Proiectul DanArmeanca

Poza din feat e cioardă din instagramul lu' frate-meu și a fost folosită fără acordul lui. 
Dacă  îl deranjează, știe unde să trimită factura. Sau, are parola de la server și 
ar putea să șteargă blogul cu totul, riscul meu.

Aș fi vrut să continui să muncesc în UK. Dar nu a fost să fie, în sensul că e vară și vara e mai complicat. Puține proiecte, rate de căcat,  aveam opțiunea să mă fac angajat, dar la bani cam puțini, plm,  iar de așteptat toamna,  n-aș mai aștepta-o, că vine pe banii mei. Aveam ceva promisiuni, dar până una alta aș lucra pe contracte și pe cașcaval.  M-a sictirit și zgripturoaica aia care negociază Brexitul pe costul meu și am schimbat tot în EUR și la revedere. Am cam pus cruce oricărui plan cu UK pentru moment, deși era o idee bună. Mai vedem la anul. Păcat, prinsesem ceva vânt în aripi și m-am dezumflat. Țara aia e chiar frumoasă, iar vremea e pe placul meu. Cam scumpă pentru zgârcenia mea, dar pula mea, om mai vedea. Bristol, Birmingham și Oxford sunt niște orașe mișto, în ordinea asta. Londra, nu ar fi nici ăla rău, dar clar nu e de oameni ca mine. Trebuie să ai o inimă mai tolerantă,  sau buzunare mai largi când vine vorba de decartat pentru condiții de trai.

Am avut o grămadă de discuții și câteva interviuri pentru Germania.  Ați  auzit voi povești cum de abia așteaptă nemții să primească afacerile din UK, cum se va reloca totul la Frankfurt și   Munich. Cum vor accepta ei vorbitori de limbă engleză.  Right! Treaba asta e încă în viitor 🔮.  Dacă s-or trezi la realitate suficient de repede, că,  până una alta le fură irlandezii, elvețienii,  nordicii și olandezii din cașcaval. Iar ei la interviuri încă dau din coadă și întreabă “Sprechen Sie Deutsch?”  E și normal, dealtfel.  Nordicii sunt mai toleranți,  că pesemne și-au dat ei seama că nu vorbește nici mă-sa limbile ălea ale lor, nu e ca și cum ar studia lumea la școală mormane de daneză,  suedeză și norvegiană. Au, ai dracului, și fiecare câte o limbă,  nu le-a ajuns una la toate trei țările. Așa că “English, my love!”.  Am tot așteptat agenția cu care am lucrat anterior (mi-e comod să nu schimb stăpânul)  să-mi dea altceva,  dar nu s-a legat nimic și m-au luat alții în bot și m-am combinat la un nou contract pe 4 luni în Danarmeanca (😉) .

Din 1 august m-apuc și bag. Din Copenhaga. Tot cu avionul. Dacă s-o lega ceva mai pe lung,  nu știu ce să zic.  Danemarca e mișto,  deși mie nu mi-a plăcut Copenhaga în septembrie,  acu 2 ani, când am fost la băutură.  Prea deprimant, prea mohorât, prea ploaie.

E un pic complique cu taxele. Sunt trei țări în Europa unde nu merge șmen-ul cu 183 zile/ an: Olanda, Elveția și ăștia; te taxează din ziua 1 dacă lucrezi de pe teritoriul lor. Din fericire au ceva pachet de expati,  altfel taxele la ei sunt cam jumătate.  Și,  fără supărare, dacă fac banii juma-juma cu statul eu le-aduc și copiii în brațe, să dea și ei ceva înapoi din socialismul ăsta.  Mi-e doar frică să nu mi-i ia, că eu nu-s chiar după standarde nordice. Adică,  sunt un părinte modern,  dar așa în comparație cu părinții mei și cu ce e prin România în medie. În două luni mă vedeți la Antena3 că mă milogesc de ăia să-mi dea boracii înapoi.

Iar cu taxatul, plm,  se lucrează cu corporații Umbrella, care te angajează la ei temporar, merg banii prin ei, iar tu încasezi circa 68%,  dacă interesează pe cineva. Ați auzit-o voi pe aia cu să plătești o firmă ca să te angajeze? Eu plătesc 512 Euro/ lună.  Măcar e sumă rotundă. Bine, eu am să trag chiar mai bine de procentul ăsta, că am să lucrez parțial din România (remote) și facturez parte din ore de aici; am să devin șef pe optimizare fiscală în câțiva ani.  Dar de la anul nu știu dacă mai merită să facturezi nici din România,  poate mă înmatriculez pe Bulgaria, sau ceva.  Voiam să merg să deschid o cosmelie în Hong Kong, dar e cam lung drumul. Mai vedem și cu asta. Acuma, dacă durează chestia asta mai mult de 4 luni, dar nu cred, mai degrabă  că îmi fac eu “umbrella” mea la ei, nu mai stau de alții. De 512 euro pe lună cumpăr câteva pungi de iarbă să treacă frigul și noaptea mai ușor.

Glumea tipa cu care am relaționat, de la Umbrella, că ” Ah, ce bine e că vii în august, că e ziuă, apuci să vezi și tu ceva din țara! Din septembrie se face noapte.” Cred și eu.

Nu cred că e de mutat în țara aia, tot mai bine Germania,  încă nu am renunțat la învățatul limbii, am pus un pic pauză, să îmi iau o certificare, dar o iau iar de coadă, n-o slăbesc.

Până una-alta, mai sunt câteva săptămâni de frecat duda, e prea nepotrivită vremea să mă apuc de izolat casa, ar mai merge mai bine de-o vacanță, cri-cri-cri,  toamnă gri. Am să revin.

Nu îmi place că am adunat 2 luni și jumătate între contracte, apartamentul meu încă așteaptă să fie plătit, dar dacă socotesc banii și timpul liber nu-i rău deloc.

Mă întreb, oare după câți ani de futut capra prin Europa îmi fac curaj să merg și mai departe. Acolo n-o mai merge cu naveta cu avionul. Trebuie să mut casa după mine.

Send to Kindle

11 Replies to “Proiectul DanArmeanca”

 1. Pentru cititorii mai noi, care e ideea cu nevoia de a fi angajat de catre cineva?sau cu ‘ șmen-ul cu 183 zile/ an’? Nu poti deschide un SRL in RO si sa facturezi intracomunitar?

 2. Poti sa facturezi cum vrei tu. Problema e ca daca lucrezi si esti prezent mai mult de jumatate de an intr-o tara ( de aici 183 de zile) toti te obliga sa platesti taxele la ei. Prin urmare, tu nu mai platesti taxe la banii aia in Romania, daca nu vrei, si nu ai de ce sa vrei sa platesti de doua ori ca-s ai tai si exista o legere care impiedica dubla taxare.
  Smenul e sa nu ai proiect/ contract care sa implice prezenta ta in tara aia peste limita asta.
  Iti dau un exemplu: Poti sa ai un contract de 6 luni in UK. Daca a fost full on-site, si vrei sa ramai la taxare de Romania, urmatorul contract il cauti si tu in alta tara ( Germania, Belgia, Italia, Spania…). Pe urma poti sa revii.
  Eu de exemplu am avut un contract de 4 luni si jumatate in UK, dar prezenta on-site a fost sub 90 de zile. Cred ca sub 60. Deci puteam lejer sa mai iau unul.
  In Danemarca, Olanda si Elvetia nu e asa. Daca ai muncit o zi in tara aia esti obligat sa platesti impozit pe banii aia acolo, deci sa fi angajat la o chestiuta de acolo, freelancer, iti faci SRL, te angajezi la companie “umbrella”, ce vrei tu, dar trebuie sa platesti taxe pe banii aia ACOLO.
  Nu se pune problema ca ce-ti fac aia tie, se pune problema ca nu are voie o companie mare sa te tina pe tine sa lucrezi la ei si tu sa fofilezi legea. Si nu se baga nimeni. Toti vor sa fie in regula. Asa ca platesti. Si pentru asta exista businessul cu companii de payroll pe care le platesti sa te angajeze, lol, se ocupa ei de taxe pentru tine, primesti si ceva discount de expat, in anumite conditii, si-ti iei ce ramane, dupa cum am spus mai sus.

 3. Am inteles. Merci de precizari. Eu lucrez remote pentru o firma din Suedia si din cand in cand ma mai duc si pe la ei, on-site. Sunt departe de pragul de 183 de zile, insa e bine de stiut pe viitor.

 4. Da, așa-i treaba cu nemții, înfigea-le-aș puli în inimă. Nu trece lună să nu citesc câteva articole smiorcăitoare despre cum nu mai găsesc ei forță de muncă calificată (exceptându-i pe ăia 1 mil de refugiați, lol). Dar pe de altă parte n-ar accepta nici în ruptul capului oameni să angajeze oameni care vb doar engleza. Că dă-o-n plm că germana o înveți și după, mai ales că vorbitorii de engleză nu sunt chiar oameni care ar muncii în construcții sau în agricultură.
  Și uite așa ajung ei să angajeze vorbitori de germană care sunt nevorbitori de IT. Și uite așa sunt io înconjurat de opticieni, muzicanți, electricieni ș.a. lua-le-aș pipota pe cadru.

  P.S. La vwg abia s-au decis ăștia dupa 100 de ani de coieli să declare engleza limbă oficială, de uz intern (nu că asta ar schimba cu ceva situația descrisă mai sus). La Audi, parte a aceluiași grup, estimez că va mai dura niște sute de ani că ăstia sunt lindicu’ pricipesei și nu se coboară ei la nivelul ăsta. Mai bine angajează grădinari să le pună infrastructura IT la punct.

 5. La BMW vorbeam engleza prin birouri de prin 2015. Nu stiu daca limba engleza era oficiala in grup, dar in proiectul unde am lucrat eu era, desi se vorbea si franceza si dutch si cam o un sfert din noi care ocupam 3 mese de openspace isi declarasera autonomia deja cand am ajuns eu pe proiectul ala si vorbeau romaneste fara pic de jena. Mie mi-era un pic ca nu eram invatat sa vorbesc romaneste in tari straine, dar mi-a trecut repede.

  La aia cu SWAG ( sau VWG, cum zici tu schipix 😛 ) nu am lucrat, dar firma la care am lucrat le ofera inca consultanta in proiecte de support offshore legate de VW/Porsche Bank , pe finance si inca ceva si stiu sigur ca au trebuit sa angajeze in Romania vorbitori de germana.

  Dar am lucrat pentru Mercedes anul trecut si tot ce stiu e ca daca voiai sa fii onsite trebuia sa vorbesti germana. Asa am ajuns sa avem “solution architect” un tip care avea mai putina experienta pe orice, la ce varsta avea, creca si la futut , decat restul echipei . Da’ vorbea Germana. Noua ne era clar ca nu ne putem intelege cu aia in limba lor.

 6. Da mă e explicabil. Pt că se știe că au toate șansele să ajungă din urmă chineza, spaniola sau chiar engleza.
  Ăia ai lor care se ocupă de soft power sunt suficient de idioți încât să nu își dea seama că e mult mai eficient să ai 100-200 de milioane de vorbitori de NIȘTE germană, decât să ai vreo 10-20 de milioane de non-nativi, care îți vorbesc limba bine/f bine.

 7. Corect e de fapt “Sprechen Sie Deutsch?”

  Nu ai nevoie de SCH pt că S urmat de o consoană tare (e.g. T, P) se pronunță by default Ș.

 8. :)). E bine. Daca am nevoie de doua corectii ca sa scriu asta inseamna ca mai am putin si invat . Vreo doi ani. Cred ca eram prea optimist. Merci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.