Ultrascurt: cum rămân eu fără job din cauza australienilor și a lui Djokovic

Rio Tinto ( nu Rio Tito, cum imi scria cineva, Tito e altceva, sunt rudă, dar nu) este o companie minieră foarte mare, printre cei mai mari clienți ai celor pentru care lucrez eu. Sârbii s-au ofticat pentru că l-au trimis pe Novac acasă și au cerut guvernului să retragă proiectul de exploatare de litiu din Serbia.

Și pentru că e campanie electorală în Serbia , prim ministrul a decis că răstoarnă masa.

Ii doare pe ei în pulă că îmi scade mie rata sau ceva. Au și dreptate eu fiind vaccinat chiar și în exces. M-au prins și mă pedepsesc ./s

In principiu, reacția e una interesantă și foarte mișto , de la o țară pe care altfel lumea o socotește ca pe nimeni în drum . E tare cool să Djokovic și să poți să ai coaiele atât de mari, încât determini un răspuns la nivel de țară de tipul “ia luați-vă voi jucăriile și dați-i drumul acasă la voi, că vă tăiem și noi viza.

Sunt curios daca australienii se întorc cu ceva de genul “Ho, bă , Novax, că am glumit.” sau vor ridica din umeri și dau înainte cu interdicțiile lor.

Că, deh, vrem legi stricte și fără corupție , vrem o lume mai bună, dar nici litiul ăla nu e de ici de colo.

3 Replies to “Ultrascurt: cum rămân eu fără job din cauza australienilor și a lui Djokovic”

 1. Era o vorbă pe vremea bunicilor: “Și sărac, și cu coada pe sus”. Asa și sârbii. Treaba lor.

 2. Din cate stiu nu exista nici o legatura cu Djokovic. Rio Tinto vroi perimetru de exploatare si s-a ajuns la modificarea legii de expropiere. Gen te scoate din casa, iti numara caramizile si tiglele din ea, aplica coefiecient de preciere si iti dau doar banii pe ele. Ai o casa evaluata la 80k euro pe acolo primesti 20k, simplu si cinstit. S-au mai ofticat sarbaii si ca Rio Tinto o sa lase niste poluare pe acolo asa ca au facut proteste masive inainte de Australian Open.
  Un fel de Rosia Montan mai cu pula murdara.

  https://www.euronews.com/2021/12/08/serbia-moves-to-defuse-protests-over-rio-tinto-lithium-mine

 3. Exista ceva legaturi cu Djokovici.
  Sigur ca protestele sunt mai vechi. Dar s-a legat un pic de ele.
  Omul s-a declarat impotriva a ceea ce se intampla de dinainte sa plece la turneu in Australia.
  https://firstsportz.com/tennis-novak-djokovic-backs-the-growing-protests-in-serbia-over-the-rio-tinto-mining/
  Nu stiu si nu cred ca aia din Australia i-au respins intrarea din cauza asta, ca aveau destule motive printre care unele obiective , legate de faptul ca a mintit, etc – s-o faca. In cel mai rau caz diferenta a fost ca poate n-au avut niciun motiv sa inchida ochii la ce incerca el sa faca, dar nu prea e folosibil ca argument.

  Mai departe nu e o legatura clara, dar protestele s-au reintensificat in ultimele zile. Probabil si pentru ca guvernul sarb era de asteptat sa ia o decizie.

  Ce stiu e ca sarbii sunt destul de antivaxxeri asa prin Europa, doar un pic mai vaccinati decat romanii, nu numai pentru ca-s prost informati, ci si din cauza restrictiilor pe care le-a pus statul lor in primele valuri de pandemie ( a interzis pur si simplu intrarea in tara sub orice forma inclusiv a propriilor cetateni in unele perioade). Si pe retelele sociale am vazut un pic de “dinte impotriva” Australiei dupa ce l-au expulzat pe idiot.

  “Și sărac, și cu coada pe sus”. Asa și sârbii. Treaba lor.

  Exact, iar de principiu au dreptate. Nu-i musai sa se mineze litiul de la ei in conditiile Rio Tinto. Eu lucrez pentru unii din industrie am o vaga idee ( si din consultarea unor documente) despre cum se fac exploatarile, cum se indeplinesc, sau se ocoleste indeplinirea conditiilor de mediu si e OK, probabil ca sarbii pot trai fara litiul ala scos din pamant ( in conditiile standard de operare ale alora de la Rio Tinto – sunt responsabili de un numar de dezastre si incalcari ale normelor de mediu).
  Cand scriam mai sus ca, vai, imi pierd jobul era la misto si oricum ma doare in pula. Gasesc eu ceva, la o adica. Era doar o idee despre cum lucrurile se influenteaza unul pe altul in feluri nebanuite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.