Centrala termica. Incalzire prin pardoseala -Stage III – 09/2015

Se apropie finalul. Candva .  La tara se poate da cu flexul si dupa 10 seara . Nu ca la bloc, gen . Ma rog , la tara in Romania . Unde n-ai casuta langa casuta.

DSC_1512

 

 

Cateva cuvinte despre elementele instalate:

1) Cazan Viadrus 25KW D5. E mai mult un kit DIY (Do it yourself.). Ma rog, baza e facuta , dar vine fara capace si izolatie montate , fara  sa aiba termostatul si presostatul montate, fara sa aiba “automatizarea”  termostatica de inchidere a admisiei de aer  montate.

Nu sunt fantastic de complicat de montat. O exceptie  o face  automatizarea asta .

DSC_1514

Adica chestia aia de plastic gradata , cu tija de care e legat lănțugul ala. Nu se poate  monta inainte de a pune capacul , nici dupa, asa cum il vedeti. Cred ca cel mai usor e sa desfaci surubul de sus care tine plasticul ala gradat , si insurubat pe urma , cu câlți și toate cele.

Daca ai inspiratia nefericita de  a desface ansambul de sub tija, cu gandul ca insurubezi partea de jos in centrala , iar apoi partea de sus in partea de jos,  ai sa descoperi ca e un mecanism cu arc si ca e aproape imposibil sa il montezi la loc deoarece trebuie sa presezi arcul fara sa apesi pe capacul de plastic. Se poate , dar va trebui sa il desfaci bucatica cu bucatica si sa te mai ajute cineva. Surubul din capatul  plasticului gradat ruleaza.

&nbsp

Mai de aproape:
image

Cazanul asta a costat 3100 de lei.L-am luat de la Dedeman, deși cred ca as fi găsit mai ieftin la alții.
Acumulatorul de 500l Vision de la Romstal. 1850 lei. Nu cred ca e cine-stie-ce șmecherie. Suporta presiune 3 atm. Cred ca e sufi.
Problema e alta. Vine cu 8 gauri mari de 35 ( 1 1/2 țoli). Prin doua tragi tur,prin doua retur.

La restul trebuie sa pui dopuri de zinc. Care costa, dar nu cat costa conectorii cot imenși de zinc #bainene.
Adică ăștia.
image

Eu am optat pentru circuit de cupru, pe partea de încălzire, până la distribuitor.
Cică se poate și pe PPR.
Care are pierderi termice mai mici și e mai silentioasa. Și durata de viata mai mica și suferă degradare termica din cate știu eu de polipropilena, deși, dacă pui din aia cu inserție de carbon, sau metal probabil ca e ok. Cuprul e #forever. Mai mult sau mai puțin.

Mergând mai departe am luat un distribuitor cu 10 circuite de la Romstal, pe care am dat 860 de lei, plus ceva chestii indispensabile (sub forma de kit) dar plătite separat: o pompa de circulație DAB, o vana de amestec cu 5 cai și doua manometre, și debitmetre pe fiecare circuit. În total vreo 2000 de lei. Știu sigur ca le puteam face mai ieftin din alta parte, dar nu am găsit kit ci DYI din piese.

image

Am luat on boiler termoelectric de 100 litri, cu o serpentina, branduit Vision. Este de fapt produs în Bulgaristan. Eldom.600 de lei. E o pocnitoare, dar voiam ceva cu rezistență electrica de putere, sa se incalzeasca pac-pac! 3kw. CEZ-ul se bucură!

Pentru recilcularea în centrala (vezi schema 4.0) am luat o pompa grundfos 32/4.600 și ceva de lei bucata. La fel și pentru returul boilerului. Pentru boiler este un overkill, nu e nevoie de asa ceva. O chestie mica de 200-300 de lei era suficienta, ca și dacă se strica, boilerul nu e o componenta critica în instalație. Dar când am luat-o, aveam în minte schema 3.0, cu pompa 2 în circuitul general. Am vrut circuite largi, de debit mare, ca sa ma încălzesc cat ai pocni din degete. Mai am în plan, peste cine știe cat timp sa ma leg la derivatia boilerului cu o solara… Dar asta e altceva.

Problema reala e banii.
Cand faci circuite de diametru mare, sa zicem peste un țol. Costurile cresc simțitor. Iar banii ma dor :).
Cam asa arata o supa de sens pe un țol și jumătate și cam la fel de mulți bani cati încap în mana.

image
Schemei 4.0 ii va urma 4.1, care cuprinde și un bypass al pompei de recirculare în Cazan cu o țeavă și o supapa de sens, cu clapeta, ceea ce permite funcționarea centralei gravitațional în caz de se ia curentul.

Am zis funcționarea centralei, în circuitul Cazan – acumulator de apa, nu și încălzirea în pardoseala, deoarece acolo e alta situația, deci tot voi avea nevoie de ceva backup la curent, dar ma interesează, pana ma ocup de asta (va mai dura) sa nu îmi bubuie cazanul în caz de ceva avarie, ori curent, ori pompa de circulație. Vorba aia, fiarele se strica.

image
Am început sa scriu asta acum o săptămână. Situația în teren e avansata. Am sa o descriu complet la terminare.
Pana una alta mi-a crescut un coș…
image

E făcut din segmente ca astea.
image

Foarte dure, conțin siliciu, parțial deja sticlificat. L-am pus pe o baza de beton armat de 100×100 cm, săpat la adâncime de 70cm. Cred ca era mai bine 1m, dar conform calculelor de masa, ar trebui sa fie ok.

Mai e un soclu de 40x40x40 cm de beton deasupa, pe care e construit efectiv coșul din elemente ca în poza. De la sol pana la vârf are un pic peste 7 metri.

Elementele astea au diametrul golului cilindric interior de 24 cm, iar ele au, parca, latura pătratului exterior de 38 cm.

Ce am mai schimbat este vasul de expansiune al sistemului termic, de 50 litri. Cel de 25 proiectat inițial e insuficient la volumul de apa.

Ar mai fi de zis de alimentarea cu apa. Ar trebui sa fac o pagina separata dar mi-e lene.
Pe scurt:

Schema e compusa din :
-1 bucata pompa sumersibiloasa Wasserkonig wk6000. Pompează apa chiar și de la adâncimea de 80m. Irelevant când eu am luciul apei la 7 m, daaar, pana la adâncimea de 29m (Aka 3atm) pompează cca 6.0 metri cubi pe ora, cam 100 litri pe minut. Va înec, Bah.

Termin apa din puț în juma de ora, probabil.
Nu ai nevoie de asa ceva pentru apa menajera. Dar vreau sa am și casa, și gradina alimentate asa, în sistem mereu sub presiune. Ceea ce duce la:
-1 buc. vas de expansiune 80l. Mai mare nu îmi încape în camera tehnica.
Cu presostat + manometru.
-1 bucata supapa de sens de 1 țol și un sfert montata fix deasupra pompei, în puț. Motivul: coloana de apa, cu tot cu presiune, va Apasă pe supapa, nu pe pompa, atunci când pompa e oprita.
În plus, nu vreau ca posibilele excedente de presiune din Instalația casei sa împingă apa înapoi prin pompa.

– Mai multe bucăți robineți, coturi, teuri și tot ce mai trebuie, pe care le voi explica când va fi totul gata și pompa montata și funcțională.

 

Continuare aici

iar apoi, aici…


Update 2018. Aprilie.  S-a spart balonul ( membrana) la vasul de expansiune VAV080. Asociez asta cu faptul ca anul trecut am crescut  intervalul presiunii de lucru de la 1.2 – 2.2 atm la 2.2 – 3.0 atm.

Am sa mai incerc  o data cu alta membrana. Daca face la fel am sa abordez alta solutie constructiva cu vas de expansiune fara membrana.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
9 years ago

[…] de incalzirea in pardoseala. Imi mai lipsesc cateva […]