Tocmai de aia trebuie crescute salariile minime, domnilor patroni

N-o să fac pe ipocritul, am un sereleu, clasificat drept microintreprindere și doi angajați pe care îi plătesc cu salariu minim pe economie, ca un exploatator , capitalist sălbatic ce sunt. Iar creșterea salariului minim înseamnă, inevitabil, costuri mai mari pentru mine, deci cam ceva in joc ca oricare altul în situația asta și aș putea spune huo.

Dar nu-i așa. Cred că e imperios necesar ca statul să crească salariul minim – pentru binele tuturor, inclusiv al afacerilor.

Patroneții au îndoieli, coaie.

Argumentul lor e că creșterea e suportabilă, dar pe urmă salariile se vor grupa în jurul salariului minim și “iar da societatea vina pe ei că nu plătesc “.

Păi, ăsta e adevărul, groupingul e la fel și acum și tocmai de aceea e nevoie să vină statul și să bage un levier sub salariile ălea.

Un alt argument e că dacă crește salariul tuturor nu ajută la nimic că resursele sunt finite și se ajustează prețurile.

Iar asta nu e adevărat din trei motive principale. Unul, că nu cresc salariile tuturor. Există o presiune, normal și un efect armonic, care până la urmă va ridica și alte salarii, dar nu musai în aceeași măsură.

Al doilea motiv e că resursele sunt finite dar nu foarte limitate , iar în multe situații economia e globală, românii nu concurează musai între ei, ci cu piața regională și globală iar balanța comercială e foarte negativă.

Nu se scumpesc laptopurile sau mașinile dacă cresc salariile minime. Și nici apartamentele – ălea mare lucru dacă nu se ieftinesc.

Al treilea motiv e că salariile sunt DEJA MULT în urma inflației, iar ajustarea asta de abia mai ajustează un pic puterea de cumpărare, cum nu sunt semne să se facă de bună voie de către companii e ok să se facă impus de către stat, care ar trebui să acționeze, in fond, ca cel mai mare sindicat, într-o guvernare democratică.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 year ago

Germania a crescut salariul minim la 12 euro/h pe cand la noi e undeva la 3.1.

Sa bage viteza sa umfle cat mai mult salariul minim. Normal ca cine face munti de bani pe seama prostilor nu le prea place.

Lol si ii loveste si pe iubitorii de nepalezi, congolezi, ciongalezi veniti pe ieftinache cica. N-or sa mai fie nici aia asa de ieftini. Maine poimaine or sa vrea si aia cremvusti cu mustar.

Fery
Fery
1 year ago

“N-or sa mai fie nici aia asa de ieftini.” – da, pentru ca asa descurajezi migratia economica, facandu-le salariile si mai mari, sa cumpere nu numai tot satul din nepal intr-o luna, ci macar un judet acuma. plus o vaca de lapte. “Argumentul lor e că creșterea e suportabilă” – pai daca e suportabila, sa mareasca in mortii lor salariile din proprie initiativa, sa nu fie fortati de legislatie s-o faca. as mai adauga la articolul tau si faptul bine stiut ca romania are cea mai mare rata de taxare a salariului minim din europa, by far. ia sa mai… Read more »

Fery
Fery
1 year ago

nicule, mai da-le o suta?

Adi
Adi
1 year ago

Mai devreme vorbeam cu seful meu. Mi-a dat vestea ca niste joburi pe care le planificasem in Bucuresti tocmai au fost mutate in alta tara, pentru ca Romania a inceput sa devina prea scumpa. Cand ai de ales intre 150 de tari, te cam doare la basca de Romania si te uiti unde obtii cea mai buna valoare pentru banii tai. Azi a fost Costa Rica, desi nu imi place deloc ideea. Masurile astea cretine au si impact real. Asta vara fiu-meu si toti prietenii lui care au lucrat peste vara cu jumatate de norma pentru niste bani de benzina… Read more »

Dan
Dan
1 year ago

teoretic, viata e simpla la nivel de trib: nu ai nevoie de ce sa intervina statul intre angajator si angajat, sa impuna el cote de plata; in afara de siguranta muncii si de exploatare (care oricum intra in SM) nu are ce sa caute. Din moment ce intra lucrurile se duc de-anpulea, inclusiv la nivel de ideologie (merge inspre comunism) si de raportare intre oameni (categoriile de oameni incep sa se urasca intre ele). Tranzactiile pe o piata libera se balanseaza natural: platesti omul cu atat cu cat isi permite sa cumpere de la tine tocmai produsul pe care el… Read more »