Harddiskuri-Baduri***HDD Regenerator

1.1

Detin in posesie mai multe harddiskuri de care sunt mandru….de cele mai multe. Desi eram de o alta parere , recent imbratisez cu reticenta ideea , ca harddiskurile  sunt “consumabile” pentru un calculator.Media de viata a unuia e undeva la 5 ani dar depinde foarte mult de modul de folosire , de lotul din care face parte  si de alte detalii care vor fi discutate la nevoie. Pe cale de consecinta primul sfat ar fi ca in harddisk tre’ sa ai cam la fel de multa incredre ca intr-o femeie si ca in franele de la Dacia 1300.Pai daca ai trecut peste asta si ti-a crapat atunci ajungi in situtia mea.

Descriere: HDD Samsung SpinPoint 400GB, 7200 rpm, SATA-II , 16MB cumparat in septembrie 2008 de la Emag.

Garantie 3ani.

La momentul respectiv era  doar “la comanda ” si era  mai scump decat Seagate 500G 16MB ,  din care in Romania ajunsese un lot foarte prost la acea vreme. Am concluzionat ca asta rulz , si l-am cumparat. Asta si pentru ca mai am 3 harddiskuri Samsung despre care sunt multumit ( zgomot, temperatura , viteza- in ordinea asta).

* Sistem de operare  Vista x64 , 3 partitii.

Problemele au aparut cu cateva saptamani ( 1 luna in urma) cand  Sistemul de operare s-a stricat si harddiskul nu buta  “Disk Read Error”. Am reusit sa repar cu diskul de instalare windows ( repair), eroarea de disk disparea la shutdown , scos curentul din unitate. M-am gandit ca e posibil sa fie si o problema de RAM, …inca n-am verficat.

Totusi ieri 16.05.2009 mi-a facut-o. Dimineata am gasit Vista crashed , la reboot , se incarca “jumate” si isi lua restart. Am bootat de pe celalat HDD , Windows XP.

Nu putea citi partitia  cu sistemul de operare ,si clantanea cand incerca sa se pozitioneze pe ea.

Rulat HD TUNE Pro, scanat disk, 2 sectoare BAD

Rulat chkdsk f: /f

(f: =partitia , /f= fix)

Gasit 4kb baduri ( cica reparat).

N-a mai clantanit am putut sa intru in partitie copiat datele. La restart tot nu boota. La restart in XP, din nou clantaneli etc. Iar chkdsk , iar ok…

Am cautat  un program de restore BADuri. Am gasit ceva interesant despre HDD Regenerator. Oamenii cam spuneau ca e vrajeala. M-am decis sa incerc totusi , inainte de a incerca utilitarele de la Samsung pentru ca asta promite sa nu piarda datele. Aparent merge , insa dupa ce scanez cu chkconfig , iar se strica ce repar cu el….N-am mai scanat cu chkconfig , HD Tune returneaza  “verde”.Inca n-am restartat.

[Later Edit]

Concluzie.

HDD Regenerator a reparat toate badurile de pe disk , si cel mai important lucru FARA SA FIE NEVOIE SA FORMATEZ , FARA SA UMPLU HDD-ul CU “ZERO”-uri , FARA SA PIERD VREO INFORMATIE.

Nu stiu daca merge pe hardiskuri facute praf ( al meuavea doar 2 zone mici de baduri) , insa cred ca programul este extraordinar. Nu stiu nici daca ruleaza sub Vista  insa stiu ca se poate face boot CD si se poate rula la pornirea calculatorului.

** Repararea zonelor de baduri a necesitat cateva treceri.

Se face in felul urmator.Scanati fara sa reparati. Notati zonele de pe disc afectate de Baduri sau “delay”. Apoi selectati optiunea care repara o zona determinata fie ca e bad sau nu si introduceti coordonatele astfel incat sectorul afectat de bad sa se afle intre limitele de reparare. Daca aveti  baduri raspandite in mai multe zone , incercati sa le incadrati pe fiecare in intervale mici de scanare , nu dati repair la tot harddiskul ca dureaza mult , si in caz ca ceva merge prost ati putea pierde datele.De aceea e de dorit sa pierdeti cat mai putine date.

Am ca exemplu doua grafice extrase cu alt program , ce verifica diskul ( HD Tune) care mi-a confirmat repararea  diskului. Este normal sa nu aveti incredere in programul care spune ca v-a reparat , sa verificati cu alt program.

bad

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Batman
Batman
9 years ago

Hdd-urile mai mari (de regula cele de la 320 – 500gb in sus) au durata de viata ceva mai mica, cele de pana in 80 – 160 gb sunt mai stabile, dupa 5~8 ani de utilizare pica pana in 15%.

In rest, Hiren’s Boot CD ii cat se poate de util.

admin
9 years ago

Postul ala era scris in 2009 :).Adica acum 5 ani si ceva . Harddiskul de care vorbeam , care se apropie de 6 ani si pe care l-am reparat atunci cu regeneratorul vietii inca mai merge. De fapt blogul asta sta fix pe el acum ;).

trackback
7 years ago

[…] pe mai multe discuri. Azi s-a cam belit un disc pe care il am din 2007. Nici macar nu e pe SATA. E mai vechi decat asta pe care l-am reparat in 2009 cu regeneratorul. Sa mai zica cineva ca Samsung nu face harddiskuri […]