Ativaccinism 2020: A nu se confunda prostia cu lipsa de încredere

Citesc to’ felu’ de articole scrise de  oameni care se laudă ( nefondat) că știu ei mai mai bine și au încredere în știință, cu păreri despre cum vaccinul ăsta e bun și trebuie toată lumea să aibă încredere, că dacă a primit o aprobare de la diferit institute și guverne, atunci “ăla e!”. Să ne închinăm științei, zic.

Ia uite-l pă ăsta care se laudă că el e profesor universitar, deci – mă-nțelegi #valoare . Link.

Nu știința este respinsă, deși apriori este un act comun să respingi știința – ea trebuie demonstrată și validată, că nu e religie, să crezi în ea, decât pentru proști, dom’ profesor. Ăla e și atuu-ul științei, că rezistă testelor sceptice.

Dar omul de rând pentru a accepta știința crede în organizații și mecanisme de încredere care încearcă știința asta, că nu e el capabil să facă o expertiză și să aibă o părere tehnică obiectivă. Eh, ce vedem acum e o lipsă de încredere în astea.

Toate instituțiile care aprobă medicamente, sau, în general, aplicarea științei/invențiilor in practica acolo unde există riscuri ar trebui să fie independente.

Dar toate sunt fie politizate, fie minim influențate de factori politici.

FDA-ul care e o instituție destul de dură cu privire la standardele pentru a aproba orice ( indirect am lucrat cu ei și cunosc vag atât standardele cât și atitudinea lor superioară) – când vin în control au atitudine și putere polițienească, tipic pentru US. Și totuși vaccinul a fost aprobat pe repede înainte când le-a dat Trumpix un șut în cur.

Notă: Eu BĂNUIESC/APRECIEZ( nu că aș ști cu  siguranță) că vaccinul ăsta chiar e eficace și, IN CEEA CE MĂ PRIVEȘTE consider că merită vaccinarea, indiferent de orice riscuri nedescoperite.

Dar asta pentru că îi ignor pe toți maimuțoii politici care își dau ei cu părerea în funcție de cum li se suflă ( prost ) în cască din culise, sau de agenda politică, sau personală.

Inclusiv oameni cu pregătire și licențiere medicală au sfeclit-o grav făcând pe academicienii și mâncând căcat pe teme pe care nu le-au stăpânit și nu le stăpânesc.

Că nu au venit să spună că ei , bănuiesc, cred, apreciază, au dat-o cu așa e “pentru că știința”. Știința și medicina au supt un pic pula și s-a și șters un pic pe jos cu ele din motive de importanță socio-politică și economică. 

Cea mai de bază contradicție a fost aia cu măștile, care nu erau bune când nu se găseau și nu le aveau nici medici, că nu aveau de unde. Pe urmă au devenit musai.

Venită de la un politruc o astfel de schimbare de propagandă nu înseamnă mare lucru. Când vine de la organizații și reprezentanți profesionali, îi caracterizează, pe drept cuvânt fie incompetenți, fie manipulatori.

În niciun caz nu pot fi de încredere.

Nu te poți aștepta de la populație în general să înțeleagă cum funcționează un vaccin, sau un virus. Că nu sunt educați în sensul ăsta. Școala românească oferă ceva informații vagi pe linia asta, dar românii în general consideră că nu sunt importante și nu le folosește la nimic să învețe genetica și biologie, în general, dacă ei nu își câștiga pâinea din asta . Cred că nu numai românii.

Prin urmare suntem și vrem să fim ignoranți. Dacă nu mă credeți, citiți textul ăsta. Înțelegeți ce spune ?  Eu înțeleg. Vag. Că am fost preocupat de treaba asta un pic prin facultate, dar nu m-aș putea apuca mâine să programez secvențe genetice și să mă apuc de sintetizat proteine pe bază de instrucțiuni ARN, ba mai mult, să îmi imaginez și cum o să reacționeze corpul uman la ele.

Pot să îmi proiectez în cap modul de funcționare și știu, în principiu, cum operează niste viruși , am un dram de cunoștințe de biologie și sunt genul de om care nu a fost chiar ignorant în școală, am fost pe la olimpiade inclusiv de biologie, mă preocupă partea asta.

Dar de la un nivel încolo tot pe încredere trebuie să merg, că și dacă citesc studii pe temă nu sunt neapărat capabil să le fac eu peer review, să le spun unde au greșit, dacă ar fi cazul. Și și dacă cred că teoretic treaba stă bine, tot trebuie să vedem niște teste și să mă încred că ăia care fac testele sunt independenți și de bune intenții.

Din poziția mea, eu pot sări câteva nivele din sistemul de comunicare. Adică nu am nevoie să îi aud pe Orban/ Boris Johnson, nici măcar pe incompetentul de Cercel (care e profesionist licențiat) cum îmi spun ei despre cum sa te speli pe mâini, cum spirtul nu e bun, ba e bun și cum se contrazic într-o frază până la prima virgulă.

Pot să merg un pic mai departe și mai înlătur din handicapații inutili ( utilitatea lor ar trebui să fie tocmai asta, comunicarea și propaganda bine făcută pentru ca politicile de sănătate să poată fi implementate) din telefonul ăsta fără fir, sau din grupul de comunicare și încrederea nu îmi este subminată prea tare.

Dar majoritatea nu pot asta. De aia ei au doar de ales între pe cine și în ce măsură să creadă. De ales așa cam cum aleg eu numerele “câștigătoare” la loto.

Și, dacă nu credem în oameni, știința nu are prea mare valoare.  Știința a dat oamenilor atât centralele nucleare cât și bomba atomică. Știința poate să dea atât vaccinuri sintetice, cât și viruși sintetici.

Nu e suficient să crezi în știință ca să crezi într-un vaccin . Pentru a crede într-un vaccin trebuie să crezi într-un sistem social și în administratorii și cenzorii lui.

Mdeh…

Există ( luați-o ca pe o axiomă, că nu vreau să vă dovedesc asta acum ) unități medicale – în România – unde nici măcar 20% din personalul medical ( asistenți, infirmieri și medici ) nu s-au trecut pe lista pentru vaccinare. Iar ăia care s-au trecut aparent au făcut-o “de frica managementului” și caută să se dea loviți.

De ce? Pentru că reprezentanții managementului, ba reprezintă o formă de stăpânire politică, ba e abuziv, iar organismele de control ( sindicate și colegii profesionale ) sunt și alea otrăvite și politizare. Deci oamenii văd că jocul e măsluit la absolut toate nivelurile și refuză să aibă încredere, consideră că sunt trimiși de data asta practic ca mieii la taiere, cum sunt împinși de alte dați metaforic.

Și nu vor.  Iar cadrele medicale au oareșce pregătire pe temă, fac și recomandă ei singuri vaccine si tratamente medicale.

Dar concluzionează că tura asta mai bine o stau.  Și nu e neapărat bine, dar aia e.

Părinții mei nu sunt proști, la nivelul ăsta. Au făcut și ei ceva școală, licee, s-au tratat medical, s-au vaccinat, și-au dat acordul să fiu vaccinat și eu, iar când se îmbolnăvesc știu că tratamentul vine de la farmacie, nu de la Dumnezeu, chit că-s vag creștini.

Poartă măști din convingere, cred în virus și efectele lui și, în general, în știință. Au lucrat in chimie , înțeleg reacții chimice ( m-au învățat și pe mine până prin clasa a VIII-a) și chestii de cultură generală în biologie.

Dar cu vaccinul sunt ușor îndoiți; “mai bine mai stăm”. Și sunt în grupa de risc (tata) , sau pe aproape. Lor nu le pasă, nu călătoresc, nu le poate fi condiționat accesul niciunde, de vaccinare și sincer cred că condiționarea sau restricționarea pe bază de vaccinare va crea o și mai mare neîncredere în autorități, așa cum merită că au fost cam peste tot niste lache flaușați, incapabili de a lega o politică coerentă, armonizată și de a da exemple de imagine.

Nici măcar nu simt nevoia să încerc să îi corectez pentru că nu pot să indic unde greșesc în raționamentul lor. Că nu înțeleg cum funcționează vaccinul? Asta nu e o problemă. Motivul e că nu au încredere în autorități , în sistemul medical și în instituțiile de acreditare. Păi și?

Necrederea lor și a tuturor este deplin justificată. Din păcate.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
30 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Manowar
Manowar
3 years ago

Penis. Problema e ca au fost sarite trials de lunga durata (2-3 ani) si studierea unor posibile efecte secundare. Au fost cazuri in trecut cu diverse medicamente, treburi care au dus pe urma la nasterea unor copii cu malformatii si alte nasoale (thalidomide si alte bulangeli). La asta, au cam sarit peste studii si treburi, ca pula mea, nu avem timp/nu ne permitem. Dar teama ramane acolo. Pe de alta parte, nu prea ii pasa nimanui de teama altora, ca nu-si permite societatea actuala 2-3 ani de “sa mai vedem, sa mai studiem”. Si asa, cu un an, costurile se… Read more »

Manowar
Manowar
3 years ago

Asta cu nepermisul e cu dus și întors. Dacă nu câștigi încrederea populației o să existe comunități întregi care își bagă pula, mișcări , partide care câștigă capital politic din neîncredere și tot efortul ăsta poate lua și o direcție opusă. Aia nu prea mai conteaza cand ai 90% vaccinati (cu exceptia cazului in care iau boala manzului si mai sufera aia o mutatie, doua, zece, de nu mai e eficient vaccinul initial). Si nu, nu prea cred sa fie loc de “comunitati intregi”. Ca sa-ti permiti arogante de-astea trebuie sa fii totusi la casa ta (fara rate) si sa… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Explica-i asta si lui nwradu care era uimit cat de repede ne miscam ca si specie in cazul asta. Si vad ca nici Livaiu nu a inteles. Nu e despre cum se face vaccinarea, ca se duce populatia cu bratele deschise sau impinsi de baioneta. E despre faptul ca astia au busit-o de mult prea multe ori, au zis lucruri intr-un fel ca apoi sa zica fix opusul si acum se asteapta ca lumea sa zica wow super a iesit vaccinul, hai mai repede cul el. PS Daca gasesti o modalitate sa sari randul anunta-ma si pe mine. Preferabil pana… Read more »

0040
0040
3 years ago

N-am urmarit cu interes subiectul dar din ce vad printre articole in presa, sunt mai multe companii producatoare de vaccinuri pentru covid, in situatia cand deja se mentioneaza ca exista cel putin o mutatie. Aia din UK, N501Y. Posibil sa fie mai multe dar nedescoperite / nedocumentate inca. In India am citit ca sunt vreo 19 variante… Acum 2 zile Astra Zeneca se lauda in presa ca al loc vaccin ofera 100% protectie. Pe cand altii au 70% sau 90%. Doar ca… pentru a ajunge la rata aia de 100% eficienta….trebuie sa-l faci de doua ori. Aici deja imi da… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

ca altfel te cam afecteaza un pic cand nu te angajeaza lumea si/sau nu esti acceptat la scoala/facultate ca nu esti vaccinat si/sau nu poti calatori. De școlari nu vorbesc, oricum nu au vaccinuri și nu prea are nimeni planuri pentru aia că-s netestate deloc pe copii, iar ăia mai spre majori sunt curajoși oricum. Altfel, nu cred că e legal să limitezi accesul cuiva la muncă pe baza asta. Sigur, ar putea deveni legal, dar depinde și de opoziție și cine să aplice regulile forțate. Nu știu dacă ai reținut că nici 20% din cadrele medicale ale unui spital… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

Bun, dar cum e posibil sa fac eu covid si anticorpii sa ramana in organism doar cateva luni (conform cu versiunea oficiala), iar anticorpii pe care ii fac de la vaccin sa ramana pe viata?

Tie nu iti suna asa, usor ilogica treaba asta?

Stropic
Stropic
3 years ago

Pai nu, dar nu au zis nici cat tin.

Si cam e un semn de intrebare asta, fara sa stii deloc biologie sau chimie.

Gen poftim un vaccin, are rata de eficienta 95%. Perfect, cat timp imi va oferi imunitate? Ahhh…nu stim :)) Dar ia acolo, e bun pt tine.

Dar stai, macar ma va impiedica sa transmit virusul altora? Mmm, nici asta nu stim sigur, asa ca purtati masca si distantare in continuare, ca cine stie.

Trebuie sa recunosti ca nu chiar inspira incredere asta, indiferent de domeniu.

Alifie
Alifie
3 years ago

Daca as fi pe modelul cu varsta pe la 20+ de ani si cu perspective sa mai fac boraci, probabil ca m-as mai gandi daca sa am sau nu incredere in vaccin si luat in calcul variante. Asa, in conditiile date, m-am invatat sa gandesc pe termenscurt/mediu si votez la doua maini pentru vaccin (fara sa mai conteze prea mult increderea). Ma mira oarecum toate intrebarile oarecum ciudate legate de ce se intampla daca te vaccinezi, mai faci sau nu mai faci covrig sau plm si cat tine (cel mai probabil ca o sa trebuiasca sa se faca rapeluri). Am… Read more »

rox
rox
3 years ago

“Cea mai de bază contradicție a fost aia cu măștile, care nu erau bune când nu se găseau și nu le aveau nici medici, că nu aveau de unde. Pe urmă au devenit musai” Din cauza ca OMS este o organizatie mamut care, cautand sa dea sfaturi care sa se potriveasca la toti, ajung sa emane niste recomandari care sunt bune doar pentru cativa, si astfel se ajunge la un paternalism medical in care enduserul e tratat ca un analfabet care nu stie de capul lui, caruia trebuie sa ii poarte ei de grija si pe care la o adica… Read more »

0040
0040
3 years ago

Thx4infos. De la mine de pe plantatie 2 au facut covrig, fiecare la casa lor. Unul a trecut prin spital in vara. Unul a facut acum 1 luna cred, oricum recent…acum deja zice el ca i-a trecut, l-a consiliat doctorul de familie remote… i-a revenit gustul si mirosul, totul roz. Si nu a trecut prin spital, a stat acasa. A avut si el si sotia si plodul mic. Cica-s ok toti. Primul se mai vaita de dureri de cap prin sedinte, dar ala era lenes si inainte…nu stiu daca e ca i s-a urcat covrigul la cap. Al doilea asta… Read more »

Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

Eu am o problemă de altă natură, derivată din cea medicală: agaricii de prin unele ţări (cum ar fi Spania) vor să înfiinţeze registre cu cei care vor refuza vaccinarea. Sanki, nu să îi taxeze pe viitor, ci doar aşa, să schimbe informaţii cu alte ţări. https://www.mediafax.ro/coronavirus/spania-va-tine-un-registru-al-persoanelor-care-refuza-sa-fie-vaccinate-si-va-fi-accesibil-si-altor-tari-din-europa-19829343 Ok, înţeleg (dar nu agreez) ideea unui registru al vaccinaţilor, dar unul al nevaccinaţilor… ca să…? O fi vaccinul o minunăţie (apropos, stricto sensu, Pfizer nu a fabricat un vaccin, ci un ser cu care produce efecte specifice tehnologiei CRISPR), dar mie îmi miroase a dictatură. Planetară. C’o fi natural ori sintetic virusul,… Read more »

Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

PS: mulţumesc pentru articolul de pe rumanianmilitary, foarte interesant. Pe de o parte m-a liniştit, în sensul că în oamenii care vor primi vaccinul Pfizer nu vor deveni fabricanţi şi dispersatori de viruşi în atmosferă (cum se întâmplă în cazul vaccinelor “clasice” care inoculează viruşi, cu care sistemul imunitar face sparring fight, şi cum se va întâmpla în cazul vaccinului produs de AstraZeneca autorizat în UK – să vedeţi atunci creşterea numărului de noi infectări printre cei care nu apucă să-şi facă vaccinul). În acelaşi timp, m-a pus pe gânduri. Nu sunt sigur că vreau să devin fabricant de proteine… Read more »

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Nene pe unde dau eu cu sapa e 50K /zi daily rate. Asta e prima strigare daca se opreste sandramaua. Daca e nasola atunci se poate ajunge ca in loc de 50K sa iei 35-40k/zi si sa o tii asa luni de zile. Si daca se intampla asta fii sigur ca se umbla la salarii. Deci daca tu nu te vaccinezi si futi treburile altora te asigur ca pana la Anaful ala virtual o sa se gaseasca niste oameni reali sa te straga macar un pic de coae.

Buruc
Buruc
3 years ago

Un pic offtopic, am inteles ca ti se da un cod QR la inscriere/vaccinare (aka atasat la viitorul ‘pasaport’ de sanatate de care se tot vorbeste). Cat estimati ca va dura pana apare o mica bisnita pe coduri? Gen dwd de undeva sau alta generare automata cat sa ajunga la toata lumea care are nevoie sa circule? (Asta chiar ar arunca in derizoriu toate eforturile de marketing din jurul vaxinului scremut in timp record de juma de an)

Buruc
Buruc
3 years ago

Pai care incredere? Ca si testele de pana acum au fost fals pozitive/fals negative in procent generos… de ce ar fi altfel pt vaccinu facut in regim viteza? daca vaccinarea se face la corturi cu supraveghere cam greu sa te intelegi la fata locului. Sau te ajunge ghinionul prin uk… Daca incepe distribuirea ‘de masa’ si se face prin medic de familie atunci e ca si rezolvata in ro 🤣🤣🤣 Pare ca va fi un fiasco, pana si vreo 60% dintre francezi n au chef sa se vaccineze.

Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

Băi, trei-lulele-trei-surcele, sunt convins că-mi va părea rău de ele ca unui bogat după milioanele lui. Că și eu, ca și el, am muncit pentru ele. Cu rezultate diferite, evident, dar cu muncă. Ce zici tu de legi, este corect de principiu. Dar în practică, bișnițarii ăștia care conduc România s-au șters cu Constituția la cur de un an încoace grav de tot. M-am săturat să tot strig în pustie despre chestia asta pe blogul personal și nu o mai fac de vreo 2 luni, căci m-am plictisit să bat darabana pe tema asta pe blogul personal. Oricum, nimeni nu… Read more »

rox
rox
3 years ago

Nu este o chestie ezoterică, am citit-o într-o teză de doctorat a unei specialiste, Christina Todea-Gross

Imi parea cunoscut numele asa ca am dat un google rapid sa-mi reimprospateze memoria. Nu e specialista, e anti vaccinista, dar e de aia care “eu nu zic, eu doar pun intrebari.”

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Nu e doar de aia care pune întrebări. Să pui întrebări e ok. Să dau cu pietre in baltă nu prea . Tanti e medic de familie , creștinopat cu titlu oficial și antivaccinistă. O combinație cel puțin dubioasă de ocupații și cu o reputație și o activitate publicistică cel puțin controversată . Acuma dacă tu ( Adrian S. ) zici că ai citit în teza dumneaei de doctorat așa ceva, zic că e cel puțin interesant subiectul. Ca ipoteză de lucru. Dacă are o demonstrație, un studiu care atestă asta inclus în teza aia de doctorat – sunt curios… Read more »

rox
rox
3 years ago

Nu e doar de aia care pune întrebări. Să pui întrebări e ok.
Să dau cu pietre in baltă nu prea

Știu. Era doar o gluma, referindu-ma la felul în care vorbesc conspirationistii ( eu nu zic, decât întreb), că are o carte cu titlul ‘vaccinurile, boala sau prevenție’.
E dusa rău cu capul femeia, e mai catolică decât papa fiind împotriva contraceptivelor de orice fel, BOR cred că nici nu are vreo poziție oficială împotriva lor, ea da. Fix creștinopată.
Nu știu de ce merg mână în mână antivaxerii cu ideologia radicală creștină.

Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

Pentru același motiv ca toată lumea: că și ei neagă, fără să-și dea seama, dreptul la alegere al celor care VOR sa se vaccineze. Cum ziceam mai sus, de la Churchill citire. Lumea este atât de mare și de diversă încât fiecare este liber să-și aranjeze sau distrugă viața după cum crede. Desigur, vor fi totdeauna niște limite între care va fi permisă chestia asta, dar discuția asta nu se va termina niciodată, limitele ajungând până la urmă un dat istoric. Între timp, vin știri optimiste din SUA: https://observatornews.ro/extern/solutii-disperate-pentru-vaccinarea-generala-in-sua-se-ia-in-calcul-imunizarea-cu-jumatate-de-doza-406508.html Iar din Africa de Sud o știre și mai amuzantă (fix… Read more »

Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

@Catalin: “Tu nu erai avocat? Presupun ca stii ca nu poti sa faci chiar orice si ca, in principiu, poti sa dai orice lege, ea trebuie sa respecte acorduri internationale, drepturile omului, directive europene, etc, altfel e atacabila?” Ai dreptate pe hârtie. Dar pe teren, realitatea cu drepturile si libertățile arată cam așa: Guvernul Olandei demisionează după scandalul alocațiilor https://www.digi24.ro/stiri/externe/guvernul-olandei-demisioneaza-dupa-scandalul-alocatiilor-1434697 Imaginează-ți că ăia au torturat psihic 20.000 de familii ani la rând cu chestii cam imaginare, spoliindu-i de bani. Bine, până la urmă a început să iasă la iveală abuzul, dar 7 ani de presiune nu-s de colo. Chestii similare… Read more »

Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

PS: nu știu dacă un glitch de la xiaomi sau de la wordpress, comentariul meu anterior apare în preview vraiște, cu caractere minuscule, fără niciun aliniat și cu hiperlink-urile dezactivate. Sorry. Eu i-am dat enter la fiecare paragraf și spații corespunzătoare, ca să fie ușor de parcurs. Dacă poți, aranjează-l tu un pic cu niște ENTER pe ici-colo. Dacă nu, dă-i delete.