Thinkpad P14s AMD (gen 1)- ăsta e noul laptop

Cum ar zice americanii, daily driveru’.

Din motivele ne-obiective enunțate anterior, am decis că ce-o fi o fi, îmi cumpăr tot Thinkpad, nu risc să nu mă ia ăștia în spațiu.

Pe stoc începuseră să apară niște X1 Extreme și P1 cu procesoare intel i9 cu 8 nuclee, respectiv Xeon cu 6.

Cumva n-am fost mulțumit de idee, așteptam ceva de la generația noua de Intel, dar generația nouă, până acum, suge puli de cai morți.

Mi-au sărit ochii la Thinkpad P14S, dar după o comandă prelungită la 4 luni am rămas cu opțiuni reduse. Adică găseam pe stoc doar versiuni cu ecran fullHD ( pot trăi cu asta), 8GB de memorie RAM sudată pe placă ( asta-i nașpa) și SSD de 512 GB pe m.2 pci-e. Și cu procesor AMD Ryzen 7 pro 4750u . 8 nuclee la voltaj mic, 16 threaduri.

Procesorul e bun, șasiul e ce trebuie, am dat cu cardul și am cumpărat o bucată așa. cu gândul că-l fac din piese.

1300 de lire.

Ieftin, dar mai trebuie de pus pe el. Am mai cumpărat o placă de RAM de 32 GB RAM și un SSD M.2 pe pci-e de 2TB, cu viteze scriere și citire de peste 3GB/s. Astea două au ridicat prețul laptopului la 1700 de lire. Mi s-a părut mult, dar după o discuție cu soția și o reevaluare a câți bani am făcut deja cu laptopul anterior eram dispus să plătesc și dublu pentru ceva care să merite. Din păcate nu am găsit ceva care să merite. A venit dzâua să stau cu banii în mână și să n-aibă cine să-i ia.

L-am cumparat pe ala asa cum a fost și am un singur inconvenient momentan, pe care am să-l spun chiar acum pe loc. Fiind din stoc, din UK, tastatura e de UK . Lucru care nu-mi place, eu scriu pe formatul US, sau românesc. Asta e , mi-am setat US in windows si apas oricum fara sa ma uit la taste.

Altfel arată ca orice Thinkpad de până acum , cu câteva mențiuni. Tastatura e mai bună decât la T-uri, nu știam că se poate așa ceva , eu n-am avut și nu am tastat până acum pe Thinkpad P.

Are porturi cam puține. 2 USB-C, 2 USB-A, 1 HDMI, unul audio 3.1 ( combo), unul de rețea (RJ45) și unul de card ( doar microSD, nu mai e port mare, de SDCard , cum e la laptopurile mai vechi).

Sunt aproape toate pline in momentul de față. Te descurci cu ele, mai bine decât la alte laptopuri, nu e bai, dar e mai pe minimalism așa, versiunea asta P14s.

Ecranul e fullHD, mat ( așa cum trebuie și îi stă bine), fără touch. Să fim sinceri , la 14 inchi e cam de ajuns.

Nu are placă video discretă și nu poți să pui la niciun Thinkpad pe platforma AMD de până acum. Nu-i bai, merge Star Craft II ( altceva mai de doamne ajută nu am încercat) mai bine decât merge Pe T460p i7-7600HQ cu placă video GeForce 940MX . Mai mult nu imi trebuie. Mă rog, era mișto să fi avut Thunderbird,Thunderbolt să poți pune GPU extern, dar nu are, nu prea se poate pe laptopuri AMD nici asta. Zic ăia de la Asus că au ceva, dar nu sunt sigur – până nu văd cu ochii mei, nu dau link, că știu că AMD nu au certificat încă Thunderbird Thunderbolt.

Are un modul de memorie RAM lipit pe placa de bază. Ceea ce înseamnă că poți să mai pui o singură plăcuță, ceea ce înseamnă că dacă vrei dual channel poate fi neplăcut .

Plăcile de bază moderne pot rula dual channel cu mixed size. Dar, cu acest fel de configurație înseamnă că laptopul funcționează în dual channel până la 16GB ( 8+8). Degeaba am pus eu 40GB de RAM, de la 16 încolo nu mai merge așa de repede. Dual channel înseamnă dublu viteză.

Prin urmare, dacă nu te deranjează ideea în sine de modul de RAM sudat, pe mine mă cam, dar asta este, vrei un laptop cu un modul cât mai mare lipit, nu cel mai mic. Din păcate nu găsești pe stoc, că de aia l-am cumpărat eu pe ăsta și nu altul.

Ecranul acesta are 400cd luminozitate și 72% NTSC – spectru de culori. Așa scurt pot să spun că are o paletă de culori vizibil mai mare decât ce aveau Thinkpadurile Txxx în general , până la T490 ( mai noi nu am văzut) și că luminozitatea e satisfăcătoare, Thinkpadurile erau standard pe 250cd. Se cam vede și în soare, n-am avt telefonul să fac poză. Se cam vede înseamnă că poți lucra pe el, nu că e ipad sau kindle.

E subțire, sensibil mai subțire decât T460p-ul meu care acum a ajuns la un copil. Însă nu semnificativ mai ușor, carcasa din aliaj metalic și carbon cu suficiente straturi de protecție cântărește ceva. Și nu-i la fel de subțire ca un Macbook Pro 13, sau cau un Del XPS 15. Calitatea finisării e mai bună per ansamblu decât la T460p, de unde și ideea că și Thinkpadurile ăstea, nu-s toate la fel. Până acum eu credeam că ”T” sunt de ajuns. De-acuma cred că o să mă uit la X1 Extreme, Sau P1, dar nu acum, când or scoate cu procesoare AMD, sau când și-or reveni ăia de la Intel și-or face și ei procesoare ca pentru deceniul ăsta.

Legat de procesoare, eu am AMD Ryzen 7 PRO T4750u, ceva cu 8 nuclee si HT ( in total 16 fire de execuție) – cum ar veni, procesoare fără număr.

De ce e important? Păi cu o mașină virtuală de Windows Server 2012 R2 pornită și Star Craft 2 la blană nu trece de 30% utilizare procesor. Ceea ce nu-i rău deloc, dar nici asta nu e tot. La sarcina asta de-abia lucrează ventilatorul, nu-mi vuvuie în cap cum ar face un laptop de jocuri. Sau vechiul T460p. Eu sunt fanboy Intel, cam la fel cum sunt Thinkpad. Dar încerc să nu fiu retardat și în situația de față, dacă cumperi laptop nou cu procesor intel de 8 core /16 fire din generația a 10-a, pe 14 nanometri, sau de cele din generația a 11, pe 10 nanometri ( AMD ryzen sunt pe 7) cu doar 4 core și 8 fire ( da, doar atât au scos până acum), vei fi cam de râsul curcilor, dai banii degeaba.

Peste toate astea marea mea bucurie e că am găsit un produc cu care să nu fiu obligat să-mi cumpăr Dell, sau HP și că pot fi în continuare fanboy Thinkpad #forlife (sper).

Notă legat de gheiala cu fanboy-isme-> Pe platforma Intel, laptopurile de la Dell sunt semnificativ mai bune decat cele de la Thinkpad, un display de absolut bun simt, putere mai multă componente optimizate mai bine. Nu știu HP Zbook și Elite cum or mai sta. Acum 5 ani ( când am lucrat ultima dată pe HP Elitebook ) erau OK, se deschideau mai ușor decât Lenovo, dar nu se comparau la calitatea display-ului și la putere cu Dell.

Pe platforma AMD , momentan NU, pentru că Dell ( și HP) au fie ieftineli cu procesoare AMD ( Inspirion, Probook) fie ceva laptopuri de jocuri (HP Omen) – nu-s interesat de niciunele nicicum.

Uite și cum se schimbă ramii și SSD-ul.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Veve
Veve
3 years ago

Portul ala de GPU extern e Thunderbolt (Thunderbird e client de email):)

Alifie
Alifie
3 years ago

Scuza-ma te rog, dupa ce ai desfacut laptopul nu ai deconectat bateria? Am cativa amici pe care i-am vazut cu laptorile in brate la reparat dupa ce au montat ramii/ssd-uri fara sa deconecteze bateria, asa ca asta-i primul lucru pe care-l fac dupa ce desfac un laptop.

Faina masina, sa-ti fie cat mai de folos!

Livache
Livache
3 years ago

are si asta bateria “sudata” ca si 490`ul? 😀

lipsa de porturi o rezolvi usor cu un ThinkPad USB-C Dock Gen 2.. care iti incarca si jucaria si din care pe urma poti da lejer si semnal pentru un monitor extern

Doru Vlad
Doru Vlad
3 years ago

Lol nu stiu Boss d’astea! Iltima data am deschis laptopul pe 26 Martie. Rezultă ca al meu Thinkbook e foarte capabil la ce il pun să facă

Catalinx
Catalinx
3 years ago

Daca il deschizi o data pe luna si rezolvi toata munca intr-o zi, da, inseamna ca rupe 🙂

Stropic
Stropic
3 years ago

Sa il muncesti sanatos!

Mie mi-a placut x1 yoga, stiu ca procesor bla bla bla, dar e asa draguuuut. 🙂

Haha, daca nu ma insel si nasa foloseste sap, deci cine stie, nu e exclus, e bine sa ramai pregatit mereu. :)))