Destatuarea lui Schrödinger: Pedofilia de ieri cu ochelarii de azi

În decembrie anul trecut a apărut în Irish Times un articol wokist despre cum Schrödinger a fost pedofil și ia să nu mai primească atâta recunoaștere publică, că era un ticălos. De aici se dezlănțuie jihadul woke. Osă vedeți.

Și era un ticălos, în sensul de afemeiat, egoist și cam copilăros. Dar a fost, dom’ne, un pedofil?

Și da și nu, la fel ca pisica. Diferența nu ține de superpoziția acțiunilor lui Schrödinger în raport cu multiple realități, ci cu schimbarea cadrului de referință și a ochelarilor prin care privim lumea astăzi. Chiar și în lumea lui Schrödinger era departe de un caracter perfect, dar e dificil de spus că ar fi fost pedofil. Lumea întreagă se încerca să fie mai puțin pedofilă, să se raporteze la noile reguli sociale, care ofereau femeilor și copiilor, în general, ceva mai multă apreciere.

Însă azi, articolele de ziar nu trag în țeapă societatea civilă, sau normele sociale ale acelor vremuri, ci destatuează oameni care erau vag acceptabili în acele vremuri. Problema e că destatuarea se produce generic. Articolul din times și încă unul din futurism, vorbesc despre faptul că meritele pot fi recunoscute, o dată cu recunoașterea caracterului ”mizerabil” ( absolute scumbag) al omului de știință și că onorurile ar trebui retrase.

Realitatea e că dacă distrugi toate valorile lumii sub umbra faptului că-s vinovați de a fi trăit în vremuri austere cu privire la normele de etică și corsetul social, rămâi cu o societate cu ale cărei singure valori sunt cele legate de corectitudinea politicii și reprezentanții sunt niște icoane ale mediocrității cu singurele merite că n-au făcut rău nimănui.

Un pic de context, cu privire la pedofilie.

Medical pedofilia descrie o deviație comportamentală de atracție sexuală către copii, adică pui de oameni care nu au trecut încă prin pubertate, nu au ajuns în faza în care să manifeste ei însuși trăsături sexuale.

Legea descrie pedofilia ca fiind abuzul sau agresiunea sexuală impotriva copiilor – sub 14 ani.

Când te legi de vârsta calendaristică și de lege, descrierea pedofiliei e arbitrară pentru că în România ( și Europa de Est) căsătoriile erau acceptabile legal cu fete de vârsta de 12 ani în vremea când trăia nenea ăsta. Bunica mea, leat 1933 a fost căsătorită la 12 ani ( mă rog, 13 ani neîmpliniți) cu bunicul meu. La 14 ani avea primul copil. Pentru posteritate, acest lucru A FOST un abuz, ea ne-fiind de acord cu ideea căsătoriei, dar părinții ei au decis – că așa era atunci în România. În Austria treaba era mai emancipată la 1945, dar nenea s-a născut pe la 1887 , în primul război mondial era deja în vână, a făcut armata în 1911. La vremea aia normele sociale făceau acceptabile relații sexuale cu ceea ce azi numim femei/ fete sub vârsta legală minimă.

Vă supun atenției ( aiurea, pun asta strict pentru mine, cui îi mai pasă azi de un fizician născut în secolul al XIX-lea) un articol furat din New York times ( nu-i bai, am plătit accesul, dar nu dreptul de redifuzare, dacă mă caută cineva am să-l fac privat) , scris pe vremea când lumea nu era atât de sensibiloasă și degrabă dărâmătoare de statui, în virtutea construirii unei lumi cu o moralitate desăvârșită. Pe vremea aia era altfel.

Lumea de acum 100 de ani nu ne place, dar lumea de azi a fost construită de oamenii ăia, pe care acum nu-i mai vrem. Problema nu e de facto ca se scot niște oameni din istorie, ci cum vedem valorile societății și pe cine vrem în istorie, anume oameni ca Schrödinger, sau Einstein ( care avea deasemenea un caracter cam mizerabil, ca om) sau niște ființe normate social.

Știți, pe Turing l-au scos la lumina acum o vreme, când a devenit la modă să fi gay.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Stropic
Stropic
2 years ago

Pai una nu are treaba cu alta. Cred ca mai simplu, a fost un fizician bun si un om cu valori morale mai putin bune. Dilema vad ca e daca sa numesti biblioteci si burse dupa el. Sincer, mi se pare prea complicat si un fel de whatever. Nici lui nu-i pasa, ca e mort mna, nici elevilor, pe care ii doare fix in cot. Adica cred ca se poate studia si la biblioteca nr 3 la fel de bine. Dar da, e tendinta asta de a diviniza asa pe cutare sau cutare doar pt ca a formulat nu stiu… Read more »

Florin
Florin
2 years ago

Aparent oamenii incep sa fie extremi cu tot PC-ul asta si cu miscarea asta woke. Pare in natura umana su nu stim unde si cand sa ne oprim. Oricum va fi interesant de vazut ce urmeaza dupa.

Tudor
Tudor
2 years ago

Omul era handicapat în orice epoca. ISO duce unul copilul la meditații la el și el o seduce – trădarea încrederii. Pt asta își lua bătaie și la 1400. A scăpat de șuturi în gura pt ca era profesor universitar și asta e. La fel și Stalin a lăsat gravida fiica gazdei sale din Siberia și nu i-a luat nimeni apărarea pt asta. Per total e ok sa îl scoată din statui, etc. Morții nu se vb de rău dar nici nu ridicam monumente pedofililor. Ii păstrăm premiul și teoriile dar fără monumente. Aplicam regula lui Isus: fa celorlați ce… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

Sunt mai multe la un loc, dar eu sunt de parere ca: – 10-12 ani e cam nasol, gen daca s-ar fi dat cineva la fiica-mea cand avea varsta aia erau sanse bune sa o incurce rau – 15-17 e aproape ok daca e consimtit, chiar daca el are 20 in plus. Pe mine nu ma inspira tipele asa tinere, cel putin nu de cand am trecut de 25 de ani, dar nu comentez gustul omului – dar pana la urma daca ar fi sa aleg intre un Schrodinger, Newton, Pascal, Einstein un pic pedofil (adica 15-17 ani in zilele… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

PS. Si unuia care a adus servicii impresionante omenirii ii ridic statuie chiar daca era betiv, curvar, mild-pedo sau alte chestii care sunt compensate cu varf si indesat. Sunt o gramada care sunt mult mai rai si nu produc nimic, nu e o scuza (2 wrongs don’t make it right), dar e o explicatie pentru statuie.

Tudor
Tudor
2 years ago

Care e contribuția aia a lui Schrodinger la progres care sa compenseze pedofilia? Darwin, Newton, Laplace ce vicii aveau?

Nu exista nici o legătură între inteligenta/ gândire libera și comportamente deviante.
Presupunând ca pedofilia e ok pt știința sa vedem limita voastra: viol, crima, genocid ? Unde spunem pas, nu mai dam premiul Nobel din motive de biografie?

Tudor
Tudor
2 years ago

PS: îl ai pe Alexandru Macedon care se făcea pulbere în fiecare noapte, omora zeci de oameni în fiecare săptămână, a avut o relație homosexuala, a fentat dinastia sa și a lăsat doi urmași bebeluși când a murit, si-a omorât prieteni, si-a înjosit oamenii de încredere, a sclavagit jumătate de lume and on and on and on. Omul asta e și acum adulat în Afganistan, Grecia, Rusia, oriunde. A ajuns cumva și sfânt ortodox. Tipul a fost un geniu din orice punct de vedere dar s-a băgat în comportamentele deviante doar ca să vadă cât de strong e. Nu a… Read more »

Adi
Adi
2 years ago

@Tudor, cred ca vorbesti despre alt film, nu ma bag in discutie ca nu are sens.

Stropic
Stropic
2 years ago

Cam greu de bagat sub pres sa nu auda nimeni numele lui daca il predai in scoala. :))) Si daca se intreaba careva cine e asta cu biblioteca, probabil ca se intreaba pana la un search pe google – “aa, un fizician, paradoxul lui schrodinger, ok”, nu sta sa ii dezgroape toata viata. Deci din partea mea sa fie numite cu spor bibliotecile, foarte bine. Daaar, foarte bine si ca poti spune de un fizician/scriitor whatever ceva, fara ca restul sa sara ca mvaaai, parintele fizicii, geniul, cum indraznesti, vorbim cand ai si tu un premiu nobel. Nu, nu erau… Read more »

Manowar
2 years ago

Care e contribuția aia a lui Schrodinger la progres care sa compenseze pedofilia? Pula mea, scrie aici: Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger…was a Nobel Prize-winning Austrian-Irish physicist who developed a number of fundamental results in quantum theory: the Schrödinger equation provides a way to calculate the wave function of a system and how it changes dynamically in time. In addition, he wrote many works on various aspects of physics: statistical mechanics and thermodynamics, physics of dielectrics, colour theory, electrodynamics, general relativity, and cosmology, and he made several attempts to construct a unified field theory. In his book What Is Life?… Read more »

Tudor
Tudor
2 years ago

Eu sunt de acord cu dărâmarea statuilor lui Ștefan, chiar nu glumesc. Radem, glumim dar fără prădători sexuali. Avem exemplul medicinei unde tb sa incalci niște tabu-uri, de acord. Pe de alta parte existau mereu criminali executați, asa ca nu era lipsa de material. În restul științelor nu vad de ce ai tolera oameni care ai vrea sa nu-ti fie vecini. Rămân la idea cu regula lui Isus și vorba americanilor ” put your money where your mouth is”. Dacă Schroedinger e ok atunci ia-l profesor pt copii tai și lasa-i singuri în camera. Știința și progresul nu s-au realizat… Read more »

Manowar
2 years ago

Eu sunt de acord cu dărâmarea statuilor lui Ștefan, chiar nu glumesc. Radem, glumim dar fără prădători sexuali. Si restu’ Moldovei e de acord sau mai degraba ti-ar da tie foc un pic? Avem exemplul medicinei unde tb sa incalci niște tabu-uri, de acord. Pe de alta parte existau mereu criminali executați, asa ca nu era lipsa de material. Cum? Executati? Pai, pedeapsa cu moartea nu mai exista acum, cum adica executati, deci ucisi? Si dupa ce au fost ucisi, a fost si profanat cadavrul? Opa, pai, ce facem aici, am uitat c-avem standarde duble? Rămân la idea cu regula… Read more »

Tudor
Tudor
2 years ago

“Si restu’ Moldovei e de acord sau mai degraba ti-ar da tie foc un pic?” In mod absolut. “Da’ electricitatea aia e buna? Vine de la Cernavoda? E gen nucleara? Ca bombele alea testate pe oameni?” Testarea armelor nucleare pe oameni a fost o tampenie. Au fost 2 atacuri cu arme nucleare, cam pana in 20 de detonari experiementale cu oameni in jur pt studierea efectelor (horror) si cateva sute de detonari experimentale fara victime directe sau colaterale. Tehnologia de producere a electricitatii s-a dezvoltat fara nevoia de a iradia oameni si animale. Cu energia electrica, nucleara chiar nu a… Read more »

Tudor
Tudor
2 years ago

Ps: in mod aboslut mi-ar da foc desi as banui ca mai inati mi-ar rupe toate oasele

Manowar
2 years ago

Au fost 2 atacuri cu arme nucleare, cam pana in 20 de detonari experiementale cu oameni in jur pt studierea efectelor (horror)

Si ce, ala a futut 2000 de copile?

ala
ala
2 years ago

Wokismul e un red herring semi institutionalizat, folosit pentru a disipa furia si frustrarea generatiilor noi din vest. Generatii care, sub amagirea mitului prosperitatii, sunt impinse de la 18-19 ani in datorii, din care pot iesi poate pe la 30, si un joc competitiv foarte intens, din care ies ok doar 15-20 la suta. Restul cam o iau cu 2 main si e necesar sa li se canalizeze furia spre zone alternative pentru a nu cream tulburari sociale majore.