Centrala termica. Incalzire prin pardoseala -Stage I – 09/2014

Nota. Postul asta va fi editat pe parcurs.

Nota2. Asta chiar o scriu in graba asa ca sa n-aud de ” vezi ca gramatica si ortografia”  , sau alte manifestari ale dislexiei mele ca va trimit direct aici ( Da, Delia?) .  Se accepta doar critici  gen , Ba boule, vezi ca in excelul ala ti-ai bagat pixu’ in matematica , sau in formule de fizica. Ca e posibil si asta chiar as corecta , daca ma insel.

Legacy

La tara ,  undeva unde nu sunt gaze , prima optiune de incalzire centrala la care ma gandesc este pe centrala cu combustibil solid.

Dupa calculul sumar al unui consultant de vanzari as avea nevoie de o putere de incalzire 16kw si cam 3kw pentru incalzirea apei calde menajere. In teorie.

Suprafata este de 80 mp ai unei casute doar cu parter cu pereti de exterior partial din barne lemn (15-20 cm )  momentan neizolat , partial din caramida 25 cm partial neizolata , partial din blocuri de ciment ( boltari) izolat cu polistiren de 10cm ( in curs de).  Casa nu este  mansardata , are pod si acoperis din tabla, batuta pe scanduri de lemn, partial , si partial aplicata pestre sindrila.

Nu se iau in discutie chestiuni de genul, nu mai bine  faceai tu nu stiu cum pula lui Satan , si construiai alta casa, sau si izolai nu stiu ce , sau , sau sau. Nu.   Ipotezele sunt ipoteze, problemele nu se schimba de dragul unei rezolvari mai facile cu un rezultat convenabil , fara cifre dupa virgula.

 

Mai erau ca optiuni de incalzire  :

         Centrala Electrica. (  Panouri convectoare, pompe de caldura aer  / lichid ( aparate de aer conditionat cu invertor si alte moduri de a produce caldura si apa calda electric)

  • Usor de implementat si de pus in functiune.
  • Temperatura si consum de energie usor de controlat
  • Cost de exploatare ridicat .
  • Necesarul de energie de la firma de distributie electricitate (CEZ) este abominabil de mare pentru posibilitatile zonei. Posibil sa pot obtine 20kw  pe o racordare la trifazic , la fel cum e posibil sa mi se dea prin gurita si sa mi se ceara sa-mi trag fire de la transformator sau sa-mi platesc redimensionarea postului de transformare. Nu stiu , ca n-am cerut inca asta. Este in far-far plan, dar in combinatie cu cogenerare a unei parti din putere pe baza de panouri fotovoltaice.
  • Costuri de rebransare si timp de rebransare

Am decis ca inca nu e momentul sa ma uit asa departe in viitor , orizonturile buzunarului meu intunecandu-se semnificativ.

       Centrala pe gaz

  • Necesitatea  existentei de retea de gaz in zona sau necesitatea  instalarii unei butelii de dimensiuni mari de gaz in curte/ incinta. Nu exista retea de gaz in zona. Costurile instalarii unui rezervor de gaz sunt mari iar aprovizionarea cu gaz este oarecum incomoda. Mici probleme in perioadele cu temperaturi foarte scazute  cauzate de scaderea presiunii.
  • Temperatura si consum  usor de controlat
  • Conditii de protectie suplimentare la punerea in functiune si  oaresce riscuri de incendiu si explozie.
  • Necesitatea verificarii periodice a instalatiei si a racordului de gaz
  • Costul gazului mereu in crestere

Nu pot accepta  absolut deloc riscurile de explozie asociate, costurile in crestere  si prin urmare am decis ca nu vreau sa ma gandesc, macar , la asta. As vrea sa elimin gazul , pe cat ( cand) posibil si din bucatarie.

        Centrala pe lemne ( combustibil solid)

  • Nu necesita infrastructura ( gaz sau necesar mare de putere electrica instalata).
  • Necesita apa curenta , dar asta e o cerinta a secolului 20 oricum .
  • Aprovizionarea cu lemne este oarecum  neconvenabila. Trebuiesc sparte , uscate.  Lemnele stocate prezinta pericol de incendiu , dar, estimez eu ,  ca mai redus decat pericolul de explozie instalatie/ butelie de gaz.
  • Alimentarea centralei se face in cele mai multe cazuri  manual si necesita  interventie umana semnificativ crescuta , dimpreuna cu maintenanta periodica mai frecventa.
  • Controlul temperaturii se face , in general , mai dificil  , la fel ca si controlul consumului. Practic e nevoie de solutii de stocare a energiei eliberate prin ardere in agentul termic . Altfel,  centrala nu arde la putere maxima , iar in timpul cat focul arde mocnit ,  o parte din energie se disipeaza pe cos, poate cu agentul termic aruncat prin  valva de  protectie la supraincalzire , prin  faptul ca arderea mocnita  este ineficienta si incompleta. Pe de alta parte , faptul ca centrala merge mult timp sub  puterea optima , genereaza depuneri crescute de gudroane ( de la arderile incomplete) si in general este un factor de uzura.
  • Costul lemnului este relativ scazut , dar in crestere. Exista solutii alternative cu brichete si exista si avantajul posibilitatii de a arde ca o fractiune din continut deseuri de lemn sau combustibil solid care se gasesc/ se aduna usor  in curtea unei case la tara.
  • Este imposibil setarea centralei pe functionare continua cu posibilitatea mentinerii unei temperaturi minime atunci cand nu esti langa ea, pentru prevenirea inghetului si a problemelor de conservare a imobilului.  Cineva trebuie sa bage lemne din cand in cand.

Mai sunt si alte optiuni legate de energie geotermala  etc , dar nu intra in viziunea mea curenta , motiv pentru care le ignor.

Urmaresc , in viitor trecerea la electric  sau “electric powered” , dar casa asta renovata este un experiment…al dracului de costisitor. Dupa posibilitatile momentului , am sa plec de la incalzirea pe lemne , pe motive de buget si anvergura a lucrarilor.

 

Am inceput asa .  Ca exemplu intr-una din camere de 14 mp , s-au montat 2 circuite de caldura de  cate  70m lungime , in pas de 10 cm , deoarece deasupra sapei va fi parchet .

Din experienta  se poate si cu 1 singur circuit sub 100 m lungime pentru suprafata asta dar:

Se pare ca normele de confort impun circulatia  fluidului de racire la 40-45 grade Celsius prin circuitele din pardoseala si ca lungimea unui circuit sa fie limitata la 80 m.  Am experimentat gresie cu circuit alimentat la ~60 grade Celsius. Nu frige la talpi dar se simte caldura ( valvataia) .

sample 1 camera, incalzire prin pardoseala.
sample 1 camera, incalzire prin pardoseala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vor iesi in felul asta 9 circuite  de incalzire conectate la centrala printr-un distribuitor.

 

Centrala pe care momentan nu o am dar caut. [01.09.2014]

Am nevoie de o centrala de vreo 24-25kw  si de ceva puffer ( corect cred ca ar fi buffer, dar toata lumea spune in celalalt mod) . Puffferul ala e un rezervor izolat care sa absoarba o cantitate cat mai mare de energie atunci cand centrala arde la capacitate maxima, pentru a permite  functionari cu alimentari cat mai rare si cazane de ardere cat mai pline.

Inteleg , din alte siteuri de profil  ca mi-ar trebui  o chestie de 1000 de litri la 24kw .

Edit: N-am inteles de ce  si m-am apucat de calcule, ca un inginer ratat ce sunt.

Pe scurt , la o centrala de 25 kw , camera de ardere permite  o incarcare de 80- 100 litri de lemn ( suna funny , nu?). Asta inseamna cam 60kg de lemn de fag ( pt 80l volum camera de ardere).

60kg lemn de foc inseamna   cam 180kwh  la o ardere continua ( la putere nominala). Asta inseamna , in conditiile enuntate cam 7 ore de ardere.  In aceleasi conditii  1000 de litri de apa  incalzite median ( temperatura din partea de sus difera fata de temperatura din partea de jos a cazanului)  la 70 grade , stocheaza  o energie de circa 52kwh (corrected)  masurata prin volumul apei inmultit cu caldura specifica a unui kg de apa (  roughly 1kg =1l pentru apa ), inmultit cu  diferenta de temperatura ( in grade kelvin ) dintre temperatura medie a apei si temperatura ambianta , inspre care se face disipatia termica.

Pentru cazul cand amesteci in apa antigel , cum iau eu in considerare , tinand cont ca nu voi folosi casa constant,  caldura specifica a apei scade . La o concentratie de  50% propilenglycol ( unul din tipurile de antigeli)  caldura specifica a lichidului , deci capacitatea de stocare a energiei, scade cu 15% , in timp ce temperatura de inghet scade la -34 grade Celsius.   Eu iau in calcul o adaugare de antigel in concentratie 25%, care coboara temperatura de inghet la ~-15 grade Celsius , si  scade  caldura specifica cu 7%.

Momentan am  o problema cu deschiderea pe care sa introduc pufferul in camera tehhnica si cu spatiul de acolo. Revin dupa ce ma consult cu constructorul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stage II

Stage III

Stage IV – Go Live

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
delia
delia
9 years ago

esti un carnat!

Nicusor
Nicusor
9 years ago

:))

trackback
9 years ago

[…] Centrala termica. Incalzire prin pardoseala -Stage I – 09/2014 […]

Romanita
Romanita
6 years ago

Na, ai comis-o. Dc? Iti ofer o consultatie ezoterica gratuita, asa ca nu comentezi urat. Unicul bai al apei de sub pardoseala e ca ea este vie, are memorie Mai citeste despre si te informeaza, fratioare de creatie. Apa poarta info de bine sau de rau, adica binecuvantarea, sfintirea apei de popa in beserici, a painii e tot de apa ramasa dpe coacerea ei. Asa ca de aia te frigi acum aici. Ea va deveni – cum au inteles deja altii – o apa rea, moarta ce va jefui fiinta ta de energie pt ca e incuiata acolo. Nu se… Read more »

Romanita
Romanita
6 years ago

Mai e unul pe youtube ce si-a facut in curte ceva pt energie electrica proprie. nu le am cu calculele pt electricitate, el spune acolo ce si cum. Prispa casei e cam mica, ar fi trebuit adancita sa poti sta pe o canapea suspendata acolo fara sa te ude ploaia si o masa cu niste fotolii, sa papi acolo vara, un tv sa vezi meciul. Sper ca ai acolo bucataria si pe fereastra sa transferi bunatatile. A, uite sa pui acolo si gratarul, ii faci din tabla o hota mai lata decat e latimea lui si pui un motor de… Read more »