Un liberal inutil

Orban zice :

Și e corect, tehnic vorbind. Și oarecum liberal. Oarecum. Impozit tre’ să plătească toată lumea, pe muncă , dacă așa s-a stabilit.

In ciuda a ceea ce pot spune eu la un interviu munca mea nu e mai importantă pentru țară decât a unui gunoier. Dacă nu vin ăia să ridice gunoiul vreo două săptămâni, acum că vine vara, o să înțelegeți de ce.

Da, o știu pe aia cu găsești imediat pe cineva capabil să ridice gunoiul, dar nu așa de mulți ca mine, sau pe aia cu IT-ul aduce bani în țară. Așa e. Numai eu știu câți bani car în România, dar eu nu-s angajat, iar aici e o diferență.

Banii in țară îi aduc alții care au niște angajați. Angajații ocupă niște poziții , angajații sunt niște cetățeni care au nevoie de servicii și pe care ar trebui să le plătească și e de căcat ca unii care nu sunt IT-ști să plătească mai mult. In rest toți aducem bani în țară cu excepția celor care îi scot din țară.

Da, eu am fost dintre ăia care nu plăteau impozit pe venit, între anii 2012 și 2016. Iar atunci a fost bine. Nu, nu legea, aia tot proastă a fost, dar a fost bine pentru mine. Și tot rău pentru restul.

Bun, e clar că Orban n-o să atragă simpatia ITstilor cu asta, dar dacă fac așa un sondaj in bula de programatori pe Facebook, ăia oricum nu votează peneleu. Ăia sunt toți useriști pârâți.

Deci , privind superficial , n-are ce pierde, publicul inflamat de treaba asta e semistângist așa. Adică din aia pe care nu ii deranjează taxele mari, vor doar să nu le plătească ei; în continuare.

Problema pe care nu o spune nea’ ăsta e că bă, coaie, ce-ar fi corect ar fi să plătească și restul mai puțin, adică favorul făcut IT-stilor e relativ , pentru că de fapt, li se face un defavor celorlalți.

Iar publicul lui, dacă ar avea un pic de geniu, dar n-au, nu s-ar mulțumi cu capra vecinului, ci l-ar chișa in freză și i-ar cere să primească și ei ca programatorii, nu să li se ia ăstora. Părerea mea.

Așa, ce spune el e corect, dar el e un alt liberal doar cu numele.

#țarădesocialiști

Send to Kindle

20 Replies to “Un liberal inutil”

 1. Iar publicul lui, dacă ar avea un pic de geniu, dar n-au, nu s-ar mulțumi cu capra vecinului, ci l-ar chișa in freză și i-ar cere să primească și ei ca programatorii, nu să li se ia ăstora. Părerea mea.

  Prin urmare…pula taxe?

  Treaba e ca PSD a venit cu niste idei crete acum ceva vreme. Scutiri de impozite pentru ceva IT-isti, salariu mai mare daca ai studii superioare, taxe reduse daca e luna aliniata cu pluto si alte harneli.

  Dracu’ mai descurca tampeniile alea.

  Bine, ma doare undeva dincolo de pula, dar zic asa, oricine ar vrea sa schimbe schimbarea o sa fie vazut drept Satana.

  Chestiile astea nu-si au locul in lumea reala, pentru ca munca tuturor e “importanta* – fix ce zici tu cu gunoierii.

  Asta e una din putinele chestii care justifica jegurile alea de sindicate (nu ma refer la alea din Romulania). Ca la fazele astea ar trebui sa iasa urland toti sindicalistii sa ceara si ei scutiri de taxe, pe sistemul “daca se poate pentru Gheorghe, sa se poata si pentru Ion”.

  Tampiti.

 2. Pai nu e corect – cum nu e corect nici ca pfa-urile sa plateasca mai putin impozit.

  Sau firmele, indiferent de care.

  Sau veniturile, in general. Eu ca gunoier platesc sanatate si pensie si bla bla. Tu daca esti bogat si ai 100 de case de inchiriat, platesti impozit pe venit si atat, nu se ia iar pt pensii procent etc. Nu vad de ce nu s-ar lua, ca suntem egali.

  Cei din armata au varsta de pensionare cat, 45 de ani? Munca lor e mai importanta?

  La politie li se plateste mancare si haine si mai stiu eu ce extra cu 0 impozitare. Plus pensionare devreme.

  Profesorii au 4 luni de concediu pe an si 4 ore pe zi lucrate. Cand ti-ai luat ultima oara concediu 4 luni?

  Sa mai adaug parlamentarii cu cazare, transport, diurna? Sporuri pt doctorat etc? Mariri de 50%? Pensii speciale? Bacsisuri neimpozitabile la ospatari, frizeri, curieri etc care par putin dar cumulate nu sunt? Biserica care nu plateste vreun impozit?

  Si astia sunt doar o parte din bugetari. Se vede treaba ca munca tuturor NU e la fel de importanta, altfel cred ca am castiga toti la fel si avea aceleasi beneficii.

 3. Ce nu zice, și probabil nici nu știe, măscăriciul ăsta e că industria de IT din România e 90% sau mai bine muncă în lohn. Doar execuția e în tara, restul e la cei care își externalizeaza execuția in România. Pe măsură ce studenți tot mai putini, cu o imbecila odioasa la educație nu ar trebui sa mire pe nimeni, și aia vai mama lor de praf, cererea asta imensa de personal calificat face ca orice mediocru sa bata cu pula în masă și să aibă pretenții (nejustificate). E doar o chestiune de timp pînă cînd devenim neinteresanti, și ăștia o sa plece în masă. Sa vezi atunci drama, cînd tot castelul asta de cărți de joc se dărîmă.

 4. @Manowar. Nu pula taxe. Că scutirea e de cca 12 % .din 42.8%

  Ti se pare impozit mic 36.5%?
  Eu nu zic, in Romania, sistemul ar colapsa daca ar disparea brutal 10% de la toata lumea, e mai simplu, tehnic, sa adaugi la astia “privilegiati”, dar in cazul asta nu te poti agata tu liberal de tema asta. Nu te poti numi liberal si sa spui ca vrei taxe mai mari.

  @Stropic: Sunt discutii separate si viziunea ta e socialista.
  Cu PFA-urile ai dreptate in conditiile in care PFA-urile in romania sunt destul de des un exploit al pozitiei de angajat exclusiv pentru taxe. La mine nu. Iti explic:
  Observ ca astia in UK, daca ai un PFA de care abuzezi , te claseaza oricum ca angajat (IR35) si platesti taxe de dudui ( oricum mai mici decat in Ro, cam ca in Ro pentru programatori).
  Altfel, un PFA nu este egal cu un job. Eu cand mi se termina contractul imi caut de munca si am pula protectie sociala. Tu? Plus ca, contractul ala tre’ sa il gasesc singur. Dar da, si asa e un abuz cras pe partea de norma de venit – nu neg, dar nu-i pentru toata lumea asa. Sotia avea PFA ( am angajat-o la firma mea, lol) si platea impozit in sistem real, ca oricum castiga maruntis. Taxe cam ca angajatii, mai deducea una alta. Deci e un abuz doar pentru cei ce castiga mult. Nici aici EU nu cred ca-i mare abuz, ca mie nu prea mi se pare corect sa platim contributii la sanatate, infrastructura, etc in procente, ca eu nu consum procente, dar exista si alte abordari si o lasam ca tine – nu e corect, doar pentru un segment mic de PFA-uri cu norma de venit. Ar trebui desfiintata aia, problema e ca contabilitatea primara in Romania e cam complicata. In fine.

  La firme e altceva. De ce sa plateasca o firma contributie la pensii? Pentru cine? Impozit pe profit se plateste.
  De ce sa plateasca o firma contributie la sistemul national de sanatate? Nu exista niciun motiv.
  Exista un singur stimulent, si ala marlanesc cu privire la microinteprinderi, care nu platesc impozit pe profit ci pe cifra de afaceri 1 sau 3%. Si in rest sunt impozitate dividendele. cu 5%. Aici e o margine de 2-4% de favor pentru indivizii care isi opereaza veniturile prin firme. Corect. Pe de o parte, firma mea, pentru acest favor, plateste 2 angajati ( n-au scutire de impozit). Nu-i o problema nici daca dispar aia 4%. Altfel, companiile mari, au impozit pe profit 10% ( nu mai au in schimb impozit pe CA). Motiv pentru care isi minimizeaza profiturile. 8% avea profit compania la care lucram eu in Romania. Cam fix, ca refacturau la firma mama din Elvetia si isi calculau serviciile in felul asta. Din IT 🙁

  Sau veniturile, in general. Eu ca gunoier platesc sanatate si pensie si bla bla. Tu daca esti bogat si ai 100 de case de inchiriat

  Asta zici ca este extrasa din ceva tratat scris de Marx sau citat din Stalin. Chiaburi, etc.
  De ce ai nevoie de contributie la pensii daca ai 100 de case de inchiriat? Ai nevoie de pensie si nu inteleg eu? Desi, pana in 2018 se platea, apropo.
  De ce trebuie sa taxezi cu contributia la sanatate venituri din alte surse decat salariale? Apropo, se taxeaza cu contributia la sanatate, doar ca in limita plafonului venitului minim pe economie. Chiar daca ai SI un salariu, iti taxeaza si veniturile din chirie. Iar intrebarea mea este: Daca ai 100 de case si venituri cat 50 de salarii, te imbolnavesti de 50 de ori mai mult decat un cetatean de venituri medii, sau primesti o pensie de 50x mai mare – stiu ca exista o limita, cred ca nu poti acumula 1 milion de puncte de pensie. Nu mai stiu cum e acum, dar in 2013-2014 cand castigam > 5 salarii medii stiu ca plateam sanatate si pensie pana la plafonul ala. Posibil sa se fi schimbat.

  Cei din armata au varsta de pensionare cat, 45 de ani? Munca lor e mai importanta?

  Nu-i ca-i mai importanta, dar te legi de o cu totul alta problema. Unu, ei platesc impozit ca toata lumea. Cat e stagiul lor de cotizare tine de altceva, sistemul de pensii.
  Doi, ei sunt taxati in plus pentru asta, contributia lor la sistemul de pensii e de +12%( +4 pentru conditii deosebite, +8 pentru conditii speciale).
  Trei, teoretic e sarcina tuturor sa servim patria, eu sunt ok sa serveasca doar aia si sa li se dea drumul acasa la 45 de ani, cine dracu’ vrea soldati de 50 de ani? Si nici nu vreau sa stau eu prin transee, multumesc frumos. Poate vrei tu 🙂
  Jocul lor e destul de cinstit.

  La politie li se plateste mancare si haine si mai stiu eu ce extra cu 0 impozitare. Plus pensionare devreme.

  1. Hainele sunt beneficiu profesional. Institutia are nevoie sa fie imbracati intr-un anume fel, altfel i-ai putea vedea pe strada in tricou si slapi, de ce si-ar cumpara alea din salariul lor.
  2. Cu mancarea ( norma de hrana) e o vaga problema, pentru ca bonurile de masa se impoziteaza. Pe de o parte. Pe de alta, bugetul MAI e al statului, deci nu prea ajuta pe nimeni sa ia statul taxe din banii de taxe. Dar da, e o problema.
  3. Pensionare devreme, vezi mai sus cum e cu contributiile marite. Ei isi vad in mana sub 50% din salariul brut. Compenseaza, cred.
  4. Diurna ta se impoziteaza? Nu.

  Profesorii au 4 luni de concediu pe an si 4 ore pe zi lucrate. Cand ti-ai luat ultima oara concediu 4 luni?

  Si ce treaba are asta cu impozitele? Eu nu am salariu de profesor,de aceea nu-mi pun problema de concediu de 4 luni. Nici nu stiu daca e asa, presupun ca o fi. Pe concediul ala li se platesc impozitele. Faptul ca nu esti multumita cum se cheltuie banii de la buget, nu prea are treaba cu corectitudinea impozitarii muncii. Ce faci si tu e tot un fel de capra vecinului.

  Sa mai adaug parlamentarii cu cazare, transport, diurna?

  Aici e o treaba de un sistem exagerat de beneficii pentru a compensa salariile mici oferite de functie. Nu stiu daca e o problema, dar nu tine de impozitul pe salariu.
  @L: N-are importanta ce fel de munca e in Romania din IT pentru stabilirea impozitelor. Daca astia pleaca in masa e o alta problema. E gresit sa reglezi asta favorizand angajatii.
  ***Iar eu spun asta ca om care a avut scutirea aia de impozit si evident ca daca se punea problema sa aud pe unul ca zice ca mi-o ia nu-l votam, ce pula mea, ca pe mine ma intereseaza binele meu, nu al celorlati. Dar asta nu inseamna ca e corect. Pe de alta parte e stupid sa spui ca esti de la Partidul National Liberal si s-o arzi in “hai sa plateasca toata lumea 43% taxe pe salarii”. Gen mars in pula mea la PSD, atunci, sau care socialisti mai sunt.

 5. Eu nu zic, in Romania, sistemul ar colapsa daca ar disparea brutal 10% de la toata lumea

  Pai, aia zic si eu. Pula taxe.

  dar in cazul asta nu te poti agata tu liberal de tema asta. Nu te poti numi liberal si sa spui ca vrei taxe mai mari.

  Plm, Romulania nu are (si nici nu-si permite sa aiba) liberali.

  Isi zic ei asa, ca or fi fost luate deja restul numelor, dar..sa fim seriosi. Pai, presedintele e ala care se gandea ca ar merge mai bine economia daca ar mari salariile bugetarilor, remember? Liberal vero.

 6. Cătălin, nu te contrazicem. Observam doar ca birul pe munca e asa de mare incit începem sa nu mai fim competitivi. Și asta duce la efecte catastrofale. Și vine pulica asta sa latre și el.

 7. Plm, Romulania nu are (si nici nu-si permite sa aiba) liberali.

  Ba. Eu cred ca isi permite. Tre’ doar sa stranga un pic cureaua.
  E un articol pe teava legat de niste chestii medicale. Pula mea, in tara asta cine vrea sa faca invatamant, servicii medicale decente – baga bani in privat sau in spagi, deci nu vin de la stat, dracu’ stie unde se duc banii aia.
  Autostrazi mai din parti. Restul de infrastructura – cam asa si asa.
  Protectie sociala – o gluma. Doar pensiile-s cat de cat ok.
  In rest, majoritatea chestiilor se rezolva, legal sau nu, cumva privat, pe langa sistem.
  Pai, pula mea, platesti 43% ca sa CE? Ce primesti de banii aia? Pentru nimic presupun ca e ok sa platesti si mai putin.
  Colapseaza sistemul de sanatate? Si ce? Vrei sa-ncep sa numar cum pentru probleme mici lumea merge la privat si pentru din alea mari cum isi cauta prin afara Romaniei? Sau spaga, daca vrei sa fii printre privilegiatii care folosesc ce ofera statul. Cat de privilegiat poti fi daca ajungi acolo.
  Colapseaza sistemul de invatamant? Lol.
  Colapseaza infrastructura? Gen – ce o sa se intample, o sa dispara din autostrazi, o sa fie gropi in asfalt, o sa aiba intarzieri CFR-ul, o sa fie aglomeratie la Otopeni, sau?
  N-o sa mai functioneze justitia?
  Politia?

  Simplu: Romania nu e tara de taxe 43%. Comparand cu ce vad pe la socialistii din vest, e cam de 20-25%. Da’ asta asa relativ, ca si lumea d-afara se plange ca 35-50%, la ce primesc ei, e taxat prea mult.
  Dar daca ar fi sa zicem ca “bai, in Nord/Vest e aproape bine – suntem multumiti si asa vrem si noi – si costa pana la maxim 50% din salariu”, n-ai de ce sa platesti aici peste 25%. 36% deja e de maxim bun simt, ca zici ca suntem in urma si tre’ sa injectam bani sa ii prindem pe aia din urma.

  @L: Inseamna ca am citit eu gresit. Da, nu mai suntem competitivi, iar competitivitatea e pe seama faptului ca inca se accepta salarii mai mici per total.

 8. Ba. Eu cred ca isi permite. Tre’ doar sa stranga un pic cureaua.

  Greaua mostenire, boss. Datorie externa, chestii falimentare, prea multi pensionari si bugetari si prea putini angajati in sectorul privat etc.

  Let’s agree to disagree.

  Iti inteleg punctul de vedere, dar nu toti pensionarii traiesc ca Orbu Sr. Si ca sa tai taxe, cam trebuie sa tai si pensii, ajutoare sociale si restul. Si atunci te voteaza pula.

 9. Si ca sa tai taxe, cam trebuie sa tai si pensii, ajutoare sociale si restul. Si atunci te voteaza pula.

  Inteleg asta. Orbu are si el parinti. Dar nu cred ca “Romania nu-si permite liberali”. E treaba ca Romania nu vrea.
  Bai, nici macar aia din lista de FB, de pe unde am pescuit asta nu inteleg treaba asta. SI AIA care lucreaza la privat sunt socialisti, inclusiv programatorii/ ITistii. Toti erau inflamati ca “VAI, ce-a zis Orban, cum sa platim noi impozit” – dar unu’ n-a pus problema ca, ba, parca 43% e prea mult. Nu. Ci doar “sa plateasca fraierii aia cu joburi de luzari, ca noi IT-stii suntem prea importanti pentru tara sa platim atata. ”

  Pai lol, plm, nu e ca tara nu-si permite liberalism, e ca vrea sclavi si nimeni nu vrea sa fie el, sau doar el sclav, atata tot. Sa fie cu socialism, cu concedii maternale de 2 ani, platite 85%, cu tot ce se poate, da’ pe spinarea altora. Cam asa.

 10. Exact. Deci de bun simt ar fi sa scădem drastic birul pe munca. Și sa.l facem egal la toți. Iar taxele ar trebui sa ramînă 3: impozit pe venit, sănătate, șomaj. Ultimele doua capped la, sa zicem la (procent din) 3-5 salarii medii. Asa trebuia crescute salariile, nu împrumutînd citeva miliarde pe luna, din care jumate.s taxe ce ajung la stat și de acolo se fură.

 11. Bai cum mesteca unii placa aia ca PFA-ul sa plateasca la fel ca un angajat, dar habar nu au de riscurile si raspunderea unui PFA, comparat cu angajatul…
  Un PFA raspunde cu tot ce are, atat fata de client cat si fata de stat, este expus oricand controalelor, si implicit abuzurilor, ca e mic, avocatii costa, iar o decizie de impunere este executorie in vreo 60 de zile…pe cata vreme, angajatul raspunde cu rupere de varf de pula… de maine nu mai vin, ce o sa-mi faci?
  Stropic, ai avut vreodata PFA? Ti-a gresit anafu vreodata calculele? Ti-au venit plati de facut din urma, de care tu habar nu aveai, da’ calculase un bugetar d’asta zelos si bine platit, pe baze stiute numai de el, ca mai ai tu bani sa le dai? Sau d’alea cu cass calculat anul asta pentru 2014, 15, 16, 17? Stii ca cass ul asta trebuia sa fie deductibil? Da’ ghici ce, impozitul pe venit s-a platit si la sumele astea…ni-l mai da sulea inapoi?
  Ai trait chestii din astea? Stii cum e? Sau ai fost doar angajat la viata ta, bun judecator al altora?
  Ca daca nu, nu prea esti calificat sa compari…

 12. Cred că Stropic știe de PFA-urile ITstilor , la normă, pe CAEN 6202 , care sunt un exploit frumușel și mai agresiv decât scutirea de impozit . Rămâne riscul și răspunderea , dar sunt relativ minore, pentru o bună parte din contractorii care folosesc PFA ca vehicul de taxe .

 13. De acord cu tine. Dar atat timp cat ai reguli ca o firma, registre, controale si tratament fiscal ca o firma, si raspundere materiala mai extinsa decat ca la firme, de unde dracu vad astia in capul lor paralela cu angajatul?
  Da, poate unii o folosesc la limita legalitatii, ca un vehicul pentru taxe, dar totusi, astia nu sunt regula, sunt exceptia. Si sunt la limita legalitatii, deci nu ilegal. Unu nu ar latra despre optimizarile fiscale cu serviciile si preturile de transfer pe care le practica firmele mari, pfa ul e problema tuturor. Aaa, si sa nu uitam cum blejnarea anafu pfa urile cand au facut reincadrarile alea, ca vezi doamne, daca ai lucrat la program in sediul clientului, trebuia sa te angajeze ala, ca ala-si face politica de personal fix cum ii zic eu ca si contractor… pe la noi nu prea se intelege faptul ca firmele prefera sa lucreze cu contractori, pe proiecte, si nu cu angajati…dintr-o mie de motive…

 14. @Catalinx (si Ursu): atat de socialista nu cred ca sunt, desi un procent e clar acolo, mai degraba comunicarea e mai defectoasa ca nu mereu transmit ce voiam.

  intrebam ironic de pfa si celelalte – voiam sa subliniez de fapt exact opusul, ca e greu sa standardizezi ca mereu, mereu, sa fie X% impozit si atat, absolut totul sa fie identic pentru toata lumea, ca nici cerintele de munca nu sunt aceleasi, si nici conditiile si nici riscurile. legat de pfa, da, stiu, probabil cel mai bine din toate exemplele date cata munca e in cautarea de contracte, tinut contabilitate, nesiguranta etc.

  peste tot sunt niste incentives – ceva sa te motiveze sa te apuci de treaba aia “in ciuda”. in invatamant ai concediu (platit) cat nu avem intr-un an toti 3 cred, dar mai putini bani sa si pleci in concediu. in politie ai chirie si mancare, dar trebuie sa te incaieri cu toti infractorii pe strada, si asa mai departe.

  prin urmare mi se pare normal sa fie incentive reducerea de impozit la IT – asta a putut face statul sa creasca cumva industria – si i-a iesit asa, in oarecare masura, daca nu ma insel. ca nu puteau da nici vacanta nici altceva, gen siguranta jobului, timp liber, etc.

  daca sunt categorii la care nu e nimic-nimic si nu vrea nimeni sa se apuce de treaba aia, hai sa vedem ce putem face acolo sa creasca si alea. nu se poate impozit 0 la toti, dar poate gasim altceva – gen salarii mai mari la medici care tot un minus in buget sunt, dar aia e.

  ar trebui la modul ideal sa se sustina una pe alta – incentive sa faci IT => platesti mai multi bani la sanatate => salarii mai mari la medici.

  ca sa nu mai zic de eficientizarea felului in care sunt cheltuiti banii publici, sau sa atragem fonduri europene in loc de a plati infrastructura din bani de impozite ca ne e lene sa facem un proiect cu doua hartii, ca m-am lungit deja prea mult. :))

  asta la modul vag realist. ca daca ne afundam in distopii, pai chiar nu imi convine sistemul asta cu “hai sa punem toti bani in caciula si sa vedem ce iese”.

  adica chiar nu inteleg de ce punem toti un procent din salariu si sa vedem abia dupa de ce ne ajung banii. e ca si cum am iesi la restaurant si cer de la fiecare o alta suma de bani, o adun, o impart la 3, si comand doar ce vreau eu pentru toti 3.
  ar fi mai logic sa facem un plan cu “de cat avem nevoie”, si abia dupa sa impartim.* vad de exemplu ca la privat se poate – nu iti cere nimeni la asigurare un procent din salariu – iti cere o suma fixa.

  *e drept ca sunt si socialista in ideea ca trebuie musai sa comandam toti – adica sa fie obligatoriu sa fii asigurat si la sanatate, si la pensie etc.

 15. @Stropic: Si tu si toata lumea din jurul meu, amestecati toate lucrurile , toate masurile si pe urma alegeti de pe unde va place incercand sa gasiti un echilibru peste toate la comun. Si nu-i ok. Ex:

  peste tot sunt niste incentives – ceva sa te motiveze sa te apuci de treaba aia “in ciuda”. in invatamant ai concediu (platit) cat nu avem intr-un an toti 3 cred,

  Lucrurile astea sunt separate.
  Fiecare are ce job are cu beneficiile si ponoasele lui. Nu stabilim taxele la stat in functie de cat de greu sau usor sau banos, sau nu e jobul – asta-i non-sens.

  Taxele la stat sunt pentru serviciile pe care le ofera statul.
  In mod normal eu ar trebui sa platesc taxe pentru serviciile pe care mi le ofera statul MIE. Dar pentru ca suntem socialisti, suntem o echipa, pula mea, harneli, platesc taxe pentru serviciile pe care ni le ofera statul NOUA. Adica cui ofera statul serviciile alea, ca eu nu prea le vad, da-n fine.
  Atat. Nu are treaba, cu industria, cu cine e mai important pentru tara, cu cine produce nu stiu ce, cu altele.
  Esti cetatean in tara asta? Consume resurse , servicii si infrastructura?
  Perfect, pe principiul “user pays” tre’ sa platesti pentru ele.

  S-a stabilit un nivel de tarifare pe salariu ala tre’ sa fie. Nu poti sa faci taxe pe clase de angajati, impartindu-i arbitrar in prosti, mai detepti un pic si ITsti , sau handicapati.

  Nici nu poti sa te legi de pensii speciale si de faptul ca au profesorii concediu lung.

  N-au nici in clin nici in maneca.

  Avem o factura de plata pentru serviciile oferite de stat. Ca e maire, sau mica, aia e. Vine ca intretinerea, si din pacate, ecam la pausal, ca asa e la socialisti. Impartim si platim. S-a stabilt ca impartirea se face pe persoana pe venituri salariale. Itsti vin si spun ” coaie, eu sunt mai smecher, pe mine sa ma scutiti, ca eu va fac o favoare ca stau in blocul vostru de imputiti, daca ma suparati – MAINE plec ”

  Raspunsul meu la asta este “pai, pleaca coaie! Du-te in viteza!” Nu ca ii detest sau ceva, ca nu-s eu Basescu si uite-ma si pe mine, dar ideea e ca decat sa ai pe unii smecheri care beneficiaza si nu-si platesc “intretinerea”, ci le-o platesc fraierii, mai bine sa se duca ei frumos, sa-si plateasca datoriile in alta parte, iar fraierii isi redimensioneaza cheltuielile pe masura consumului si puterii lor.

  In felul de acum aia ca mine si ca tine ii capuseaza pe ceilalti , iar ei au tot dreptul sa ne injure si sa il voteze cu 4 maini pe socialistu’ de Orban.

  Si, da, daca astia ca mine si ca tine sunt nemultumiti de intoarcerea la 43% – pe buna dreptate, ca e prea mult, well, noi avem optiuni , PFA emigrat. Ceilalti, mai putin. Dar poate, daca vad ca hopaaa, am crescut astora birurile inapoi si se alege praful poate – poate e timpul sa facem ceva mai inteligent. Daca nu, nu, ca nu suntem mama ranitilor.

  ar fi mai logic sa facem un plan cu “de cat avem nevoie”, si abia dupa sa impartim.* vad de exemplu ca la privat se poate – nu iti cere nimeni la asigurare un procent din salariu – iti cere o suma fixa.

  Desigur, ca iti faci tu planul pentru tine si platesti doar pentru tine ( familia ta). Presupun ca la privat nu platesti si pentru niste necunoscuti de pe strada, care nu stii de ce sunt bolnavi s ce riscuri vor sa asigure.
  Pe de alta parte la privat iti faci planul : asigur A, B,C. Daca de imbolnavesti de “D” – sa fii tu sanatoasa, hai , vira la stat, ca nu e pe asigurare, nu?

 16. Care fraieri le platesc intretinerea celor din IT? Nu, serios. Tot ce am scris mai sus, profesori, medici, armata etc nu contribuie cu niciun leu la buget. Aaaa, platesc taxe, nimic de zis, dar stii, cand strangem banii gramada, ei nu produc nimic, sunt doar servicii catre cetateni.

  Deci cine plateste? Sectorul privat. Hai sa vedem ce merge, ce firme sunt asa mega profitabile si aduc bani. Ce alte sectoare non-IT aduc bani?

  Eu cred ca problema se pune prost ca “aaa, eu sunt fraier sa platesc taxe?”. Pai…ai de ce plati taxe datorita oamenilor alora.

  Daca tu imi zici ca uite, e o mare oportunitate turismul. Si presimt ca daca mai multi oameni ar lucra in turism, vin investitori si turisti si cumpara, as zice da, of course, 0 impozite, fara ura fara nimic. Ca dupa sunt 1000 de hoteluri pline si ma angajez si eu acolo contabil. Sau PR. Sau femeie la curatenie. Sau deschid o taraba cu apa in fata. Sau orice.

  Pui lucrurile in miscare. Aaa ideal ar fi sa fie fara scutire de impozite. De acord. Dar intre 0 si ceva, prefer ceva.

  Prefer sa piarda bugetul de stat bani ca aia din turism sunt impozitati 0, ca acolo vad munca, vad cat de cat niste beneficii, decat sa piarda banii in enspe proiecte de toata jena, gen borduri inexistente, si tot neamul lor de tepe de la buget.

 17. Aaaa, platesc taxe, nimic de zis, dar stii, cand strangem banii gramada, ei nu produc nimic, sunt doar servicii catre cetateni.

  Lol. Ai un o divergenta foarte mare in gandire.
  Eu sunt de acord ca on top of things bugetele institutiilor de stat sunt finantate de taxele celorlalti. Dar priveste lucrurile din perspectiva potrivita.
  Un profesor cand merge la serviciu e mintit cu acelasi salariu brut ca si tine. Din el, nu primeste toti banii. O parte din ei merg la buget pentru servicii.
  AIA E plata muncii lor. Faptul ca plata muncii lor vine tot din taxe e corect. Jobul lor la stat exista doar pentru ca exista platitori de taxe, corect. Pe de alta parte, un profesor, fie ca e la o scoala de stat, fie ca e la una particulara, e tot profesor. Salariul lui tot asa se taxeaza, munca lui e impozitata la fel.
  Oamenii aia ( prin definitie) sunt platiti pentru ca ofera serviciile pe care le platesti tu cu taxe.
  Daca le platesti.
  Tu ca ITst te ocupi personal de ceva din serviciile pe care le ocupa statul? Nu. Ca nu esti profesor , pompier, soldat. Daca ai fi ai face-o gratis?
  Nu, munca ti-ar trebui platita. Daca munca iti e platita, tu platesti la randul tau impozit pe venit? Daca nu, esti ca Itstii, daca da, atunci platesti la randul tau serviciile de care beneficiezi.

  Si presimt ca daca mai multi oameni ar lucra in turism, vin investitori si turisti si cumpara, as zice da, of course, 0 impozite, fara ura fara nimic.

  Oferi scutirea la nivel de business, nu la nivel de angajat. Daca vrei sa faci o afacere profitabila adaugi facilitatile la nivel de afacere/ sector economic.
  Daca vrei sa faci o categorie de angajati profitabili, adaugi facilitatile la nivel de categorie de angajati.
  Daca statul vrea IT in Romania, da facilitati la nivel de business – teren gratis, infrastructura, scutiri de impozite penrtru ei, alea.
  Angajati mai ieftini e tot o facilitate, dar o aplici angajatilor in dauna altora care trebuie sa le plateasca cacaturile

  Pui lucrurile in miscare. Aaa ideal ar fi sa fie fara scutire de impozite. De acord. Dar intre 0 si ceva, prefer ceva.

  Eu cred ca nu. Eu cred ca dimpotriva, impozitele nejutificate trebuie indepartate.
  Dar cred ca taxele pe serviciile acordate cetatenilor trebuie platite de beneficiari. Altfel avem parte de injustitie sociala.

 18. Mi s-a mai zis. :)) Si mie mi se pare la fel la ceilalti, pe principiul uite cata lume conduce pe contrasens, daca stii bancul.

  Eu nu vad nicio diferenta intre scutire de impozit la nivel de business si cea la nivel de angajat.

  Ca tot la buget se duc, nu? Tot x lei in minus. Singura diferenta e multumirea ca “aia e firma, nu angajat ca mine, deci nu e nedreptate, aia au voie”. Ca atunci cand vine vorba sa luam o sosea, sa platim un medic, tot o suma mai mica avem din care sa facem astea.

  Ba mi se pare chiar mai ok pe undeva, ca firma aceea cel mai probabil isi ia profitul si il duce aiurea, pe cand angajatul mai cumpara o maslina, o apa si mai genereaza alte joburi.

 19. Business si angajat nu-s deloc acelasi lucru. Ar fi util daca ai putea obtura putin ochiul cu care cand te gandesti la business te uiti la PFA-ul ala care de fapt e o persoana si care lucreaza ca si un angajat doar ca evita taxele.

  Nu e aia singura diferenta.

  Business e o sandrama care are activitate economica si angajeaza in activitatea aia forta de munca + resurse provenite din alte business-uri. Tehnic vorbind, nu prea poti avea angajati fara business-uri, invers, se pare ca da 🙂 doar ca fara angajati cam nu prea ai consumatori, daca nu cumva avem fiecare cate un business.

  Nu e ca aia au voie. Firma, prin natura ei, are nevoie de alte servicii si resurse de la stat pentru care plateste impozite. Ele se intersecteaza la partea de infrastructura si justitie.
  Nu-i ca tot la buget se duc, ca asa daca le faci pe toate un mare ghiveci, cum se mai foloseste in politica, nu-i prea usor sa mai socotesti cine cat si pentru ce plateste.

  pe cand angajatul mai cumpara o maslina, o apa si mai genereaza alte joburi.

  Asta e logica de tipul Iohannis, zicea Manowar mai sus. Hai sa marim salariile bugetarilor, ca vor creste consumul si vor ridica economia. Right. Din ce bani ?
  Ai jucat vreodata Sim City ? 😀

  Exista posibilitatea asta, de a juca protectionist, totul pentru populatie si nici nu-i rau. Sa taxezi firmele si sa pui populatia tarii ca resursa principala si cine vrea acces la ea ( ca-i forta de munca, sau consum) sa plateasca, nene.
  E absolut ok. Doar sa ai o infrastructura beton si sustenabilitate deja existenta, ca tara, ca sa iti permiti sa pui piciorul in prag asa. Ca poa’ sa fie cu recul. Vezi tu, investitorul deschide un business sa faca profit, daca vede o nisa. Daca vrei sa il atragi ii creezi nisa aia. Daca ii pui conditii exigente, vine, dar tot asa, daca vede o oportunitate suficient de buna.

  Cum ii creezi nisa aia e important. Ca dac-o faci ca romanii, discriminand alte categorii de salariati, pentru ca stiti, ITstii sunt febletea tarii, de ce nu v-ati facut ba prostilor toti programatori, nu e ok. Pur si simplu nu e. Ca uite ce frumos imi platesc eu taxele in Romania si locuiesc in alta parte. Si ma mai gandesc unde, si in ce investesc. Nu-i nicio garantie ca cumpar eu masline din Romania, este?

  Si e normal, ca daca au de votat, ca tara e a poporului, nu a firmelor ( in teorie, desigur) toti cetatenii vor vota in favoarea interesului propriu, nu “al tarii”, nu al IT-stilor..
  Daca Orban le ridica mingea la fileu si le spune – “ba, prostilor, pai voi nu vedeti, ca astia dupa ce ca au salarii mai mari si joburi mai bune, nici nu platesc taxe ca voi, nu vreti voi sa-i scuturam un pic de ifose si de talent?” ce crezi ca se intampla? Are cineva vreun motiv sa fie intelegator cu ITstii, ca economie si vrajeli?
  Nu, taica.
  Daca eu muncesc ( presupunand ca nu-s din IT) si-mi ia statul juma’ de salariu, ia sa-ti ia si tie, ce pula mea facem aici? Pai ce, tu nu te imbolnavesti, nu mergi pe strada? Cine-ti plateste tie alea, ca eu nu-s de acord. Ce economie si vrajeli, lasa ca are lumea nevoie si de instalatori si de mecanici, sudori…etc. Pana una alta fiecare tre’ sa se hraneasca pe sine.

  Desigur, eu as cauta pe unu’ care pune problema corect. Daca aia nu platesc, cinstit e sa nu platesc nici eu, pe principiul #șîeu , ca e la moda. Pula mea, luati banii de la firme ( prin impozite care nu pot cadea in sarcina angajatilor, gen nu pe cap de angajat sau ceva) – cum, nu ma intereseaza, eu de ce as cotiza cu mai mult decat se cade?

  Dar in lipsa aluia eu zic sa te uiti cu atentie la evolutia PNL-ului .
  Cred ca ai intelege foarte bine perspectiva daca ai lucra intr-un domeniu care nu-i foarte bine platit, sa zicem turism, ca tot iti place, patronu’ ar taia bonuri fiscale cand si-ar aduce aminte, pe tine te-ar plati mai la misto, ca iti dau clientii ( probabil IT-sti ) spaga, care s-ar cam lasa asteptata, dupa care ti-ar zbura asa brutal juma’ de salariu, dupa care ar trebui sa le explici copiilor care vor chestii, ca “stiti eu n-am fost asa de desteapta sa lucrez in IT” ,dar trebuie sa-i intelegem, ca tara are nevoie de ei. Haida, deh. Cum o sa te ajute pe tine intelegerea asta? Nu se stie clar, dar e important sa avem o economie dezvoltata pe partea asta.
  Tu tot ce-ai putea vedea ar fi preturi mari “ca pentru IT-sti” pe care nu ti le poti permite, pentru ca taxe.
  Unde e justetea in treaba asta?

 20. Nu prea mult, da strict jucam ca sa dau foc si sa distrug. Nu stiu cat ajuta asta la discutie. :))

  Nu stiu, ce le spun la copii cand ma intreaba oricare din avantajele si dezavantajele de mai sus? Cum ma simt eu cand imi zicea cineva zilele trecute ca a iesit la pensie in romania la 40 si ceva de ani cu pensie vreo 2500 EuR? Si ca isi pune pe picioare un business online, ca se plictiseste acasa? Si ca se muta intr-o tara mai cu soare macar o parte din an? Justetea aici unde e? Nu ajungem tot la “du-te in transee daca nu iti convine”/”invata IT”?

  In fine, e 80 mil pe an scutitrea si Firea a dat 100 la catedrala dintr-un foc. De 80 de milioane e o investitie buna, care a dus la cresterea numarului de angajati de 10 ori, si alte taxe platite. Eu as vedea si asta daca as lucra in turism, si o vad, ca nici consultantii SAP nu prea au scutire de impozit. Dar ai dreptate, nu e absolut deloc despre bani, e o chestie strict emotionala, de “toti suntem la fel de importanti”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.