Operatiunea Monstrul: Ze Instalatia de incalzire IV.

Le grand finale, not yet , momentan  operatiunea de Go Live tehnic,  cu setari ajustari , etc.

 

Schema principiala finala:

Schema-Centrala-termica-41

Poze  de la fata locului:
image

imageIn poza de mai jos e controllerul de care spuneam  cu ceva timp in urma.

 

image

image

image

image

Echipa de  instalatori , aici. Gen daca va intereseaza. Eu am sunat la mai multe firme, nici nu am apucat sa discutam de bani  cat m-am lovit de faptul ca , normal , nimeni nu vrea sa monteze o centrala dupa ideea lu’ ingineru’ lu’ peste.  In principiu, aia cu care am discutat aveau schemele lor , alea simple de pe caietul de instructiuni al diferitelor cazane. Motiv pentru care le-am aratat degetul mijlociu.

 

 

 

Video cu explicatia functionarii  mai jos. Dictia mea nu e fantastica , am comis cateva errori in inregistrare pe care  nu le voi indrepta din lene, ca nu stau sa inregistrez din nou de la cap si mi-e  groaznic de lehamite sa stau sa editez la ora asta , sau la alta ora . A se citi mai am si alta treaba.

Oricum , cel mai important , la un moment dat in timp ce prezint distribuitorul spun ca daca deschizi circuitul retur prea mult si vine mai multa apa rece in vana de amestec , apa  va curge prea incet (8:45) . Nu!  Va curge prea rece! Asta voiam sa spun . Prea incet curge daca il inchizi prea tare, va intra prea putina apa in  vana de amestec , temperatura de amestec se va  respecta , dar debitul de distributie va fi unul mic. Prin urmare , grupul asta de amestec pe care am platit o galagie de bani la Romstal ( 970 lei fara pompa ) , e un jeg de tot cacatul , made in Macaronezia .  Da , el functioneaza, insa o face mizerabil .Cu o vana de amestec cinstita , care controleaza ambele capete proportional , termostatata , cam ca astea , + doua termometre, plus cateva coturi si teuri as face o chestie semnificativ mai buna si clar mai ieftina. Sunt pe piata si alte grupuri de amestec gata facute , cum ar fi unele de la Ivar , habar nu am daca fac o treaba mai buna , dar asta va spun asa ca sa stiti , e un gunoi. La fel ca si aia de la Romstal care l-au laudat ca face si drege si mi-au explicat ei cum amesteca grupul asta cacatul fix la temperatura care trebuie si bate cuie , taie lemne… Muie si lu’ Romstal.

Si da am vazut mizeria asta si la alte magazine , cred ca si la dedemani , dar sub alt nume. Astia de la Romstal ii spun Vision , gen rebrand pe ceva Luxor , sau parca asa se numeste productaorul.

Daca mai traiesc la anu’ , cred ca prostia asta zboara din schema , poate gasesc sa o vand SH , cumparati careva ? Juma’ de pret , gen .

In fine ,  treaba merge . Momentan functioneaza. E posibil sa fie ceva subdimensionari , my bad , la un circuit ,  dar se va rezolva din izolatia casei , cred.  Daca nu , mai vedem

 

Cred ca se termina cu Va urma / To be Continued.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
24 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tanase Gabriel
Tanase Gabriel
7 years ago

Buna ziua! mi am luat in puffer si vreau sa-l Montez zilele astea. Am tot cautat scheme pt montaj si am ajuns la a dvs. Nu ma ocup de instalatii, dar imi place domeniul. Pana la schema prezentata de dvs, am inteles ca turul din centrala intra direct in puffer, incalzind partea de sus, iar cand aceasta parte de sus a ajuns la o anumita temperatura, pleaca maideparte pe iesire tur din puffer continuandu-se spre radiatoare.La returul instalatiei totul este la fel ca la a dvs. La schema prezentata de dvs, din tur se pleaca cu un circuit spre puffer… Read more »

catalinx
catalinx
7 years ago

Buna ziua. 1. Sa va raspund la intrebari, desi schema la care va uitati (4.1) nu o mai folosesc acum. Tendinta nu este de a baga apa calda tot in puffer mai intai??? Nu. Si am testat asta. VA3/40 este vana de amestec plasata DUPA turu pufferului, care trage apa atat din puffer cat si din instalatia casei. Cand pompa de circulatie in radiatoare/ pardoseala in cazul meu pleaca, trage apa din vana. Vana , in functie de temperatura apei din cele doua alimentari , trage apa din puffer sau din turul cazanului.Initial turul e cald , in puffer e… Read more »

TIFUI IUSTIN
TIFUI IUSTIN
7 years ago

Ce controler ati folosit si cam cat ar costa?

Catalinx
Admin
Reply to  TIFUI IUSTIN
7 years ago

Am folosit TECH EU-21N D5. Eu a platit 350 de lei pentru el. In articolul din link am explicat si cam ce face.

TIFUI IUSTIN
TIFUI IUSTIN
Reply to  Catalinx
7 years ago

Multumesc

Ovidiu
Ovidiu
7 years ago

Buna ziua.povestea mea e mai lunga.detin o casa de 110 m2 utili cu inaltimea de 2,55 metrii.pe toata suprafata am incalzire in pardoseala format dintr_un kit Purmo cu 12 circuite cu pompa Willo si vana amestec 1 toll.In camera tehnica am un Viadrus de 35 kW ,boiler 200 litrii cu 2 serpentine si puffer 1000 litrii.problema este ca am facut foc 48 ore continuu si nu am reusit sa urc peste 17 grade.de marii instalatori din zona m-am saturat……nu am gasit competenti!instalatia este in felul urmator: centrala -boiler(FAC foc si vara pentru apa calda menajera),pompa PE retur-puffer(la iesirea de sus… Read more »

Catalinx
Admin
7 years ago

Salut. Daca ai debit de 2.5l /min pe fiecare circuit si ai 12 circuite in 110 mp ar trebui sa poti incalzi casa la mai mult de 17 grade C. Nu mai conteaza de vana si pompa. In mod normal la 12 circuite iti trebuie o vana de amestec mai mare de un toll daca vrei debit de 3-4 litri/ circuit – in regim de “forja”, adica. Eu as fi optat pentru 2 distribuitoare cu 6 circuite , 2 vane etc, dar sa trecem peste asta, discutam pe ce ai. Pentru ca probabil ca poti sa incalzesti casa cu debitul… Read more »

ovidiu
ovidiu
Reply to  Catalinx
7 years ago

Salutari.ink nu locuiesc in casa …sper ca intr-o luna!nu a0265-261351l iarna asta decat pentru a preveni inghetul inatalatiei si de 2 ori cate 48 ore.prima data in interior 2 grade exterior -15 am incalzit casa la 16,5 grade.a doua oara afara 2 grade in interior 5 grade am ajuns la 17.in ambele cazuri 48 ore facut foc. Pe kitul de distributie am termometru si cunosc ca apa are pe tur 45 grade.am reglat eu robinetul termostatabil de pe vana de amestec pe treapta 5 adica 45 grade….ea duce pana pe treapta 7 adica 55 grade.problema este ca imi arata 45… Read more »

ovidiu
ovidiu
Reply to  ovidiu
7 years ago

Cum pot atasa pozele?nu ma descurc:((

Catalinx
Admin
Reply to  ovidiu
7 years ago

Nu se poate uploada poza în comentariu. Dar o puteți uploada pe un site de uploaduri poze de exemplu: http://imgur.com, luați linkul de acolo ( e simplu) si il scrieți aici în comentariu.

ovidiu
ovidiu
7 years ago

Montaj puffer

ovidiu
ovidiu
7 years ago

https://imageshack.com/i/pmWH7S4
Am uitat sa mai precizez ca la conductele din pardoseala am pas de 10 iar la zonele vitrate 5

Catalinx
Admin
7 years ago

1) Bypass-ul nu e problematic pentru randamentul / puterea centralei, ba chiar ajuta pompa sa aduca mai repede caldura din centrala in puffer. El are o importanta, zic eu majora, in ceea ce priveste regimul de functionare si maintenanta cazanului. Fara bypass, apa din retur intra direct in elementii cazanului, la temperatura joasa si produce doua inconveniente. A – condens pe peretii interiori ai cazanului ( depuneri vascoase care trebuie curatate si contribuie la coroziunea cazanului), B-soc termic pentru metalul din care-s facuti elementii cazanului, in cazul asta fonta. Ceea ce conduce la uzarea prematura a cazanului. Fiind fonta, nu… Read more »

ovidiu
ovidiu
Reply to  Catalinx
7 years ago

Sa va dau ceva detalii sespre casa.am inceput constructia in 2015 iar in toamna a fost tencuita.in anul 2016 am facut finjsajele interioare si exterioare.casa este izolata cu polistiren de 12 cm. si in pod am 20 cm. vata minerala la sul premium.principiul de functionare de acum este urmatorul :turul de la centrala spre puffer are un teu si apa calda se imparte in doua directii rwspectiv boiler si puffer.ambele retururi revin in centrala.atat pompa de pe puffer cat si cea din distribuitor sunt comandate de panoul de comanda dar sunt conditionate de 2 termostate de imersie pe care leam… Read more »

Catalinx
Admin
Reply to  ovidiu
7 years ago

Din ce spuneti casa e suficient izolata. Cred ca tevile de PPR 25, respectiv 28 sunt cam subtiri, pentru ca din cate stiu ( nu-s instalator) asta e diametrul exterior. Eu am doar cupru in casa, dar am un coleg care a folosit PPR si a avut aceeasi problema. Te pacaleste un pic aspectul si crezi ca e suficient dar ” carnea” la tevile alea e mai groasa si de aia. De fapt si faptul ca debitul maxim e de 2.5l/ min cred ca spune asta. Probabil ca debitmetrele va permit pana la 4-5 litri , circuitele, daca-s in parametri,… Read more »

Ovidiu
Ovidiu
7 years ago

Boilerul este alimentat direct de la turul centralei iar pompa de retur a centralei face circuitul atat prin boiler cat si prin puffer.pompa de PE puffer duce doar sore casa.am o schema facuta de mine dar are in format ciudat si nu o pot upload-a CA si fotografie.pot sa o trimit daca imi spuneti si cum:) Ce nu mai inteles este CE as putea sa reflez din acel robinet de debit de retur AL distribuitorului.azi am observat ca era deshis la jumatate…..Nu stiu daca are video diferenta sa IL deschid la maxim. Pompa din distribuitor este conditionata de apa calda… Read more »

catalinx
catalinx
Reply to  Ovidiu
7 years ago

V-am trimis un email la adresa cu care comentati unde imi puteti trimite schema. Nu vad de ce v-ar ajuta sa porniti incalzirea cand apa e la 75 de grade. Veti astepta mai mult pana cand apa va incepe sa circule prin podele, iar pe urma, daca centrala nu produce destula caldura oricum se va opri intermitent. La ce temperatura aveti setat cazanul ? Tija aceea cu lant care regleaza admisia de aer. Eu cand vreau sa fac caldura repede merg cu ea la 90 de grade. Consum mai multe lemne decat altfel, semnificativ, dar imi ating scopul. Din returul… Read more »

ovidiu
ovidiu
7 years ago

Astept un nou val de frig sa mai experimentez…..acum am 12 grade in casa nu stiu daca are rost sa incerc.am sa incerc sa vad ce debit am si fara pompa de pe puffer care daca nu ar fi necesara as folosi-o la bypass….un termostat de contact mai am!
Nu cunosc pe nimeni cu asa multe circuite dar pe cei care ii stiu cu incazire in pardosea sunt foarte multumiti.Sper ca in toamana sa nu fie necesar sa ma mut din nou la bloc din cauza frigului:))

Catalinx
Admin
Reply to  ovidiu
7 years ago

Mai pui niste bani de-o parte si in cel mai rau caz mai faci modificari. Odata ce stai acolo si cresti temperatura altfel discuti.

Florin
Florin
7 years ago

Salut , montajul distribuitorului pe grupul de pompare este montat GRESIT debitmetrele trebuiesc montate doar pe TUR adica jos, grupul de amestec este cu susul in jos daca observam in partea de jos se vede un aeresitor manual ca cele de la calorifere deci nu avem aerisire pe grupul de amestec.
P.S. Instructiunile de montaj sunt pt. a fi citite nu pt. a aprinde focul.

Florin
Florin
7 years ago

Debitmetrele au rol de a egaliza debitul pe circuite , la pornirea pompei pastilele rosii din fiola debitmetrului trebuie sa urce sau coboare in functie de debitul apei.
Reglajul se face prin scoaterea inelului rosu si rasucire debitmetrul atentie nu de fiola de plasticul negru.

catalinx
catalinx
7 years ago

Salut Florin. De unde stii ca debitmentrele erau montate pe retur? Doar pentru ca sunt in partea de sus ? Debitmetrele erau montate corect ( din perspectiva ta), pe tur, adica sus :). Returul era jos. Oricum, montajul nu mai cuprinde grupul ala de amestec, ci arata ca aici (min 1:54) : Stiu ce rol au debitmetrele si nu e cel pe care il descrii. Debitmetrul, dupa cum ii spune si numele, nu regleaza/ egalizeaza nimic. El doar masoara debitul pe fiecare circuit. Reglajul, sau egalizarea se face folosind robinetii montati pe returul fiecarui circuit. Reglajul de care vorbesti pentru… Read more »

Stefan D
Stefan D
2 years ago

Acelasi lucru il observ si eu
Nu te supara dar te miri degeaba ca nu functioneaza :)))
Nu functioneaza pentru ca e montat invers (nu in sensul ca ai fi montat turul si returul invers…asta poate fi corect…dar e montat gresit pe distribuitor…e inversat astfel ca e perfect normal sa nu functioneze). Turul e ala cu debitmetrele si returul cel de jos…iar tu ai monta grupul de amestec fix pe dos

Catalinx
Admin
2 years ago

Iti dai seama ca au trecut trei ani si ar fi fost culmea sa nu functioneze pana acum? 1 – Era montat corect. Debitmetrele sunt pe retur pentru ca in caz de supra incalzire ( se strica termostatul de la vana de amestec etc, sa nu se strice plasticele ) 2 – Am testat inainte, cu pompa fara nicio vana – debit maxim. 3 – Problema era clar de la vana de amestec intrucat am putut vedea si masura cantitatea maxima teoretica care putea curge printr-un circuit. Prea putin. Nu era pentru 8 circuite, cred. Putea duce 4-5 onorabil. 4.… Read more »