă avorturi la cerere în spitalele de stat.

Acuma, cu privire la preț, nu știu ce  să zic, da’ parcă 500 de lei în 2020 e un preț suspicios pentru intervenția asta . Nu știu dacă  e ok să zic că ceri prea mult daca vrei să o termini în viață sau ceva – ăsta e fără îndoială minim un caz de malpraxis- dar suma e suspect de mică. Plm, tata cred că plătește 100 de lei să castreze o scroafă, dar na, nici condițiile , nici calificarea, nici pretențiile nu-s ca la un om de banii ăștia. Ocazional, în zeci de ani, a mai mierlit câte una; ce să faci, nu ai ce să faci.

Pozitia articolelor din presă e că dom’ne, e dreptul femeilor sa avorteze , iar purtătoarea de cuvânt a ministerului nu a negat asta, așa e, e dreptul lor, discutabil și disputat în alte țări europene precum Polonia, din fericire în România nu.

Dar una la mână , dreptul nu include gratuitate. Vrei plătești. Statul oferă medicilor acreditați dreptul și cadrul legal să ofere serviciul ăsta gratuit.

Nu poate fi obligat nimeni să le scoată femeilor din România embrionii din pizda, sub forma de carne tocată, că au ele drepturi.

Avortul la cerere nu reprezintă tratamentul vreunei boli. Ok, copilul ar putea fi asociat unui parazit , da’ mai încolo, s-a dovedit că poți trăi cu el, iar pentru cazurile în care nu, nu discutăm de avort la cerere , ci de celălalt caz în care poți da o șpagă cinstită în România pentru a scăpa cu viață, sau a nu naște un copil malformat, etc.

Chestia asta e similarul unei operații estetice , din aia de cosmetizare. O femeie poate fi urâtă dacă are bârna prea mare, sau țâțele fără silicoane, sau poate suferi emoțional din cauza asta. Cu toate astea statul oferă (oficial) doar chirurgie estetică reparatorie; știi, genul ăla când nu mai arăți a om din orice motiv și trebuie să se facă ceva să fii acceptat de societate, nu neapărat să îți crească numărul de pețitori și like-urile pe insta.

Doar că e mai grav un pic de atat. Ca dacă un medic îți bagă o pungă de gel pe post de push-up nu sunt prea multe considerente etice la mijloc. Și totuși , dacă refuză, nu o să îi sară nimeni în cap că de ce, că nu ai ce pula mea motive să invoci?

Da’ brusc , dacă nu vrea sa îți bage mixerul in pizdă te lovește la drepturile omului. Bă de dă-ma dreacu’ cu drepturile astea.

Unde bat toate articolele astea de fapt e vorba de dreptul femeii de a face avort ieftin ( dacă s-ar putea, gratis ) într-o clinică de stat.

Romulanii bolnavi atârnă ca zombalăii cu lunile după un set de analize decontate, stau la coadă la o procedura medicală la fel, dar pizdăretul care nu a auzit de alte metode de contracepție și nici nu are bani sau sponsori de plătit un serviciu cinstit, vor subvenție ca la biletul de autobuz.

Bă, acuma , nu zic, dacă serviciul ăsta medical e de o importanță socială așa mare, mă gândesc că nu aveți decât să condiționați susținerea politică către unii care vi-l oferă, plm, încercați la PSD că ăia sunt cu pomenile.

De unde mă uit eu, avortul la cerere ar trebui să fie interzis legal în unitățile de stat, sau să fie taxat ca un serviciu profitabil, necum subvenționat.

Nu că am ceva împotriva avortului, am zis, dar e o întrebare retorică clasică : “Ce face? Am ajuns să sponsorizez futaiuri?

Avortul in clinicile particulare avizate ( nu la măcelărie ) e relativ la fel de sigur ca la stat, că lucrează aceiași incompetenți și acolo, probabil în condiții de curățenie mai bună. Prețul? Plm, conform cererii și ofertei, dacă crește presiunea pe cerere economic vorbind se va deschide o nișă și vor apărea cabinete precum magazinele de ochelari sau ceva.

Mi se pare că statul romulan acționează corect pe partea asta.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Livache
Livache
3 years ago
Mad
Mad
3 years ago

Tu stii ca asta a fost unul din motivele revolutiei( avortul la cerere)?

Manowar
Manowar
3 years ago

Tu stii ca asta a fost unul din motivele revolutiei( avortul la cerere)? Nu, nu a fost. Ca a fost trecut pe urma la “doleante”, asta-i altceva (si nu la modul “avort gratuit, ci la liber”, i.e fara motive, justificari si plm). Treaba e ca “la cerere” nu inseamna gratuit. Ca daca-i gratuit, gravida de serviciu poate sa ii ceara lu’ ma-sa, gaseste ea vreun umeras prin casa. Ca o analogie impinsa un pic spre absurd, normal ca romanii nu mai aveau chef sa conduca doar Dacia sau Trabant si normal ca doreau si ei o masina “la cerere”, fara… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

Meanwhile, statul deconteaza operatiile de schimbare de sex. :))

Ma intreb daca poti ca medic sa refuzi sa faci operatiile astea motivand ca la avort etica/religia sau iti sar toti in cap cu “cum adica, insinuezi ca ar fi ceva gresit???”.

Manowar
Manowar
3 years ago

În 1995, povestea lui Sorin, devenit Sorina Raţiu în urma primeii operaţii de schimbare de sex din România Apoi, in 2012: https://www.gandul.ro/stiri/al-saselea-roman-a-fost-operat-pentru-schimbare-de-sex-interventia-va-fi-decontata-de-statul-roman-o-operatie-similara-costa-in-strainatate-60000-de-euro-8303240 OK. 6 oameni intre 1995 si 2012, deci? Cam 17 ani….cam unul la trei ani, asa…ma gandesc ca nu-i vreo mare tragedie pentru bugetul statului, mai ales ca “in strainatate costa 60,000 de euro” nu inseamna efectiv nimic si-i doar o cifra umflata aruncata la deruta. Probabil in Romulania costa vreo 8000 de euro. Nasol, bani aruncati, dar nu chiar o tragedie – si nu-i rau sa-ti faci mana de Mengele pe voluntari. Pula mea, puteam plati eu… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

În privința schimbării de sex cred că e o directivă europeană care obligă statul să o deconteze pe asigurarea de sănătate, pentru că rezolva o problemă psihică de identitate a pacientului. Halal rezolvare, da’ dacă merge așa probabil că e mai ieftin decât ani de tratament psihologic sau psihiatric, care pot eșua. Posibil că asta sa fie și motivația etică a unui medic: bă, dacă pe ăsta îl încurcă pula in pantaloni in așa măsură că nu poate avea o viață, hai că i-o fac lindic. Eu personal n-aș avea o problemă etică să fac asta. Dacă crezi că te… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

Legal sunt sigura ca poti refuza. Doar ca nu stiu daca si poti spune direct “wtf, nu fac asta” ca motiv valid sau trebuie sa te prefaci brusc ocupat sau racit sa nu te loveasca un ditamai procesul pt discriminare. Spre deosebire de avorturi, unde toata lumea te intelege ca nu vrei.

Ca exemplu, sigur ca nu poti spune “e cu capul”, pt ca nu mai e boala psihica de 20 de ani sau ceva. Plus ca la tine vine pacientul trimis de un vraf de psihiatri care zic toti ca e mega ok, poti tu sa ii contrazici? :))

Manowar
Manowar
3 years ago

Realitatea e: Daca ai avea nevoie de o operatie pe cord deschis , iar medicul ar zice : coaie, nu te fac , că mi-e milă să tai inimi, l-ai obliga s-o facă ? Credeam ca intelegem diferenta dintre “viata pacientului e in pericol” si “pacientul are retard cu agravante si salt mortal pe spate cu triplu surub si tsukahara” Ti-am zis ca inteleg o mastectomie in cazul unei femei cu cancer. Nu prea inteleg una cand “dar eu simt ca sunt barbat”. Nu, boss, tu esti doar urata cu spasme, plm, asta nu te face barbat. Altfel, nu cred… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Credeam ca intelegem diferenta dintre “viata pacientului e in pericol” si “pacientul are retard cu agravante si salt mortal pe spate cu triplu surub si tsukahara”

Inteleg diferenta eu zic ca NICI IN CAZUL ala, nu as sta de pus intrebari medicului la modul “ba, de ce nu ma operezi?” A zis omu’ nu, parca nu mi-as lasa inima, sau pula, pe mana lui ca cine stie ce accese de Ciomu’ are.

Altfel, nu cred ca vei gasi foarte multi chirurgi carora sa le fie mila sa te opereze. Nu de mila vorbeam.

Evident, era un exemplu teoretic.

Mad
Mad
3 years ago

Nu, nu a fost. Ca a fost trecut pe urma la “doleante”, asta-i altceva (si nu la modul “avort gratuit, ci la liber”, i.e fara motive, justificari si plm). Treaba e ca “la cerere” nu inseamna gratuit Avand in vedere ca am mai multi ani ca tine 🙂 , eu iti spun ca da In 89, la tv, Caramitru senior spunea tarii intregi ca avortul este liber( ca femeile au dreptul asupra corpului lor) si ca nimeni nu mai face puscarie pt alta orientare sexuala. Eu am zis la cerere- deci se plateste/platea. Dar e o diferenta sa dai o… Read more »

Johnny
Johnny
3 years ago

Da’ nea Nelu’, Petrică Român, Gelu Voican Voiculescu sau Dan Iosif ce ziceau la televiziunea română liberă pe subiect, pe lângă alea cu otrăvirea lacurilor de acumulare și 50000 de morți la Timișoara? Dinescu s-a pronunțat, după ce a terminat ce avea de lucru, Sergiu Nicolaescu și-a exprimat gândurile, ori maestrul Rebengiuc? Habar nu am dacă și cât a contribuit treaba cu avortul la loviluția din 89, dar cuvintele unui actor cu rol de revoluționar într-o farsă televizată nu au nici o relevanță.

Manowar
Manowar
3 years ago

In 89, la tv, Caramitru senior spunea tarii intregi ca avortul este liber( ca femeile au dreptul asupra corpului lor) si ca nimeni nu mai face puscarie pt alta orientare sexuala. Eu am zis la cerere- deci se plateste/platea. Pai, da, au dreptul asupra corpului lor, just, dar nu asupra corpului medicului. Gen scoate banul, papusa. Dar e o diferenta sa dai o suma la spital si de 5-6 ori aceeasi suma la privat. Nu aia ti-am explicat in comentariul de dupa? Ca e o diferenta intre Dacie si Lamborghini (ba chiar mai multe) si ca daca iei un Lamborghini… Read more »