Eins , Zwei Polizei | 2 Amenzi | Ze German way

 

Am zis acum ceva vreme ca am fost flashuit in Germania si ma asteptam la pedeapsa , conform crimei.

In principiu eram constient ca mergeam cu ~95km/h intr-o zona de  70 dupa GPS, dar dupa ce mi-am luat blitzu-n bot m-am cam speriat sa nu fi fost de 50. Si nu, dupa 5 minute , cand ma gandeam la asta nici nu mai eram sigur unde s-a intamplat, pentru ca plm, asa-s eu atent de fel.

Dupa o luna mi-a ajuns acasa hartia. Acasa in Romania. Hartia nu este amenda in sine ca nu scrie nicio suma de platit in ea.  E un fel de proces verbal , in principiu o instiintare gen ba ai condus masina cu 27 de km peste limita ,huh era 70 si eu aveam , oh well  -97 .Din fericire , in afara localitatii. Normal bah , ce eu merg asa repede in localitate.

Instiintarea e la modul , daca crezi ca nu esti tu ala , sa le spui si bla bla bla. Bine e mai greu, sa spui ca nu esti tu, cand instiintarea are pe foaie si o poza cu tine. Ca , da, astia iti trimit poza nu-ti spun ca o au – ca aia din Romania – iar daca vrei s-o vezi, sa-i dai tu in judecata. Iar poza , dupa cum vedeti e decupata cu discretie , doar cu jumatate din masina si conturul din jurul fetei este inegrit , gen dac-ar fi fost cineva in spate. Interesant ca ma gasira si in Romania ( desi sunt oficial platitor de taxe si impozite in DE, au trimis nota la adresa din Ro)  , dar am inteles ca asa e cu directivele acu’ si te cauta si gaura c… de sarpe. Bine , e usor , ca aia de la Europcar  toarna tot :).

zedriver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum e cu amenda.  Nu am primit inca  nota de plata , dar e ca aici.

Adica 27 km peste limita (26-30) in afara localitatii  costa 80 de EUR, adica 360 lei , plus 1 punct Flensburg.

Daca depaseam cu +31km/h in oras , sau +41 in afara,  imi suspendau si dreptul de a conduce, o luna.

Uitandu-ma comparativ , mi-am dat seama ca Rromania  sta “bine” la amenzi. Daca articolul asta din Jurnalul e corect amenda e de la 390 de lei  in sus pentru clasa asta de depasire.  Bine , la jumate in 48 de ore iese mai ieftin , dar totusi…la salariul minim/ mediu  din Romania … sunt  multumit ca m-a luat radaru’ in Germania.

In Romania nu tin  minte sa ma fi prins ;). Ma rog , m-au (sur)prins  ( de fapt eu pe ei) acu’ o mie de ani cu fo 170, parca , pe la Romana. Da’ astea erau alte vremuri alta politie alt eu , hai sa spunem ca am si uitat.

 

Ce e cu punctele astea ? . La 18 puncte iti iau permisul si “la revedere”. Adica poti sa obtii altul dupa ce obtii niste recomandari ca te-ai indreptat. Adica tre sa sugi niste kilometri de puli pe la niste institutii. Oamenii nu-s chiar asa de bulangii. Cand ajungi la 8 puncte  si peste , incep sa te trimita  la cursuri de indreptare seminarii , chestii si sa te someze ca esti cam bulangiu. Punctele astea dispar in 2 ani pentru contraventii  si chestii mai putin insemnate  , in 5 pentru infractiuni  si 10 pentru conducere sub influenta si alte chestii mai grave ( nu stiu exact ce).

Sincer, mi se pare mai ok la ei. Si parca se circula mai bine. Iar cand le acord unora prioritate sau ma opresc sa nu blochez intersectia nu ma claxoneaza 100 de prosti , nici nu se baga  peste s-o blocheze ei oricum, asa ca cred ca voi plati amenda , chiar daca au scris gresit  parte din datele de identitate, ceea ce in Romania ma indreptateste sa le-o trag prin bot ( cu avocat desigur). Dar asa e corect si nu ma simt ca un prost ( a se citi fraier) daca respect legea sau penalizarile legale.

 

A doua amenda e legata de scurtatura care a devenit sens unic si n-o mai putem folosi. Celalalt vitezist , francezul , a venit saptamana asta  dupa ce-a lipsit saptamana trecuta cand au schimbat astia regulile.

Am uitat sa-i spunem si singur n-a vazu ca omu’ si mai face somnu’ de frumusete la volan cand nu e in goana mare. Adica atunci cand are pasageri. Si ieri si azi a mers pe-acolo. Numa’ ca azi  era si politia. 25 de EUR.  Eftin!  Si el si alte 4 masini care-l urmau  :). Cred ca nemtii-s cam paraciosi asa de felul lor. :D.

 

Am sa scriu mai multe pe tema , alta data in alt context.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
IM
IM
9 years ago

Amenda in Regensburg. Parcare. Desi pot sa jur ca aia unde am parcat era parcare pentru ca masina parcata in fata si masina in spatele masinii mele si pentru ca era un sir indian de masini parcate. Vineri ora 1. Germana la nivel de cursul 1 gradinita. Hai sa contactez niste autoritati am zis io gen politia din Regensburg. Doar ca la astia politia e pentru alte dude. La bancomat cica nu merge sa platesti. La aia de la fiscul local cica program vinerea doar pana la 12. A mai ramas posta. Dupa stat la coada dupa 10 oameni care… Read more »

IM
IM
9 years ago

Nu stiu daca puteam sa nu platesc. Oricum daca nu gaseam in ziua aia un loc unde sa platesc, faceam transfer din cont, ca pe amenda aparea Iban-ul.
Aparatul ala trebuie sa fi fost foarte discret, probabil undeva intr-un copac, pentru ca lipsea cu desavarsire pe straduta aia. In UK parcarea incepe practic din dreptul aparatului de taxat, e imposibil sa nu-l vezi.
Ma oftic ca n-am pastrat rahatul ala de chitanta macar sa inteleg exact care a fost problema.

Malin
8 years ago

O chestie pe care am vazut-o la spanioli, care tot asa au sistem bazat pe puncte, e (sau mai bine zis era ca n-am mai vazut recent) vanzarea de puncte. N-am inteles cum functioneaza pentru ca nu m-a interesat niciodata si nu ma intereseaza nici acum ca am permis spaniol, dar erau pe site-urile de anunturi o gramada de oameni (probabil cu permis si fara masina sau nevoie de a se deplasa cu masina) care preluau punctele pe propriul permis contra unei sume de bani. De obicei era un maxim de 6 puncte la 1000 de euro bucata. Ma gandeam… Read more »