Copiii care nu dorm si parintii care nu se fut

Fara diacritice, ca sunt la calculator si nu activez limba romana doar ca sa nu va zgarie pe voi textul la ochi in timp ce va scremeti pe tron la ceas de dimineata tarzie.

Asa, e amuzant cand oamenii evita sa puna problemele in contextul potrivit si le pun pe seama altora.
Am vazut pe facebook un share la articolul asta cu copilul de 3 ani care adoarme “tarziu”. Am recunoscut din start problema pe facebook si i-am dat o paleta in bot ca nu e nicio problema la modul ala . E una pretinsa  care ascunde una reala pe care mamicile de pe site-ul ala sunt prea puritane  sa o recunoasca si am citit-o  de aici :

“Și nu, tot nu îi place să doarmă. Evident, nici să meargă la culcare. Și nici să îți facă ție viața mai ușoară. Ce dacă nu ai mai dormit ca omul de aproape 4 ani, numărând și ultimele luni de sarcină? Nu e nicio problemă și sigur nu e grija lui asta.”

si de aici

“Undeva între 11 și 11.30 se întâmplă minunea”… “pici pe gânduri, pentru că nu știi ce ar fi mai bine să faci acum: să te târăști la tine în pat și să speri că poți dormi până a doua zi dimineață liniștită sau să te apuci să faci prin casă tot ce nu ai reușit cât timp a fost el treaz.”

Odata ce recunosti problema asta, toata discutia de mai jos e oricum inutila, pentru ca ea are, in principiu alte solutii.

Si n-as fi zis nimic ca-mi place sa vad cum oameni (proastele) cauta constructii complicate sa se rezolve ( asa se exprima corect) , dar vad ca si Zoso a prins mesajul gresit si toata lumea discuta pe aparente  si pe pretext , ca de ce nu doarme dom’ne copilul devreme si ca ce fel de parinte esti tu daca nu te impui.

Mai intai de toate le inteleg pe doamne ca nu se pot impune; cum dracului sa culci copilul la 9 seara, cu gainile? Nu-i asa ca-i aberant ?De ce ai vrea macar ca elsa doarma la 9? Pai e simplu, ca pe la 11 te trage pe tine somnul si ai vrea sa dai o buca inainte sa dormi . Am exprimat asta din perspectiva masculina, nu stiu cum zic femeile trivial si nici nu-mi pasa. Si poate ti se pare un pic aberant sa-i dai stingerea copilului avand ca motivatie faptul ca vrei tu sa te futi. Pentru ca asa pare si de aia recurgi la baie cu spume si ce mai scrie pe acolo.

Doar ca nu e! Nu poti sa-i spui copilului, hai, culcarea ca eu vreau sa ma fut! De fapt nu ca nu poti sa ii spui, dar nu e productiv, nu intelege ce-i aia si nu ajungi nicaieri cu asta. Daca vrei sa te futi stingi becul si iti bagi picioarele, cum zice Zoso. Sufera copilul, ti se pare ca nu e “fair”, nu e modern?

Am sa o spun simplu : Problemele pe care le rezolva stinsul becului ( da, e atat de simplu) sunt mult mai mari decat cele pe care le creaza. Si cu asta am terminat dezbaterea pe tema culcarii fortate  si puteti sa speculati in ce directie vreti.

Da, s-ar putea sa trebuie sa stai cu copilul in pat pana adoarme, sa te prefaci ca dormi si tu, sa pula mea. Daca simti ca te ia somnul si iar dormi nefututa, bea o cafea, in pula mea.

A doua: Eu am crecut intr-o familie oarecum democrata, chit ca m-a batut tata despotic toata copilaria. Daram avut multe grade de libertate si atat timp cat m-am limitat manifestarea in orizontul permis a fost cam ok.

De exemplu, tata nu prea mi-a impus ore de somn. La trei ani, mi-o fi impus, dracu mai tine minte, stingea becul si aia era. Dar in rest , el se baga la somn , eu ma faceam ca dorm si plecam de langa el si imi vedeam de treaba in alta camera.

Ba, si nu am avut mari probleme cu faptul ca nu dormeam nici baie cu spuma n-am facut, nu ca as fi avut baie la tara pe vremea aia, dar, in fine.

Ora de culcare se regleaza din trezire. 

Lasi copilul sa doarma, cum dorm ai mei acum(9:44 AM), pana la ce ora vor ei? Pai  e absolut normal ca nu ii e somn la 9 seara, ai innebunit?

Il vezi ca se culca la 11 si nu iti convine?( Dupa parerea mea, 11 e o ora ok, ba, gainilor). Foarte bine, nu mori o zi. Dimineata urmatoare cand pleci la serviciu ii dai trezirea. Ce daca e 7. Nu moare. Nu vrea? Iti iei fluier. Trezirea si ii dai de lucru. Ho, n-am zis  de munca, de lucru. Jucarii, ce cacat face el la 3 ani. In 3 zile se regleaza.

Tocmai ce veni un copil si zise ca de fapt nu dormeau niciunul, iar celalalt, mai mic, rupe tableta in doua.

Nu si nu? Copilul tot doarme tarziu? Pai ce, ma , nu poti bea o cana de cafea in plus ? Ideea e sa nu iti pierzi timpul cu asta . Doua ore sa convingi un copil sa doarma e mult. Iti faci alte chestii prin casa. Nu te obosesti cu asta.

Eu am invatat o chestie. Cand mi-e somn, ma pun in pat, ii spun copilului: Coae, eu ma bag la somn , fa ce vrei. Candva adoarme el. Ma trezesc ma tarziu si imi fac de lucru ce treaba am.

Aia e. Cum dreacu s-or fi descurcat acu 30+ de ani parintii copiilor care stateau toti in 1-2 camere cu problema asta , unde pui ca mai faceau si alti copii?

Pixde proaste!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nautilus
7 years ago

Zice Gigi Becali: eu m-am certat într-un mod oarecum democrat cu Mitică Dragomir, fără jigniri. El m-a certat în mod despotic, eu l-am făcut zdreanţă, dar nu ne-am insultat.

Magda
Magda
7 years ago

Cam masochista tanti de se chinuie atata sa culce un copil la 9 PM. Daca merge la gradinita si nu baga nasu-n perna ceva mai devreme de 11, clar ca doarme acolo la amiaza de rupe (la unele gradinite programul de somn e de 3 ore). Daca mai primesc si gustarica de dupa ceva cu zahar (dar musai sa fie facut in house, lol), il iei racheta. Clar nu o sa adoarma in veci la 9. Pe principiul daca n-ai probleme, fa-ti, ca da bine la imaginea de martir pe altarul parental.

rox
rox
2 years ago

Stiu ca au trecut 4 ani de la postul asta dar mor pe legenda asta cu zaharul. Zaharul nu face copiii mai energici decat daca erau letargici de foame inainte . Si daca te juri ca la al tau asa e, ca i-ai dat tu zahar candva cand a avut pyjama party si apoi nu te-ai mai inteles cu el, gresesti.

Rox
Rox
2 years ago

Studii pe care tema, ca daca nu ii lasi/pui la somn, adorm mai greu si sunt mai nervosi?
Pentru ca studiile recente arata ca nu este nici o legatura cauzala intre dulciuri si copiii energici care se dau cu capul de pereti dupa doua felii de tort.
Daca niste zahar iti da energie de care au nevoie niste celule nervoase si musculare, asta nu inseamna ca mult zahar iti da multa energie. Surplusul va fi depus.

Catalinx
Catalinx
2 years ago

Nu. Pe tema faptului ca zaharul iti alimenteaza creierul cu energie. Zaharul nu e neaparat un astfel de potentator, adica nu te agita, daca nu esti deja din alte motive. Dar ce spuneam e ca copiii mici nu stiu cand sa doarma, ei deseori adorm cand se prabusesc ca nu mai au energie. De fapt e destul de usor de observat. Asta nu inseamna ca nu obosesc, ci doar ca nu stiu sa adoarma cand ar trebui. Daca continui sa ii aprovizionezi cu energie vor continua sa roboteasca, devenind si mai obositi si mai irascibili ( nu din cauza zaharului,… Read more »