WhatsApp nu merită o palmă, ci un șut în cur

Lumea în târg se agita că domne, WhatsApp a sărit calul cu pretențiile lor asupra datelor , că au promis altceva și ar trebui penalizați.  Nu, nu ar trebui penalizați, ei fac ce e mai bine pentru Zuckenberg, care vrea să fie el șefu’ la social media pe toate canalele. Foarte bine.  WhatsApp ar trebui părăsit, nu penalizat, ceea ce se și întâmplă. Indiferent de politica lor , acum există opțiuni mai bune decât să ai Instagram, Facebook și WhatsApp – adică toată comunicarea ta – sub aceeași umbrelă.

Imaginează-ti că faci tu ceva contrar politicii lor și te dau afară de pe platformă. Nu crezi că e mai bine să fie mai multe platforme? Iar asta cu mesajele e un subiect sensibil pentru omul de rând. Că tu nu ești Trump să te deranjeze că nu mai poți să fi jegos și influencer online, dar te deranjează dacă nu mai poți vorbi cu nevastă-ta că ai zis țâțe,cur, pizdă pe Facebook și te-au dat afară, sau dacă Facebook știe că tac-tau e bolnav de prostată , din conversațiile de pe WhatsApp și îți bagă în feed reclame la prostamol, sau pompe funebre, după caz.

Mai bine să fie mai multe.

Pentru că WhatsApp e rău, zic să vad unde mă mut. 

Am de ceva vreme mai multe aplicații de mesagerie instalate: Telegram, Viber, Signal,  Antox.

Pe ultimele două nu e nimeni din lista mea de contacte  deși, probabil, Signal pare cel mai bun înlocuitor de WhatsApp, din aplicațiile pe care le-am văzut eu.

Bine, Antox funcționează pe alte principii și ar fi probabil cel mai bun ( din cele 4) soft de chat pentru protecția datelor personale, dar nu ne îngrijorează în general atât de drastic protecția aia, cât faptul că din când în când câte un gigant software sare calul și e bine să pui ouăle în mai multe cuiburi  ( cât și pe crucea mă-sii, dacă mai e loc ) , să fie mai clar că există opțiuni și nu vom sta toți ca vitele, “că n-avem ce face”. Avem.

De unde mă uit eu pare că lumea a trecut pe Telegram, după cum  se vede.  In ultimele 3 zile 25 de milioane de useri au venit în Telegram.

Drept care WhatsApp au zis că se mai gândesc la politica lor vreo 3 luni. Eu nu.

O să șterg WhatsApp din telefon. Sunt niste oameni care știu doar WhatsApp, așa cum sunt niste oameni care știu doar Facebook în relația cu mine , motiv pentru care am și păstrat contul ăla.  Dar am ajuns la concluzia că dacă ai nevoie să vorbești cu cineva in ziua de azi, dai tu de el, cu excepția cazului în care nu vrea el să îl găsești, caz în care îți vezi și tu de viața ta, nu ești stalker.

Sunt fix  4 persoane cu care mi-aș fi dorit să mai schimb o vorbă și nu am niciun mod de contact, iar cu două din ele comunicarea e complexă tare.

Am niste conversații  începute cu date care erau utile, dar nu așa de utile cât să le mut manual altundeva.

Ce e de reținut e că companiile își permit genul ăsta de politici barbare pentru că la nivel de societate suntem proști. Că nu o să plece ăla de pe platformă, dacă prietenii lui sunt aici, chiar dacă el e cu doi centimetri mai deștept.  Și, când au dreptate, e ce spun. Suntem proști că societate și merităm să fum futuți conform termenilor și condițiilor pe care nu le citim dar bifăm acceptul nostru, în ideea că nu avem încotro.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

Ah, chiar mă interesau câteva alternative, dar niciodată nu am investigat serios care ar fi alea, îți mulțumesc! Mărturisesc că mă simt ca un membru al asociației alcoolicilor anonimi: – Bună, sunt Adrian și n-am mai folosit whatsapp de doi ani. – Buuunăăă, Adrian… De atunci au mai fost tentative de a reveni, dar am rezistat. Rudele: – Chiar nu mai folosești wzp sau ai vreun număr secret? – Nu, nu mai vreau, îmi mănâncă (mâncați, de fapt) foarte mult timp. Clienții: – Dom’ avocat, pot să vă trimit niște documente pe whatsapp? – Nu, n-am, nu folosesc. (după câteva… Read more »

0040
0040
3 years ago

De ce nu s-o lua si Facebook dupa declaratiile ANAFului din Ro care are acum acces la toate conturile bancare? :)) „Omul cinstit nu trebuie să se teamă de nimic”

Totusi de citit si ce zic astia aici.. https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2021/01/14/3-things-to-know-before-quitting-whatsapp-for-signal-or-telegram-or-apple-imessage-after-backlash/

Catalinx
Catalinx
3 years ago

@Adrian.S : Înțeleg partea cu cronofagia , dar pentru mine “toate sunt la fel”. Sunt oameni care scriu într-una și se și repetă cu “de ce nu răspunzi”. Îi pun pe “mute”, mă uit eu din când în când. Când mă uit : “salut, am avut treabă, etc…”. Asta e in general problema ta, nu a aplicației. Eu nu am fost in grupuri de meme, divertisment sau plm, decât pe durate limitate , cu scop precis. Dacă are cineva să îmi spună ceva mă caută personala sau mă adăuga într-un grup de interes. Dacă interesul se poluează , mă dau… Read more »

Stropic
Stropic
3 years ago

Eu de signal am tot auzit, ca se muta oamenii. Bine, e doar o chestiune de timp, evident vor incepe si astia cu vandut datele masiv odata ce se aduna oameni pe la ei.

Eu una chiar cred ca e o iluzie aia cu avem ce face. De fapt, mergem dincolo, sa ia altcineva datele

Stropic
Stropic
3 years ago

Nu sunt separate datele de la google de cele ale lui zuckenberg?

Oricum, nu e bai – daca 20% din utilizatori se muta pe signal, vor cumpara ei datele de la signal ca sa le aiba pe toate pachet :)))

De platit ar plati 10%, si zic asta ca sa am incredere in omenire, dar de fapt cred ca e 0.1% :))

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Înțeleg de ce vor să facă mutarea WhatsApp si că sunt muisti. De aia le-am si plătit cand era pe bani! Ca utilizator de Telegram de când s-a lansat produsul totuși nu înțeleg cine suporta cheltuielile si cum face profit. La fel și la Signal. Trebuie să sara ăștia tare cu banul pentru ce infrastructură au nevoie de cand le vin utilizatori căcălău. Deci le bune cum fac profit. La Telegram înțelesesem ce cum și de ce, dar asta era demult si nu cred ca se mai aplică aceleași condiții.

Stropic
Stropic
3 years ago

Pai si cineva a dat 50 mil asa, degeaba? Nici macar pt copiii din Africa, gen bill gates?

Habar n-aveam cine e brian acton. Vad ca e co-fondatorul whatsapp. Ooook, clar diferit. :)))

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Da ma de asta ma intrrb. Pentru mine era o afacere cinstită dolarul ăla. Ia nene de la mine puțin, adună de la toți mai mult și mua fute la icre!
La Telegram băieții știu ca aveau ceva dinte împotriva lui Putin și scoateau banul din buzunar. La Sigmal văd că a fost nene ăla. Întrebarea mea rămâne. Cum fac ăștia bani să țină lumina aprinsă ca in ambele cazuri plătește un om de bine!

Stropic
Stropic
3 years ago

Pai sunt sigura ca sunt aplicatii de care n-am auzit care cer niste banuti anual si fac aceeasi treaba si iti protejeaza datele de numa. Si care nu vor avea succes. Problema e cine le instaleaza. Cum ar fi sa vb cu un prieten pe whatsapp, cu unul pe fb, altul pe instagram, altul pe signal etc. Cam toti jonglam oricum cu vreo 4-5 aplicatii, dar nici nu m-as gandi sa urc la 20, ca fiecare are alta, si sa mai si platesc peste tot chiar si 1 dolar. Ca sa nu mai zic ca sunt costuri fixe, si 1… Read more »

Adrian S.
Adrian S.
3 years ago

Păi și nu-i mișto să vinzi WhatsApp-ul pe 22 md. $ lui Zucke, apoi să i-l dai de pământ cu #deletefacebuc, #leavewhatsapp și alte harneli, apoi să-i mai vinzi o dată o altă dudă pe aceeași tema (ex. Signal) și cu aceeasi bani după vreo 7-8-10 ani? Căci dacă nu-l cumpără Fbk, o să-l cumpere Google, bani sunt de unde. Se pare că printre cele mai vandabile mărfuri la ora asta sunt conversațiile noastre anoste (cu ceva date personale agățate de ele, gen nr tel, geolocație, sex, vârstă, preferințe etc.) PS: @Cătălin: ziceai că FBK nu-i obligatoriu. Nu-i la modul… Read more »