La revedere lume. Sunt deja învechit.

E liber să mergeți și să vă căutați antidepresivele și să-ncepeți să le luați cu vodcă, câte un pumn o dată.  Speram să mai treacă vreo 10 ani până ajung să spun asta, dar uite că nu.  Pula mea, sacii mei încă nu-s plini și nu știu cât timp mai am să-i umplu.

Când eram copil tata m-a bătut la cap cu ”cartea se plătește/cartea vorbește” și cu ”noi suntem săraci și altă șansă n-ai”. Atât cât a putut el vedea în viitor a avut dreptate în ceea ce mă privește, chiar dacă nu în modul în care și-a imaginat el.

Modelul societății în care trăim e acela în care banii produc bani pentru cei ce-i dețin, iar ceilalți oameni sunt uneltele. Cu cât mai inteligenți și mai calificați cu atât mai valoroși, cu atât mai mulți bani pot obține și pot spune că a mers, începuse să meargă.

Discutam mai demult cu niște amici care-s interesați de Automation și AI și concluzia era aia că momentan nu ne facem griji, că prima generație de AI-uri va fi slabă, atunci când AI-ul va fi capabil să se replice singur jocul s-a terminat.

Ei bine Jocul s-a Terminat.  Știți expresia aia cu  ”get rid of the man in the middle” ? Google tocmai a făcut aia. Faptul ca AIul lor a reușit să facă singur un AI mai bun se traduce prin faptul că tocmai ne-a futut, dacă nu ca specie, cel puțin pe cei ce suntem uneltele banilor.

De-acum banii se pot produce singuri din bani. Nu mai au nevoie de oameni. Cuvintele ”forță de muncă” și ”inteligență” devin demodate.  Pentru cine vor produce și cum se va schimba paradigma, numai dracu’ știe. Pe partea de execuție oamenii au început demult  să concureze cu roboții reducându-și prețul muncii ( relocări în China…). Oamenii au rămas oarecum în avantaj, pentru că costul de producție al roboților era mare, deoarece impunea forță de muncă înalt calificată. Și mi aveau și ăia nevoie se maintenanta și supraveghere. De-acum  tot ce contează în implementarea execuției cu roboți e costul curentului electric pentru producția lor, cât și pentru operare. Poți fi mai ieftin decât curentul electric? Plm, miroase a race to the bottom FFWD.

Doar că și pe părțile celelalte începe să miroase a același lucru.

Prin urmare, următorul pas care ne va rămâne ca specie va fi asimilarea tehnologiei și simbioza cu ea, sau auto-construcția genetică. De-aici încolo e loc doar de două lucruri. Cyborgi sau Eugenie. Sau amândouă.  Cam devreme. 

 

Send to Kindle

8 Replies to “La revedere lume. Sunt deja învechit.”

  1. Lasa, boierule, ca noi avem pamant. Eu merg mai departe, pe lavanda. Cica ceaiul de lavanda e si antidepresiv. Il vand IT-istilor si scot il las pe Cypress fara job.
    Am ras and am citit ca Mnowar si-ar cumpara pamant :))) Poate asa afla si el ca alta e socoteala cand ai pamnt si un venit de 15 mil, cat aveam acum 4-5 ani. Ca practic nu prea ai ce face cu banii astia cand aproape tot ce bagi in gura iei din gradina si batatura. Si nici de servicii nu am nevoie, ca sunt inginer mecanic si stiu cum se fac toate cele. Vreau casa? Imi fac EU casa. Vreau mobila? Mi-o fac eu. Vreau caldura? Pai “termotehnician” e specializarea mea. Masina? As putea-o face si pe aia. Ar arata ca-n Mad Max, dar pentru mine ar fi suficient sa dau cu ea ocol pamanturilor si sa fugaresc manowarii care dau iama in porumb, sa aibe si ei cu ce plati instalatorul, ca sa le schimbe un bec prin casa.
    Vreau sa imi pun AI pe tractor, sa are\praseasca singur? Se face, boierule, dar mai incolo, ca abia am luat pitonul de coada.

    Deci faceti-va tarano-mecano-programatori si o sa va doara in basca de tot si de toate.

  2. Din ce am vazut din filmuletul stirii, robotul/AI era pe acolo sa ajute la strangerea de finantari. Dar inteleg ce vrei sa zici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.