Treaba cu picatul băncilor

Care cică nu ar trebui să ne afecteze pe noi in restul lumii #economiaduduie, se știe.

In mod normal poate nu.

Dar SVB și Signature Bank nu au crăpat de bune. Ci că erau coapte.  De asta i-a omorât bank run-ul. Este o lipsă de încredere și stabilitate generală în business .

ESTE deja criză, e călare pe noi. Nu e că din cauza falimentelor ăstora vine criza, nu.

Criza e deja în spinarea noastră iar băncile astea au crăpat datorită faptului că cu adangirea crizei , suma politicilor lor proaste nu a mai fost sustenabilă iar atunci când a trebui tras linie , a ieșit nasol, așa de nasol , că nu a mai avut nimeni încredere, sau poate răbdare, de o corecție. 

Clienții care au fugit cu banii, nu au făcut-o de drag, sau de troli. Nu. Ci pentru că le cam intră și lor izmenele in cur. Iar celora ce au rămas cu japca ( se laudă statul american că o să îi scoată din căcat ) le-au intrat toți morcovii in cur si miroase și a alte falimente.

Nu e despre faptul că Meta mai dă 10,000 de oameni afară, e despre faptul că deja economia nu mai funcționează iar ce vedem nu sunt cauzele crizei, ci deja efectele.

Nu e vorba că ce o să mai pice din cauză că pică SVB, ci ce o să mai pice din aceleași cauze. Operații nesustenabile , neprofitabile și vine vremea când trebuie tras linie. In Statele Unite lumea spera că creșterea un pic a dobânzilor o să rezolve inflația și o să se revină la bani mai ieftini. Uite că nu. Și dacă nu, atunci nicio pierdere nu mai este tranzitorie . E pierdere. Și unele nu sunt suportabile, iar la declararea declanșează insolvențe și colaps.

Că prea multe instituții au rulat pe credit până la limită. Ca și data trecută.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0040
0040
1 year ago

Intai institutiile si apoi tarile? Ma mir cum Japonia cu 260% din GDP anual de 4.5 -4.9 (variaza din surse) trilioane de $ datorie externa, reuseste sa o duca fara sa se bage-n faliment, pe cand Grecia data trecuta intrase pe la ~180% GDP in default. Pana si Sri Lanka are ~130% GDP. De fapt ce zic eu de Japonia… https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt UK are 8.73 t$ la 3.1t$ GDP. US e inca bine fata de UK cu 31t$ datorie la 23t$ GDP. Franta 7t$ datorie la 2.9t$ GDP. Germania ceva mai bine cu 6.46t$ datorie la GDP de 4.26t$. Ro in… Read more »

Catalinx
Catalinx
1 year ago

Ma mir cum Japonia cu 260% din GDP anual de 4.5 -4.9 (variaza din surse) trilioane de $ datorie externa, reuseste sa o duca fara sa se bage-n faliment, pe cand Grecia data trecuta intrase pe la ~180% GDP in default. Sunt argumente care tin de incredere si de cat produci. Sa judeci asa grosier datorie publica pe GDP e ca si cum ai judeca imprumutul cuiva la casa strict raportat la venitul brut. E ca si cum ai spune, cum isi permite un britanic un imprumut la casa de 100,000 de lire la un salariu brut anual de 50,000… Read more »

speedy.gonzales
speedy.gonzales
1 year ago

la fel spunea Basescu in 2008: ca e o problema doar in SUA, ca economia noastra nu e afectata. si cand a venit ianuarie 2009 au dat drumul la cursul euro in sus si a inceput jihad-ul