Scurt: Coduri postale

Mie-mi place munca mea. Si nu ma dau in laturi de la chestii chiar daca nu tin neaparat de munca mea.

De exemplu nu era treaba mea neaparat sa le validez eu astora datele, dar ce-ai putea face mai bine la miezul noptii. Validez coduri postale

Si bai, majoritatea tarilor sunt cu obrazul subtire si si-au ales coduri postale cu 4,5 sau 6 cifre ( ex. China si Romania, doua tari mari care au nevoie de 6 cifre pentru localizarea exacta – daca intrebi pe cineva din Romania care-i e codul postal, iti fute una in gura sa vorbesti respectuos data viitoare). Oricum, usor de validat, ce dracului. Americanii sunt un pic cu mot si au adaugat extensii la unele coduri cu o liniuta + 4 cifre.

Chilienii au pod coștal din 7 cifre , tot asa tara mare si tot asa, daca ii intrebi habar n-au vreunul care le codul postal. Dar usor de validat si asta.

Polonezii au pus si ei o liniuta in jumatea codului, nu-i bai.

Canadienii au vrut sa fie ei motul cacatului si au codul din litera, cifra, litera, spatiu, cifra, litera, cifra. De aia exista regex.

Bai da englejii! Ce bulangii… Codurile lor postale au la fel de multe reguli si exceptii ca limba romana si franceza adunate la un loc.

Send to Kindle

12 Replies to “Scurt: Coduri postale”

 1. daca intrebi pe cineva din Romania care-i e codul postal, iti fute una in gura sa vorbesti respectuos data viitoare

  Eu stiu ce cod postal am. :B

 2. Bine ca nu te mai incurca si cu tax jurisdiction :))

  N-am inteles nici pana acum la ce foloseste codul postal. Adica da, sa le fie usor alora de la posta, dar cum e un mister si nu stiu de ce imi imaginez o conspiratie unde nimeni nu-l mai foloseste la nimic si il cer doar din inertie asa sa nu schimbe formularele.

 3. ^([Gg][Ii][Rr] 0[Aa]{2})|((([A-Za-z][0-9]{1,2})|(([A-Za-z][A-Ha-hJ-Yj-y][0-9]{1,2})|(([A-
  Za-z][0-9][A-Za-z])|([A-Za-z][A-Ha-hJ-Yj-y][0-9]?[A-Za-z])))) [0-9][A-Za-z]{2})$

 4. Pai, da in pula mea, ca tre sa ai un sistem atat de complex ca tre’ sa te ajute guvernul cu un carnat de 2 randuri de regex. 5 -6 cifre ce-aveau, stateau in gat?
  Nicio problema, amicii irlandezi sunt aproximativ la fel. Acum am terminat deja , pentru toate tarile. Dar e amuzant ca sunt vreo 90% pe care le vezi asa din avion si dai copy paste la \d{5} , \d{4}, \d{6} si dupa aia ajungi la Canada, Irlanda, UK si zici – baga-si-ar pula in ma-sa cu codurile lor :). Ca io aia fac intr-o noapte, ling documentele de la guverne despre cum se genereaza coduri postale pentru toate tarile din lume, lol.

 5. @Stropic: Codurile postale reprezinta o mapare a teritoriului, cam cum sunt coordonatele GPS doar ca mai usor de retinut si orientate pe constructii, adica aria acoperita de un cod postal nu depinde de suprafata terenului ci de cate sunt in zona aia, astfel incat sa ai cat mai putine cladiri intr-un cod postal.
  Practic, bagi un numar si te aduce in zona unei cladiri unde sa poti intreba sau sa poti gasi usor adresa completa daca nu o ai.
  Bine asta in tarile civilizate. Incearca sa gasesti casa mea de la tara dupa cod postal, lol – ca-s 2 in tot satul.

 6. Sa se poarte ca o tara din lume nu ca o insula, plm. Daca avem toti un sistem, simplut si usor de implementat foloseste-l, nu pune volan pe dreapta si la coduri postale.
  Nu e PREA deranjant, ca-i doar un grup mic de tari , dar daca ii taia pe toti capul asa beleam pula cu asta.
  Iar eu cand am dat pe google n-am ajuns la linkul ala de la sursa si oricum e mult prea complicat de aplicat ceva regenerare/ corectie automata in 5 minute, acolo unde e formatarea proasta, sa folosesc pule in pizda. Ca-ti dai seama ca daca au codul postal asa , orice prost il scrie ori cu doua spatii, ori fara spatiu, ori cu litere mari, ori cu litere mici, ori cum vrea pula lor. Am facut un sir mai scurt cu o validare mai sumara, dar nu despre asta e vorba, ci despre faptul ca hai sa facem lucrurile mai complicate pentru ca motive. Success maxim ce sa spun.
  Mai pe scurt mi-a luat circa 1 minut per tara sa fac niste reguli acolo unde aveau coduri cu cifre, vreo 2-3 minute pentru USA ca si aia sunt putini ciufuti si tot asa mai spre 2 minute pentru tari care mai au un hyphen, spatiu sau doua litere in prefix la misto si vreo 10-12 minute pentru fiecare din astea 3, nu pentru stringul ala regex cat pentru niste validari mai speciale cu mesaje , si corectii, care altfel nu ar fi fost necesare.

 7. La tara e si mai complex codul postal, de min 30 de caractere de forma: “treci de troita, drept inainte pe langa nuci, unde e cuibul de barza la stalp”. :))

  Nu mai, era mai bine daca faceau toti asa, ca facturai €xtra.

 8. Clientii companiei pentru care fac asta nu prea sunt da-aia cu “treci de troita..” , e cu coordonate GPS si de regula ii zaresti de la niste km ori dupa niste depozite ditai, ori dupa o gaura mare in pamant, de sute de metri patrati. Sau km.

 9. Eu imi stiu codul postal ca trebuie sa-l dau neaparat cand imi scriu adresa. De fapt, aici in Germania, mi se pare mai usor de retinut adresa decat in RO: cod postal, strada +numar vs. strada, nr, bloc, scara, apt, sector. In RO tot timpul trebuia sa ma uit pe buletin, ca mai incurcam din ele.

 10. In Germania (ca si in UK) nu poti nici sa te caci fara codul postal .Si da, adresa e mai usor de retinut cand fiecare bloc are numar de strada diferit, si e trecut pe blocul ala. Acolounde sunt blocuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.