Combinatii imobiliare in UK

Am pus asta in discutie la Manowar pe forum, ca m-am mirat un pic si ma gandesc ca poate e o noutate si pentru voi, astia prin Romania, obisnuiti ca iti ia banga banii casa si ce mai vrea ea.

O dau asa – cu copy paste din mine, ca nu mai rescriu. Intelegeti voi, care vreti.

Un fost coleg indian vrea sa isi vanda casele din Reading si sa plece in tara de blaștină.
 Si imi zice ca are una din case ( aia mai ieftina) pe care vrea sa ia 400-410k lire . Cica vreau 410 miute sa fac si io 10k profit, dar daca nu, o dau si pe 400, dau 300 la banca si 100 sunt banii mei bagati in credit. 

Mi s-a parut un pic ciudat ce spunea, ca stiam ca a cumparat casa in 2013. Si zic, boss, la mine in cap nu prea face sens, cat ai dat pe casa?

-250k.

-Pai si cum pula mea ai 100k in equity si mai ai de platit 300k la banca?

-Pai, nu ca stai asa, ca in 2017 am re-evaluat casa la 350,000 si  AM LUAT DE LA BANCA  100,000 PROFIT  (cu care a cumparat el proprietati prin India, dar asta e deja alta discutie). 

Si zic: 

-Boss, tu cati bani aveai in equity in 2017?

-75,000. 

Am ramas perplexat, gen:

-Ba, ai platit rate 75k , te duci la banca si iti dau aia 100k?

-Da, de ce nu, a crescut pretul casei, aia erau BANII MEI.

Undeva mie mi s-a rupt firu’, dar am ramas in ideea aritmetica si zic:

-OK, 250+ 100 = 350, tot nu ajungi de dat 300k la banca. 

-Pai, nu, ca pana in 2019 am mai platit pana la 100k ( 25,000) si am reevaluat din nou casa ( acum la 400k), si am mai luat INAPOI  de la banca 50,000.

Ma rog si dupa aia a facut el mortgage-ul pe BTL si pe 5 ani doar cu interest , adica fara repayment, sa faca ce vrea pula lui cu banii din chirie. 

Eu deja ma apropiam de brain meltdown si simteam ca mi se prabuseste in spinare paradigma economico-imobiliara > gen voi ati mai auzit de asa ceva?

Astia pe aici fac profit la casa INAINTE sa o vanda de fapt?

Si dupa aia mi-a povestit de un amic de-ai lui, care a cumparat in acelasi an o casa mai scumpa, la 350k, in 2017 a fost evaluata la 600k , a luat 300K  de la banca, just like that, a cumparat un teren in India ( Hyderabad ,sau  ceva oras care se extinde grav), in 2020 ala valoreaza 600K.  Acuma indianu’ pizdii cica si-a vandut casa aia din UK , cumparata la 350K, la 700K si-a luat inapoi banii de equity + 100K ( restu’ la banca), si merge sa se faca milionar in India. 

Coaie. COAIE!  Fie astia sunt trasi pe nas, fie eu sunt un pic cam prost pentru propriul meu bine, incerc sa ma lupt cu morile de vant, cand pot sa fac bani din bulgarele de zapada si prostia lumii. 

*Combinatiile astea sunt prin remortgage. 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
3 years ago

Stai putin, asta nu e profit din ce inteleg eu, e pur si simplu un al doilea credit acordat de banca tot cu garantia casei?

Stropic
Stropic
3 years ago

Inteleg. Da, sa stii ca e si prin Romania, te suna de la banci cu refinantarea creditului etc. Pt banca e un castig evident, ca iti vinde un nou credit, iar pe banii aia platesti dobanda. Pt tine… depinde. 🙂 Daca e casa in care stai, mai greu de facut asta, ca nu vinzi asa usor. Daca nu e casa in care stai…depinde ce faci cu banii aia. Gen in punctul 1, tot acelasi profit l-ai face si daca pur si simplu ai vinde casa direct, ba ai econimisi si dobanda de mai sus. Castigul e ca obtii rapid un… Read more »

DragosO
DragosO
3 years ago

Nu e noua schema. O fac mai ales bogatanii. Au un mansion platit sa zicem si isi iau linie de credit la o dobanda mica rau de tot pentru ca banca nu are risc deloc. Iar cata vreme mansionul creste an de an peste dobanda astia fac bani gratis. Home Equity loans mai fac si astia prin Suedia. Isi iau masini noi noute adaugand la creditul casei. Daca piata s-a dus in sus in ultimii ani practic isi iau masina aproape gratis. Home equity loan e un fel de margin loan doar ca fara margin call. Si acum sa ne… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

Duble in Romania, nu? cred ca dobanzile sunt asa in romania ca li se pare mai nesigur bancilor ca isi iau banii inapoi, nu atat prin plata, cat prin vanzarea casei.

adica, in romania nu s-a dublat valoarea unei case in 6 ani ca in exemplul tau. :)) logic ca bancile din uk au un risc 0 sa nu isi scoata banii.

Dan
Dan
3 years ago

Offtopic
Cum as putea sa intru si eu pe forumul lui Manowar. M-am inregistrat de ceva vreme (cand inca functiona opencube) si inca de atunci imi aparea “banned”. Pui o pila? Sau, mai bine, Liviu, dai si tu un unban la d******dan01@gmail? Ca nu ma stiu sa fi calcat vreodata pe bec la tine.

Dan
Dan
3 years ago

Merci de sfat.