Aplicea ma-sii!

Fiind pe ultima suta de prize întrerupătoare și corpuri de iluminat,  am ajuns la montajul aplicelor pe tavane.Gen, lustra :).

Le-am cumpărat mai demult de la dedeman.  Astea 2, pe care le-am montat săptămână asta se numesc starter Virginia.  Vin în niște cutii roșii.  Nu țineam minte sa ma fi zgârcit și la astea,  dar nevasta zice ca da. După ce le-am desfăcut din cutie înclin sa o cred. Deci nu va luați dacă nu vreți sa vi le construiți parțial singuri,  sau dacă îl plătiți pe electrician la ora. Dacă sunteți hobbyisti ok,  treaba voastră.

image

Asa arata chestiuta. Nu are niciun fir legat niciunde și deși are doua becuri nu are posibilitatea nativa de a lega becurile la întrerupătoare separate.
Nu ca asta ar fi vreo mare chestie.

Ii trebuia o clema cu trei contacte pentru firul comun de nul ( comunalu’, ca sa îl parafrazez pe un meseriaș ce-mi monta mie de astea acum trei ani, în scurtcircuit ,  gen, ca el era zugrav,  nu electrician, dar plm.)

E, asta are 3 perechi de cleme pe sir. Doua pentru cate un fir de faza, ce vine de la întrerupător, și una cu șurub infiletat în carcasa , pentru împământare. Cost reduction, plm.

Asa ca a trebuit sa fac eu montajul din imagine.

image

Da, știu – sacrilegiu,  nu aveam fir negru pentru nul și am pus galben/verde de legătură la pământ, dar am găsit sacrilegii și mai mari în montaj. Asta e oarecum corector.

Vedeți voi clema aia cu trei contacte din poza?  5 bucăți costa 11 lei la dedeman aia. Și nu au altele mai bune. E clar ce vreau sa zic?

Gen, ca merge 1 din 2 și ca le-am luat morții la pula pentru ca ma fac sa-mi pierd timpul cu produsele lor de cacat?
Și da, știu cum se folosește. Bagi firele, eventual le mai tesesti puțin cu patentul ca sa intre,  iar apoi ridici puternic ( dar nu prea, ca se rup) de pârghiile alea portocalii, care apasă contactele pe fire
Contactele sunt niște lame metalice care ar trebui sa sape  șanțuri în fire. Ar.

După care m-am sictirit sa vad atâtea fire pe partea cu becurile și m-am gândit la încălzire, la topit izolație, motiv pentru care am refăcut montajul cu firele prin spate.

image

image

Apoi cu bormasina am  implantat 3 dibluri de 6/4 în tavan ( dibluri care nu îți vin în pachet, pentru ca ieftin.)

Apropo de asta, pe vremuri se spunea ca nu ești bărbat pana nu faci armata. Eu zic ca pana nu dai niște gauri cu bormasina. Na, e lumea mai soft acum.

Nu am poza cu aplica montata, dar arata bine :).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments