Noi nu suntem Europeni

Nu. Doar avem aere de europeni. Foarte des ma uit pe strada si doar culoarea pielii pare ca ne deosebeste de imigrantii sirieni si de unde or mai fi ei, stiti voi , aia pe care ii blamam toti ca sunt saraci, inapoiati si alte alea:

Stirea asta de pe ProTV:

Lasand la o parte dramatismul lacrimogen , prezinta niste aspecte reale. Si anume ca suntem vai pula noastra.

Am sa citez partial:

A fost victima inocenta a rautatii unor copii, care au ras de el pentru ca este sarac si flamand si l-au batut cu pietre, la scoala.

Fraza asta  are mai multa incarcatura si mai multe simboluri decat daca ar fi fost extrasa dintr-o nuvela.

S-o luam pe rand:

Intr-o societate care se minte ca e civilizata si ca respecta drepturile omului si care pedepseste crunt discriminarea si si rasismul , incearca sa razi de unul ca e poponar , tigan sau mai stiu eu cum –  un copil e batjocorit  pentru ca e sarac si flamand. In anul 2016.

Gen, wow, cine pula mea ii educa pe copiii aia “bogati” ( de fapt, mai putin saraci) si satui ( probabil mai putin flamanzi) ? Nici nu conteaza ce indignare ati avea, ca autoritati, ca nu se face nimic , ca pula mea. Muie! Asta este Evul fucking Mediu!

Nu ai loc sa  faci o gluma pe seama unui individ  diferit fata de tine , dar iti educi copiii sa batjocoreasca un om sarac si flamand. Nu ma luati cu “nu cred ca le-au spus parintii sa…”.  Mai intai sa-mi explicati cum s-a inoculat perceptia ca aia mai saraci si muritori de foame sunt sub-oameni, ca trebuie exclusi din societate si apoi vorbim  mai departe.

Chestia asta este o muie atat de dureroasa data civilizatiei si nu, nu e vorba de un copil care a murit. Mor zilnic copii. Imaginea unui copil care moare sarac si flamand , batut cu pietre  la scoala ,  pentru ca este  sarac si flamand e suprarealista. Daca as avea vreun pic de talent la desen/pictura as face un tablou cu imaginea asta si l-as intitula “Romania anului 2016“.

Tabloul asta nu impune gasirea de vinovati . E irelevant  pentru societate. E un esec in masa. Scoala aia nu-si justifica existenta. Poti foarte bine sa o inchizi cu totul. E nefolositor si contra-productiv sa incerci sa gasesti profesori vinovati pe care sa ii tragi individual la raspundere. Orice matematici, litere si invataturi alese se studiaza acolo nu valoreaza doua parale.  Copiii aia ies din scoala handicapati.

Nu am sa citez, nici sa interpretez mai departe , cititi singuri daca vreti , tot textul ma oripileaza , repet, nu pentru dramatismul povestii, cat pentru ipocrizia in care ne scaldam , minciuna ca suntem o societate civilizata si ca “uite, ba, ca lucrurile se schimba in bine”.

Daca focalizezi pe atitudinea tuturor celor care puteau face ceva in orice directie aici, ai sa vezi ca pe nimeni nu-l doare in pula si nu da doua parale. Totul trece la modul: “Eh , s-a intamplat. E un accident. Hai sa nu facem tam-tam din asta. Hai sa ne facem ca nu s-a intamplat nimic. Hai sa ne mintim ca totul e bine si ca  noi traim bine aici la noi.

Europa e tot la fel de departe ca acu’ 30 de ani.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nautilus
7 years ago

La noi, cam orice dispută de idei despre economie se termină prin referiri la tragerea în ţeapă şi tăierea mâinii drepte.

Aşa încât nu ar trebui să ne mire nici dacă s-ar asasina nişte români unii pe alţii cu laţul de mătase. Sau ar tăia nasul unor femei. Nici dacă un şef de stat ar fi decapitat împreună cu fiii săi plus un sfetnic, în ziua de Sf. Maria Mare.

zajoint
7 years ago

Nautilus draga,nu’s cum sa zic dar de aplicarea ultimei idei din textul matale ar cam fi nevoie. Si nu numai sef de stat,putem extrapola si la alti demnitari si sfetnici.

zajoint
7 years ago

acuma sincer,crezi ca mai exista vreo sansa in urmatorii 20 de ani ?

zajoint
7 years ago

Nu sa ajungem la nivelul lor ci sa ne ridicam putin de la nivelul asta. Sansa sa crestemin loc sa ne afundam,la asta ma refeream !

IM
IM
7 years ago

In primul rand stirea in sine asa cum e prezentata in Romania in general nu neaparat la ghena de stiri protv ,nu e europeana deloc. Suna manelisto libaneza via fosta sirie cu ce-a mai ramas din ea. Copiii se bat cu pietre si se injura in romania si se mai si omoara cam de cand dadea Decebal cu cusma de pamant dupa ce a pierdut in disputa cu traian din campionatu intern. Acum ceva mai putin pentru ca interneti si nu se mai sta pe afara. In toate tarile europene sunt tone de saraci. Diferenta fata de Romania este ca… Read more »

IM
IM
7 years ago

Am gasit un bug. Daca scrii text mai lung, dispare iconul de post comment in jos gen. Adica mai vezi jumate din el cu cat te intinzi mai mult cu scrisul. A trebuit sa scot si sa inghesui din text. nu ca s-ar fi pierdut mare lucru:-)

Nautilus
7 years ago

zajoint: atunci nu văd de ce se miră lumea că la noi se procedează ca la Istanbul, pe vremea lui Brâncoveanu.

IM
IM
7 years ago

Sunt de acord cu tot ce ai enumerat tu pe acolo. Pentru ca nu acolo e contradictia. Practic contestam modu idiotesc de a concepe un subiect. Prinde la romani sa-l treci prin cacat de cateva ori si sa-l azvarli pe sticla. No problem. Din punctul meu de vedere ce s-a intamplat acolo a fost un act necugetat al unui alt sarac din gloata de saraci. Da’ asta era mai ortoman ca mergea la scoala. Doar ca nu. Pentru ca unu’ care e cu un semiton mai sus pe scara sociala n-are nevoie de validare, deci nu se bate inutil si… Read more »

IM
IM
7 years ago

[..]Apoi pe saracu’ ciobanas la apus de soare ca sa mi-l omoare nu-l oprea nimeni sa ridice piatra si sa dea la loc. Probabil ca a si facut asta dar n-a nimerit. Pentru ca n-ar mai fi fost verosimil pentru stiri. Eu cautam sa merg la tara cat puteam de des inainte de interneti. Pentru simplul motiv ca aveam environmentu perfect de reconstituit scene de film. Ca asa ne jucam noi la 6-7 ani. Cladirea abandonata a CAP-ului check. Balastiera check, Padure check si garla check. La ce aruncari cu pietre, evadari ca-n filme si ce caderi in cap si… Read more »

IM
IM
7 years ago

Iar la capitolul bataie suntem la nivel european. Ti-am dat exemplul cel mai la indemana de la englezi pentru ca absolut toti cu care am stat de vorba pe subiect au fost bullied/batuti la scoala. Despre francezi stiu ca sunt foarte bully in scoli mai ales rasial. Am ajuns in aproape toate tarile europene cu vreo cateva exceptii si nu am intalnit zone saracie free. Pentru ca asta e realitatea, saracia mushca din ce in ce mai tare pe arii care alta data nici nu intrau in calcul. La romani intr-adevar saracia e acuta si generalizata si e principala cauza… Read more »

Nautilus
Reply to  IM
7 years ago

E o oarecare diferenţă între bătaie (a-ţi da pumni cu cineva) şi uciderea cu pietre. Până şi pe vremea lui Iisus se ştia asta.