Vin bun fără fițe 

De dimineață am luat niște legume de pus pe grătar,  chestii obișnuite de porc, vita și oaie. 

Și am apucat în fugă – chiar eram în fugă,  credeam că mă grăbesc,  nu știu de ce – o sticlă de vin. De obicei mă uit, le ticluiesc, dar acuma văzut pe o eticheta “Drăgășani” și de aia m-am agățat.  Negru de Drăgășani / Merlot, cupaj de la Castel Dobrusa.  

Nu aveam pretenții,  voiam doar să nu mă fac de râs,  că nu se face, lumea are pretenții de la mine și mi-e rușine de tatăl soției să merg cu vreo posirca în brațe.  

Când l-am desfăcut am dat de un vin bun. Băi,  nene, bun – știți ce sunt alea vinuri? Alea franțuzești pe care plătesc 12 euro pe un pahar 🍷?  Alea pe care am plătit 40 și ceva de euro pe sticla în Nisa? Nu-s așa bune, serios. Iar asta nu e un vin fantastic, da-i bun. Și am plătit pe sticla 24 de lei în supermarket.  Bătaie de joc, nu preț. Dacă mai aud pe careva că zice că vinurile românești sunt nașpa îl scuip în gură. 

Și n-o spun ca un patriotard,  am băut destule vinuri cât să mă puteți crede pe cuvânt.  Mai multe nu zic, gen de unde să cumpărați,  că-i casa de vinuri a unui politician detestabil, din punctul meu de vedere,  dar probabil că am să merg la o degustare, că are vinuri bune. Și nu, nu la Isărescu,  la ăla nu aș merge. 

* Mi-a zis cineva mai demult că ce tot laud vinurile de Drăgășani, că în Oltenia sunt vinurile cele mai proaste din țara.  Și Eftimie e de părerea asta.  Îmi dau seama că are dreptate. Nu că fac reclamă,  că n-am treabă cu nimeni, dar vorbesc cam mult despre ăstea. Dar cam beau vin de pe acolo și treaba e simplă.  Sunt din zonă și nu prea am multe lucruri cu care să mă laud, că deh, Oltenia. E faptul ca Mihai Viteazu s-a născut în zonă,  da’ nu-i ca și când ăla a fost mare sculă,  și plm, vinul. Ăsta e lăudabil , foarte. Poate sunteți de altă părere, nu că mi-ar păsa,  da ăsta-i bun. Mai interesant decât ăla franțuzesc și mi se pare chiar o realizare. 

P. S. Pe sticlă scrie că are aromă de fructe proaspete de pădure. Poate dacă ar fi învechit mai mult în baric, cine știe. E doar un vin bun, intens aspru, dar nu excesiv de aspru. Bun de grătar, cu ingredientele de mai sus, să zic așa.  

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Robi
Robi
6 years ago

Si eu am fost uimit de calitatea vinului din zona .Laud si eu vinul oltenesc: Castel Starmina – mehedinti.

Moromete
6 years ago

Daca esti in bani, ia de la Crama Oprisor(sunt niste nemti bagati acolo). In campania de cules, am haladuit pe-acolo cateva zile cu un var, tractorist, sa vad ce fel de struguri au aia de isi permit sa ceara atatia bani pe vinuri si mi-a placut ce am vazut acolo… Ma asteptam sa vad struguri putini, ca in viile de rand, ca nu prea au fost ploi, insa erau niste struguri… ii scotea lumea ca pe purcei. Bulangii zic ca in Oltenia ar fi vinuri proaste fiindca au baut zaibar din ograda taranilor, insa alta e treaba cand ai podgorie… Read more »

Calin
Calin
5 years ago

Tocmai ce am incercat un merlot de Dragasani de la casa Isarescu (2015)
E adevarat ca e doar 34 de lei, insa nu merita. Pacat de sticla si de dop.
Nu gasesc pe internet un blog, forum pe bune despre vinuri; nu reclame mascate

Catalinx
Catalinx
Reply to  Calin
5 years ago

+ Vinul de la Isărescu e una din opțiunile nefericite oricum. Nu-i vorba de 36 de lei. Găsești vin mai bun la aceiași bani, uneori mai ieftin.
Sâmburești / Avincis (Vila Dobrușa) / Vinarte/ Stirbey – toate’s alegeri mai bune.