Un scurt lu’ Sfânta Vuți

Iar cu politici sanitare.

Discutam cum mai multe grupuri de amici pe temă.

Că a greșit guvernul că le-a permis pelerinoșilor pupători de moaște accesul la sfântu’ coșciug. Că trebuia să le dea cu gaze și să îi trimită acasă, că trebuia să îi lase numai pe riverani ( doar cu buletinul).

Bă coaie, doi sfinți mai acătării avem și noi în România asta. Hai trei, cu Ștefan cel Mare și Sfânt (ăsta e la moldoveni pe 15 iulie), dar pe calendarul nostru, până îl bagă pe Arsenie Boca Juniors, doar doi.

Chivuța și Mitică cel nou, ăștia-s toți. Restul sunt pe la conțopiști p-acolo.

Fără-ndoială că nu prea ai creierul updatat la secolul ăsta dacă te mai rogi la oase, dar e dreptul omului să fie religios. Nu, serios, articolul 9 din carta drepturilor omului.

Și, ok, înțelegem că situațiile de urgență impun uneori restricții dar treaba asta ține de mai bine de jumătate de an, iar restricții nu ar trebui să fie egal cu inderdicții.

Așa că oamenii ăia au tot dreptul să-și venereze acolo idolul și nu prea e OK să le impui restricții de tipul ”doar cu buletinul”, care oricum nu ajută prea mult. Proști erau dacă nu treceau buletinele din mână în mână, serios. Ălea de moși oricum seamănă cu oricine.

Greșeala a fost că s-au gândit măcar o clipă să interzică manifestarea. Trebuiau să O ORGANIZEZE că aia face coaie politicul. Sau să ceară bisericii ( că ei îcasează ciubucul din cutia milei și din acatiste) să organizeze asta conform regulilor în vigoare.

Grupuri familiale distanțate, se intră pe rând la distanță și timp, se roagă fiecare civilizat, dă luciul la oase și pleacă fericit.

La intrare buletinul și un număr de telefon pentru tracking. Dacă se îmbolnăvește unul dintre ei în următoarele 7-10 zile ( sau cât consideră DSP-ul) , toți care au fost trecut pe acolo în interval de 1h, sau cât consideră DSP-ul, sunt sunați și anunțati că sunt obligați la izolare. Și anunțate autoritățile din localitatea lor. Și testați, dacă vor să iasă din izolare mai repede de 14 zile. Cam cum se face acum când vii din zona galbenă.

Deci, de ce era nevoie pentru pelerinaj de la autorități? O bază de date ( pe care trebuiau s-o aibă oricum) , o tabelă cu 4 campuri, nr de telefon, nume, data si ora , un formular de introducere date și asta-i tot.

În rest , doar să se asigure că biserica își aduce destui voluntari, fie ninjalăi, fie enoriași să indice respectarea regulilor, iar jandarmeria trebuia să vegheze că ăia își fac treaba și să intervină + să dea amenzi atât bisericii, cât și enoriașilor când regulile nu erau respectate.

Restul e can-can și dă măsura autorităților și a guvernului în materie de administrație publică și respectarea propriilor cetățeni.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
3 years ago

Imi place ca s-au gandit direct la dat cu gaze, nu la inchis biserica sau ceva mai simplu. :))

Eu consider ca e libertate religioasa asa cum e si cea artistica. Sau dreptul la exprimare libera. Ca si eu as vrea un concert poate. Chiar nu vad de ce evenimentul asta e mai cu mot decat un meci de fotbal, de exemplu.

Livache
Livache
3 years ago

Da mai Mad, dar ai văzut ce scrie în exemplul tău, cum sa fie bun? :-”

“iar donaţiile de care depinde sanctuarul au scăzut aproape la zero, a declarat purtătorul de cuvânt, Carmo Rodeira”