Dubioși englejii cu utilitățile

Aci nu prea mă facturează ăștia la cât consum. Le dau eu citiri de contoare, mai citesc și ei o dată pe an sau ceva, dar suma pe care o iau de pe card lunar nu are vreo treabă vreodată cu ce consum. E un fel de estimat anual la care fac ei cumva un split pe 12 luni si ajungi la o sumă. Daca consumi mai mult poți să mergi și pe balanță negativă o vreme , după care îți ajustează ei direct debitul. Mie nu îmi place să am balanță negativă vreodată, drept care acuma am ca boul bălții aproape 500 de lire ”investiți” în viitoarele facturi la utilități.

Pot să setez direct debitul ăla să plătesc mai puțin, e cu niște avertismente cu pula mea, dar pot. Daca vreau. Doar că trebuie să stau eu să trag de el și în sus și în jos.

În teorie cred că e mișto să alegi tu cât plătești. În practică cred că doar dacă ești sărac. Eu vreau ceva gen să plătesc FIX cât consum, niciun cent în plus , sau minus.

Că am un șablon de consum neregulat și e greu să-mi organizez singur direct debitul să fiu pe zero.
Probabil la anul o să schimb furnizorul, după ce apuc să consum creditul de la ăștia.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Florin
Florin
3 years ago

De curiozitate:
Ce temperatura medie poti obtine in casa iarna(la britanici nu la noi :))?

Bogymeister
Bogymeister
3 years ago

Smart meters. Cu alea platesti exact cat consumi. Si la gaz si la curent. @Florin cat vrei lol. Sau cat te tine portofelul. Daca te referi la cat obtii fara sa dai drumul la nimic, depinde. Regula degetului mare e cu cat ai energy efficiency rating mai mic cu atat o sa-ti clantane dintii mai tare. Am stat intr-un apartament cu eficienta E, cand erau vreo 5 grade afara in apartament erau vreo 16-18 fara caldura pornita. Acum stau intr-unul cu eficienta B. N-am vazut in 3 ani sa coboare temperatura sub 21 de grade, am termostat si centrala mai… Read more »

Bogymeister
Bogymeister
3 years ago

N-am zis ca smart meter e solutia perfecta, doar ca exista 🙂 Si da, in apartamentul unde am stat inainte de care am zis ca avea energy efficiency E era izolat ca pula (a se citi deloc), avea geamuri pe toata lungimea peretilor de afara, de alea double glazed da de cornier cum aveam la balcon in Romania, batea vantul pe langa ele fluierand, la propriu. Colac peste pupaza, sistemul de incalzire consta in aeroterme de alea cum aveam pe vremea impuscatului da prinse de pereti. In dormitor era minuscula, in baie putea sa nu existe deloc, iar in sufragerie… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

N-am zis ca smart meter e solutia perfecta, doar ca exista 🙂 Da’ eu nu vad asta ca o solutie neaparat. Nu ca nu e perfecta , dar nu stiu la ce conteaza ca e smartmeter daca aia imi iau tot direct debit in suma fixa? La tine la smartmetter schimba aia retragerea lunara in functie de ce le transmite dracia aia? Ca la mine citesc eu contorul lunar si le pun acolo cat consum exact – daar nu conteaza la nimic ca ei zic ca imi fac mie un favor sa imi incaseze lunar o suna egala ca la… Read more »

Buruc
Buruc
3 years ago

Eu am cu green network energy acum si platesc ‘on receipt of bill’ le dau eu ‘citirea’ lunar intr o aplicatie si imi emit factura. M au imbiat cu diverse oferte dar nu am optat pt vreun plan de al lor cu DD/ suma fixa ca erau pt 12-24luni cu exit fee de 30£-40£ si planuiam sa ma mut mai repede de un an. Ce mi se pare nesimtire e ‘standing charge’ gen taxa de abonat. Doar council taxu mai egaleaza furtu acceptat cu legea in mana de genu futi nu futi, consumi nu consumi taxa de abonat valoare fixa… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Io-s la scottish power, ma intelegi – nu exista jewish power pe aici, fac si eu ce pot. Pe mine ma deranjeaza din principiu planurile “fixed”, cu steluta. Spune-mi, coaie, cat costa kilowatul, ca-mi calculez io – acolo vreau sa fiu – nu-mi dai tu plan “fixed” cu conditia ca nu stiu cat sa consum si pula mea. Pret per kwh, standing charge. Daca e superoferta de la un consum in sus, sau in jos, pune aia in planul tarifar. Exista si in Romania standing charge. E mic, 4-6 lei pe luna, in functie de furnizor, pentru clientii casnici. La… Read more »

Bogymeister
Bogymeister
3 years ago

Nu am eu smart meter dar au niste prieteni si da isi trage furnizorul conform facturii. Chiar si fara smart meter pot trage variabil bani, in functie de cat le da lor estimarea sau cu cat iesi pe minus, dar evident ca nu variaza prea mult sau prea des in cazul asta. Daca vrei un furnizor fara contract cu perioada fixa tarif la vedere si fara exit fee vezi Bulb. Sigur mai sunt si altii, cu astia sunt de vreo 3 ani si-s multumit. Daca-ti place, iti dau referal code si luam amandoi £50 credit lol. Apropos de faptul ca… Read more »

Buruc
Buruc
3 years ago

Stiam ca in romania s a scos ‘standing charge’ dar posibil sa gresesc. Tot cam asa dau si eu in jur de 70£/an plm cam mult pt ‘tiparire’ facturi, da aia e … mandru sa fiu abonat. Pt tariful fix tu ai optat gen ai fost de acord cu ‘conditiile contractuale’. De cat timp esti la ei? Cred ca poti sa schimbi dupa 12 luni. Cand m am mutat in ap mi au propus si mie tarif fix cu regularizare pe care l au estimat in functie de facturile precedente pe adresa. Gen tu o sa consumi cam atat… Am… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

@Bogymeister – cred ca ma mut inapoi la Avro,lol. Eram la astia cand am venit aici, da’ landlordu’ a zis sa ma mut la altii ca nu-s buni ?! Ceea ce-am si facut. Sunat un coleg, ala era tot pe Scottish cacat, mutat la ei. Ca cica aia-s buni. Am descoperit mai tarziu ca colegul meu e un pic idiot in materie de decizii financiare, lol. Avro sunt semnificativ mai ieftini decat Scottish, un pic ai ieftini decat ai tai. https://www.safeenergyswitch.co.uk/avro-energy-tariffs.php @Buruc: Nu “s-a scos” , au aparut furnizori si planuri tarifare care au optiuni si fara. https://www.enel.ro/content/dam/enel-ro/informatii-utile/fomulare-clienti/tarife_reglementate/Descriere_tarife_reglementate_rezidential.pdf Fiecare isi… Read more »

Buruc
Buruc
3 years ago

Si la mine e gol apartamentul 3 luni pe an, in limita regulamentara … Daca vrei green network zi si iti dau cod de 60£. Pt alti furnizori cauta pe forumuri, e pacat sa nu faci un mic ghiseft la transfer daca schimbi