Una scurta cu imobiliare in Paris

Poate ca nu e foarte bine sa fim nici prea civilizati, nici prea socialisti.

Dream House?Yours?

Eram la un pahar de vin alb  italian si-o prajitura nemteasca  cu doi francezi . Din vorba in vorba despre comunism, proprietati and shit unu imi zice ca stie cum e cu statul socialist care ii apara pe saraci , in sensul ca ii lasa sa aiba un acoperis deasupra capului.  Zic :

–   Bai lasa-ma ca tu nu esti sarac.

El zice, razand:

– Eh , acum cam sunt. Mi-a fost furata casa…

Zic :

–  Cum dracu’ , si unde-au dus-o?

Imi explica omul ca defapt e vorba de unii care au stat in chirie si nu i-au platit chiria timp de doi ani. Si ma intreaba daca am idee de cati bani e vorba. Ma gandesc, normal, la  cateva zeci de mii de euro , dar nu inteleg cum i-a lasat p-aia sa  nu plateasca doi ani. Imi spune sec ca e vorba de 60, 000 de EUR, la care il intreb cat dracu de mare e casa lui. Spune ca destul de mare si ca e in Paris. Si zic, ca un taran prost :

-Lasa amice , ca daca ai  casa asa de mare in Paris inseamna ca esti bogat ( chiabur  chiar).

Imi spune ca a cumparat-o in rate  ( vreo 600 000 EUR ) si ca platea rata la ea 2000 EUR   in timpul asta . Si ca  mai plateste si chirie pe unde sta acum tot cam spre 2000 EUR. Whoa! Acum nu mai cred ca e chiabur, cred ca e prost si il intreb:

– Bah , dar de ce dracu’ ti-ai luat casa si te-ai mutat in chirie ca sa te pacaleasca niste unii. Imi explica ca statea mult timp plecat din tara  ( consultant, deh )  si ca s-a gandit sa faca o afacere buna pentru familia lui si i-a mutat intr-o casa mai mica in afara Parisului. Am zis ca e consultant FI?

Urmatoarea intrebare e

-Ba da’ cat plm ai tu salariu acolo in Franta?

Imi spune ca avea, 6000 cand statea plecat. Acum ca ” nu mai sta plecat” – mentionez ca suntem in Germania si ca ne vedem cam sptamanal –  are mai putin.Well done Sherlock. Si-l intreb cum dracu’ de-au stat aia doi ani acolo de nu i-a dat afara. Si-mi spune  ca nu-l lasa politia sa ii dea afara, ca aia nu pot sta in strada , chiar daca nu platesc , pana cand nu obtine un ordin judecatoresc.

Si-mi mai spune ca din cauza ca-s o droaie de astfel de procese in Paris , dureaza  1 an pana cand intra dosarul pe rol si ca e fericit ca a reusit sa-i dea p-aia afara in doi ani . Pentru ca statul francez protejeaza chiriasii si le apara drepturile chiar atunci cand nu platesc. A zis cineva ca justitia romana e lenta? Mmm parca dreptul nostru avea ca model dreptul francez ? ( poate ma insel).

Si-l mai intreb cui dracu’ a inchiriat casa. Si el zice ca agentia cu care lucra a inchiriat-o mai intai unui avocat care locuia cu o femeie de culoare . Si ca avocatul a plecat si a ramas aia cu care s-au mutat alti negriciosi gangesterosi.  Si asta mi-a raspuns la intrebarea  : de ce nu angajat niste gealati sa-i umfle p-aia.  Ca cica trebuia sa ii linseze  (altfel , doar cu nimicuri , risca sa-i enerveze si sa-l linseze ei)  si e cam mult pentru el :).  Si urmatoarea intrebare era ca  de ce nu recupereaza banii de la aia in instanata . Raspunsul e ca :

a) Femeia care a semnat contractul e saraca lipita cu muci de gard.

b) Avocatul  semnatar care a plecat intre timp n-are venit fix si nimic pe numele lui :). Doar contractul de chirie e e numele lui. Ca doar e avocat , nu consultant FI, in plm. Prin urmare nu-i poate face  nici poprire pe salar , nici  executie ca are toate bunurile pe firma.

c) Agentia cu care avea contract  l-a futut clar , in principiu ca nu avea asigurare de neplata a chiriei, desi lui i-au spus ca are . Doar ca  dupa ce a semnat contractul a venit raspunsul oficial de la asigurator ca el nu-i poate acoperi pe chiriasii lui. Timp  in care agentia i-a dat asigurari  doar verbale  , ca e totul OK.

Si cica-cam asa merge treaba prin Paris. Daca vrei , platesti, daca nu nu. Bine , tre’ sa fii fara conturi bancare , fara salariu lunar..un fel de in afara sistemului.

Si omul imi explica destul de afectat ca aia erau negrii. Ba si n-as vrea si fiu  rasist, dar nici sa ignor realitatea  doar de dragu’ de-a fi politically correct. Am aprobat corespunzator.

Imi caut loc de munca in Paris … inteleg ca se plateste al dracului de bine si ca poti sa scapi cu chiria neplatita . Lux !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
speedy.gonzales
speedy.gonzales
9 years ago

pana mea, trebuia sa angajeze niste moldoveni de peste Prut lati in spate si cu ceafa groasa si in cateva minute scapa de chiriasi. cred ca il costa sub un sfert din cat a pierdut pana acum in 2 ani de zile. ca limba “pumnului si a ciomagului pe spinare” e internationala si e inteleasa cel mai repede.

si daca intreba ceva politia, proprietarul spunea ca nu stie nimic, ca chiriasii erau niste “gangsta” si ca probabil a fost o rafuiala a lor cu alte bande.

admin
9 years ago

Dupa cum am scris , unii din aia sunt deja trecuti prin puscarie iar ca parte contractanta era si un avocat. Omul s-a temut ca posibil ca aia sa nu vada lucrurile asa cum spui tu dupa ce-si iau omoru’, ci sa caute revansa , foarte usor de obtinut tinand cont ca omul avea acasa o nevasta cu 2 copii si ca era plecat din tara mai mult de jumatate din timp.
Or, sa-i omoare nu e dispus.

Malin
8 years ago

Exact la fel a patit si o verisoara de-a mea din Grenoble. Si-a luat in urma cu multi ani un apartament in rate si apoi a vazut o oportunitate de afacere intr-un sat la vreo 30 de km. S-a mutat acolo in sat unde a inchiriat un apartament (jumate din casa) si spatiul comercial de la parter, iar apartamentul din Grenoble l-a inchiriat unora tot asa prin agentie dar in cazul ei cu asigurare si tot tacamul. Au stat aia mai bine de 2 ani si au platit la zi dupa care in criza au ramas fara servici si ea… Read more »