Profesioniștii: N-ai cu cine

Un vecin venise să mă întrebe dacă îi dau și lui numărul de telefon al celor care mi-au mutat contorul electric afară la o proprietate pe care am cumparat-o. Nu locuiesc acolo , curentul e bun pentru altceva, dar…

Ți-l dau, dacă vrei, dar nu îi recomand sub nicio formă. Anul trecut am putut supraveghea doar până la împământare și nici acolo nu am fost mulțumit.

Am presupus că nu sunt complet nepricepuți. Pe urmă am constatat că cam sunt. Asta e…

Că de ce nu-i recomanzi?

Că eu lucram, când a venit omul, să refac pe cât posibil cutia de siguranțe principală. Că arăta așa.

Pula siguranță diferențială , alimentarea făcută în două siguranțe , care totalizau 45 de amperi , deși pe stâlp la contor e una de 32, dezizolările, făcute cum se văd, branșamentul cam subțire. In fine, e vina mea, am vrut să chem o firmă, dar tata a zis că știe el pe unii care fac repede. Repede au făcut, nimic de zis.

Am refăcut și eu ce-am putut și aia e. Tot nu e cum trebuie, când o să am timp să cumpăr ce trebuie în loc de sârmele alea. Probabil niciodată.

Îi explic vecinului pe scurt care e problema. Zice că nu contează , el vrea să facă același lucru la el acasă și repede.

Cum ne-cum, nu se mai uită, că “nu găsește pe nimeni”.

Mna. Status Quo.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonim
Anonim
2 years ago

alimentarea făcută în două siguranțe , care totalizau 45 de amperi , deși pe stâlp la contor e una de 32 Hm…nu prea pricep de ce ai adunat acele 2 sigurante, ca nu se face asa. Din cate vad eu in poza, tu ai o siguranta de 20 A pe “general” si inca una de 25A, in paralel, pentru priza aia de lucru. Ignorand valorile nominale(foarte prost alese), este o situatie perfect normala: fiecare siguranta limiteaza curentul pe zona pe care e pusa. Suma lor e normal sa fie mai mare decat generalul, ca in utilizare curenta nu o sa… Read more »

Anonim
Anonim
2 years ago

1. Eu nu impartasesc aceasta parere. La ce bun sa obti o putere mai mare, eventual sa si dimensionezi cablul de la tabloul lor la tabloul tau pe acea putere si apoi primul lucru pe care il faci este gatuirea? Daca vrei selectivitate, o poti obtine la tine in panou prin inserarea a cate trepte doresti(si iti permite configuratia). Eu sunt pentru dimensionarea coloanelor la puteri maximale iar ultimul rand de sigurante, cele de pe circuitele primare sa fie limitate aproape de consumul real. Dar in tabloul general nu as face reductia de la 32 la 25/20. Mai ales daca… Read more »

Anonim
Anonim
2 years ago

Daca ai griji legate de suprasarcini, atunci trebuie sa te uiti la cablurile existente. 25A este o putere destul de mare si daca instalatia “interioara” e varza, poti sa-ti iei adio de la suport cu mult inainte sa ajunga siguranta sa sara. Din ce ai povestit pana acum, eu as pune pe casa una de 16A(sunt totusi cel putin 3kw utili) si as lasa prizele tehnice cu mai mult.

Adrian Ion
Adrian Ion
2 years ago

O observatie..nu am verificat pt modelul tau de rcbo, dar la rcbo-urile schneider alimentarea se face pe jos si iesirea pe sus. La sigurantele schneider alimentarea pe sus si iesirea pe jos ( pentru a se putea folosi pieptenul).

Adrian Ion
Adrian Ion
2 years ago

Este ceva legat de constructia rcbo pentru a functiona si partea de protectie nu doar cea magnetotermica. Daca nu se face alimentarea corect functioneaza doar partea magnetotermica. Ar trebuii sa ai pe o laterala schema aparatului. Din pacate aceste scheme nu sunt universale.

Adrian Ion
Adrian Ion
2 years ago

Este un tip pe youtube cu un canal despre electrica electronica ( proiectediversediy) ce explica pentru fiecare caz in parte. Eu nu mai sunt la curent cu tot ce apare, vb din aduceri aminte :),dar imi place sa imi bag nasul si am oroare sa imi intre cineva in curte sau casa.

Adi
Adi
2 years ago

In plus fata de ce au mai comentat (in mare, corect) unii mai sus, diferentialul e pus degeaba daca nu ai nului tratat (si sigur e nu in tabloul asta, poate o fi in amonte), priza aia de 16A legata dupa o siguranta de 25A e epica, nu ai presetupe si tigania cu impamantarea se rezolva elegant cu o clema sir gen https://www.emag.ro/clema-rand-wago-topjobrs-1-intrare-1-iesire-4-mm-galben-verde-2004-1207/pd/DCLP86BBM/ (exista si mai ieftine). Ce facusera aia de dinainte era la fel de urat, dar nu neaparat mai rau. Sigurantele, printre altele, (chiar asa: Himel? ce drac sunt alea? Un ABB, Hager sau Schneider e 12-20 lei,… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

diferentialul e pus degeaba daca nu ai nului tratat (si sigur e nu in tabloul asta, poate o fi in amonte), In ce sens e degeaba, cata vreme reactioneaza la scurt si la scurgerea de curent catre impamantare, adica functia de dierential? Zic reactioneaza prin proba, nu altfel. In ce sens nu e tratat nulul? chiar asa: Himel? ce drac sunt alea? Habar n-am , electricienii le-au adus, eu nu cumpar sigurante made in china. Si ultima chestie: unii spun ca dupa normativul romanesc 1P + N nu e valid, desi toate RCCB-urile sunt 1P+N, Da, nu e valid –… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

* Daca prin netratarea nulului vrei sa spui ca nulul de retea nu-i legat la impamantarea casei (sistem TN-C) – da, asta e o oarecare problema, o stiu si momentan ramane asa, insa asta nu face diferentialul sa fie pus degeaba, ci il invalideaza doar intr-o situatie foarte exceptionala in care in reteaua furnizorului se intrerupe DOAR nulul, iar eu am un echipament care da la masa in momentul ala si desi nu functioneaza ma curentez la el.

Adi
Adi
2 years ago

Diferentialul trebuie sa reactioneze la scurgeri de curent mici (30mA in cazul tau); fara tratarea nulului exista riscul sa decupleze din cauza unor echipamente care pierd curent la nul (30mA nu e asa mult la un consumator de cativa kW) sau sa nu decupleze decat la curenti mai mari. Ideea e ca diferentialul e esential daca vrei siguranta, dar siguranta aia o obtii cand toate conditiile sunt indeplinite, altfel e “am si probabil merge”, nu “am si sigur merge”. Nu as baga mana in foc pentru vreo chinezarie ca are detectie pe ambele fire, nici nu prea e nevoie, tot… Read more »

Catalinx
Catalinx
2 years ago

fara tratarea nulului exista riscul sa decupleze din cauza unor echipamente care pierd curent la nul (30mA nu e asa mult la un consumator de cativa kW) La care nul, la nulul de protectie? Fix aia am testat cu o rezistenta de 5kOhmi ( bec incandescent de 10W ) , n-aveam una mai apropiata de 8kO, si declanseaza. Daca ai un scenariu clar, hai cu schema electrica de nul netratat si consecinte si o discutam . Nu as baga mana in foc pentru vreo chinezarie ca are detectie pe ambele fire, nici nu prea e nevoie, tot 1P+N iese. Nici… Read more »

Alex
Alex
2 years ago

” viitorul casei -> probabil buldozer in cativa ani. ”
Why ?