O demonstrație a utilității izolației casei

Când am plecat din UK am lăsat eu casa să ruleze pe un program economic de încălzire în câteva reprize ( 3 ) care adunau 5-6 ore pe zi de încălzire , cu excepția zilelor de sâmbăta, că urma să ne întoarcem sâmbăta, când am pus forjă maximă, să se reîncălzească casa ca să găsim călduț la întoarcere și să nici nu consum mult.

Putem sa las termostatul pe 12-15 grade, dar nu voiam să mă întorc în frig. Puteam să las termostatul cum era, dar nu voiam să mă întorc și să vărs basculanta cu bani la Scottish Power pe nestat acolo.

E ok, s-au anulat zborurile, ne-am întors marți în condițiile în care cea mai rece zile din săptămână era setată miercuri.  Deci am găsit casa aproape bocnă ( 13 grade pentru standarde românești înseamnă bocnă, englejii de abia pun un pulover pe ei )  și nici mare economie nu am făcut, cu toate cele două săptămâni și un pic lipsite .

De ce ?

Acesta este graficul evoluției căldurii în casa aia pe 2 săptămâni în care am fost plecat.

Se observă că temperatura scade când se oprește încălzirea la fel de repede precum și crește ? E ca si cum , când nu mai încălzești prin calorifere trece gheață.

Hai, uită-te mai de aproape.

Se vede cum creste temperatura când merge centrala și cum scade abrupt, până când temperatura se apropie de aia de afară când e oprită centrala .

Temperatura in Reading, în zilele alea a fost de 3-6 grade Celsius.

Practic , nici nu zici că casa asta e și ea izolată și păstrează în vreun fel căldura.

Dar este. Certificatul energetic atestă clasa C. Banda mai de jos a clasei “C”, dar totuși, în țara asta sunt destule case cu eficiența energetică în clasa “E” – mă rog e greu să pui “E” și eficiența energetică în aceeași propoziție.

Nu am făcut evaluarea energetică a casei de la țară, că nu o vând , nici nu o închiriez , dar estimez că e un pic mai bună. Nu, nu e “A”, sau avioane gen casă pasivă, nici pe aproape. De-abia dacă o fi “B”, in cel mai bun caz în banda de sus a clasei “B”.

Zic asta că știu eu niste zone cu pierderi de căldură, niste zone unde nu am făcut ce trebuie, că m-am chitrosit, sau nu au făcut meșterii ce trebuie.  Dar aia e.

Într-una din încăperile cu pierderi mai mari este pus termometrul ăsta de mai jos. Cea mai rece cameră.  Ia uite cum a scăzut temperatura de când am plecat eu de acolo și, evident, nu a mai încălzit nimeni.

Au trecut trei zile și jumătate până să scadă temperatura de la 20 la 14 grade. Acolo e un glitch cred că a mai băgat tata o sobă de lemne, să țină temperatura mai mare că zero în instalație că nu prea se uită el la termometru, decât în centrală.

In încă 4 zile temperatura a scăzut ușor până la 9 grade.

Hai să vedem variația cât locuiam acolo, pentru că încălzirea se întâmpla tot pe segmente. Ultima oară băgam lemne pe la 8-9:00 seara , apa calda circula până pe la 3-4 dimineața și mai făceam focul a doua zi de dimineață ( la 10 că nu mă trezeam mai devreme ) sau mai încolo după prânz.

Aici am făcut focul dimineața la 8 și am plecat de acasă. Pe urmă după prânz a mai făcut tata o tură și a urcat așa până aproape de miezul nopții și apoi o ia așa la vale preț de aproape două grade în mai mult de 24 de ore, că am lucrat și nu am avut timp și poftă și timp să fac focul până pe la 16:00 ( deci 16 ore pe două grade coaie ) .

Sunt două elemente aici, care dau inerția termică a casei.

Un element este evident izolația, adică cât din căldura înmagazinată în materialul casei se reține ( iar asta include terenul de sub ) . Dacă ai izolație fantastică te ajută să încălzești casa cu puțină energie.

Totuși, daca casa ta are o structură subțire și ușoară , chit că e foarte bine izolată, cum sunt casele pe structură timber-frame , dacă ea înmagazinează puțină energie variațiile de temperatură sunt tot rapide ( schimbările de fază) și ai nevoie de o sursa de incalzirw care să meargă continuu, sau cvasicontinuu.

Al doilea element este energia înmagazinată de casă. Casa de la țară are și pereți relativ groși și fiind încălzirea prin pardoseala o dată ce terenul de sub casă se încălzește ( 2-3 zile ) energia stocată e destul de mare și schimbările de fază sunt lente și variația temperaturii e lentă.

Și casa din UK are inerție termică mare , au durat două zile să reîncălzesc casa de la 13 la 23 de grade; cu centrala la blană, că a dracu’ nu prea făcea față la încălziri rapide. Nu peste tot oricum.

De aici trag două concluzii.

1) Casă de vacanță – structură ușoară cu inerție termică mică să încălzești repede cu puțină energie ( dacă e bine izolată) .

2) Locuință permanentă structură grea ( masivă – că poate să fie lemn și gross ) că dacă e izolată bine rezistă la întreruperi de încălzire / alimentare cu energie , dacă e izolată bine.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
3 years ago

Nu cred ca zidurile groase tin de cald. La tata la curte, casa are zid de vreo 60-70 cm caramida cu exteriorul , plus izolatie de 10 si tot nu se incalzeste asa usor. Se incalzeste greu,tine peste noapte dar dimineata e iar frig. Am renovat asta vara o camera si un hol si am pus si tavan fals si parca rezista ceva mai mult caldura acum cu tavan fals, chit ca are doar 20cm cam asa. Am calorifere cu teava de cupru si cred ca se pierde o droaie si prin teava….. In schimb la bloc desi am zid… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Nu cred ca zidurile groase tin de cald. Pai eu nu am zis asta nicaieri. Eu am zis ca structura masiva inmagazineaza energie mai multa si ajuta la schimbarile de faza. Asta nu e pe “cred” e pe calcule matematice. Tinutul de cald nu e treaba zidului gros sau subtire de si nu de unul singur. Conteaza conductivitatea termica a materialului din care facut zidul si izolarea fata de exterior. Daca ai structura care izoleaza in sine, o izolatie mai precara nu deranjeaza. Tu pui problema de “zidul de 60-70 cm nu tine de cald” . PAI NU TINE CA… Read more »

Anonim
Anonim
3 years ago

Eu am izolat-o la mine, CAT DE CAT, pana la 20-30cm , macar pana la adancimea la care nu mai ai inghet. Dupa mintea mea e precar, dar fata de izolarea pana la nivelul solului, chit ca e cu polistiren de 10 sau 100, conteaza.

De ce crezi ca acei 20-30 de cm de izolatie la fundatie conteaza mai mult decat izolarea pana la nivelul solului? Dupa cunostintele mele, mai mult pierzi prin placa de la parter care sta pe sol(sau strat de rupere al capilaritatii, daca exista) decat prin fundatia din pamant.

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Eu nu am spus că contează mai mult sau mai puțin. Pe acolo ai o pierdere de căldură calculabilă și nu e neglijabilă. Pierderea la contactul cu pamantul, dacă e umed, cum este iarna e mai mare decât pierderea la contactul cu aerul. Desigur, vântul și umiditatea variază coeficientul de pierdere la contactul cu aerul . Eu nu știu dacă e mai mult sau mai puțin, dar ideea e ca tu izolezi casa in ideea că îți rămâne căldura înăuntru, pe când ea se scurge prin fundație. Prin placa de parter cu siguranță pierzi mai mult decât prin fundație dacă… Read more »

0040
0040
3 years ago

E cam dificil in momentul actual sa fac termoizolarea fundatiei… ca am pus si trotuar de vreo 1.5m de ju imprejurul casei, si gros de vreo 40cm :)) Nu mai sta nimeni sa strice acum…

Dar pentru cine face casa noua e aici un utilitar de calcul pentru izolatie care am vazut ca e laudat pe net :
https://www.ubakus.de/u-wert-rechner/

Cristi
Cristi
3 years ago

Nu cred ca e ok sa comparam casa cu apartamentul. La bloc mai pornesc si vecinii centrala si nici nu ai 4+ pereti exteriori, pod sau fundatie.

Ce device folosesti de iti da rapoartele alea?

Alifie
Alifie
3 years ago

@0040 – faptul ca parinti tai au zidurile groase din caramida si termoizolatie ajuta si inseamna ca acolo ar trebui sa aveti inertie termica mare dar, daca placa de sub parter nu este termoizolata (eu pun sub placa minimum extrudat de 5cm) si daca ultimul nivel nu este termoizolat cum trebuie (eu am la casa in pod 30 cm de vata pe care vreau sa-i schimb anul asta) sau daca ai punti termice la imbinari, nu mai ajuta foarte mult doar faptul ca zidurile sunt groase, termoizolate si ca au inertie termica mare. Conteaza si ce suprafata are casa aia… Read more »

Alifie
Alifie
3 years ago

Am avut o zi in care s-a oprit gazul 24 de ore, ceva avarie, cca -5 grade afara, prin 2015, am pierdut in 24 de ore 1 grad si ceva. Acum, de sarbatori am avut doi oaspeti care sufereau de caldura, am oprit centrala cand aveam 22,5 grade in casa si a doua zi aveam 21,5 grade. La farmacie au oprit fetele la plecare aparatele de aer la 23. C si la intoarcere, dupa patru zile, aveau 17,5 C. Ma gandesc cum naiba sa fac sa vad consumul pe aparate pentru ca in zona in care se vinde – oficina… Read more »

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Dacă sunt legate direct la tablou poți doar cu un modul (contor) de tablou care măsoară consumul. Dacă ai circuit separat.
https://siguranta-automata-contor-electric.compari.ro/cavi/contor-monofazic-45a-digital-cu-impuls-02-553-dig-p447274608/

Altfel, dacă sunt cu priză, există prize care măsoară consumul.

ratonbox
ratonbox
3 years ago

Doar ca ceva atentie la prizele alea care masoara consumul, ca unele sunt limitate la putere maxima si risti sa faci prostii prin casa.

sloimii
sloimii
3 years ago

Am pereti exteriori de 60 cm la bloc.Caramida arsa cap la cap si la mijloc 10 cm lânã de oaie.Nu stiam asta dar in 2008 mi-au spus cei care au montat termopanele.Umbla vorba in urbe ca sunt construite blocurile de rusi,prin 1958.Nu am peretii izolati deloc,nimeni din bloc nu are,20 apartamente.
Datorita temperaturilor exterioare de acum,incalzesc casa sa stau in chiloti,cam o data la 3 zile.Habar nu am cate grade,nu am termometre.

dam167
dam167
3 years ago

La casa de vacanță depinde de cât vrei să stai acolo. La 2-3 zile poate îți convine să o încălzești repede, dar ce se încălzește repede se răcește repede – noaptea de exemplu – și se încălzește rău și vara, mai ales dacă nu ai umbră permanentă. Dar asta cu casele de vacanță e o discuție amplă, pentru că e greu să ai confort și eficiență la resurse (la toate) când o folosești puțin timp din an. Ceea ce percepe lumea ca masiv înseamnă beton sau zidărie, din lemn se fac cadre, noi nu prea avem cabane din bușteni ca… Read more »

Anonim
Anonim
3 years ago

Toata povestea asta cu grosimi si curbe este destul de tehnica pentru cei care nu au cunostintele necesare. Sper ca urmatoarea comparatie o sa lamureasca cum sta treaba: Acest proces de incalzire-racire poate fi privit ca o cada plina cu apa cu dopul scos. Apa este caldura si se scurge in permanenta prin gaura din cada(piederile termice ale casei prin pereti/geamuri/fundatii/acoperisuri/usi deschise…). Ca sa mentii un nivel constant(si satisfactor) in cada, trebuie sa dai drumul la robinet(centrala), cu un debit(ala calculat in certificatul energetic) egal cu cat se scurge prin dop. Izolatiile, fac ca gaura de scurgere sa fie mai… Read more »

dam167
dam167
3 years ago

Eu sunt de acord cu ce spui tu, dar asta doar dacă vrei să-ți faci tu o cutie undeva unde nu știe nimeni, că în practică n-ai să întâlnești optimizările alea, în primul rând pentru că tu ignori structura de rezistență care se face în baza unor norme clare. Lemnul e un material fain din toate punctele de vedere dar e scump, pentru că vorbim de lemn pentru construcții, cu excepția cutiei ăleia de unde nu știe nimeni (asta pe lângă rezistența la foc). La blocuri e destul de clar pentru că poți elimina din start lemnul. Acolo vorbim de… Read more »

0040
0040
3 years ago

@Alifie Sincer sa fiu nu stiu ce suprafata are casa. Cam 2-3 apartamente de 2 camere asa la ochi, probabil 150+ m. N-au facut ei casa de la 0, au luat-o si au renovat-o cat de cat, dar la fundatie era prea mare efortul si au zis sa acopere cu gresie… Hmm mai bine pun o imagine: https://imgur.com/a/G3Qs4sD Partea de jos acoperita cu gresie, pana la nivelul unde se termina gresia e numai beton peste tot si se continua in pamant cel putin 1m pe margine sub nivelul pamantului (stiu de cand am spart temelia sa bagam tevile de apa)… Read more »